Януковичу світить довічне ув`язнення

Януковичу світить довічне ув`язнення

За що судитимуть четвертого президента України, коли він виконає всі завдання Путіна?

В перші дні після перемоги революції ніхто не зазнає стільки нищівної критики і дорікань, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Йому важко навіть суто об’єктивно: десятиліттями українська міліція займалася не боротьбою зі злочинцями, а обслуговуванням корпоративних інтересів можновладців. А за місяці революції список потенційних «клієнтів» правоохоронних органів ще збільшився.

Проте ніде правди діти – діючий міністр внутрішніх справ досі не проявив себе. Жоден з тих, хто вбивав майданівців, не кажучи вже про віддавання наказів, так і не затриманий. Наводити лад ніхто ще й не починав. Проте Аваков вже встиг призначити кількох неоднозначних заступників та керівників обласних управлінь МВС, чим заслужив чергову порцію критики і звинувачень.

Єдиним свідченням хоч якоїсь активності Авакова на чолі МВС є оголошення Віктора Януковича в розшук, інформація про що з’явилася на офіційному сайті.

Віктора Януковича звинувачують у злочині, що карається ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України – «Умисне вбивство». Кодекс передбачає за цей злочин від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Однак це не всі злочини, які сьогодні приписують екс-президенту України. Після прес-конференції Януковича у Ростові-на-Дону генеральний прокурор України Олег Махніцький заявив: «Прийнято рішення про відкриття кримінальної впровадження за спроби і заклики до повалення конституційного ладу в Україні».

Це друге звинувачення регулюється чч.2-3 ст. 109 Кримінального кодексу і передбачає покарання до 5 років позбавлення або обмеження волі.

Також Януковичу загрожує покарання за ст. 365 Кримінального кодексу за перевищення влади або службових повноважень, причому мова має йти про ч.3 статті, за якою передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Враховуючи принцип призначення покарань за сукупністю злочинів (коли менш суворе покарання поглинається більш суворим), Віктору Януковича за українським законодавством лише на основі цих статей загрожує щонайменше 10 років позбавлення волі.

Окрім того, дії Януковича підпадають під ст. 111 Кримінального кодексу, де йдеться про державну зраду. 28 лютого, коли екс-президент давав прес-конференцію у Ростові-на-Дону, російські війська вже повним ходом провадили тиху окупацію Криму, тому дії Януковича можна трактувати як «перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту» та «надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України». За це екс-президенту «світить» вже від 10 до 15 років позбавлення волі.

За певних обставин (якщо це буде встановлено слідством та доведено у суді) Віктор Янукович міг порушити і ст. 328 Кримінального кодексу – «Розголошення державної таємниці». Доказів того, що Янукович вчинив цей злочин, немає. Однак його добровільне перебування на території держави, яка веде бойові дії проти України, дозволяє підозрювати президента-втікача й у передачі російській владі усіх можливих державних таємниць. У сукупності зі звинуваченнями у державній зраді це дасть Януковичу додаткових 5-8 років позбавлення волі.

Але найбільшою популярністю у Віктора Януковича користувалися статті, присвячені корупції. Відкриття таємниць Межигір’я шокувало настільки, що тут навіть нема особливого сенсу говорити про презумпцію невинності та чекати рішення суду. Адже з першого погляду ясно: один лише золотий батон вартує стільки, скільки Віктор Янукович на посаді президента не зміг би заробити і за увесь свій президентський термін. Тому коло корупційних статей, за якими слід судити Януковича – дуже велике, а покарання може сягати 12 років позбавлення волі, конфіскації майна і заборони займати державні посади.

Це – коло стих статей, які загрожують Віктору Януковичу в Україні. Однак видається малоймовірним, щоб він раптом схотів добровільно повернутися додому. Крім того, вчинені Януковичем злочини підпадають під ознаки злочинів проти людяності, а це – прямий шлях до Гаазького трибуналу.

Щоправда, тут є деякі проблеми. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі діє на підставі Римського статуту, який Україна хоч і підписала у 2000 році, однак досі так і не ратифікувала. В цьому нема нічого виняткового – так само підписали, але не ратифікували Римський статут, наприклад, США і Росія.

Такий стан справ формально унеможливлює процес над Віктором Януковичем у Міжнародному кримінальному суді, оскільки Римський статут не розповсюджується на злочини, здійснені до його вступу у дію (ч.1 ст.11 та ч.1 ст.24). Частково це підтвердив і Олег Тягнибок, коли так і не зміг пояснити, яким чином вдасться судити Януковича у Гаазі за відсутності правової сили у нератифікованого Україною Римського статуту. «Ми його ратифікуємо, коли буде ухвалюватися Конституція, оскільки конституціоналісти рекомендують нам включити цю норму до основного закону і це може відбутися найближчим часом», - сказав Тягнибок. Однак яким чином така процедура дозволить застосувати положення Римського статуту до Януковича – лідер «Свободи» пояснити не зміг.

Попри це, якби Януковича судили у Гаазькому трибуналі, то на нього чекало б скорочення кількості статей (оскільки тут розглядаються міжнародні кримінальні злочини), але більше покарання за їх порушення.

Зокрема дії Януковича впродовж останніх місяців його перебування на посаді президента України потрапляють під юрисдикцію ст. 7 Римського статуту «Злочини проти людяності».

Мова йде перш за все про вбивство, ув’язнення або інше жорстке позбавлення фізичної свободи, катування, переслідування, насильницьке зникнення людей. Конкретних покарань за ці злочини у Римському статуті не вказано – лише ст. 77 вказує, що максимальний термін покарання не перевищує 30 років, і лише у винятково важких випадках суд може присудити пожиттєве ув’язнення. Окрім строку, підсудному можуть присудити також штраф або конфіскацію майна.

Слід визнати, що ці викладки та розрахунки не мають жодного значення без головної дійової особи – Віктора Януковича. Суд над ним мав би усі шанси перетворитися на процес століття, однак, здається, у Путіна поки що на межигірського вигнанця є ще деякі плани…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: