Евросоюз втрачає надію. Януковича критикують навіть союзники

Евросоюз втрачає надію. Януковича критикують навіть союзники

Захід хором засуджує українську владу. І втрачає надію на швидку зміну ситуації

Європейський Союз розкритикував ухвалені Верховною Радою закони, які обмежують свободу зібрань, незалежність ЗМІ та діяльність неурядових організацій в Україні. Також Євросоюз висловив занепокоєння щодо застосування сили до демонстрантів.

«Це найбільш репресивний закон ухвалений парламентом в Європі протягом останніх десятиліть», – оцінив Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції, який був учасником зустрічі керівників дипломатичних відомств в Брюсселі. На думку пана Більдта, ця подія змінює відносини з Україною.

Брюссель засуджує такі дії і закликає одуматися, також одночасно підтверджує, що Київ може повернутися на європейський шлях: адже угода про асоціацію була парафована і в будь який момент може бути підписана обома сторонами. Однак, чітко видно, що українська влада повністю ігнорує європейські перспективи. Європейські політики вже не сприймають серйозно жодних декларацій Януковича щодо мирного врегулювання конфлікту, навіть повідомлення про переговори з опозицією.

«Тепер ми будемо оцінювати не слова, а дії Януковича», – заявив Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі. У Євросоюзу вже немає жодних надій щодо нинішнього уряду.

«Я не бачу швидкого розв’язання», – заявив Франк-Вальтер Штайнмайер, керівник німецького дипломатичного відомства. На його думку, будь які зміни можуть відбутися лише за умови президентських виборів 2015 році.

Захід, а точніше ЄС і США, апелюють до обох сторін – влади та опозиції – щодо утримання від насильства. Але, конкретно вказують на уряд, як на сторону, відповідальну за виникнення бунту (прийняття скандальних законів), а також, що саме в уряду є всі інструменти стабілізації ситуації.

Правлячу в Києві, Партію Регіонів, критикує навіть її колишній європейський союзник, а точніше, фракція соціал-демократів в Європарламенті. «Проголосовані закони посунуть Україну в бік авторитарного радянського минулого», – стверджує німецький соціаліст Мартін Шульц, президент Європейського парламенту.

Позаурядові організації, об’єднані в Форум громадянського суспільства Східного партнерства вимагають запровадження санкцій, а точніше заборону в’їзду на територію ЄС та замороження закордонних активів 239 депутатам, які проголосували за нові закони, а також щодо самого Януковича, який ці закони підписав.

США знову заговорили про санкції . «Сполучені Штати розглядають подальші кроки, в тому числі і запровадження санкцій, у відповідь на застосування сили проти демонстрантів», – заявила Кейтлін Хейден, прес-секретар Ради Національної Безпеки.

Міністри закордонних справ Євросоюзу про санкції щодо України формально не розмовляли, офіційно про них згадав лише Карл Більдт.

«Я не виключаю»,- заявив шведський міністр. Однак в Євросоюзі шлях до запровадження санкцій є значно довшим, ніж в США. Оминаючи їхню ефективність (у випадку з Білоруссю, вони не змінили ситуацію на краще), для їх застосування необхідна одностайна згода 28 країн ЄС. На разі, формальної пропозиції немає, але така тема існує.

«ЄС може розглянути вибіркові персоніфіковані санкції щодо винних, – зазначає Яцек Сариуш-Вольські, євродипутат. Якщо Україна починає поводитися як Білорусь, тоді до неї потрібно ставитися, як до Білорусі». Однак політик визнає, що процедура є набагато складніша, ніж у США.

-- Ось як розлого коментує ситуацію в Україні євродепутат від Польщі Павел Коваль

У Кличка є всього кілька днів, інакше існує загроза

Розмовляла – Ярослава Говіна, Rzeczpospolita

Віталій Кличко може стати лідером опозиції?

Мені здавалося, що він є більше спортсменом, ніж політиком. Однак, він проявив надзвичайну рису – зміг використати свою силу і популярність, а точніше абсолютно непотрібні речі в професії політика. Кілька разів він не допустив застосування сили щодо демонстрантів. Це зміцнює його позиції. Питання, чи зможе він таким чином управляти емоціями людей, аби не справити враження, що між лідерами опозиції існують непорозуміння.

Bін може стати кандидатом в президенти в 2015 році?

Думаю, на нього можна робити ставку. Питання, чи він скористається історичним моментом, який в нього є зараз. Чи зможе він провести переговори з Януковичем, які заспокоять натовп. Він повинен переформатувати політичні амбіції учасників Майдану – зробити так, щоб йому повірили, покинули майдан, але не розійшлися по домівках, а розпочали працювати над планом щодо виборчої кампанії.

Однак для цього в нього не багато часу.

В нього є всього кілька днів, інакше існує загроза, що Майдан почне перетворюватися на хаос, що однозначно дуже швидко буде використано владою в боротьбі з опозицією.

Чи інші лідери опозиції підтримають Кличка?

Йдеться в першу чергу про Арсенія Яценюка, він є лідером найбільшої політичної партії, а лідером найбільшого політичного середовища є Юлія Тимошенко. Все залежить від того, чи вдасться Кличку залишитися лідером, і одночасно не поводитися так, щоб інші не почували себе відсунутими на задній план або ошуканими. Власне, в першу чергу, йдеться про Яценюка, який може багато зробити для європейських прагнень України.

Йдеться про дебют Кличка в політиці…

Припустимо, що Кличку це вдасться. Минуть роки і епоху Євромайдану будуть вважати його політичним народженням. Він вже проявив себе і привів невелику фракцію в парламент, однак тільки зараз стане зрозумілим, чи він може очолити натовп. Досвід Помаранчевої революції свідчить про те, що лідером стає той, хто може організувати партію і політичну підтримку, а також вміє говорити з натовпом та інколи може витримати його грізне гарчання.

Євромайдан сьогодні є вже чимось зовсім іншим, ніж він був два місяці тому…

Тоді люди хотіли підписання угоди про асоціацію. Члени опозиції вступили в цю гру і почали підвищувати очікування. Тепер ситуація кардинально змінилася. Люди хочуть більш радикальних рішень, а лідери опозиції повинні їх дещо зменшити, зберегти довіру і показати їм політичні цілі. Опозиція повинна випити політичне пиво, яке сама собі зварила, а той, хто це зробить, має шанси стати символічним отаманом України і виграти президентські вибори.

Переклад Оксани Тютюн

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: