Геннадій Москаль: Те, що робить силовий блок на Сході, - це повна бездіяльність

Геннадій Москаль: Те, що робить силовий блок на Сході, - це повна бездіяльність

Колишній заступник голови МВС запевнив, що серед протестувальників в Донецьку та Луганську немає росіян

Після Криму проявів сепаратизму кілька тижнів очікували і на Сході України. Напружена тиша, що панувала там достатньо довгий час, закінчилась у неділю 6 квітня. За пару днів проросійськи налаштовані громадяни, вимагаючи референдумів за возз’єднання із Росією, захопили будівлі ОДА в Донецьку та Харкові, а в Луганську штурмом взяли СБУ.

«Розрулювати» ситуацію в Харків вилетів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в Донецьк – силовий віце-прем’єр разом із Юлією Тимошенко, в Луганськ – секретар РНБО Андрій Парубій та голова СБУ Валентин Наливайченко. Успіху, м’яко кажучи, досягнути не вдалося. Витіснити протестувальників на сьогодні вдалося лише з Харківської облдержадміністрації. Будівля Донецької ОДА все ще під контролем. А захоплювачі Служби безпеки в Луганську продовжують укріплювати барикади навколо начебто замінованого приміщення (цю інформацію луганська міліція не підтвердила) та тримають у заручниках мирних громадян. Арсен Аваков вже дав обіцянку, що ситуація із сепаратистами в Луганську буде вирішена протягом 48 годин. «Рішення цього питання лежить спочатку в політичній площині, потім в силовій. Впевнений обидва варіанти доступні. Для тих, хто прийме діалог, буде запропонований діалог. Ті маргінали, для яких важливим є конфлікт, отримають силову відповідь української держави», - зазначив голова МВС.

Проте конкретних кроків на залагодження ситуацію СБУ не робить. «Повна бездіяльність», - так коментує слова та дії представників силового блоку народний депутат, екс-заступник голови МВС та СБУ Геннадій Москаль. Він впевнений, що серед сепаратистів на Сході немає росіян, і що ультиматумами ситуацію не вирішити. Про те, що зараз слід робити силовим відомствам, генерал-лейтенант міліції розповів в інтерв’ю «Главкому».

Вже кілька днів адміністративні будівлі у східних областях перебувають під контролем сепаратистів. Звільнена була лише Харківська ОДА. Чому ситуація так складно вирішується? Силовий блок нашого уряду, на вашу думку, має діяти в політичній площині чи вже переходити до силового варіанту?

Послухайте, я наш силовий блок не призначав, їх обрав Майдан, а ми вже тільки затверджували рішення Майдану. Є у нас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Служби безпеки Валентин Наливайченко, Генеральний прокурор Олег Махніцький і ціла купа правоохоронних органів, розвідувальних, контррозвідувальних. Кого в нас тільки немає! От хай вони покажуть бодай якусь роботу, а я на неї подивлюся і скажу, чи вона зроблена добре, чи погано.

Поради я їм не повинен давати – тим паче, вони за ними до мене і не зверталися. Хоча я працював головою Луганської обласної державної адміністрації, багато людей знаю там, багато людей мене знають. Сьогодні є певне упереджене ставлення до мене з боку керівництва Міністерства внутрішніх справ і Служби Безпеки України. Відповідне у мене ставлення і до них. Покажіть, браття, клас, і я буду радіти.

Так ви не давайте порад. Оцініть дії, вже зроблені силовим блоком. Наприклад, Арсен Аваков пообіцяв, що питання з луганськими сепаратистами в СБУ вирішиться протягом 48 годин. Це реально? І які методи можуть бути застосовані для досягнення?

Та ну як можна, взагалі, ті дії силового блоку на Сході України оцінювати, якщо їх немає! Дії – це коли буде визволена Луганська Служба безпеки, це коли буде визволена Донецька обласна державна адміністрація. От тоді це будуть дії. А поки те, що робить силовий блок на Сході, - це повна бездіяльність. Що тут можна коментувати, якщо стільки будівель захоплено, а вони сидять в якихось штабах.

Є такий російський фільм «Мертвий сезон» - це про наш силовий блок. Ото і вся ситуація. З жодного боку немає ніяких дій. Ще є один фільм – вже литовський, назва якого характеризує всю цю ситуацію – «Никто не хотел умирать».

Ви натякаєте на те, що наш силовий блок не готовий наражатися на небезпеку?

Як у фільмі, так і тут. Кожен там думає, що хтось сам вийде, хтось сам підніме руки, хтось сам складе зброю. Але це все марні сподівання.

Якщо ви спілкуєтесь з людьми з Луганщини, спрогнозуйте: куди можуть завести регіон отакі сепаратистські настрої? І чи дійсно в тій же будівлі СБУ в Луганську знаходяться і керують процесом офіцери ФСБ та Головного розвідувального управління Росії, як про це говорять деякі депутати Верховної Ради? От після подій в Харкові серед затриманих, і про це повідомив Арсен Аваков, росіян не виявилося. Ви маєте якусь інформацію з цього приводу по Луганську та Донецьку?

Всі дурні заяви, що там, на Сході, росіяни, - не правда. Немає там росіян. І Аваков пересвідчився у цьому в Харкові особисто. Всі харків’яни там були.

В Донецьку – всі донецькі, в Луганську – всі луганські.

Це ми чомусь хочемо, щоб там були «зелені чоловічки». В Криму – так, там були росіяни. Але ж вони там і діяли зовсім по-іншому. Вони діяли цілеспрямовано, а не спонтанно під психозом, який наступає в постмітинговий період.

Щодо ситуації, взагалі, то вона на Сході вже патова. Їм немає, куди відступати, і нам. Треба розрядити це.

Як? Переговори допоможуть?

Щоб розрядити ситуацію, потрібні люди, які могли з ними поговорити. Щоб ті, хто дружать з головою, знайшли серед тієї категорії теж тих, хто дружить з головою. Там багато таких.

Зрозумійте правильно, одна смерть, один вбитий на Сході, - і все. На його похорон в Донецьку чи Луганську може вийти мільйон людей. Це треба передбачувати. І неможна нікого лякати, як кажуть: візьмемо за шкірку і викинемо. Не так там все просто, як здається. Я працював на Донбасі – там треба робити зовсім по-іншому. Щоб вчиняти вірно, треба знати менталітет і знати тих людей.

От щодо тих методів, які приймала влада, щодо ведення переговорів… Є там маса афганців, наскільки я знаю. Де ветерани Афганістану, які користуються підтримкою, очолюють всеукраїнські об’єднання? Чому не запросити їх туди на переговори? Є там багато прикордонників. Чому не запросити голову Держприкордонної служби Миколу Литвина разом із заступниками? Багато там людей, що служили у Збройних силах. То запросіть туди міністра оборони, начальника Генерального штабу.

Думаєте, навіть якщо не будуть задоволені висунуті сепаратистами вимоги, люди завдяки розмовам все-таки можуть скласти зброю?

Навіть з огляду на те, що відбувається, у нас люди м’які – чи то з правих радикалів, чи то з лівих радикалів. Немає значення. До кожної людини можна знайти ключ.

Чим має бути цей «ключ»? Це задоволення усіх вимог: від надання російської мови статусу другої державної до реального підняття питання про федералізацію?

Немає межі компромісу. Але не може бути і ультиматумів. Якщо ми будемо один одного лякати: через 48 годин, через 24 години – це шлях в нікуди. Те, що можна зробити в Івано-Франківській чи Тернопільській областях, неможна зробити в Донецькій чи Луганській.

Голові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову закидають звинувачення у розпалення сепаратистських настроїв на Луганщині. Від, звісно, від них відхрещується. Ви володієте якоюсь інформацією щодо його причетності до подій на Сході?

Не можна розкидати звинувачення направо-наліво. Якщо є такі факти, їх потрібно документувати і порушувати справу.

8 квітня у Верховній Раді був прийнятий закон, покликаний посилити кримінальну відповідальність за злочини проти національної безпеки країни. Це якимось чином може змінити ситуацію на Сході? Його мета – звести нанівець сепаратистські настрої. Але чи не розпалить він, навпаки, протистояння ще більше?

Та ніяк на людей там не вплине він – вони захопили все до його прийняття, закон не має зворотної сили. А загалом… У нас була смертна кара. І що у нас тоді вбивств було менше? На десять тисяч населення однакові цифри були і за часи смертної кари, і зараз, коли її немає. Колись кишеньковим злодіям публічно відтинали праву руку, так вони вчились красти лівою. Що відбувається? Держава має використати всі наявні і можливі сили для врегулювання конфлікту. І от лише коли дійсно всі сили будуть вичерпані, і громадськість побачить, що все вичерпано, тоді можливий силовий варіант…

Сили, як я розумію, не вичерпані? Тобто у вас все-таки є конкретні зауваження до силового блоку?

Ну скажіть мені, от ті, хто захопили будівлі, вони ідентифіковані? Ні. Та вони повинні бути ідентифіковані. Вони мають мобільні телефони. За ними всіх можна встановити. І що? Це я маю розповідати, як це все робиться, МВС та Службі Безпеці? Коли ми стояли на Грушевського, нам кожну хвилину приходили смски: «Вы идентифицированы как участник массовых беспорядков». Мені, народному депутату, надходили повідомлення: «Вы будете привлечены к строгой уголовной ответственности. Немедленно уйдите с улицы Грушевского» і так далі. Так візьміть і ідентифікуйте тих, хто зараз захоплює будівлі в Донецьку та Луганську. Ідентифікуйте, хто ці люди, і запросіть туди їхніх батьків. Я не хотів давати спочатку поради, але...

Але, якщо вже почали, то давайте поговоримо про це докладніше. Що дасть ідентифікація? І що має бути наступним кроком задля залагодження ситуації?

Перше, що роблять, - привозять батьків, жінок, дітей. Меседж для них: йдіть і вмовте. Побачивши дітей, переговоривши нормально із дружиною чи батьками, людина може змінити думку. Ну ніхто ж не хоче, щоб їхній син, чоловік, батько в гробу опинився. То треба говорити рідним: йдіть на переговори, якщо ви його заберете, і він викине зброю, то ми даємо гарантії, що не будемо його чіпати, сідайте собі в машину та їдьте додому.

Другий варіант. Ми сьогодні у Великому пості знаходимося. Запросіть туди священика – там переважно всі православні. Запросіть митрополита луганського, запросіть священнослужителів – хай вони туди підуть, ніхто ж не буде в священиків стріляти. Хай поговорять з ними, хай люди покаятися.

Далі. Дізнаємося, де ті люди працюють. У них же є колеги, є друзі, товариші – не може бути такого, щоб не було. Хай вони йдуть. Працюючу людину може вмовляти начальник, пропонувати перевести на більш оплачувану роботу.

Але весь оцей період нічого не робиться! В цьому проблема. Ну цьому у всіх підручниках вчили в Радянському Союзі. Чому цьому не навчають в українських? Я не хочу читати лекції на цю тему. Ті, хто цим займаються, мають це знати. А якщо ці люди не читали нічого і нічому в цьому не розуміють, то ні хрен було, вибачте, і починати, і їхати на туди все вирішувати.

В інформаційному просторі звучали повідомлення про те, що сепаратисти на Сході намагалися організувати на кордоні «коридор» для військ Російської Федерації? За вашими словами, «зелених чоловічків» там немає. Але спрогнозуйте: чи може Володимир Путін їх туди ввести?

Якщо щось комусь здається, то треба піти в церкву, висповідатись та тричі перехреститися.

Тобто російських військ на материковій частині не буде? Самопроголошена Донецька народна республіка закликала президента Росії до цього.

Я б не розводив масовий психоз.

Якби це були російські спецназівці, якби Росія хотіла захопити цей Луганськ, то вона би зовсім не так робила. Крим показав, що вони роблять все без жодного вистрілу. Ото був лише вбитий прапорщик, і то вони винного арештували, відвезли в Москву, бо це не входило в їхні плани. Там все було без вистрілів, без побиття. Вони не робили так, як сьогодні хоче зробити Аваков. Ну якщо йому вдалося щось зробити в Харкові, то це не означає, що такий самий сценарій він може застосувати в Донецьку чи в Луганську.

Як можете оцінити перспективу проведення на Сході України референдумів щодо від’єднання областей від України та їхнього входження, за прикладом Криму, до складу РФ?

Та ніхто там не буде проводити ті референдуми. Якщо проводити такі референдуми, як в Криму, то треба, щоб ситуація була повністю під контролем у Росії. Референдум на півострові провели тоді, коли Росія його повністю захопила. Луганська область знаходиться у складі України, Донецька також. Там ще є лояльна обласна державна адміністрація, є лояльна обласна рада, є районні адміністрації, мери міст. Ніхто там з глузду не з’їхав. Референдум не можна проводити так, що просто взяти на вулиці поставити скриньку і закликати всіх голосувати. Це має бути зроблено в масштабі області. Явно центральна влада цього не дасть зробити. Ніхто не дасть школи, приміщення під дільничні виборчі комісії. Це можливо лише у випадку, якщо область буде підконтрольна Росії, коли буде змінений керівник на представника Путіна. А так це все з області фантастики.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: