Медведчук планує державний переворот на 18 травня?

Медведчук планує державний переворот на 18 травня?

За тиждень до виборів в Києві планується захід, після якого поява в столиці «зелених чоловічків» стане лише питанням часу.

18 травня у столиці відбудеться захід, який може стати майданчиком для державного перевороту та навіть введення російських військ. Деякі факти вказують на причетність до цієї операції Віктора Медведчука.

Суть заходу полягає в тому, що під виглядом з’їзду територіальних громад невідомо як і ким обрані делегати планують взяти на себе відповідальність говорити від імені усіх українців – з подальшим створенням квазізаконного державного новоутворення.

-- Все починалось на Майдані…

…Вдень 16 березня на сцену Майдану вийшов непримітний сивий чоловічок, який зачитав у мікрофон документ під промовистою назвою «Декларація «Про територіальні громади України».

«Зібрання Майдану надає повноваження голові Ініціативної групи представників народу України Панченку Сергію Федоровичу негайно розпочати заходи з формування і створення Самоврядної Української Держави – Української Народної Республіки», - відчеканив чоловічок останні слова документу і запропонував Майдану проголосувати за це. «Друзі, хто за дану декларацію? Прошу проголосувати!», - гукав чоловічок. Майдан, напівпорожній і пасивний, переварював почуте. «Хто за самоврядну Україну?!!», - зайшов з іншого боку промовець, і цього разу Майдан відповів лісом рук та схвальними вигуками – вочевидь, таке визначення всім здалося набагато зрозумілішим і принятнішим, аніж пропозиція надати повноваження створювати Українську Народну Республіку нікому не відомому Панченку Сергію Федоровичу.

Промовець, як це завжди буває під час показушних голосувань, які відбуваються виключно для телевізійної картинки, не помітив ані рук «проти», ані «утримався» - і оголосив, що рішення було ухвалено одностайно.

Цей чоловічок – і є той самий Панченко Сергій Федорович, якого Майдан уповноважив до державотворчих звершень.

Про цього достойника відомо небагато. Займався бізнесом, відкрив першу в Україні спеціалізовану книгарню з продажу словників, довідників та енциклопедичних видань. У 2012 році балотувався до Верховної Ради у ВО №223, де ЦВК внаслідок численних порушень так і не спромоглася встановити результат. У декларації про доходи тоді Панченко вказав 205 тис грн. річного доходу та «мазду» 1996 року випуску - ані іншого майна, ані членів родини, ані заощаджень. У виборчій програмі – жодного слова про територіальні громади, з чого можна зробити висновок, що ця тема зацікавила Сергія Федоровича дещо пізніше. Отож не дивно, що його ім’я нічого не каже більшості столичних громадянських активістів, які займаються захистом інтересів територіальних громад.

Постає резонне питання: якої мети добивається маловідомий підприємець, прагнучи у відверто маніпулятивний спосіб іменем Майдану делегувати собі повноваження державотворця?

Відповідь знаходимо у додатку до Декларації «Про територіальні громади України», зачитаному Панченком з трибуни: «2. Призначити З’їзд Територіальної Громади міста Києва на 27 квітня 2014 року о 12 годині. Місце проведення: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 103, Палац «Україна»; 3. Призначити З’їзд Територіальної Громади України на 18 травня 2014 року о 12 годині. Місце проведення: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 103, Палац «Україна».

З цього можна зробити три логічні висновки. По-перше, Сергій Панченко замахнувся організовувати народовладдя масштабно – в межах цілої держави. По-друге, оскільки на момент виступу Панченка він вже мав домовленість про оренду палацу «Україна» на 27 квітня і 18 травня, можна говорити про те, що ця маніпуляція волевиявленням Майдану була спланована давно і ретельно. По-третє, хтось готовий інвестувати у цю цікаву схему серйозні гроші, якщо вже мова йде про аренду найбільшої і найреспектабельнішої концертної зали Україні.

Спроби перевірити, чи дійсно палац «Україна» ангажовано на 27 квітня для «З’їзду Територіальної Громади міста Києва», наштовхнулися на незрозумілі труднощі. Перш за все, прес-служба палацу так і не змогла підтвердити чи спростувати цю інформацію. Це виглядає дивно, оскільки Панченко вже більше місяця анонсує свій з’їзд, вказуючи конкретні дати.

У приймальні керівника палацу секретарка пообіцяла зв’язати «Главком» з помічником гендиректора «України», який займається цим питанням, але помічник так до телефону і не підійшов. Натомість слухавку знову взяла секретарка і сказала, що «це питання якраз вирішують» і запропонувала надіслати їм письмовий запит.

Так само ніхто з тих представників адміністрації палацу «Україна», з ким «Главком» спілкувався, не зміг повідомити хоча б орієнтовну вартість оренди у цей день великої сцени (саме «великої» - адже Панченко обіцяє присутність близько 3500 делегатів).

Тим не менш, ще у вересні 2013 року «Главком» під час інтерв’ю з тодішнім гендиректорм «України» Михайлом Кулиняком ставив йому пряме запитання про вартість головної сцени Національного палацу мистецтв. На що тодішній керівник палацу повідомив конкретну цифру - 190 тисяч гривень.

Зрозуміло, що для підприємця з річним доходом в 205 тис грн. (і без заощаджень!) оренда палацу за 190 тис грн. – непосильний тягар. Але навіть якби Панченко і мав такі великі гроші – що спонукало його витратити свої кревні на потреби народовладдя? Такий альтруїзм виглядає принаймні підозріло.

Важлива деталь: на Майдані Панченко просував проведення 27 квітня «З’їзду Територіальної Громади міста Києва», а нині в його прес-релізах звичайний з’їзд трансформувався вже в «Перший Установчий З’їзд представників територіальної громади міста Києва».

Сумніви виникли й у інших громадських активістів. Зокрема колишній голова Асоціації мешканців гуртожитків України Анатолій Буднік написав про це на своїй сторінці у Facebook: «В Київ під нібито благим наміром «збори територіальних громад» з’їдеться три з половиною тисячі проплачених людей з різних регіонів, які привезуть фіктивні протоколи, що нібито вони є уповноваженими представниками своїх територій… Надалі оголошується назва цього заходу, як Установчі збори уповноважених представників територіальних громад України, хоч в дійсності територіальні громади в країні не створені, та приймається рішення по зміні конституційного ладу України, федералізації та приєднанню до РФ з відповідним зверненням про введення військ РФ в Україну».

Мова йде про те, щоб спочатку простим підняттям рук ухвалити створення територіальних громад на місцях (насправді можна обійтися навіть без зборів – достатньо просто оформити протокол такого голосування), не зважаючи на формальні і процедурні суперечності з законом, потім делегувати від них представників на Установчий з’їзд, який візьме на себе право ухвалювати будь-які рішення – хоч про приєднання України до Антарктиди.

Доказом цього є те, що п.7 додатку до Декларації «Про територіальні громади України», зачитаного Панченком з трибуни Майдану 16 березня, передбачає створення Української Народної Республіки. Це – прямі заклики до зміни існуючого конституційного ладу. Вони ховаються за популістським трактуванням ст.5 Конституції, згідно з якою єдиним джерелом влади в Україні є народ, а також за неіснуючим правовим аргументом про «рішення Майдану».

Буднік запевняє, що за всією цією операцією стоїть Віктор Медведчук, а оренду палацу «Україна» оплатило Росспівробітництво - Федеральне агентство РФ «у справах СНД, співвітчизників, що проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці».

Варто також нагадати, які саме цілі декларує «Український вибір» Віктора Медведчука з численних білбордів по всій Україні. Поряд із «зупинити асоціацію з ЄС» та «вступити до Митного Союзу» окремим пунктом стоїть також мета «встановити народовладдя».

Інші громадські активісти, стверджують, що Буднік знає, про що говорить. Адже раніше він був залучений Панченком до організації цього конституційного перевороту, але потім через сварку хряснув дверима і тепер вирішив оприлюднити плани колишнього соратника.

Також варто згадати, що на одному з засідань ініціативної групи Сергія Панченка активісти помітили Валентину Семенюк. Про неї досить сказати хоча б те, що Семенюк активно і відкрито співпрацює з «Українським вибором» Медведчука.

Лідер громадського руху «Самоврядна громада» Інна Плотнікова розповіла «Главкому» про те, що Панченко – людина невідома серед правозахисників та громадських активістів, які займаються захистом прав територіальних громад. За її словами, дії Панченка дуже нагадують методи, якими діє «Український вибір» Медведчука.

{1-}

Скликання на 27 квітня «З’їзду Територіальної Громади міста Києва» стало причиною конфлікту серед громадських активістів. В чому суть суперечки?

Процес, який зараз відбувається, – це відновлення конституційного устрою. А в це питання намагаються втрутитися люди, які не дотримуються норм права, законодавства, але намагаються очолити цей процес.

Ви маєте на увазі Сергія Панченка?

Так.

Хто він? Що ви знаєте про нього?

Він нікому не відомий. Колись був кандидатом в депутати ВР, має друкарню на Львівській площі, друкує словники. Але питання полягає не в тому, хто він, а що він робить. Я була залучена до цього процесу на запрошення Координаційної ради Майдану. Я погодилася, тому що тема досить важлива і актуальна, тому що думала, що вони справді мають такі можливості чи підтримку, щоб за два місяці все встигнути – і залучити ЗМІ, і провести просвітницьку роботу серед людей. Але цього не сталося.

Анатолій Буднік писав про те, що за Панченком стоїть Медведчук. Ви поділяєте таке припущення?

Я думаю, що в їх діях (Медведчука і Панченка – «Главком») багато спільного. Перш за все, в процесі становлення громадського руху навколо Майдану з’явилися деякі сили, які намагалися очолити цей процес. Це і Буднік, і група, яка координує так звані «Національні збори» – Дідковський, Збітнєв і т.д. Вони намагалися залучити і нас до цього напряму. Взяли ідею територіальних громад, як додаткову. Мета у них була – провести Національні збори. Але щоб їх провести, потрібно висунути представництво від територіальних громад.

В усьому цьому брав участь Анатолій Буднік. Але потім відбувся черговий розкол і Буднік став опонентом оцього руху «Національні збори». Тепер Буднік теж критикує Панченка. В оцьому безладі постійно відбуваються якісь маніпуляції.

Я в цьому процесі зараз виступаю спостерігачем і бачу, що робота, яку проводив Буднік до цього часу – вона не відповідає законодавству, а він просто намагається очолити громадський рух. Тим більш це стосується Панченка, який залучив якісь надзвичайні кошти для проведення заходу в палаці «Україна».

Згадана Інною Плотніковою група «Національні збори» - це ще одна структура, яка виникла під час Майдану з тією ж самою метою, яку ставить перед собою Сергій Панченко. Ініціатори цієї групи хочуть «перезаснування Української держави», як про це заявляв один з лідерів руху Ігор Дідковський.

Наразі невідомо, наскільки тісно пов’язані «Національні збори» з Панченком, однак Ігор Дідковський – особа відома. За часів президентства Віктора Ющенка він був директором Мистецького Арсеналу. Відомий тим, що подарував доньці ресторан у дворику біля музею Івана Гончара, а також є власником найбільшої колекції скіфського золота. Також Дідковський очолював партію «Віче», в лавах якої Інна Богословська у 2006 році намагалася потрапити до парламенту.

На Майдані Дідковський відзначався провокаціями на кшталт створення Національної гвардії з собою на чолі та погрозами захопити газотранспортну систему України, чим, безперечно, суттєво спрощував роботу російському телевізійному пропагандисту Дмітрію Кісєльову.

Ще одним із лідерів «Національних зборів» є колишній народний депутат Юрій Збітнєв. Він стояв біля колиски одіозної СДПУ(о) Віктора Медведчука, йшов технічним кандидатом Януковича на президентські вибори 2004 року, потім довго «окучував» то націонал-радикалів з Соціал-націоналістичної асамблеї, то «регіоналів», а зараз все більше тяжіє до «Удару» (його дружина Рена Назарова у 2012 році навіть балотувалася до парламенту від партії Кличка, а нині увійшла в першу трійку виборчого списку партії на виборах в Київраду).

«Главкому» вдалося поспілкуватися і з самим Сергієм Панченком. Він, звісно ж, відкидає усі підозри про причетність до його ініціативи Віктора Медведчука. Але при найменших спробах розмовляти на конкретні теми Панченко впадає в стан бойового популізму і починає видавати заяложені штампи про боротьбу з корупцією та основи народовладдя в Україні, постійно наголошуючи на своїй причетності до Майдану, зокрема свою участь у подіях на Інститутській, та оперуючи класичним аргументом «Небесна сотня загинула не за те». А нелегітимність запланованого зібрання виправдовує тим, що нинішні лідери держави прийшли до влади так само через Майдан. При цьому Панченко заявляє неймовірні речі: нібито палац «Україна» йому надано безкоштовно!

{2-}

Яку мету ви ставите, організовуючи з’їзди в палаці «Україна» 27 квітня і 18 травня?

Головна мета з’їзду – обговорення механізмів доручення територіальних громад до системи територіального управління, та прийняття легітимних процедур з впровадження цих механізмів.

Оренда палацу «Україна» коштує дорого. Хто платить за це задоволення?

Ми не знаємо, скільки коштує оренда зали. Хазяїн не може платити оренду. Владою в Україні є народ, ст. 5 Конституції. Народ здійснює владу безпосередньо через органи державної влади і самоврядування.

Тобто ви стверджуєте, що отримали залу в оренду безкоштовно?

Абсолютно правильно.

Від кого ви отримали такий дозвіл? Можете назвати прізвище уповноваженої особи?

Було Віче Майдану, на якому була проголошена декларація. Були зібрані підписи на цьому Віче – понад 15 тисяч (з існуючого відео видається, що це занадто оптимістична кількість присутніх на Віче – «Главком»). Був складений протокол. Ці документи були направлені до органів державної влади, а саме Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерству закордонних справ та Міністерству юстиції.

Але все-таки – хто саме дав вам дозвіл?

Це питання ви не мені задавайте. В Декларації чітко написано: Верховній Раді розробити і прийняти закон про фінансування (з’їзду – «Главком»), Кабінету міністрів – забезпечити фінансування. Ви зайдіть і прочитайте. А то зараз в інтернеті пишуть, що Медведчук дає Панченку гроші. Мені ніхто не дає. Я на Майдані з першого дня. І був на Інститутській 20-го лютого.

Вам знайомий Анатолій Буднік?

Він мені знайомий виключно з інтернету.

Чому ваш з’їзд носить назву установчого? Що збираєтесь встановлювати?

Я вже вам пояснив, яка мета: обговорення механізмів доручення територіальних громад до системи територіального управління, та прийняття легітимних процедур з впровадження цих механізмів.

Яка процедура обрання делегатів на цей з’їзд?

От, наприклад, ви живете в приватній хаті. У вас там родина 5-7 чоловік. Вона вирішила: вас ми делегуємо на з’їзд. Склали протокол, підписали і все, будь ласка – ви є делегатом. Те ж саме можуть робити багатоповерхові будинки, мікрорайони, райони, тобто всі громадяни.

Тут нема заколоту, чи перевороту. Якщо влада не поступається повноваженнями українському народу, то український народ починає рух, щоб отримати врешті-решт те, що йому належить за Конституцією.

Чи знайомі ви з Валентиною Семенюк?

Персонально з нею не знайомий.

Запрошували її на свої засідання?

Ми запрошуємо усіх киян.

«Главкому» також вдалося поспілкуватися з Валентиною Семенюк, яка підтвердила, що співпрацює з Медведчуком, опікується питаннями формування територіальних громад, однак заперечила причетність до організації з’їзду в палаці «Україна».

{3-}

Чи знайомий вам Сергій Панченко?

Ні, я такого не знаю.

Свідки кажуть, що ви були присутні на засіданні його ініціативної групи, яка займається підготовкою з’їзду представників територіальних громад у Києві. Чи знаєте ви щось про цей з’їзд?

Так. Я сьогодні проводила спільно з Екологічною Академією зібрання усіх екологів на тему місцевого самоврядування. В свій час я розробила методику проведення зборів територіальних громад – як проводити, як робити для кожної громади свої правила.

Чи пов’язані ви зараз із Віктором Медведчуком?

Конечно! Раніше я з ним працювала по формуванню територіальних громад. Але, на жаль, зараз так трапилося, що він мені всі мої програми заморозив і я практично майже не їжджу по Україні. Хоча сьогодні я проводила захід з Екологічною Академією, і його представники були присутні на зібранні. І завтра Медведчук ініціює проведення заходу по мітингу чорнобильців – я згодна! Піду і обов’язково буду працювати.

Чи будете ви присутні на з’їзді 27 квітня або 18 травня?

Мене ніхто поки що не запрошував.

Підсумовуючи все це, потрібно сказати, що організовані Панченком з’їзди 27 квітня та 18 травня будуть легітимними не більше, аніж референдум про приєднання Криму до Росії. Їх не визнає ані влада, Майдан, ані народ, ані світова спільнота. Але так само, як і у Криму, для Росії не важитиме легітимність – досить її видимості.

І якщо Установчі збори під проводом якогось Панченка 18 травня проголосять створення Української Народної Республіки, яка звернеться до РФ по військову допомогу – то поява на вулицях Києва «зелених чоловічків» може бути лише питанням часу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: