Василь Гацько: Якщо «Демальянс» не пройде – в «Удару» з’явиться незаслужений депутат

Василь Гацько: Якщо «Демальянс» не пройде – в «Удару» з’явиться незаслужений депутат

Лідер партії, яка не добирає соті відсотка, що б потрапити до Київради, обіцяє в суді довести факти фальсифікацій

Вибори президента, що відбулися 25 травня, вже визнані демократичними як спостерігачами, так і учасниками перегонів. Однак зовсім інша ситуація склалася на виборах до Київради.

«Удар» протягнув до найвищого законодавчого органу столиці чи не всю команду екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Але процес підрахунку голосів ознаменувався фактами, що дуже нагадують традиційні для часів режиму Януковича маніпуляції з протоколами і бюлетенями.

Під удар потрапив «Демократичний альянс». І це не каламбур. В останні кілька днів в результаті уточнення протоколів з виборчих дільниць результат Демальянсу почав різко зменшуватися – настільки, що партія вже не долає виборчий бар’єр. Хоча і первинні показники, і екзит-поли показували впевнене проходження партії Василя Гацька до Київради.

Наприклад, на чотирьох дільницях на Оболоні у «Демальянсу» вкрали 132 голоси. «Ви скажете, що 132 голоси - це небагато? Це 0,01% на виборах у Києві. А «Демальянсу» поки не вистачає 0,07%. Тому 132 голоси на чотирьох дільницях з тисячі - це дуже багато», - написав у своєму блозі журналіст Сергій Лещенко.

Цинізм ситуації полягає у тому, що «Демократичний альянс» – це партія, що разом з лідерами перегонів стояла на Майдані. У цій партії годі шукати одіозних політиків чи олігархів, все будується «знизу» - як і належить партії з такою назвою.

Василь Гацько в інтерв’ю «Главкому» обережно натякає: якщо «Демальянс» не потрапить до Київради – його голоси будуть пропорційно розподілені між переможцями виборів і «Удар» гарантовано отримає ще одного додаткового депутата за партійним списком.

Яка зараз ситуація з встановленням результату «Демократичного альянсу» на виборах до Київради?

Ми чекаємо зараз результатів засідань районних комісій і перевіряємо, наскільки первинні протоколи збігаються з тими, які називають «уточненими». Вчора нам вдалося зафіксувати ряд дільниць, коли після такого уточнення – це не перерахунок, це виправлення якихось технічних помилок – зменшилася кількість відданих за «Демократичний альянс» голосів. Зокрема – по Солом’янському району, і по мажоритарнику нашому, і по партії. По мажоритарнику нам вдалося здійснити перерахунок, який знайшов втрачені голоси. А по партії вони (члени виборчих комісій – «Главком») відмовилися здійснювати перерахунок, тому ці перипетії тривають і далі в самій районній комісії. Вони зразу ніби згодилися зробити перерахунок, потім з’ясувалося, що комісії ніхто не давав доручення здійснювати певні уточнення, і що первинних протоколів у них взагалі вже немає – вони чи то якимось чином втрачені, чи ще щось із ними трапилося незрозуміле. І бюлетені в мішках ця комісія теж не може знайти. Якась патова ситуація.

По Голосіївському району у нас була зафіксована ситуація, коли спершу нам нарахували два голоси на дільниці. Змусили перерахувати – вийшло в 24 рази більше. Проблема насправді не в тому. Процес збору інформації з дільниць є абсолютно непрозорим. Ви можете побачити тільки на сайті Київради якусь одну цифру фінальну. В цій ситуації здійснювати ефективний контроль над процесом підрахунку голосів – можливості немає. в підсумку сьогодні – останній день для оголошення результатів. Саме сьогодні комісії будуть поспіхом ухвалювати якісь фінальні рішення. Це означає, що у нас уже не залишається часу для оскарження результатів, і скарги вони навіть не хочуть розглядати, бо розуміють, що не виконують норми закону. відповідно, створюється абсолютний хаос і бардак, в якому зманіпулювати ситуацією надзвичайно легко.

У випадку з «Демальянсом» достатньо кілька сотень голосів в якийсь спосіб зменшити, щоб у підсумку ми опинилися не подолали трьохвідсотковий бар’єр.

Скільки всього голосів вкрали у «Демальянсу», за вашими оцінками?

Ми зараз робимо інвентаризацію цих випадків. Але оскільки у нас первинно не було можливості для того, щоб закрити всі дільниці своїми спостерігачами (у нас їх було близько 200, плюс мобільні групи) – відповідно, у нас протоколів лише третина від усіх, що є. Потім ми вже зверталися до інших політичних партій, які охоче ділилися з нами інформацією – але навіть у них немає 100% зібраних протоколів. Звідси – головні проблеми. Ми не маємо можливості збирати потрібну інформацію, здійснювати порівняння і поточний контроль за ситуацією. А потім виходить так, що ми приїжджаємо на засідання комісії і нам видають уточнені протоколи, в яких уже зменшена кількість голосів за «Демальянс». Тому скільки їх вкрадено загалом – сказати важко. Але ми констатуємо кілька випадків…

Я не хотів би, щоби зараз, в таких умовах, після Майдану ми мали такі явища, як фальсифікації, тому ми зараз ще перевіряємо всю інформацію. Але є факти, про які ми можемо говорити, які викликають занепокоєння. І схожу ситуацію ми зараз фіксуємо по інших політичних силах. Ми бачили вчора, зокрема, на районних комісіях, як вирішувалася доля мажоритарників. Коли приходить мажоритарник і показує сім підписаних первинних протоколів з однією цифрою, але більшість комісії ухвалює інше рішення – і у підсумку перемагає людина, яка, цілком можливо, на це не заслуговує. «Свобода» вчора теж заявила, що через процедуру уточнення у них відбирають якісь голоси в Дніпровському районі. Тому, боюся, ці порушення можуть мати масовий характер.

Хто за цим стоїть, на вашу думку? Адже це схоже на цілеспрямований наступ на «Демальянс».

Я думаю, що в даному випадку ми мусимо керуватися фактами. Вчора щодо зафіксованих нами порушень у Солом’янському районі відкрито дві кримінальні справи. І давати відповідь мають уже слідчі. Але я можу констатувати, що в результаті не проходження «Демократичного альянсу» до Київради щонайменше один додатковий незаслужений, назвемо це так, депутат з’явиться в «Удару». Так є, але чи вони це роблять, чи хтось інший – треба з’ясовувати і давати відповідь.

Тобто ви вважаєте, що метою цих фальсифікацій є збільшення представництва у Київраді для крупних партій?

Це один з варіантів. Другий варіант – небажання мати «Демократичний альянс» в залі Київради. Я переконаний, що навіть малими силами «Демальянс» може створити значні проблеми для корупціонерів.

Чи виходили ви з питанням фальсифікацій на лідерів «Удару», на Порошенка?

Ні, з Порошенком ми не говорили. Але я говорив з людьми, які представляють першу п’ятірку «Удару» до Київради. Всі висловлюють занепокоєння, але до чогось конкретного це не веде. Хоча в силах «Удару», звичайно, оскільки вони сьогодні фактично керують комісіями, зреагувати якимось іншим чином. Наприклад, якщо ми бачимо неспівпадіння в цифрах, то справедливо було б в нашому випадку перерахувати голоси на дільниці. І все одразу ж стало б на своє місце.

Як будете діяти далі? Оскаржуватимете результати в судах?

Справа йде до судів. Ми, звичайно, будемо оскаржувати, оскільки треба з повагою ставитися до вибору киян. Це означає, що ніхто не в праві забирати голоси кількох десятків тисяч людей, які проголосували за «Демальянс». Вони мають право на представництво у Київській міській раді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: