Подвійні стандарти нової влади. Турчинов прикриває депутатів-порушників закону

Подвійні стандарти нової влади. Турчинов прикриває депутатів-порушників закону

У парламенті продовжують працювати восьмеро депутатів-сумісників

Після формування постреволюційного уряду і призначення нових голів ОДА в тому числі з народних депутатів, у парламенті продовжують працювати восьмеро депутатів-сумісників. Семеро членів фракції «Батьківщина» і один представник «Свободи» не поспішають складати мандати, поєднуючи свою парламентську роботу з чиновницькою.

Минулого тижня перед верховною Радою зібрався нечисленний мітинг з вимогою до депутатів-сумісників скласти повноваження народних обранців. Люди з плакатами «Обережно, двоголові тролі у владі - депутати-сумісники!» звернулися до керівництва Ради змусити сумісників написати заяви про складання депутатських повноважень, а потім і задовольнити їх. В.о. президента України Олександр Турчинов зі спікерського крісла закликав колег відмовитися від депутатства. «Я звертаюсь до сумісників з проханням, щоб вони вирішили, де будуть працювати - в уряді чи парламенті, і найближчим часом повідомили своє рішення», - сказав Турчинов. Однак є сумніви, що парламентарі чують подібні заклики. Майже місяць тому, 13 березня в кулуарах парламенту Турчинов уже закликав колег припинити порушувати закон, проте «історія» сумісництвом триває. Виходячи із заяв самих парламентарів, триватиме і надалі.

-- Хто вони, депутати-сумісники

Серед них голова КМДА Володимир Бондаренко, перший віце-прем’єр Віталій Ярема, в.о. голови адміністрації президента Сергій Пашинський, в.о. заступника глави адміністрації президента Андрій Сенченко, голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко, очільник Сумської ОДА Володимир Шульга і керівник Львівщини Ірина Сех.

Днями на своїй сторінці у Facebook нардеп фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець зазначив, що, і Бондаренко, і Ярема написали заяви про складання повноважень. Однак, в парламенті рішення про позбавлення їх повноважень наразі не ухвалювали, а на сайті Верховної Ради прізвища цих політиків все ще значаться серед діючих народних обранців, їх картки і далі «беруть участь» у голосуваннях.

{1-}

Перший віце-прем’єр Віталій Ярема в коментарі «Главкому» заявив, що дійсно, заяву про складання депутатських повноважень написав ще 27 березня, однак пояснити, чому його картка досі «голосує» в Раді, не зміг. «Я перебуваю у відрядженні в Донецьку, займаюся серйозною роботою. Я не готовий відповідати на запитання, які не відносяться до моєї компетенції. Мабуть, картка в секретаріаті Верховної Ради, я ж не знаю», - емоційно відповів депутат-сумісник. «…Там (в Раді – «Главком») є зона відповідальності абсолютно інших людей, голови Верховної Ради, секретарів», - додав він.

{-2}

Володимир Бондаренко одразу після свого призначення до КМДА у березні пояснював необхідність сумісництва в лобіюванні в парламенті інтересів киян під час ухвалення бюджету. Бондаренко заявив, що в Раді без його участі не вистачатиме голосів під час ухвалення важливих державних рішень. Через це голова КМДА мандат народного обранця складати не збирається. Тому й не дивно, що його картка продовжує «голосувати» на кожному засіданні парламенту. Щоб якось загасити скандал, очільник столичної ОДА заявив, що відмовився від депутатської зарплати.

{3-}

Ще один сумісник, заступник глави фракції «Батьківщина» у ВР та в.о. глави адміністрації президента Сергій Пашинський мало того, що намагається встигати працювати на двох роботах, так ще й голосує в Раді за себе і «за того хлопця». 1 квітня рух «Чесно» зловив його на подвійному «кнопкодавстві», голосуванні з двох різних місць в парламенті.

{-4}

Натомість заступник Пашинського в Адміністрації президента Андрій Сенченко повідомив «Главкому», що свою депутатську картку для голосування нікому не передає, тримає в гаманці. Тим паче, не голосує за інших депутатів. В той же час, заяву про складання депутатських повноважень він не писав і не збирається цього робити, оскільки, як вважає політик, лише тимчасово виконує обов’язки заступника голови адміністрації президента. Сенченко каже, що й надалі збирається поєднувати чиновницьку роботу з депутатською, тому що його про це попросили. «Мене попросили, я особисто займався звільненням заручників за дорученням Турчинова, ми звільнили з полону Гайдука, Мамчура, 12 цивільних осіб, 8 військових», - виправдовується депутат-сумісник.

{5-}

Голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко не писав заяву про складання депутатських повноважень і навіть не збирається цього робити. В розмові з «Главкомом» чиновник визнає порушення закону, однак необхідність сумісництва пояснює напруженою ситуацією на кордоні Херсонської області з АР Крим. «Як народний депутат я можу перетнути кордон із Кримом, вести перемовини щодо людей, які залишаються там, робити ще певні дії, які як губернатор робити я просто не маю повноважень. Тож на даний момент мандат є інструментом задля забезпечення стабільності на кордоні. Як тільки ситуація стабілізується, питання мого сумісництва буде вирішено», - сказав депутат-губернатор.

{-6}

Нова очільниця Львівської області, «свободівка» Ірина Сех також не писала заяву про складання депутатських повноважень. «Точно знаю, що не писала», - повідомила «Главкому» прес-секретар політика Леся Федів. Судячи з останніх публічних заяв пані Сех, вона цього і не збирається робити через ту ж причину, що і її колеги по парламенту, оскільки вважає свою роботу на посаді голови Львівської ОДА тимчасовою.

Не дивно, що в Комітеті Верховної ради з питань регламенту нічого не знають про заяви щодо складання повноважень сумісниками. Якщо такі заяви і з’являються, то нерегулярно і з запізненням. Так, призначеного ще 21 березня голову Чернівецької ОДА Романа Ванзуряка лише за декілька тижнів вирішили позбавити депутатських повноважень. «9 квітня на комітеті розглядали ситуацію з сумісниками, були декілька заяв, ми їх задовольнили. Серед них була заява Ванзуряка», - розповів «Главкому» заступник глави Комітету ВР з питань регламенту, «ударівець» Валерій Карпунцов. «Головне, щоб були заяви, бо замовчують це. Якщо заяв немає, про це потрібно публічно говорити», - вважає депутат.

-- Механізми притягнення до відповідальності - відсутні

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус народного депутата», парламентар не має права одночасно працювати в Раді і обіймати посаду в уряді, чи у виконавчій владі. В разі призначення народного обранця на іншу роботу, він має написати заяву про складання депутатських повноважень. Впродовж 10 днів Комітет Верховної ради з питань регламенту має передати її на розгляд до зали засідань Ради, де парламентарі її задовольняють. Стаття 78 Основного закону дає народним обранцям 20 днів для безкарного поєднання депутатської роботи з чиновницькою: «У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України».

Якщо депутат зволікає з написанням такої заяви, позбавити його повноважень можна за допомогою суду. З відповідним позовом має звернутися голова Верховної Ради, або один з його помічників за дорученням голови. Так чи інакше, ця процедура може зайняти певний час, тому до судів з такого приводу здебільшого не звертаються. Ознакою сумісництва є голосування в Раді особистою карткою, з якою відбуваються дивні колізії, як тільки парламентар іде працювати на іншу роботу. З одного боку, знаючи про порушення закону при поєднанні посад депутат пише заяву про складання повноважень, іде працювати в уряд, або виконавчу владу. Здавалося б, він зі свого боку усе зробив, аби унеможливити порушення закону. В той же час його картка часто продовжує працювати в парламенті замість самого політика.

Мало хто зважає на те, що відповідальність за рішення, ухвалені в стінах парламенту, несе людина, а не картка. Закон ніяк не регламентує долю картки після призначення політика до уряду, чи до виконавчої влади. То що ж відбувається з картками? В Комітеті з питань Регламенту кажуть, що зазвичай картки депутати тримають при собі, або здають до Апарату ВР. Натомість в Апараті це заперечують. «Ніхто картку ніколи не здає, це точно», - сказав «Главкому» заступник керівника Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради Аркадій Нижник. Іншими словами, попри порушення закону, ніякої відповідальності окрім морального осуду політики за нинішнім законодавством понести не можуть. Щоправда, зовсім нещодавно на революційній хвилі, в середині січня цього року тоді ще опозиціонери Тягнибок і Кличко внесли до Ради законопроект №2012 про введення кримінальної відповідальності за «кнопкодавство», однак тодішня більшість з «регіоналів» і комуністів не підтримала його. Нових спроб його розглянути тепер вже за нової більшості ще не було.

-- Хто прийде в Раду замість «сумісників»

Серед депутатів, які мають скласти мандати четверо «списочників», і четверо «мажоритарників». Замість Одарченка, Пашинського, Сенченка і Лунченка депутатами мають стати наступні у виборчому списку «Батьківщини», киянин Руслан Богдан, севастополець Юрій Триндюк, тернопілянин Роман Заставний, а також член громадської організації «Фронт змін», луганчанин Олександр Ярошенко.

Натомість в разі складання депутатських повноважень головою КМДА Володимиром Бондаренком мали б відбутися перевибори на його київському окрузі №219, де він виграв на останніх парламентських виборах. Складання повноважень депутата Віталієм Яремою спричинило б перевибори в іншому київському окрузі №212. Перевибори також мали б відбутися на Сумщині, де в мажоритарному окрузі в 2012 році святкував перемогу Володимир Шульга. А також на Львівщині, де свій мандат у окрузі №119 здобула Ірина Сех.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: