Свіжі рейтинги: до другого туру проходять Порошенко і Тимошенко

Свіжі рейтинги: до другого туру проходять Порошенко і Тимошенко

Результати загальноукраїнського соціологічного дослідження «Україна. Президентські вибори – 2014, квітень»

Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України» презентує результати загальноукраїнського соціологічного дослідження «Україна. Президентські вибори – 2014, квітень», проведене силами чотирьох соціологічних служб:

• Центром соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС»;

• Київським міжнародним інститутом соціології;

• Соціологічною групою «Рейтинг»;

• Центром Разумкова.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: Репрезентативна, квотна вибірка 6200 респондентів (по 1550 респондентів для кожного із соціологічних центрів) в усіх регіонах України (без врахування населення АР Крим)

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face) за місцем проживання респондента

Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал): не більше 0,8%

Терміни проведення дослідження (польового етапу): 9 – 16 квітня 2014 року

Електоральні орієнтації українців

Українці демонструють наразі дуже високий рівень електоральної активності, близько 85% виборців готові чи скоріше готові взяти участь у волевиявленні. При цьому тих, хто протилежної думки – 11%.

Готовність брати участь у виборах Президента України, %

На президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року, Петра Порошенка готові підтримати 32,9% опитаних респондентів. Другу позицію посідає Ю.Тимошенко – 9,5%, а третю С.Тігіпко – 5,1%. Михайла Добкіна, в свою чергу, підтримують 4,2% виборців. За лідера КПУ Петра Симоненка готові проголосувати 4%. Близько 22% виборців заявляють, що, на даний момент, не знають за кого віддати свій голос або не підуть на вибори. 9% готові проголосувати «проти всіх» кандидатів.

Серед тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці та визначився зі своїм вибором, перша п’ятірка президентських перегонів виглядала би наступним чином: П.Порошенко – 48,4%, друге місце посідає Ю.Тимошенко, яка отримала б 14% голосів, на третій сходинці знаходиться С.Тігіпко – 7,4%. М.Добкін та П.Симоненко, в такому випадку, отримали б 6% та 5,6% відповідно.

Рейтинги потенційних кандидатів на президентських виборах, %

Під час дослідження респондентам пропонувалось зробити свій власний прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України, опитаним було поставлене наступне запитання: «Скажіть, незалежно від того кого із кандидатів Ви підтримуєте, на Вашу думку, хто все-таки переможе на виборах і стане майбутнім Президентом України?»

Найбільш ймовірним переможцем у президентських виборах респонденти вважають П.Порошенка – 38,7%. Перемогу Ю.Тимошенко прогнозують 8,6% опитаних, а С.Тігіпко – 2,5%. У перемогу М.Добкіна вірять всього 1,9% опитаних українців. Менше половини – 44,3%, від усіх опитаних, відмовились скласти свій прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України.

Скажіть, незалежно від того кого із кандидатів Ви підтримуєте, на Вашу думку, хто все-таки переможе на виборах і стане майбутнім Президентом України? %

Таким чином, на даний час, впевнено можна сказати про участь у другому турі виборів П.Порошенка. Найбільш ймовірними кандидатами у другому турі разом з П.Порошенко можна вважати, перш за все, Ю.Тимошенко, а також С.Тігіпка та М.Добкіна.

Тому, варіанти голосування у другому турі представлені серед наступних пар:

Порошенко – Тимошенко,

Порошенко – Тігіпко

Порошенко – Добкін.

Респонденти дали свою оцінку і по іншим питанням. 37,3% респондентів підтримують статус української мови, як єдиної державної, а російська, при цьому, може бути офіційною. Статус офіційної російської мови в деяких регіонах України підтримують 31,7%, при цьому єдиною державною залишається українська. В свою чергу, 28,9% вважають, що і українська, і російська мови мають бути державними в Україні.

Абсолютна більшість українців підтримують нинішню унітарну форму державного устрою України. Протилежної думки, які підтримують федеративний устрій – 18,7%.

Більшість опитаних – 59,4% хотіли би бачити відносини України та Росії дружніми, з відкритими кордонами, без візового режиму та митниць, при цьому залишаючись незалежними державами. 30,8% респондентів вважають, що ці відносини мають бути як і з іншими державами - з закритими кордонами, візами та митницями. Об’єднання України та Росії в одну державу підтримують тільки 4,8% українців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: