Олег Шамшур: Росія готова на все, щоб поставити Київ у васальну залежність

Олег Шамшур: Росія готова на все, щоб поставити Київ у васальну залежність

Екс-посол України в США визнає: політика США щодо України була не адекватною

Президент США Барак Обама досить довго мовчав, спостерігаючи за подіями в Україні, але зараз розговорився. Він застеріг українську армію від втручання в конфлікт, закликав Віктора Януковича до негайного виведення силовиків з центру Києва, висловився за створення коаліційного уряду, який допоміг би провести чесні та прозорі вибори, і навіть відкрито розкритикував Владимира Путіна за підтримку дій офіційного Києва. Екс-посол України в США Олег Шамшур визнає, що з початку протестів політика Штатів у відношенні до України була не зовсім адекватною, проте тепер вже Вашингтон готовий до жорстких дій, зокрема, арешту та замороження рахунків і інших активів осіб, наближених до української влади.

Барак Обама та Білий дім досить жорстко висловилися про події в Україні. Наскільки його слова вплинули на українську владу?

Слід підкреслити, що позиція США ставала більш жорсткою в міру подальшої деградації ситуації в Україні та збільшення кількості жертв. Як заявив речник Білого Дому, наразі США не просто стурбовані, а обурені тим, що українські правоохоронці стріляють з автоматичної зброї у свій же народ. Щодо впливу цих заяв, на мою думку, його не варто перебільшувати, оскільки для нинішнього режиму реальний контроль над процесами та фінансовими потоками всередині країні важить набагато більше, ніж міжнародний імідж. Втім, позитивний вплив Заходу зростає пропорційно послабленню позицій чинної української влади та його налаштованості на застосування більш дієвих «аргументів».

Чи була політика Штатів щодо України адекватною з самого початку протестів?

На жаль, ні. Я гадаю, що початково був період вагань та не зовсім адекватної оцінки ситуації. Втім, США досить оперативно зробили необхідну корекцію, зрозумівши серйозність викликів, які постали перед Україною.

У супротивників Майдану є популярна думка, що саме вуха США стирчать за революцією в Україні. Мовляв, тому і булочки на Майдані Нулланд роздавала. В якій мірі це твердження може бути правдивим?

Це кажуть ті, хто або не розуміє сутності сучасної кризи як протистояння між суспільством та корумпованою, скомпрометованою владою, або свідомо використовує цю тезу в маніпулятивних технологіях.

Чи будуть все ж введені масштабні санкції щодо українських можновладців з боку Вашингтону? Які форми вони можуть прийняти?

Візові санкції вже введено (CША першими зробили цей крок). У зв’язку з ескалацією насильства з боку української влади та після введення санкцій з боку ЄС, варто очікувати застосування фінансових санкцій (арешт та замороження рахунків і інших активів) й урядом США. Для цього у нього є достатні правові інструменти.

Чи варто очікувати від Заходу термінової фінансової допомоги, якої зараз Україна конче потребує? За яких умов?

Керівниками ЄС та найбільш авторитетних держав Євросоюзу вже було зроблено відповідні заяви, включно з сприянням у відновленні співпраці України з МВФ. Разом з тим, цю допомогу буде надано тільки уряду, який користуватиметься довірою українського суспільства та Заходу. Цей уряд має бути здатним до здійснення реальних, а не декларативних реформ.

Обама застеріг від відродження суперництва між Заходом і Росією в дусі «холодної війни» у зв’язку з подіями в Україні. Президент США фактично відкрито звинуватив Путіна в українському протистоянні. Чи може Україна дійсно стати приводом для такого відродження?

Я сподіваюсь, що наслідком новітньої української революції стане становлення сильної та дійсно демократичної держави. Саме цього не хоче допустити російське керівництво, яке побоюється «стимулюючого» впливу перемоги українських демократичних сил та готове застосовувати будь-які засоби для того, щоб поставити Київ у фактично васальну залежність від Москви. Не можна говорити про «модернізацію» країни, оперуючи категоріями минулого чи навіть позаминулого століття. Росія має вирішити сама, чи варто їй будувати свою внутрішню політику та відносини із зовнішнім світом, виходячи з неорадянських фобій та ілюзій і конфронтаційних моделей.

Наскільки реальне в разі подальшої ескалації конфлікту введення в Україну міжнародних миротворчих контингентів?

Українські проблеми мають вирішити самі українці. Я переконаний, що для цього у нас достатньо розуму. Питання, яке ви порушили, може виникнути тільки в разі неконтрольованого розвитку кризи та її стимулювання ззовні. Це буде, дійсно, найгірший сценарій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: