«Вишки Бойка». Чому нова влада прикриває колишнього міністра?

«Вишки Бойка». Чому нова влада прикриває колишнього міністра?

Генпрокуратура гальмує розслідування найскандальнішої корупційної оборудки останніх років

Епоха Януковича ознаменувалася величезною кількістю гучних корупційних оборудок: від «золотих» підручників Табачника до дефектних «швидких» Богатирьової, від закупівлі швидкісних «Хюндаїв», які загрожували безпеці пасажирів, до скандалу із інвесторами-лижниками LNG-терміналу. Але справжнім символом корупційного нахабства минулої влади стали «Вишки Бойко». Це – справа на сотні мільйонів доларів, яку провернули вищі українські посадовці. Оборудкою займалися навіть слідчі Великобританії та Латвії. Але українські правоохоронці вперто закривали очі на відверті махінації.

Зі зміною влади, яку спровокував Майдан, очікувано мала б відбутися і зміна в ставленні прокуратури до «злодіянь» попередників. Але не склалося. Навпаки, колишнього голову правління «Чорноморнафтогазу» Валерія Ясюка, який підписував документи із закупівлі вишок, прокуратура тепер обіляє.

-- Матеріали справи

Купівля «вишок Бойко» в березні 2011 року стала ілюстрацією того, як ведуться державні справи в Україні. ЗМІ стало відомо, що державна компанія «Чорноморнафтогаз» придбала дві самопідіймальні бурові установки по 400 мільйонів доларів за кожну. За даними журналістів, підставні британська та латвійська фірми, що виграли тендери на поставку вишок, завищили їхню реальну вартість на 150 та 180 мільйонів доларів. Навар – очевидний.

Юрій Бойко, той самий, що зараз пробує свої сили на президентських виборах, тоді був міністром палива і енергетики. Він курував «Нафтогаз» та його дочірні підприємства, включаючи «Чорноморнафтогаз». Контракт на першу вишку був укладений із нікому не відомою зареєстрованою у Великобританії компанією Highway Investment Processing LLP. В тендері, що цікаво, тоді брала участь ще новозеландська компанія Falcona Systems Limited. Пропозиція її надто не відрізнялася. Але, за даними, які оприлюднив нинішній міністр Кабінету міністрів Остап Семерак в квітні 2012 року, кінцевий «власник» у них один – Ерік Ванагельс. Який, як виявилося врешті, - «бомж» та алкоголік. Директор компанії Highway Стан Горін, з яким «Чорноморнафтогаз» начебто підписував угоду, і якого розшукали журналісти ТВі, теж, на диво, вперше почув про свою компанію і, тим паче, про існування партнера Ванагельса. Ще пізніше виявилося, що вони були учасниками і інших оборудок української влади і не тільки.

При цьому, британська компанія Highway та її спаринг-партнер обслуговувалися в одному банку – латвійському Trasta Komercbanka (TKB), який вважають не чужим для Юрія Бойка та групи «РосУкрЕнерго» - Дмитра Фірташа, Івана Фурсіна та Сергія Львочкіна.

Є інформація, що ще після купівлі першої вишки МВС в звіті поданому тодішньому президенту Віктору Януковичу підтвердило той факт, що принаймні 150 державних мільйонів доларів у результаті оборудки фактично щезнули в чиїхось кишенях. Але марно. Незважаючи на усі скандали, відомство пана Бойка восени 2011 року провело другий тендер і придбало ще одну платформу. Продавцем виступила вже справжня латвійська компанія Rigas Kugu Buvetava. А от ціна угоди виявилась майже такою ж.

«Вишками Бойко» зацікавилася прокуратура Великобританії та Латвії. В липні 2012 року були опубліковані документи, що свідчили про здійснення органів Латвійської Республіки перевірки у справі про відмивання коштів, незаконно отриманих українськими чиновниками при держзакупівлях вишок. Розслідування було ініційоване Генеральною прокуратурою Латвії та передано до Міністерства внутрішніх справ, Державної поліції, Центральної кримінальної поліція для «порушення кримінальної справи».

Але, очікувано, корупція в тих масштабах не зацікавила українську прокуратуру часів Януковича. І, крім шумового ефекту в пресі, ця гучна історія не отримала продовження у вигляді розслідування.

-- Генпрокуратура мовчить

Та, як не дивно, після повалення режиму Януковича, представники нової Генеральної прокуратури, здається, також пускають скандальну справу на гальмах.

ДОВІДКА

Разом із Юрієм Бойко в цій історії найчастіше лунали ще три прізвища.

Сергій Кацуба, нині народний депутат, в травні 2010 року був призначений членом правління «Нафтогазу» і членом наглядової ради «Чорноморнафтогазу».

Євген Бакулін, що до 25 березня 2014 року був головою «Нафтогазу».Напередодні звільнення в рамках розслідування корупційних схем по газовій сфері він був затриманий правоохоронцями. Нанесений державі збиток оцінюється приблизно в 4 мільярди доларів.

Валерій Ясюк, який з жовтня 2009 року до травня 2013 року займав посаду голови правління «Чорноморнафтогаз», що входив у структуру «Нафтогазу». Саме Ясюк, як зазначається, підписував документи про закупівлю скандальних «вишок Бойко» за завищеною вартістю. Потім він працював заступником голови НАК «Нафтогаз України». Також Ясюка називають людиною найближчого соратника Арсенія Яценюка Миколи Мартиненко та його давнього друга, який Давида Жванії (депутат покинув Партію регіонів лише в момент кривавих сутичок на Майдані). В 1996-1998 роках Ясюк працював га керівних посадах в компанії «Торгівельний дім» (сфера впливу Мартиненко), а в 1998-2000 займав пост першого віце-президента «Брінкфорд Конс. (Україна) Лімітед», яку асоціюють із Жванією.

Більше того, вже на початку березня, при новому уряді, незважаючи на причетність до справи «вишок Бойко», згідно із рішенням зборів акціонерів, Ясюк… очолив компанію «Укртрансгаз».

Щоправда, ненадовго. Нове призначення викликало збурення не лише в експертному середовищі, але в самій новій владі. Кабмін звернувся до нового Генпрокурора Олега Махніцького з запитом про причетність Ясюка до закупівель згаданих вишок за часів уряду Азарова-Януковича. Ясюк був тимчасово відсторонений від виконання обов’язків голови правління «Укртрансгазу». А трохи пізніше написав заяву про звільнення. Але зовсім не через звинувачення, які могла б висунути прокуратура.

«Навколо мого призначення керівником «Укртрансгазу» почалися спекуляції, це було використано як привід для інформаційної атаки проти нової влади. Я не хочу давати ніяких, навіть штучних приводів для дискредитації уряду, особливо в такий важкий час для країни. Тому я написав заяву», - таке благородне пояснення знайшов Ясюк для свого рішення.

Також в повідомленні йшла мова про результати перевірки щодо його ролі в оборудці. Генеральна прокуратура на запит Кабміну відносно дотримання законності під час придбання плавучих бурових установок спростувала причетність Ясюка до будь-яких зловживань. «Я впевнений у важливості збільшення власного видобутку газу для енергетичної незалежності України. Потрібно технологічне переоснащення газодобувних підприємств. Але я не мав відношення до проведення тендерних процедур та визначення ціни закупівлі бурових установок. Будь-які обвинувачення на мою адресу та навішування ярликів є без підставними», - зазначив екс-голова «Чорноморнафтогазу».

Технічно, як стверджує дослідник теми «вишок Бойко», журналіст Олексій Шалайський, це можливо. «Це досить популярна історія, коли люди не ставлять свої підписи на важливих документах. Але те, що він в цій темі, здатна зрозуміти будь-яка людина із здоровим глуздом. Він – один з організаторів, не найбільший, але один з чотирьох фігурантів», - пояснює Шалайський. За його словами, теоретично можна «вивернути логіку» і допустити, що Ясюк не знав вартості «вишки». Але практично… Початок тендерних процедур по першій вишці почався майже одразу після призначення Ясюка головою «Чорноморнафтогазу».

В рішенні прокуратури, яка «обілила» Ясюка, Олексій не побачив нічого дивного. З одного боку. Вишку вже колись перевіряли українські служби – і не побачили там порушень. «А щоб прив’язати до «вишки Бойко» Ясюка, потрібно спочатку довести, що сама вона корупційна. Цього, принаймні, тоді прокуратура і не збиралася робити», - зазначив він в коментарі «Главкому». З іншого, це цілком реально, «зважаючи на те, що тут ФБР днює і ночує». Україна ж, за словами експерта, ніякого кроку не робила, щоб довести корупцію.

Тож, поки не доведений злочин із закупівлею «вишок» - неможна притягнути до відповідальності і будь-кого з організаторів.

Але не поспішає з цим прокуратура і зараз. А сама тема вважається закритою.

Щоб дізнатись про хід розслідування справи «Вишок Бойко», «Главком» вже неодноразово звертався до Генпрокуратури. Та реакція представників відомства дає підстави говорити, що ніяких зрушень досі немає.

В першому з запитів редакція поцікавилась, чи проводилася перевірка щодо можливої причетності Ясюка до закупівель «вишок Бойко», та якими є результати цієї перевірки. Телефоном нам відповіли, що у зв’язку із ситуацією на Сході, відповідь може затриматися, і порадили звернутися з аналогічним запитом в інші відомства, наприклад, до МВС. Ми звернулися – там запит з 9 квітня знаходиться на розгляді в слідчому управлінні.

Після того, як Валерій Ясюк залишив свою посаду і зазначив, що в прокуратурі спростували його причетність до будь-яких зловживань, «Главком» знову звернувся до Генпрокурора Олега Махніцького. Тепер вже із проханням все ж таки оприлюднити відповідь на запит, зроблений Кабінетом міністрів, та повідомити, на якій стадії, взагалі, зараз знаходиться розслідування скандальної справи, хто по ній проходить, та хто з слідчих нею займається. Жодної офіційної відповіді відомство досі так і не надіслало...

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: