Правий Сектор: у владу з автоматом Калашникова

Правий Сектор: у владу з автоматом Калашникова

Прихильники Яроша вже встановлюють свої порядки по Україні. Їх аргументи наводять жах на місцеву владу

Головним відкриттям Майдану можна називати Правий сектор. Ще кілька місяців тому переважна більшість суспільства інакше як маргіналів-радикалів його представників не сприймала. Та події останнього місяця творили своїх героїв.

Керівника «Правого сектора» – Дмитра Яроша – вже «пророчать» то на місце голови МВС, яке поки що на тимчасовий основі зайняв Арсен Аваков, то у віце-прем’єри по силовому блоку.

Це Ярош казав «ні» усім домовленостям опозиції із владою під час протистояння на Майдані і закликав народ не купуватися частково, а стояти до кінця. Головною метою, заради якої не можна погребувати жодними методами, він називає українську владу: у бізнесі, в політиці і в культурі. Його люди сьогодні стоять коло багатьох адміністративних будівель та патрулюють вулиці міст. А новий керівник Міністерства внутрішніх справ вже бачить представників Правого сектора в своїй структурі.

Та поки Майдан із захопленням ловить кожне слово, що летить з боку Правого сектора, той потихеньку проводить свою політику на місцях. Їхні методи і аргументи наводять жах на місцеву владу і подекуди призводять до конфліктів із правоохоронними органами.

-- «Саша Білий» з автоматом «взяв» Рівне

Останній приклад - засідання Рівненської обласної ради. Його відвідав представник Правого сектора Саша Білий - він же Олександр Музичко. Чоловік, якого російські ЗМІ звинувачують в тому, що він воював в Чечні проти федералів, захопив із собою автомат Калашникова та висунув вимогу: провести повну люстрацію всієї влади в області.

При чому лояльним він не був ані до представників Партії регіонів, ані до вчорашньої опозиції. «Вчора цього ви…ка Сеньку зупинив народ, бо він їхав вже з мигалкою. Він почав стрибати, фиркати. Сенька-кролік подумав, що він цар звірів. Але його місце на свинофермі», - не добирав виразів перед місцевою елітою Саша «Білий». А у керівників-регіоналів від імені Правого сектора пообіцяв відібрати квартири – для сімей трьох земляків-загиблих учасників Майдану, якщо ті самі не скинуться і не куплять їх.

Також Білий висунув вимогу заборонити Партію регіонів та Компартію на території Рівненської області.

З автоматом на плечі Саша Білий виглядав, може, і не зовсім зрозумілим, але цілком переконливим. «Не ви зброю видавали, не вам і забирати. Хочете – спробуйте. Хто хоче забрати мій автомат, хто хоче забрати мій пістолет, хто хоче забрати мої ножі?», - демонструючи свої трофеї, питався він у присутніх. І запевняв, що представники Правого сектора будуть носити зброю доти, доки в країні буде загроза державності.

-- 50 хлопців зі щитами проти голови Ірпіня

Достатньо непроста ситуація складається і під Києвом. Сюди Правому сектору, який зараз нудиться на Майдані без роботи, найближче податись. Так, в Ірпінській міській раді ще 22 лютого депутати проголосували за недовіру меру Володимиру Скаржинському. Але не за його відставку. Новим керівником ради та її виконкому мали стати «вихідці» із Партії регіонів, без п’яти хвилин члени партії «Удар», Андрій Страховський та Ігор Борзило. Останній обіймав посаду першого заступника голови, секретарем міськради був Ігор Вишняков. Ці кулуарні домовленості начебто було заплановано реалізувати на засіданні 25 лютого. Але не судилося.

Що саме сталося на засіданні ради «Главкому» розповів керівник Правого сектора в Київській області Ігор Мазур (Тополя). «Ми приїхали на сесію, 50 чоловік на двох автобусах, бо вважаємо, що революція продовжується. Наші хлопці із щитами та арматурою, бійці Майдану, як бойовий підрозділ, стали за спиною керівництва міської ради. Я підійшов до мікрофону і вибачився перед громадою, тому що перед керівництвом ради нам немає за що вибачатися, і оголосив наші вимоги», - згадував хронологію подій «Тополя».

В числі пропозицій було: відправити у відставку представників Партії регіонів, «на якій кров», провести рішення, актуальні для Ірпеня, вибрати по можливості нове керівництво, якому довіряє громада, і довести до відома, що тепер будь-яка влада – від «підставних регіоналів» до новообраної підпадає під контроль з боку Правого сектору.

«Ми звернулися до голови, щоб він написав заяву про відставку та покаявся за те, що належить до Партії регіонів. А нас же не десятеро прийшло, а п’ятдесят, і зал був повний, люди підтримали. Можливо, я і мої товариші трохи у зухвалій формі зверталися до представника влади. Та ми поклали перед ним папір, ручку і наказали писати», - розповів Ігор Мазур. Голова написав заяву. Так само, як і його заступник та секретар. Всі троє, за словами Тополі, були людьми губернатора області Анатолія Присяжнюка.

Був обраний в.о. секретаря - депутат від «Свободи» Богдан Мельничук. Також під наглядом Правого сектора рада в цей же день провела мораторій на видачу земельних ділянок та вирубку лісу. Наостанок депутати проголосували за розпуск міськради. Тобто в Ірпіні тепер ще має бути призначена дата виборів. Щодо того, хто може стати новим головою, Ігор Мазур пропозицій немає. Але зазначає, з огляду на те, що побачив за останній час, «на місцях дуже мало порядних людей».

-- Наступний – Бориспіль

Частково завдяки Правому сектору керівництва була позбавлена районна рада Василькова, без заступника лишилась рада Вишневого. Голова Переяслав-Хмельницької обласної ради Олександр Шкіра написав заяву про відставку, зазначивши, що його змусили.

«Ми приходимо на сесію, виставляємо ультиматум. Якщо когось з тих, хто має піти, немає на місці, ми їм телефонуємо, щоб вони прийшли, - розповідає про схему роботи з місцевим начальством заступник керівника Правого сектора в Київській області Ігор Миколайчик. – Якщо не приходять, ми йдемо до них, якщо вони живуть в приватних будинках. Якщо в багатоквартирних – не йдемо, щоб не турбувати громаду. Але це завжди спочатку ультиматум. Ми українці, ми маємо давати змогу обілити їм ім’я та прізвище, щоб їхні діти жили в честі, а не в безчесті».

Саме таке попередження-ультиматум отримав голова Бориспільської райдержадміністрації Андрій Гриненко. Поки що він відмовляється писати заяву про складання з себе повноважень та принесення присяги народу України. Незважаючи на вимоги Правого сектора, опозиція, навпаки, висловила йому свою підтримку. За словами активіста Андрія Тильняка, депутат Бориспільської райради від «Удару» Ігор Левітас намагався переконати, що його партія бере Гриненка під своє заступництво.

На думку представників Правого сектора, тут присутня змова на місцевому рівні. «Ми проти отаких перебіжок провладних депутатів у нібито опозиційні фракції. Це якраз і є корупція, яка процвітає в Київській області. На прикладі того, як розкрадається земля під Києвом, ми бачимо, як деякі фінансові мішки провели своїх людей і в опозиційні фракції і реально проводять ті рішення, які їм потрібні», - пояснює «Главкому» Ігор Мазур.

Його соратник Ігор Миколайчик розповів, що 24 лютого Правий сектор оголосив, що саме має змінитись в Борисполі: «вихід представників Партії регіонів з лав партії, закінчення роботи і розпуск фракції, їхні заяви про звільнення за власним бажанням з органів державної влади». «Якщо б всі потрібні люди, коли ми приходили, були на місцях, вони б написали заяви», - запевнив активіст.

В Правому секторі також зазначили, що найближчим часом зроблять усе можливе, щоб місцеве начальство звільнилось. Більше того, революціонери гарантують, що усе майно депутатів від Партії регіонів та їхніх родичів, яке не відповідає їхнім прибуткам за допомогою нотаріуса буде забрано та переписано на користь громади. «З Божою допомогою» вони сподіваються «провернути» такі зміни в усіх міських та районних радах області і позбавити їх «зажирілих грабувальників».

-- Від Майдану до уряду

Лише адміністраціями та Київським регіоном та Рівне дії Правого сектора не обмежуються.

З 23 лютого, наприклад, офіційно під його контролем знаходиться ТРК «Вінниччина». Канал входить до холдингу «Гамма-Консалтінг», засновниками якого є сини голови КПУ. Лідер вінницького Правого сектора Сергій Чумак пояснив, що приміщення, зайняті телекомпанією, його активісти взяли під контроль для захисту. Але умова відкоригувати редакційну політику вже є.

Співробітники прокуратури Волинської області повним складом написали листа виконуючому обов’язки Генпрокурора Олегу Махніцькому, де зазначили, що на адресу їхніх родин лунають загрози, а люди, які представляються Правим сектором, із зброєю приходять до держбудівель, зупиняють транспорт та заставляють писати рапорти на звільнення.

Під контролем Правого сектора знаходиться будівля Дніпропетровської облдержадміністрації. Хоча співробітників пускають на роботу безперешкодно. За словами керівникам прес-служби Ганни Кондракової, зачиненим та опечатаним залишається кабінет керівника області. Також кілька днів тому представники Правого сектора арештували керівника Чопської митниці Сергія Харченко і прив’язали його до стовпа, щоб той не втік.

Таких поодиноких випадків по країні достатньо. Перелічувати їх можна довго. За деякі з них Правий сектор з гордістю бере відповідальність на себе, від інших, як, наприклад, спалення будинку родини лідера комуністів Петра Симоненка, відхрещується.

В будь-якому випадку, навіть деякі представники опозиції коментують все, що відбувається так: «В країні панує анархія». А прості люди подекуди просто лякаються людей з битками.

Екс-керівник прес-служби СБУ в часи головування там Олександра Турчинова Станіслав Речинський у відкритому листі до Арсена Авакова написав про внутрішню загрозу для країни – людей в касках та зі зброєю, що наводять свої порядки в Києві.

Натомість, в своїй офіційній заяві Правий сектор ще раз зазначив основні завдання: турбота про національну безпеку та покарання злочинців. Визначати яких, певно, мають вони самі. А також підтвердив свою готовність зайняти силовий блок в новому уряді України із сподіваннями, що це ще посилить їхню ефективність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: