Обвал гривні. Назад дороги немає?

Обвал гривні. Назад дороги немає?

Влада вирішила списати знецінення національної валюти на Майдан

Те, що прогнозували багато експертів і очікувало населення, сталось. Вартість долара перетнула позначку в 9 грн. Тепер питання лише в тому, чи це межа падіння? І чи фантастичні на цей момент 12 грн за долар не стануть буденністю вже навесні.

Отже, сьогодні на міжбанківському валютному ринку доларові торги відкрились котируваннями 9,00/9,40, опівдні спред звузився 9,10/9,20. А на закриття торгів котирування склали 8,95/9,05. Таких цін на міжбанку, як сьогодні, не було з вересня 2009 року, коли долар деякий час тримався на рівні близько 9,2 грн.

Великих черг біля обмінників не спостерігалось, однак комерційні банки вже перестраховується, продаючи в одні руки не більше $200.

Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра України Сергій Арбузов, який тривалий час запевняв, що національній валюті нічого не загрожує, та переконував, що громадянам варто тримати свої заощадження в нацвалюті, знайшов пояснення різкому стрибку в нестабільній політичній ситуації в країні. В.о прем’єра заявив, що жодних економічних причин обвалу національної валюти не існує і закликав політиків до «найшвидшого залагодження конфлікту».

Нагадаємо, підтримка курсу гривні обійшлася НБУ в 2013 році майже в $ 3 млрд. На початок 2014-го у нього в резервах залишалось близько $ 20 млрд.

Натомість експерти вважають, що причини падіння курсу гривні виникли не сьогодні і справа далеко не в Майдані. Стрімке загострення ситуації пов’язане із тривалим погіршенням економічної ситуації та дивним збільшенням закупівель валюти окремими крупними гравцями. Зокрема, ситуація почала нагнітатись з кінця січня. Додало олії в вогонь і зростанням паніки серед заможного населення. Політична криза дійсно стимулювала різкі рухи власників депозитів та бажаючих перевести гривню в надійнішу валюту.

На думку експертів, після стабілізації ситуації, якщо така трапиться, гривня навряд чи повернеться до звичних 8 грн за долар. В кращому випадку курс відкотиться до рівня 8,5 грн. В гіршому – джерела у фінансових установах очікують обвалу до 12 грн. Принаймні зацікавленість саме в такому сценарії розхитування України має один дуже впливовий гравець – Росія, банки якої широко представлені на нашому ринку.

-- Паніку затіяли крупні гравці на міжбанку

{1-}

Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків

З 2012 року в Україні вибудовували «дамби», щоб ця повінь (зниження курсу гривні) не почала затоплювати Україну. Ми позичали гроші за кордоном. Починаючи з 2011 році у нас було негативне сальдо поточного рахунку - $11 млрд. Це, по суті, негативне сальдо торгівельного балансу в країні. Іншими словами, ми купували більше на цю суму, ніж продавали. А купували більше за рахунок того, що позичали. А якщо б не позичали гроші, курс давним-давно би впав. З одного боку гроші позичали, а з іншого робили так, щоб у підприємств і у банків не було гривні. Тобто робили гривню штучно дорогою. Ми весь цей час також спалювали валютні резерви НБУ. В середині 2011 року було $38,6 млрд, сьогодні $20 млрд. В бюджеті проблема, затикати дірки немає чим. Причина тієї ситуації, яку спостерігаємо сьогодні зародилась з кінця 2010 року. До нинішньої девальвації додаються негативні очікування, викликані політичною кризою.

Яка межа падіння української валюти? Ми у квітні-місяці 2012 року казали, що девальвація буде на рівні 30%, виходячи з того стану платіжного балансу, який був на той час. Але тоді у нас були меншими борги, кращі показники ВВП і кращі валютні резерви. Зараз мені важко називати ці цифри. Паніку затіяли крупні гравці на міжбанку. Але на ньому ані ви, ані я не граємо.

Свою роль відіграють і негативні очікування населення. Все залежить від того, наскільки розгойдається ця ситуація.

Можна, звісно, повірити в казку про те, що курс повернеться на попередні значення. Але економічні підстави для девальвації існують з 2011 року. Весь цей час було штучне утримування курсу. Тому ніякого повернення до попереднього курсу бути не може. Воно можливе лише тоді, коли у нас запрацює економіка, але зараз вона гальмується.

-- Наскільки вірогідно 10 грн за $1? Та легко

{2-}

Ерік Найман, керуючий партнер «Капітал Таймз»

Поки те, що відбувається, схоже на паніку. Курс не просто зростає, він почав зростати вертикально вгору. У таких різких рухах курсу валюти завжди винна паніка. Економіка завжди більш гнучка, більш м’яко реагує. Можливо, було ухвалене рішення (Нацбанком – «Главком») переставити на якусь більш високу планку курс, я не знаю. Але наразі не бачу реальних дій Нацбанку, щоб це зупинити. Скажу, що технічно цілком реально зупинити падіння курс.

Проблема в тому, що 9,40 грн за $1 – це і не туди, і не сюди. Якщо курс зростатиме, то як мінімум зростатиме до 10 грн за $1. Наскільки вірогідно це? Та легко. Коли курс починає зростати, покупці валюти починають панікувати. Коли покупці щезнуть, тоді можна буде говорити про те, що курс стабілізується.

-- Курс повинен бути на позначці 8,5 – 8,7 грн за $1

{3-}

Леонід Гребінський, голова правління Індустріалбанку

Головна причина обвалу – це ажіотажний попит. Попит, який нічим не підкріплений, він є спекулятивним. Через політичну ситуацію всі бояться втратити свої капітали, тому скуповують валюту. Оскільки це ринок: тут діють закони попиту і пропозиції. Якщо попит є, а пропозиції немає, то далі ціну можете фантазувати. Думаю, що це ненадовго, ринок поступово заспокоїться. Спекулятивний і ажіотажний попит буде заповнений, і потім курс стане у ту колію.

На якій позначці він повинен зупинитись? Гадаю, 8,5 – 8,7 грн за $1. У держави, у Нацбанку є всі резерви, сили і воля, щоб його потім спокійно утримати на цьому рівні. Щодо регулятора, то він зайняв очікувальну позицію. Поки чекає, коли спаде хвиля попиту. Я би, мабуть, так само вчинив, почекав, а вже потім діяв.

-- Якщо не буде уряду, курс коливатиметься в межах 8,8 грн - 9 грн за $1.

{4-}

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру

Головна причина обвалу – виключно політична, пов’язана зі захопленням адміністративних будівель. Як тільки вони почалися, бізнес почав швидко скуповувати валюту, ховати гроші. Внаслідок цього на Міжбанку обсяг закупок зросли. На сьогодні бачимо курс у 9 грн за $1, це курс, який зафіксував ринок. Обсяги торгів знизилися і зараз відбувається вже тенденція до повернення курсу на попередні позиції.

Я раніше говорив, що нижче 8,7 грн за $1 гривня не впаде. Вона впала. Думаю, це сталося тому, що Нацбанк просто захотів подивитися, до якого рівня може зрости курс без його втручання. Курс формується на міжбанку, а реакція населення іде за цим курсом, його «наздоганяє». Банки нині бояться скуповувати валюту «про запас».

9 грн за $1 – це максимально низька цифра, до якої впаде курс гривні. Нижчим він не буде.

Якщо буде сформовано уряд, курс буде на позначці $8,5 грн, або ще вище. Якщо не буде уряду, курс коливатиметься в межах 8,8 грн - 9 грн за $1.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: