Один з лідерів Правого сектора: Єдині можливі переговори – про умови капітуляції

Один з лідерів Правого сектора: Єдині можливі переговори – про умови капітуляції

Ігор Загребельний визнає: хлопцям з Грушевського відступати нікуди – позаду них лише СІЗО

Учасники Правого сектору вже третій день не припиняють протистояння з міліцією на вулиці Грушевського у Києві. Вони приховують свої обличчя, не називають імена і намагаються якнайменше спілкуватися з пресою, щоб не наразитися на переслідування після протестів. В міліції вже пообіцяли – затриманим загрожуватиме до 15 років позбавлення волі за участь в масових безладах. Засновником Правого сектору називають націоналістичну всеукраїнську організацію «Тризуб» ім. Степана Бандери. Відомий активіст Ігор Загребельний – один з її ідеологів. Загребельний не бере активної участі в акціях протесту біля стадіону «Динамо» через принаймні одну з двох непогашених судимостей «за націоналізм». У 2009 році він підпалив офісів КПУ, а перед останніми президентськими виборами – офіс Партії регіонів. Вірогідність знову бути затриманим і отримати реальний термін ув’язнення стримує не брати учать в акціях зараз. В інтерв’ю «Главкому» він розповів про цілі і мотиви протестувальників на Грушевського, назвав прізвища єдиного лідера, якого підтримують протестувальники, а також розповів про те, до яких пір триватимуть силові акції в Києві.

Ігоре, чому протестувальники на Грушевського не бояться сісти до в’язниці на 15 років, і вже котрудобу не припиняють протистояти співробітникам МВС?

Страх може бути раціональним та ірраціональним. Хоч то навіть не страх, а прагматичний розрахунок.

Не шкодуєте, що не берете участі в акціях?

Ніяких докорів сумління за свою неучасть у силових акціях я не маю. Крім того, маю безпосередній наказ організаційних зверхників (я член ВО «Тризуб» ім С. Бандери) не брати участі в акціях.

Організатором протестів на Грушевського називають рух Правий сектор. Як він з’явився?

28-29 листопада 2013 року. Правий сектор - це швидше конфедерація, а не монолітна структура.

Якщо ви виконуєте накази керівництва конкретної організації, до якої належите, яка ієрархія у русі Правий сектор?

Правий сектор ініційований ВО «Тризубом» ім. С. Бандери. До нього приєдналися окремі локальні організації - «Білий молот» (Київщина), «Карпатська січ» (Закарпаття), також дуже багато окремих активістів. Є багато хлопців, котрі мають командирські здібності. Вони, власне й організовують і керують Правим сектором. Щодо УНСО - то вони діють самостійно, «Патріот України» заліг на дно. Після 1-го грудня вони неактивні тому, що вони там були відкрито, лише з пов’язками. Відповідно, наразилися на репресії. За події на Банковій арештували одного з їхніх лідерів - Олега Однороженка. Зараз чимало активістів ПУ знову активізувалось.

Ким було ухвалене рішення, що потрібно прориватися силоміць через кордон міліції?

Розумієте, питання на кшталт «ким ухвалене» недоречне. З таким же успіхом я міг піти й написати заяву у СБУ, або прокуратуру. Ну, не смішіть наївністю. Переможемо - усе буде розписано в мемуарах, інтерв'ю, підручниках історії. Не переможемо (є ж і така мінімальна можливість) - не потрібно бандоохоронним органам допомагати. Коли треба буде офіційного лідера поставити - він з'явиться.

Вам закидають недоцільність саме такого протистояння. Мовляв, якщо активісти так хотіли проникнути до Верховної Ради, то чи не легше було зайти з боку метро «Арсенальна», де не було такої великої кількості техніки і міліції?

Те, як нам «закидають», видно на прикладі того, що на Європейській-Грушевського людей не менше, ніж на Майдані, а то й більше. А диванних тактиків і стратегів завжди вистачало.

Чому ви вирішили вдатися до протистояння у неділю, у вихідний, коли нікого на роботі немає, в Раді, в Кабміні, кого пікетувати?

Логіку чудово видно. Чоловік, який сидить у Межигір'ї затріпотів про переговори, опозиція попри власну волю мусить радикалізуватися, народ іде за націоналістами. Як на мене, все логічно і скріплене Божим благословенням.

То що стало каталізатором зіткнень?

Щасливий збіг обставин.

За яких умов Правий сектор припинить силову акцію?

Гадаю, лише за умов перемоги. Хлопцям та й керівництву відходити нікуди. Крок назад - крок в СІЗО.

А перемога - це що?

Як мінімум, усунення Януковича, заборона ПР і КПУ. Арешти Захарченка, Клюєва. Проведення повноцінної люстрації. Введення представників Правого сектору до складу СБУ.

Переважно з яких регіонів учасники Правого сектору?

Я не великий шанувальник Огюста Конта, соціології і соціологічних досліджень зокрема. Нікого не опитував. Реєстр із паспортними даними не ведеться задля безпеки учасників.

Віталій Кличко їздив в Януковича з вимогами дострокових виборів. Президент заявив про готовність до переговорів. До чого вони призведуть?

Сподіваюся, ні до чого. Тобто народ не повірить у те, що можна щось вирішити шляхом переговорів. Єдині можливі переговори - про умови капітуляції (час на евакуацію тощо).

Які кроки лідерів опозиції ви вважали б правильними?

Загалом, в неділю було озвучено чимало правильних тез - щодо потреби формування перехідного, революційного уряду, київських виборів. Тобто опозиція говорила про те, про що і ми десь наприкінці листопада. Але їхня риторика була половинчастою, а слова не підкріплені діями. Вони (лідери – «Главком») мають передусім вибачитися перед народом за те, що водили його як Мойсей ізраїльтян пустелею. Визначитися з лідером. З трійки це може бути Кличко. Ще кращий варіант - Андрій Парубій. Він найкраще себе зарекомендував. Має непогану підтримку і серед націоналістичного активу, і серед пересічних демонстрантів. Терміново проголосити тимчасовий уряд, куди мають увійти представники правого сектору (щоб цей уряд не загнив без революційного компоненту) ну й підтримувати те, що зараз робиться на Грушевського. Підтримувати і розширювати лінію фронту.

Першого грудня під Адміністрацією президента була подібне силове протистояння. Чи брав Правий сектор у ньому участь?

Там були окремі активісти Сектору. Але організованої участі не було. «Тризуб» підтримав хлопців, які штурмували АП, але заявив, що не організовував і не брав активної участі.

Організатором тієї акції називають Дмитра Корчинського. То це він провокатор?

Корчинський - досить талановита людина зі специфічним шляхом політичного і світоглядного розвитку. Можу підписатися під відсотками 95 усього того, що він писав протягом останніх двох років. Щодо подій на Банковій, то не думаю, що Корчинського можна вважати організатором штурму АП. То був стихійний штурм, адекватна відповідь вільних людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: