Юрій Одарченко: Ми побудували потужну лінію оборони з боку материкової України

Юрій Одарченко: Ми побудували потужну лінію оборони з боку материкової України

Губернатор Херсонської області про обстановку в регіоні, що межує з Кримом

Херсонська область формально входить до складу так званого Південного Сходу, де, на думку Кремля, проживають ті самі російськомовні, які потерпають від утисків нової влади та «бандерівців». Але ситуація тут корінним чином відрізняється навіть від близької Одещщини – прихильники об’єднання з Росією перебувають тут в мікроскопічній меншості.

Хоча той факт, що область має спільний кордон з Кримом, сам по собі створює напругу – так, нещодавно СБУ затримала тут групу диверсантів, які планували захоплення стратегічних об’єктів і займались передачею своїм кураторам на півострів інформації щодо місць дислокації та переміщення підрозділів українських військ.

Голова Херсонської обладміністрації Юрій Одарченко розповів «Главкому» про те, наскільки регіон готовий приймати біженців з сусіднього Криму, як буде організоване для кримчан голосування на президентських виборах і чи стане Херсонщина новою туристичною Меккою та коли він здасть депутатський мандат.

Ми зараз спостерігаємо активізацію сепаратистських течій на Сході України. Яка зараз обстановка на Херсонщині?

Ситуацію можна вимірювати в двох площинах. Перша – це загальні настрої людей в Херсонській області. Можу сказати, що вся Херсонщина підтримує неподільність та унітарність України і засуджує прояви сепаратизму. Це не просто моя гучна заява, а є рішення обласної ради, яка, не дивлячись на різну політичну палітру, засудила прояви сепаратизму. Крім того, не менш переконливою позицією облради було голосування за виділення не менш ніж 1 мільйона 700 тисяч гривен на підтримку людей, що переселяються на Херсонщину з Криму. А для обласного бюджету це дуже немалі кошти і відчутні витрати.

Також облрада виділила приміщення для розміщення прикордонних військ – прекрасну старовинну будівлю в центрі міста. Жодної полеміки з приводу того, чи потрібно це робити, не відбувалося. Я був у всіх військових частинах в області – це різні збройні сили і прикордонні війська. Населення всіляко підтримує наших вояків – морально, харчами, навіть буває, що керівники збройних сил і прикордонних військ просять не возити стільки багато продуктів, розуміючи, що люди самі небагато живуть і відривають це від своєї сім’ї. Війська зараз в змозі забезпечити себе самі.

В Херсоні було декілька спроб проведення мітингів з закликами проводити плебісцити чи референдуми щодо приєднання до Росії, які взагалі не мали ніякої підтримки у населення. Більш того, громадяни були достатньо рішуче налаштовані проти таких провокаторів і навіть довелось втручатися співпрацівникам міліції, щоб не було трагічних наслідків. Люди просто не підтримують цього. Ще одним гарним свідченням довіри до влади є те, що весняно-польові роботи на території області ведуться в плановому режимі – якщо б аграрії не довіряли уряду, цього б не було.

Яка обстановка зараз на кордоні області з Кримом?

На сьогодні є війська з боку Криму – російські та так званої їхньої самооборони, наскільки я знаю, навіть є колишні «беркутівці», що позривали українські шеврони. Але ми серйозно і потужно побудували лінію оборони з боку материкової України. Вона побудована на всю глибину можливої протидії наступальним рухам агресора – спочатку мотострілкові війська, за ними більш важка бронетехніка, зенітні частини, повітряні сили.

Як тоді в Херсонську область проникають ті самі диверсанти, якщо ситуація контрольована?

Це групи, які під виглядом громадянського населення намагаються з фальшивими документами проникати в Україну і вести тут діяльність. Я не можу розповідати детально по цьому питанню, але це не перша група, яку виявила Служба безпеки. Наприклад, були затримані СБУ диверсійні групи, які намагалися ставити мітки для ведення зенітного вогню. Щодо їх виявлення ведеться дуже потужна робота і центральним, і місцевим управліннями СБУ, у співпраці із військовими та органами внутрішніх справ.

Наскільки вірогідно, що провокатори спробують провернути на Херсонщині донецько-луганський сценарій?

Мета цих людей – це ведення роботи по організації начебто внутрішніх акцій, які б свідчили про те, що люди не підтримують нинішню владу, прагнуть Митного союзу чи протестують проти утисків російської мови. Я ще раз повторюсь – ті речі, що відбувались, на Херсонщині підтримки не мають. Але спостерігаючи ті сценарії, які відбуваються в Донецьку, в Луганську, ми готуємося до можливих провокацій і робимо все, щоб жителі Херсонщини жили спокійно і тут подібних речей не відбулось.

Скільки кримчан вже переїхало до області?

На сьогодні переїхало близько 500 людей.

Де їх розмістили?

Частково вони розміщені по гуртожиткам – це місця для їх тимчасового проживання. Поступово вони починають знімати квартири.

За свої кошти? Чи держава їм допомагає?

Це відбувається переважно за кошти людей. Їхнє тимчасове проживання забезпечується, але надалі вони самі знаходять більш комфортні умови. Ми тут, безумовно, допомагаємо: все, що стосується влаштування дітей на навчання, отримання субсидій, пільг, пенсій, виплат, які держава гарантує, – ми все це робимо.

Можливо, багатьом кримчанам з українськими паспортами треба буде їхати голосувати на материкову частину. Чи готова область їх прийняти?

Сьогодні ми побудували на кордонах з Кримським півостровом пункти для людей, які переміщаються з Криму на материкову частину. В цих пунктах знаходяться працівники, які фіксують таких людей і якщо в них нема документів, допомагають їх отримати. Ми зараз ведемо переписку з Центральною виборчою комісією і будемо організовувати в цих пунктах дільниці, щоб громадяни, які захочуть проголосувати на Україні на президентських виборах, мали можливість це зробити. Ми побудували велику кількість наметів, щоб люди не їхали далеко, а могли проголосувати безпосередньо на кордоні.

Ці люди повинні будуть заздалегідь якось зареєструватись на материку?

Ми зараз з ЦВК відпрацьовуємо методику внесення людей чи в списки для голосування, чи перевірки, яким чином вони зареєстровані в реєстрі виборців. Ця методика буде буквально днями відпрацьована.

Проходила інформація, що область готова приймати випускників кримських шкіл і надавати їм можливість пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Скільки ви очікуєте таких випускників?

Ми звернулися до Міністерства освіти, щоб нам дали повноваження це проводити і маємо позитивні сигнали. Визначили місця, де це може бути, – це учбові заклади (технікуми, школи), які знаходяться в районних центрах безпосередньо поряд з кордоном. Методичну базу ми вже отримали, і в нас є фахівці, які готові це робити. Зараз ми можемо прийняти в цих пунктах проведення тестування 2,5–3 тисячі дітей.

З Криму після відомих подій пішли українські кораблі. Якісь з них розміщуються в водах Херсонської області?

По тій інформації, яка в мене є, вони будуть розміщуватись в Очакові. Якщо казати про море, яке є в Херсонський області, воно переважно відкрите, і тут нема умов для базування суден. Це може бути або Херсон, якщо заходити в русло Дніпра, або Миколаїв, або Очаків – там для цього є необхідні умови.

До речі, про море. Чи готова область прийняти тих курортників, які звикли відпочивати в Криму і не поїдуть туди цього року?

Ми перевірили стан баз відпочинку, пансіонатів, які є на морі: все готово, люди прагнуть і будуть приймати відпочиваючих. Першого травня ми хочемо провести серйозні заходи: відкриття курортних сезонів у нас на побережжі, щоб продемонструвати, що інфраструктура готова і ми можемо й будемо приймати всіх бажаючих. Планується проведення ряду фестивалів: відомий дитячий фестиваль «Чорноморські ігри», джазовий фестиваль «Джаз на морі». Можливо, спробуємо провести в цьому році фестиваль «Казантип», який зазвичай проходив в Криму, але в більш цивілізованих формах. Поки організатори «Казантипу» не хочуть переїжджати, бо працюють на гроші Прохорова. Але ми зараз робимо все, щоб в кінці літа провести у нас великий молодіжний фестиваль.

На Херсонщині взагалі є серйозні речі, які можуть зацікавити туристів. Це не тільки море, це той же заповідник Асканія-Нова. У нас є заводи князя Трубєцкого і дегустаційні зали, які, повірте мені, виглядають більш переконливо, ніж в Масандрі. І місцеві вина, мені здається, найкращі сьогодні в Україні, можуть бути конкурентами і французьким, і іспанським. Можна казати про місця козацької слави: Бериславський район – це територія, де виникло українське козацтво…

А інфраструктура готова до потенційного напливу туристів?

Інфраструктура готова. 1-4 травня будемо проводити відкриття сезону – запросимо журналістів і будемо давати сигнал на всю Україну, що тут безпечно і гарно можна відпочити. Люди мусять зрозуміти, що вояки облаштували свої позиції, побудували свої споруди, їхня техніка зайняла свої місця, вони ведуть буденну повсякденну роботу. Але все проходить в технологічному повсякденному ритмі, і це ніяк не буде заважати людям відпочивати на побережжі моря у Херсонській області.

Хто, на вашу думку, переможе на президентських виборах саме в Херсонській області? Я розумію, що ви член «Батьківщини», і все ж…

Я вважаю, що не тільки на території Херсонської області, а і по Україні переможе Юлія Тимошенко, тому що люди довіряють їй. Я ж був керівником київського штабу на парламентських виборах в 2012-му році. І пам’ятаю, як на основі соцопитувань від мене як керівника штабу й керівника київської міської організації вимагали зняти більше половини мажоритарників від «Батьківщини». Ми сказали «ні», і в результаті всі наші мажоритарники перемогли. «Батьківщина» набрала дуже високий результат, не дивлячись на те, що тоді малювали перемогу «Удару».

Ви зараз будете працювати на перемогу Тимошенко як губернатор?

Як губернатор я мушу забезпечити чесні і прозорі вибори на Херсонщині. Але особисто я своє відчуття кажу – ми вимірюємо тут настрої людей, тож я маю підґрунтя і підстави казати, що Тимошенко на Херсонщині переможе.

.

Якщо ви вже про київську «Батьківщину» згадали. Склалося враження, що призначення губернатором – це привід відсторонити вас від керівництва столичною організацією, бо не всі були в захваті від вашої персони на її чолі.

Коли на кордонах з Херсонською областю стали російські війська, я просто не міг прийняти іншого рішення.

Не прикро було покидати київську організацію, особливо в передвиборчому контексті?

Прикро – це дещо не те слово. Ви праві, що тут є деяка подвійність ситуації, але, вбачаючи на небезпеки агресії щодо України, я вважаю, що моє рішення було правильним. До речі, я і зараз є керівником київської міської організації партії. На процеси, які відбуваються в ній, я впливаю і маю безпосереднє спілкування з Тимошенко з приводу формату залучення партійної організації до виборчого процесу.

Так зараз же її Павловський очолює.

Павловський виконує обов’язки на період моєї відсутності. Я його дуже поважаю, і вважаю, що він може справлятися з цією роботою.

Чи стояло питання, щоб змістити вас з цієї посади?

Це посада, на яку я був обраний на конференції.

Чому ви, як і багато хто з сумісників, не складаєте мандат? Все ж-таки, одна справа - коли цього не робить Бондаренко, який перебуває в Києві, а інша справа – ви, коли потрібно туди-сюди їздити постійно. Ось саме зараз вас нема в парламенті.

Я розумію подвійність цієї ситуації, але поки у нас існує напружена ситуація на кордоні мандат потрібен мені для більш ефективного врегулювання ситуації. Як народний депутат я можу пересікти кордон із Кримом, вести перемовини щодо людей, які залишаються там, робити ще певні дії, які як губернатор робити я просто не маю повноважень. Тож на даний момент мандат є інструментом задля забезпечення стабільності на кордоні. Як тільки ситуація стабілізується, питання мого сумісництва буде вирішено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: