Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Публічне звернення до Юлії Тимошенко

Від Вашої позиції значною мірою залежить доля країни. Не перебільшую. Тому що Ваша партія "Батьківщина" - зараз правляча партія: Президент (глава держави), голова Верховної Ради, голова Уряду, секретар РНБО, глава АП, ключові міністри - це "Батьківщина", яку Ви очолюєте.

Юлія Володимирівна, сьогодні Ви будете в студії Савіка Шустура і маєте змогу на всю країну (на весь світ) заявити свою позицію. Саме СВОЮ, адже 2,5 роки у Вас такої можливості не було(

Від Вашої позиції значною мірою залежить доля країни. Не перебільшую. Тому що Ваша партія "Батьківщина" - зараз правляча партія: Президент (глава держави), голова Верховної Ради, голова Уряду, секретар РНБО, глава АП, ключові міністри - це "Батьківщина", яку Ви очолюєте.

Найголовніше, "Батьківщина" зараз, в умовах воєнної агресії проти України - це Верховний головнокомандувач Збройних Сил, від рішень і дій якого залежить оборона країни.

Юлія Володимирівна, за два дні до повернення в Україну з лікування у Німеччині Ви попросили негайної зустрічі зі мною. Наголосили, що для Вас важливо зустрітися зі мною першим, аби почути тверезу, професійну оцінку ситуації і моє бачення плану дій.

У середу, щойно Ви приземлилися у Борисполі, ми зустрілися і мали двогодинну розмову. Щиру, пряму і відверту, без двомовностей і дипломатичних танців. Шаную Вашу довіру, Ваш час і Вашу занепокоєність долею країни.

Розмова засвідчила, що наші з Вами оцінки всього, що відбулося в країні за період Вашого перебування у тюрмі і до сьогоднішнього дня - співпадають на 100%. Мої заяви і дії за ці 2,5 роки і Ваші пропозиції із-за грат, до яких не всі дослухалися або вони не оприлюднювалися - теж співпадають на 100%.

Я виклав Вам оцінку ситуації, внутрішні й зовнішні її аспекти, прогноз дальшого розвитку подій і запропонував план дій. Ясна річ, Вам було важко сприйняти його одразу і Ви взяли час подумати, проконсультуватися з іншими людьми. Я це розумію, адже йдеться про велику відповідальність перед країною і про необхідність негайного відсторонення від посад близьких Вам людей, Ваших партійних соратників.

Юлія Володимирівна, вагатися й консультуватися далі вже немає часу. Не у Вас - в України немає часу. За ці два дні після Вашого повернення ситуація лише погіршилася, вона вже стала критично небезпечною!

Не лише Крим, Україну зливають. Неспроможність і бездіяльність Президента і міністрів-силовиків уже не можна приховати. Це бачить уся країна, українське суспільство. Непрофесійність, бездіяльність, аморфність (а ще й злодійкуватість!) влади деморалізують не лише Крим і військових у Криму - деморалізуються армія і силові структури загалом, поширюються недовіра до влади, неспокій і збурення по всій країні.

Цим користається ворог, який з кожним днем діє все більш нахабно і без жодних обмежень, без жодної протидії чи спротиву з боку України, без твердої позиції керівництва держави щодо зарубіжних партнерів, насамперед США і Великої Британії, які гарантували нам безпеку і мають ДІЯТИ ефективно.

Юлія Володимирівна, я Вам пояснив, що перемогти ворога, захистити нашу країну, не допустити війни і масових жертв - можна і це реально, навіть якщо ворог має сильнішу армію і сильнішу економіку. Пояснив, як це треба робити. Майдан це довів, скинувши владу Януковича, який здавався сильним і мав потужні ресурси, який думав, що правитиме вічно. Де він зараз? І де зараз його сила?

Переконаний, така ж сама доля чекає і Путіна, якого зараз усі бояться і з яким продовжують загравати навіть сильні держави. Значить, Україна і її Майдан повинні допомогти світу і це зло викорінити, заради спокою на планеті - напевно, така наша Місія і маємо бути гідними цієї високої Місії!

Юлія Володимирівна, відкиньте свої партійні інтереси, власні президенські плани, особисту симпатію до нинішніх керівників держави - все це зараз другорядне й неважливе, повірте. Треба діяти негайно і Ви неодноразово доводили, що діяти вмієте.

Хто замість Турчинова? Хто зможе одразу включитися в роботу, швидко провести необхідні кадрові зміни, чітко визначити завдання і бути на цей складний період дієвим Верховним головнокомандувачем? Я зможу! Довірить Рада - з першого ж дня працюватиму чесно, надійно, прозоро і ефективно. Я Вам сказав, що в разі призначення на цей пост у Раді, як зараз Турчинов, не сидітиму, нехай засідання ведуть віце-спікери, моє місце - бункер і організація оборони країни. Маєте іншу сильну і чесну людину на пост Верховного головнокомандувача? Пропонуйте негайно! Обере таку людину Рада - як депутат я її підтримаю і як офіцер підставлю своє плече.

Юлія Володимирівна, Ви - голова правлячої партії. Ви маєте реальні важелі для зміни ситуації. На Вас зараз велика відповідальність. Як ніколи раніше. Ви сильна людина - одважтеся і прийміть рішення, які я Вам пропоную.

Для цього дайте команду своїм однопартійцям, нині керівникам парламенту, Уряду і держави: негайно скликати Раду і прийняти вкрай необхідні кадрові рішення. Необхідні для захисту країни!

Юлія Володимирівна, сьогоднішній день і сьогоднішній Ваш виступ у Савіка Шустера - це момент істини.

Якщо дослухаєтеся і займете вірну державницьку позицію, я Ваш союзник і можете покластися на мене повною мірою. Разом ми ворога зупинимо, не сумнівайтеся в тому!

А якщо ні, якщо триматимете недієздатного Турчинова й далі на посту... Тоді скажу прямо: країну зливає не Турчинов - тоді це робите Ви. Особисто. І тоді своє слово має сказати народ. Тоді як народ вирішить - так і буде...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: