Андрій Магера: Більшість членів окружкомів ведуть себе мужньо, чого не скажеш про правоохоронців

Андрій Магера: Більшість членів окружкомів ведуть себе мужньо, чого не скажеш про правоохоронців

Заступник голови Центрвиборчкому про те, як йде підготовка до голосування на Донбасі

До дати виборів залишається лише 10 днів, але вже зрозуміло, що провести на території Донецької та Луганської областей голосування буде вкрай важко. В умовах, коли озброєні люди просто паралізують роботу деяких окружкомів, говорити про стабільність виборчого процесу не приходиться. Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера в прес-центрі «Главкому» розповів про хід підготовки голосування і зі зрозумілих причин більше всього довелось говорити про Донбас.

– Мушу зазначити, що загалом ситуація в організаційному плані, щодо регіонів України є більш-менш задовільною, – почав Магера. – Проте, звісно є окремі випадки, де певні комісії справляються зі своїми завданнями краще, якісь гірше. Загалом, відносно 22 областей України нарікань на їхню роботу в мене немає, проте слід зазначити, що надалі залишається та ж сама тривожна ситуація відносно виборчих комісій Донецької і Луганської областей. Питання номер один у цих областях – безпека окружних, дільничних виборчих комісій і відповідних приміщень цих комісій, а також органів ведення державного реєстру виборців у відповідних місцевостях.

22 області України утворили дільничні виборчі комісії, також було утворено більшість дільничних виборчих комісій у Донецькій і Луганській областях за винятком окремо взятих округів. Щодо переданих списків виборців, на сьогоднішній день Донецька та Луганська область в цілому передали списки виборців відносно 10% виборчих дільниць. Із 2296-ти виборчих дільниць такі списки передані на 228 виборчих дільниць. Що стосується Луганської області, то там показник ще менший: із 1408 дільниць такі списки передані на 69 дільниць, що складає лише 5%. Всі інші без винятку області України такі списки виборців отримали.

Якщо говорити про відомості щодо кількості виборців, які змінили місце голосування без зміни своєї постійної виборчої адреси, то така кількість зростає і має тенденцію до збільшення. На сьогоднішній день загальна кількість таких осіб складає 42 254 особи. Якщо вам цікава ситуація у Криму, то там змінили місце голосування 1715 осіб, жителів Севастополя – 687 осіб. Рекордсменами серед регіонів України є Львівська (3341 особа) і Харківська (3072 особи) області. Нагадую, що можливість подати заяву щодо зміни місця голосування без зміни виборчої адреси залишається до понеділка включно.

Станом на сьогодні заблоковано роботу з боку ЦВК трьох відділів ведення державного реєстру виборців – це приміщення Слов’янської держадміністрації, Слов’янської міської ради і Краснолиманської міської ради. Всі ці випадки пов’язані з тим, що ці приміщення захоплені. Є також деякі актуальні питання, пов’язані з тим, що відбулася досить велика ротація кількісного складу зокрема окружних виборчих комісій. Особливістю цих виборів президента є той факт, що із 213 окружних виборчих комісій вже здійснено заміну голів окружних виборчих комісій у 138 округах. Це дуже великий показник – 65% всіх окружних виборчих комісій зазнали змін своїх голів. Також надто великий показник заміни окружних виборчих комісій. Вже припинено повноваження членів окружних виборчих комісій від кандидатів на пост президента України Королевської і Царьова, бо це безпосередньо пряма вимога закону.

В цілому вибори президента України відбуватимуться на 32 244 виборчих дільницях. З них 1383 – це спеціальні виборчі дільниці у стаціонарних лікувальних закладах, установах кримінально-виконавчої системи. Є одна спецдільниця, яка знаходиться на Антарктиді – на антарктичній станції України академіка Вернадського. В цілому роботу дільничних виборчих комісій буде забезпечено силами майже чотирьохсот тисяч виборців, які працюватимуть членами відповідних виборчих комісій. Я вже говорив, що не утворені деякі дільничні виборчі комісії в певних округах – це зокрема округ № 47, місто Олександрівка. Раніше центр цього округу був у місті Слов’янську, але через певні події ЦВК перенесло його до Олександрівки – відповідно там буде зараз відбуватися реєстрація цієї окружної виборчої комісії, можливо, там процес піде швидше. Така ж сама ситуація поки що залишається у Луганській області в окрузі № 148 з центром в місті Краснодон.

Є ряд проблем в роботі виборчих комісій Донецької і Луганської областей, пов’язаних з безпекою відповідних членів виборчої комісії. Цікаво, що наші колеги з окружних виборчкомів скаржаться, що коли трапляються такі ситуації і вони телефонують за номером 102, міліція відмовляється приїжджати. Такої ситуації можна було б уникнути, якби була заявлена чітка позиція як місцевих органів самоврядування, так і правоохоронних органів на місцях. Наступний етап, який чекає на цих виборах, – це отримання запрошень виборців. Я сам вчора отримав з поштової скриньки власне запрошення прийти на виборчу дільницю. І наступний етап – це уточнення списків виборців. Якщо ви не отримали запрошення, або якщо інформація в ньому невірна, ви можете прийти до виборчої комісії з заявою, щоб внести необхідні зміни до списку виборців. Час поки що є. Не будемо забувати про те, що в день голосування, 25 травня, ніхто – ні виборча комісія, ні орган ведення державного реєстру, ні суд – не в праві внести зміни до списку виборчої дільниці. Це уже буде неможливо зробити, тому раджу не затягувати і робити це якомога швидше.

Які погрози лунають в бік членів виборчих комісій? Які причини заміни голів ОВК і ДВК?

Заміни відбуваються за поданням самих кандидатів на пост президента. Вони за законом мають право внести іншу кандидатуру на заміну і цим правом користуються. В окремих незначних випадках члени комісії не ходять на засідання і сама ЦВК ініціює перед кандидатами питання щодо заміни таких людей. В певних випадках до нас кандидати прислухаються і замінюють цих людей, в певних випадках ігнорують. Відносно того, що члени комісій телефонують на 102 і відмовляються приходити, то уявіть, чи потрібна ще якась більша погроза, коли в приміщення ОВК заходять озброєні люди?

Якщо проходять повідомлення, що начебто «міліція з народом» Донецької і Луганської області, то треба з’ясувати з яким народом – якщо вони заодно з терористами, то повинні заявити цю позицію. У членів окружних виборчих комісій вимагають припинити їхню роботу, віддати документи, які у них є, і взагалі припинити будь-яку підготовку до виборчого процесу. Мушу віддати належне членам окружних виборчих комісій – переважна більшість із них проявили себе справді досить мужньо, чого не скажеш про правоохоронні органи у відповідних районах. Тому я сподіваюся, що будуть вжиті заходи для того, аби привести в почуття відповідних керівників органів у Донецькій і Луганській областях, щоб вони все ж таки приступили до виконання своїх обов’язків. Якщо хтось думає, що він може десь вичекати або перейти на сторону терористів, то ми маємо яскраву ситуацію в автономній республіці Крим. Частину військовослужбовців, що перейшли до лав російської армії, в кінцевому підсумку там вважають зрадниками і взагалі ставляться, як до негідників, в іншому випадку просто звільняють, скорочують і залишають без роботи. Це зрештою доля кожного зрадника.

До 25 травня ще є час, і я сподіваюсь на те, що кількість виборчих дільниць, які отримають списки виборців буде значно збільшена. Звісно, час досить спресований і кожен день – це певна стадія виборчого процесу, коли не встигши провести одну стадію, ми неминуче змушені перейти до іншої. Час поки що грає проти організаторів виборів. Треба розуміти, що найближчим часом ситуацію треба виправляти, але це неможливо зробити силами однієї ЦВК в умовах, коли люди ходять зі зброєю в руках. Тому ми покладаємося і сподіваємося на підтримку силових структур.

Як проголосувати людям в Донецькій і Луганській областях, які мають таке бажання, але з певних причин не можуть це зробити?

Станом на сьогоднішній день за чинним законом про вибори президента України виборці, які проживають у Донецькій та Луганській області голосують у звичайному порядку, як і всі інші жителі інших регіонів України. Тобто, для них якогось винятку не зроблено. Чи зміниться ця ситуація до дня голосування, буде залежати від того, наскільки зміниться ситуація в цих областях. Якщо не зміниться, можуть бути якісь рішення законодавців про внесення змін до законодавства щодо дільниць в Донецькій і Луганській областях, або це буде окремий законодавчий акт з боку парламенту. Я не хотів би тут забігати наперед, але великою мірою все буде залежати від того, яка буде ситуація і чи вона нормалізується напередодні 25 травня.

А місце голосування вони можуть змінити?

Можуть змінити місце голосування, але в цьому разі їм потрібно піти за загальною процедурою. Тобто, крім заяви, необхідно подати документ, який пояснює причину. Безумовно, з точки зору закону, з точки зору права, незалежно від кількості виборчих дільниць і навіть виборчих округів, де голосування не відбулося, в цілому вибори президента України вважаються такими, що відбулися і є легітимними і тягнуть за собою певні правові наслідки у вигляді обрання президента України. Але треба ставити завдання, щоб була максимальна кількість виборців у Донецькій і Луганській областях, хоча ми чудово розуміємо, що з юридичної точки зору це не впливає на легітимність виборів.

Сьогодні прийнятий закон, що дозволить переносити місцезнаходження окружних комісій. Це зроблено через ситуацію на Донбасі?

Мова в цьому законі йде про центр округу, а відтак і про місцезнаходження окружних комісій. Закон, насправді, дає змогу розміщувати окружкоми не лише в межах округу, а в межах будь-якої місцевості. Закон навіть не забороняє зробити центр округу за межами Донецької та Луганської областей.

Яка зараз ситуація з бюлетенями?

Виготовлення виборчих бюлетенів триває в межах відведених строків. Не відкрию великої таємниці, коли скажу, що в останню чергу будуть надруковані виборчі бюлетені для округів Донецьких і Луганських областей. Станом на сьогоднішній день в бюлетені буде прізвище 21-го кандидата на посаду президента України, і ЦВК передала замовлення на виготовлення виборчих бюлетенів у кількості 34 мільйонів 643 тисяч 880 бюлетенів. Виготовлення бюлетенів коштує 42 мільйони гривень, а вартість одного бюлетеня – 1 гривня 20 копійок включаючи податок.

В Криму якось будуть облаштовані дільниці чи люди там не будуть голосувати?

На території АРК і міста Севастополя виборчі комісії не утворювалися і функціонувати вони там не будуть. Натомість у виборців України, які проживають на цих територіях, залишається єдиний механізм – це тимчасова зміна місця голосування, без зміни постійної виборчої адреси. Більше того є наявна пряма вимога закону про статус тимчасово окупованих територій, де зазначено, що вибори на території автономної республіки Крим і міста Севастополя не проводяться.

Чи очікуєте ви провокацій на дільницях у Російській Федерації?

У Російський Федерації 5 чи 6 виборчих дільниць. Відносно провокацій нічого не чув, але ми також будемо слідкувати за подіями на цих дільницях.

Чи можна очікувати захоплення приміщення ЦВК?

Ризик завжди є, питання в тому наскільки він високий. Станом на сьогодні такий ризик є низьким. Я впевнений, що з боку силових структур відбуваються заходи, щоб посилити безпеку Центральної виборчої комісії.

Як проходить підготовка до місцевих виборів в кількох місцях?

Ситуація є більш-менш нормальною, особливих нарікань на роботу виборчих комісій немає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: