Володимир Замана: Верховним головокомандувачем став Турчинов

Володимир Замана: Верховним головокомандувачем став Турчинов

Уповноважений з контролю за Міноборони стверджує: в армії всі сприйняли нову владу

Опозиція намагається потроху перебрати на себе керівництво країною. Але оскільки за Конституцією 2004-го року, до якої країна нібито повернулася, кандидатуру міністра оборони може подавати чи звільняти з посади виключно Президент, Рада поки призначила лише уповноваженого з контролю за діяльністю цього відомства. Так тимчасово відповідати за співпрацю з Міноборони призначений генерал-полковник Володимир Замана. Колишній голова Генштабу, що пішов у відставку минулої середи, наразі намагається координувати дії військових в умовах, коли в.о. міністра оборони Павло Лебедєв фактично зник у невідомому напрямку. За останньою інформацією він переховується в Севастополі.

Власне, які першочергові завдання перед вами стоять? Чи ви спілкувалися з Лебедєвим?

Я з ним не спілкувався, його немає ні на зв’язку, ні в Києві. Де він знаходиться, мені невідомо. На сьогоднішній день ситуація в державі складна – треба забезпечити зберігання зброї і боєприпасів і недопущення втручання в ситуацію Збройних сил. Зараз ми проводимо підготовчі заходи до запобігання спробам сепаратистського розколу держави.

Ви вбачаєте, що такі загрози реально є?

«Гарячі голови» є, і вони не покидають спроб далі розгойдувати ситуацію. Можливі провокації. Ситуація досить складна, але робиться все для того, щоб її стабілізувати.

В самій армії зараз які настрої?

Ми проводимо роз’яснювальну роботу. Люди все абсолютно розуміють, і те, що армія на сьогодні залишається однією з державних структур, яка витримала всі ці заклики, не допустила втягнення себе в провокації, дає надію, що вона стане цементуючим механізмом, який дозволить консолідувати суспільство і не допустити загострення ситуації.

Але ми чули заяви Міноборони, що армія в рамках законодавства може втрутитись в протистояння.

Це були заяви однієї людини. Що в неї було в голові і чого вона хотіла, нам зрозуміло.

Допомогти розігнати Майдан?

Стверджувати це можна, виходячи з фактів, які відбувалися.

Рада фактично наділила Турчинова президентськими повноваженнями. Чи означає це, що він може внести вашу кандидатуру чи чиюсь іншу на пост міністра?

Наразі Олександр Валентинович перебрав на себе повноваження Верховного головокомандуючого Збройних сил. Посада міністра є політичною, і буде обиратися разом з обранням уряду.

Рада зараз не в змозі звільнити Лебедєва?

Є певні механізми і певні квоти Президента, які призначаються тільки з його дозволу. Зараз ніхто не хоче робити кроків, які є нелегітимними. Треба максимально цього уникнути.

Чи будете ви претендувати на пост повноцінного міністра оборони?

Я не можу цього сказати. На сьогоднішній день я координую і контролюю діяльність Міноборони і не більше. Що далі буде – мені невідомо.

Зараз у вас достатньо повноважень, щоб координувати дії армії?

Повноважень як таких в мене сьогодні не прописано, і дуже важко працювати. Я зараз працюю, виходячи з того, що я був на посаді голови Генштабу, знаю ситуацію в Збройних силах, і люди мені довіряють і вірять на слово.

Чи є зараз фронда в армії, яка не сприймає сьогоднішні події?

Відсутня абсолютно. Люди розуміють, що нема держави – нема Збройних сил. Якщо щось від країни відколеться, це означає, що вони не виконали своє завдання. Основним завданням Збройних сил, згідно Конституції і закону України, є збереження цілісності, недоторканості і суверенітету держави. Це ми будемо відстоювати абсолютно жорстко і конкретно і не допустимо розколу.

Поясніть причини вашого звільнення з Генштабу минулого тижня.

Я виказав свою незгоду з пробами втягнути збройні сили в протистояння у внутрішньополітичному конфлікті, що неминуче б загострило ситуацію і призвело до громадянської війни.

Але, за нашою інформацією, міністр давно зачищав Генштаб під себе – судячи з того ж скандального звільнення вашого першого зама Ігоря Кабаненко.

Я цього не можу стверджувати документально. Але якщо дивитися на конкретні кроки та рішення, можливо.

«Главком» сьогодні оприлюднив інформацію, що ваш наступник Ільїн був готовий втягнути армію в конфлікт. Є ряд шифрограм, розісланих 20 лютого підрозділам української армії за підписом Ільїна, які підтверджують план армійської верхівки кинути військових для розгону Майдану.

Я Ільїна Юрія Івановича давно знаю – це професіонал, людина військова. Можу сказати, що вже прибувши сюди, він особисто все робив, щоб війська не прийшли в Київ. Він гальмував це і не погоджувався. А достовірні ці документи чи ні, визначиться створена в Верховній Раді спеціальна слідча комісія, і лише після того, як вона завершить роботу, можна буде про щось говорити.

З ким саме ви зараз ведете діалог в Збройних силах, коли самі не знаєте, де знаходиться міністр?

На сьогодні є перший заступник міністра оборони України – Олійник Олександр Миколайович, який виконує обов’язки міністра. Це – виважена людина, яка знає, що і як робити, і якій я довіряю. Через неї підтримується легітимність застосування Збройних сил і утримання ситуації під контролем.

Чи достатньо в нинішній складній економічній ситуації відбувається фінансування армії?

Його достатньо не було. Армія – це дуже дорогий інструмент. А останнім часом у МВС, яке не має ні літаків, ні кораблів, ні бойової техніки, ні арсеналів зброї, бюджет був значно більший, ніж у Міноборони. Але кожен військовий службовець розуміє ситуацію в державі: ми зараз мінімально скоротили витрати – коштів на грошове утримання особового складу вистачає, а все решта нам поки що нецікаво. Все інше будемо робити після того, як буде стабілізована ситуація в державі.

Олег Тягнибок вимагає від Міноборони перевірити можливість накопичення військ Російської Федерації на кордонах з Україною. Чи дійсно є якась аномальна активність?

Все нормально, ніяких критичних перекидань нема. Все працює в штатному режимі, посилене чергування в Південно-Західному окрузі в зв’язку з Олімпіадою.

Володимир Жириновський вже заявив, що Росія може ввести війська на територію України. Наскільки такий ризик існує?

Що в Росії, що у нас є політики, які можуть говорити все, що їм заманеться.

Але ж є і заяви російського прем’єра, і тамтешнього МЗС, в яких зміна влади в Україні подається в дуже чорному світі.

Дуже багато громадян Росії зараз проживає в Криму, зокрема, в Севастополі, тож Росію турбує їхня доля, безпека і таке інше на грунті загострення ситуації. Сподіваюсь, виважені рішення, які будуть прийняті найближчим часом, заспокоять людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: