Анатолій Голубченко: Якщо ви були в Парижі, там не чистіше

Анатолій Голубченко: Якщо ви були в Парижі, там не чистіше

Новий градоначальник вважає: якщо в Києві десь і брудно, то винні в цьому мітингувальники

Влада вже довгий час ламає голову над невисокою популярністю призначеного президентом керівництва Києва. Тим не менш, навіть особистий рейтинг голови міської адміністрації Попова був вищий, ніж рейтинг правлячої партії в столиці.

Ситуацію для «регіоналів» ускладнив скандал із кривавим розгоном Майдану в ніч на 1 грудня. Попова несподівано звинуватили в організації штурму і задля задоволення натовпу взяли і «злили» - відсторонили від виконання обов’язків. Очевидно, що керівник міста якщо й знав про підготовку розгону, сам такого рішення не приймав, а тим паче не давав вказівки гамселити молодь до знетями. Попов став жертвою, але не революції, а боротьби груп впливу в самій партії влади. Ослаблення Льовочкіна, посилення Клюєва все це зіграло роль в останніх перестановках на київському Олімпі.

Завдяки нещастю Попова і революційним подіям на політичну арену повернувся Анатолій Голубченко. Його зоряний час прийшовся на кучмівські часи, коли він займав посаду першого віце-прем’єра. Останні ж роки чиновник ходив в заступниках, спочатку у Чорновецького, згодом у Попова.

Майже три тижні після призначення виконуючим обов’язки глави столичної адміністрації Голубченко не з’являвся на люди, не роздавав інтерв’ю. А як з’явився, уміло відхрестився від скандального розгону Майдану. Говорить, що виїхав в ті дні до Маріуполя на вихідні і два дні не знав про криваві події в столиці.

Протестувальники мало вірять виправданням нового керівника столиці і тому атакували ресторан «Егоїст», власником якого вважають чиновника. Але Голубченко спростував це, повідомивши, що бізнес належить не йому, а дружині, яка почувається знервованою через пікети.

Натомість, Голубченко вирішив понервувати євромайданівців. Він вже вирахував, які збитки завдали вони столиці. Ця сума виявилась в 50 разів більшою, ніш шкода заподіяна прихильниками Партії регіонів, яку за сумісництвом очолює в Києві той же Голубченко. Тепер можна лише уявити, в які борги зажене головний регіонал столиці протестувальників, коли порахує наслідки свіжих подій на Грушевського.

Анатолію Констянтиновичу, чи обмежує вас у чомусь статус в.о.? Почуваєтесь повноцінним керівником КМДА?

Я не буду коментувати тонкощі чинного законодавства. Скажу про те, як ми організували роботу за умов, що склалися. На мене як на першого заступника покладено обов’язки голови КМДА.

Оскільки перший заступник виконує обов’язки голови КМДА, збільшилося навантаження на заступників голови адміністрації. В їхнє підпорядування довелося передати департаменти, які за фунціональним розподілом підпорядковані першому заступнику. За роботу департаменту житлово-комунальної інфраструктури тепер відповідає Михайло Ілліч Кучук, департаменту міського благоустрою – Михайло Дмитрович Костюк, департаменту промисловості та розвитку підприємництва – Руслан Михайлович Крамаренко. Ще одне завдання, яке я поставив перед собою, - зробити все, щоб викорінити хабарництво і корупцію з боку чиновників міської влади.

В столиці понад два місяці тривають акції протесту. Яких збитків заподіяли Києву акції протестувальників, якщо говорити не тільки про приміщення, а й про вулиці?

Тут важко зробити вичерпні обрахунки. Однак ми все ж складаємо акти. Сьогодні прикинули приблизно, цифри уточнюються. Майдан (станом на минулий тиждень) – це близько 14 млн грн за весь час протестів з 21 листопада. Однак ще слід порахувати все майно, яке було зіпсоване за цей час. Наприклад, для барикад лавки з парків витягнули всі. В якому вони нині стані, невідомо. Якщо брати амортизацію, брати залишкову вартість, то все одно це вартість, і не мала. Коли ми зрозуміємо, скільки зіпсовано майна, тоді вже буде остаточна цифра. Ну і, безумовно, буде враховано шкоду, завдану будівлі Київради, можливо, будинку Профспілок (Федерації профспілок України – «Главком»). Поки ніхто нічого не заплатив. Не виключаю, опозиція вважає, що революційна доцільність все спише.

А якщо говорити про протестувальників, які підтримували владу і понівечили Маріїнський парк, скільки вони заборгували, скільки заплатили?

Ми виставили їм рахунок про збитки по першій частині – це 330 тис. гривень, зараз підраховуємо решту. За завдані Києву збитки вони сплатять.

На початку протестів в грудні з будівлі КМДА працівники виносили речі, техніку. Куди вони їх переносили? І чи не спишуть все потім на майданівців?

Я не знаю, що виносили.Коли зробимо ревізію, тоді точно знатимемо. Я вам можу однозначно сказати, що нашим працівникам не дали винести навіть книжку, тому що наших працівників, які виходять із сумками, обшукують. Наші люди не виносять техніку, тому що їх просто не випускають. Якщо несуть документи, звіти, наприклад, то випускають. А якщо це майно, то не випускають нікого.

Прес-служба КМДА декілька тижнів тому розповсюдила повідомлення, що протестувальники, які перебувають у КМДА, забили каналізацію, потім розікрали нагороди, які вручає міська влада. Чим закінчились ці історії? Чи це вигадки?

Я не знаю. Туди не заходжу, розпоряджень не видаю. Констатувати факт забиття каналізації не можу. Як і відповісти на питання, хто це зробив. Можливо, ви жили колись у гуртожитках. Пам’ятаєте жартівливі написи: «Мальчики, не забивайте чаем наши бидэ. Мы же не писаем в ваши чайники»? Хтось кинув шмат паперу в туалет, потім ще хтось. Так і забивається, людей же багато.

Кого конкретно ви вважаєте винним у тому, що будівля КМДА перебуває під контролем мітингувальників?

Це з’ясує слідство, встановить суд. Це однозначно захоплення. В будівлі розбили вікно і таким чином зайшли до неї, на своєму шляху били і трощили все, що потрапляється під руки, двері зламали. Ми зверталися до суду, і він прийняв рішення, що будівля захоплена незаконно і треба її звільнити. Навіть судовий виконавець приходив і зачитував його.

Якщо безлад в будівлі КМДА можна списати на майданівців, то хто винен в тому, що відбувається по цілій столиці. Ви киянин вже 30 років. Поясніть, чому в Києві і без протестів безлад, бруд?

Гадаю, ви перебільшуєте, хоча проблем справді чимало. Якщо говорити про рейтинг, то кожного року Міністерство житлово-комунального господарства визначає рейтинг міст якраз щодо утримання їхньої території. Місто Київ стало займає перше місце, минулого року також були на першому. Те, що ви зараз бачите, пов’язане із центром міста, і, на жаль, у нас не вистачає зараз сил утримувати центр міста в нормальному стані. Самі мітингувальники щось роблять у цьому плані. Спроби є, але належного утримання немає. Що стосується мого особистого задоволення чи незадоволення, то я не задоволений. Я знаю, скільки у нас сміттєзвалищ, знаю, що люди викидають своє сміття, де їм заманеться. А потім розповідають, що не прибирається. Але я вам скажу, якщо ви були в Парижі, там не чистіше.

На вулицях Києва тепер повно міліції. Часто можна бачити, що вони використовують комунальний транспорт, зокрема автобуси (і маршрутні «Богдани», і великі «гармошки»). Чи платять силовики місту за користування автобусами?

Думаю, що все відбувається відповідно до Закону про міліцію. Якщо міліція має право на якісь заходи вилучати техніку, то вона вилучає. Якщо не має права, значить не вилучає. Це залежить від того, для чого це робиться.

Скільки цієї техніки вилучили?

Ви знаєте, що міліція може зупинити на дорозі будь-який автомобіль. І якщо вона виконує свої функції, то автомобіль надається їй для користування. Зараз немає автобусів, які б ми зняли з рейсів, або з будь-яких підприємств, і віддали міліції.

Звідки ж вони тоді у правоохоронців?

Хіба у нашому місті дуже мало підприємств, організацій і установ, які мають автобуси? Вони майже не використовують комунальний транспорт. Інколи використовують для перевезення. Мені невідома їх точна кількість.

А кияни не страждають від того, що транспортом користуються правоохоронці, а не вони?

Жоден автобус комунальної власності з рейсу не знятий. Всі рейси виконуються відповідно до розпису. Єдине, де в нас є проблема, – це центр Києва, де неможливо проїхати.

Чи проходите ви по якихось справах, чи берете участь у слідчих діях внаслідок масових акцій протесту, які розпочалися 21 листопада?

Ні, не проходжу.

Верховна Рада в суперечливий спосіб ухвалила Державний бюджет. А коли буде прийнято бюджет Києва?

Чому ви стверджуєте, що в суперечливий спосіб?

Тобто ви підтримуєте те, в який спосіб Рада ухвалювала закони 16 січня?

Я не можу говорити про те, чого я не досконало знаю. Є регламент. Якщо в регламенті ВР передбачений такий спосіб, то це законно. Хіба не є суперечливим блокування трибуни парламенту, побиття людей тощо?

От, наприклад, як ви ставитеся до закону, прийнятого Верховною Радою, який обмежує свободу слова в Україні?

Ви вважаєте, що вас обмежили? Я в курсі того, що прийняли в Раді рівно настільки, наскільки про це говорили по телебаченню, і не більше. Тому зараз можу сказати тільки те, що всі мають пам’ятати третій закон Ньютона – закон дії та протидії. Сили, що виникають при взаємодії двох тіл, є рівними за модулем і протилежними за напрямом. Дія дорівнює протидії. При цьому в суспільстві, як на мене, має переважати взаємодія сил розуму, відповідальності і совісті.

Отже, про столичний бюджет на 2014 рік…

Ухвалений бюджет країни дає можливість розблокувати бюджет Києва. Сподіваюся, ухвалимо цього місяця, принаймні, ми хочемо цього. Не стверджуватиму, що він буде прийнятий. Але ми хочемо цього. Думаю, з вірогідністю 99,9% так і буде.

Скільки складатиме дохідна частина, скільки видаткова?

У цілому, я так думаю, мільярдів 18 буде. Видатки більшими не будуть. Бюджет буде збалансованим.

Очевидно, що грошей не вистачатиме для запланованих видатків…

Треба по грошах жити. Так, шукати потрібно додаткові, але жити треба по тих грошах, які маємо. Ми будемо розглядати питання збільшення вартості оренди землі, продажу майна, але будемо жити так, скільки для цього буде грошей. Дохідна частина бюджету Києва буде більшою, ніж торік, але на скільки, я зараз сказати не можу (торік дохідна частина становила близько 18,5 млрд грн. – «Главком»).

Останніми роками Києву постійно не вистачало грошей. У жовтні 2012 року Попов заявляв, що не вистачає грошей для того, щоб повністю розрахуватися за електроенергію, наприкінці минулого року постала проблема із зарплатою бюджетникам. Чи вистачатиме грошей для розрахунку наприкінці цього року?

На превеликий жаль, в повному обсязі ці цифри не збалансовані. Тому все може бути. Але в будь-якому разі, як у 2013 році, так і в 2014-му, заробітна плата буде виплачуватися всім, тут питань нема, на це у нас кошти є. Ми також працюватимемо для того, щоб збалансувати бюджет, забезпечити виплати по захищених статтях – це енергоносії, забезпечити надбавки. У нас є комунальні підприємства, такі як «Київпастранс», «Київський метрополітен», які повинні отримувати кошти на відшкодування витрат з перевезення пасажирів-пільговиків.

Недовиконання бюджету 2013 року, становило 3,2-3,5 млрд гривень. Скільки може бути в цьому році?

Ми плануємо роботу так, щоб бюджет виконувався.

Чи є якась заборгованість перед бюджетниками зараз?

Це не борги. Це поточна заробітна плата. Більше того, у грудні вчителям і лікарям, бюджетникам, зарплата була виплачена наперед, тобто за грудень. Зараз заборгованості немає. Ми вже виплатили аванс і працюємо над виплатою зарплати.

Чи плануються перестановки серед заступників глави КМДА?

В управлінських рішеннях немає практики говорити про щось до того, як настане цей час. Якщо я публічно скажу про якісь претензії, я розбалансую роботу в колективі. Крім того, повноваження виконувача обов’язків голови міської держадміністрації не надають йому права одноосібного ухвалення рішення про звільнення-призначення заступників голови адміністрації.

Уряд декілька років укладає рейтинг розвитку регіонів України. Чи не збираєтеся щось подібне запровадити щодо районів столиці?

За подібною процедурою ми оцінюємо роботу районів уже зараз. У нас Шевченківський і Печерський райони завжди в лідерах. Останні місця займають, буває, і Деснянський, і Дніпровський, і Дарницький райони. Може бути така ситуація, що район посідає останнє місце, але до нього майже немає претензій. Хоча насправді претензій завжди багато. Якщо людина хоч один день задоволена своєю роботою, їй потрібно іти на пенсію.

Тобто ви все ж таки не задоволені?

Не дивлячись на те, що Київ займає перше місце з утримання, з точки зору благоустрою, я не задоволений. Я ніколи не задоволений повністю результатами своєї роботи.

На днях ви та секретар Київради Галина Герега зустрічалися з Президентом. Чи піднімалось питання, скільки вам перебувати ще на цій посаді з приставкою в.о.?

Ми це питання не обговорювали. Ми обговорювали виплати заробітної плати і надбавок учителям, лікарям, бюджетникам, комунальним підприємствам.

Маєте бажання балотуватися на посаду Київського міського голови?

Є дві відповіді на це питання. Перша: «Плох тот солдат, который не хочет стать генералом». Друга: «Я зараз над цим не думаю». Вибирайте, яку хочете.

Ви заявляли, що немає проблем із тим, щоб провести вибори до Київради восени 2015 року, після виборів президента. Натомість за законом уже давно мав би працювати новий склад Київради.

Термін проведення місцевих виборів, у тому числі в столиці, встановлює Верховна Рада, відповідно до Конституції України, закону про вибори і рішень Конституційного Суду України. Не бачу проблем із проведенням виборів тоді, коли постановить парламент.

Коли ж тоді, на вашу думку, мають відбутися вибори міського голови, без якого місто живе вже не перший рік?

Тоді, коли їх призначить Верховна Рада України, це її і тільки її виняткова компетенція.

Чи можна ваше призначення назвати перемогою секретаря РНБО Андрія Клюєва?

Знаєте, люди звикли довкола публічних подій і осіб створювати таємницю відносин, малюють кола, орбіти впливу. Насправді щодо посад рівня голів обласних адміністрацій і Київської міської адміністрації, то є тільки одна людина, яка визначає, кому де бути. Це Президент України. Так визначено Конституцією, і так є.

Чи спілкуєтеся з Олександром Поповим зараз, чим він займається?

Так, 16 січня спілкувався. Наскільки мені відомо, на 17 січня він планував поїздку до Черкаської області. Людина, яка займала таку посаду і вибита з колії, не може бути спокійною. Єдине, чого я йому бажаю зараз, це достойно вийти із ситуації, що склалася.

Ви тривалий час працювали з Леонідом Черновецьким. Які у вас зараз із ним стосунки?

Я з ним розмовляв нещодавно. Вітав його з днем народження. У нього просто було одне питання житейське, яке не мало ніякого відношення до моєї роботи чи до його бізнесу. Щодо роботи, то сказав йому, що важко працюю. На це він відповів: «Я знаю, Анатолію Костянтиновичу, ти впораєшся». Це єдине, що він мені сказав з приводу роботи.

Чи спілкуєтеся з кимось із «славетної» молодої команди Леоніда Михаловича, до якої потрапили і ви?

З Олесем Довгим інколи спілкуюся. З Денисом Басом ні, я не знаю навіть, де він. З ним не складалися стосунки, тому, думаю, ані в нього, ані в мене немає бажання спілкуватися.

Чи не виникало бажання запросити Довгого на посаду заступника?

Я зараз взагалі не розглядаю питання кадрів, тому що це не на часі. Що ж до бажань – то це емоції. В роботі я керуюсь не емоціями, а завданнями, реальними потребами і можливостями. І дію відповідно.

Нинішня влада активно піарилась на будівництві столичного метро. Але здається кияни не оцінили цих потуг. Цікаво, чи будуватиметься обіцяне метро на Троєщину у цьому році?

Немає грошей, працюємо, щоб питання вирішити. Не можу сказати, коли будівництво розпочнеться. Є розроблена документація, є перша черга. Від станції Глибочицька до станції Вигурівщина. Можу сказати те, що ми ще винні «Київметробуду» за добудову метро до Теремків. Ми повинні заплатити 440 млн гривень, щоб погасити борг. Це я знаю. У нас є кредитні можливості під гарантію уряду, є підписаний кредитний договір, є банк, який готовий надати нам кредит. Але в кредитному договорі написано, що кредит надається за умови підвищення тарифів на перевезення. У нас пройдена вся процедура, що має передувати підвищенню тарифів, але я не підписую відповідне розпорядження. Тому що досі не знаю напевно наші можливості щодо гарантій і рівня заробітної плати людям, передовсім працівникам бюджетної сфери – вчителям, медикам та іншим.

Коли знатимете?

Коли будуть відомі параметри міського бюджету і стануть більш виразними тенденції розвитку економіки і надходжень до бюджету.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: