Ірина Сех: Порошенко перед виборами обіцяв солдатам 1000 гривень в день? Обіцяв!

Ірина Сех: Порошенко перед виборами обіцяв солдатам 1000 гривень в день? Обіцяв!

Губернатор Львівщини йде у відставку і пояснює, чому критично ставиться до нового президента

Ледь не з першого дня свого перебування на посаді голови Львівської облдержадміністрації Ірина Сех потрапила під шквал критики – перш за все через те, що, ставши губернатором, так і не склала мандат депутата Верховної Ради. Під ОДА не вщухали мітинги, що навіть переростали у бійки між опонентами і прихильниками Сех. Конфронтація з громадськістю привела до сповзання рейтингу «Свободи» у базовій для партії області. Сех виправдовувалася тим, що вона є депутатом-мажоритарником, і складання мандату потягне за собою перевибори на її окрузі, що в умовах війни з Росією неприйнятно.

Врешті, голова Львівської ОДА після обрання нового президента таки написала заяву про відставку з посади, але Сех досі виконує обов’язки губернатора і зберігає за собою запасний аеродром у вигляді депутатського крісла.

В інтерв’ю «Главкому» Ірина Сех розповіла, чому вона критично ставиться до Порошенка, як спонсор «Свободи» Ігор Кривецький отримав шматок лісу для своєї компанії і що стало причиною різкого падіння рейтингу Тягнибока на президентських виборах.

Чому ви написали заяву про відставку з посади голови Львівської ОДА?

Коли я погоджувалася працювати на цій посаді, я вже тоді розуміла, що є тимчасово виконуючий обов’язки президента (Олександр Турчинов – «Главком»), і я, призначений ним губернатор, буду керувати ОДА лише певний перехідний час. Я тільки на таких умовах погоджувалася – по суті, на період військової агресії. Мене проінформували про це вже коли було прийняте рішення, і увімкнути задній хід, відмовитися – це означало б зраду.

Ви Петра Олексійовича особисто поставили до відома про своє звільнення?

Я особисто з ним не говорила. Інавгурація була в суботу, а в понеділок я подала заяву про звільнення у зв’язку з тим, що вже вступив у повноваження законно обраний президент. До речі, протягом усього цього часу (перебування на посаді губернатора – «Главком») я зверталася до Турчинова з тим, щоби внести зміни до указу про моє призначення і мене призначити тимчасово виконуючим обов’язки голови ОДА. Я мотивувала це тим, що голову ОДА може призначити президент, а виконуючий обов’язки президента має призначати виконуючих обов’язки голови ОДА. На жаль, відповіді не було.

Чи ухвалене вже якесь рішення з приводу вашої відставки? Підпише Порошенко вашу заяву?

Я думаю, що підпише.

Якась інформація про те, хто змінить вас на посаді у вас є?

Є президент, є його команда, є політична сила, яка його активно підтримує. Чуток дуже багато. Можливо, в цих обставинах було б правильно, якби обласна рада запропонувала кандидатуру голови Львівської ОДА, як це їй дозволяє закон «Про місцеве самоврядування у Україні». Цим ще ніхто не скористався. Згідно ст. 43 цього закону, Рада може пропонувати Кабінету міністрів кандидатуру голови місцевої адміністрації. І коли ми вже зараз так багато говоримо про децентралізацію влади – може, так би й було найкраще. Але думаю, що на цю посаду буде дуже багато бажаючих. Здається, окрім мене, інших прикладів ще не було, щоб людина сама написала заяву про звільнення з посади голови Львівської ОДА.

Ваші однопартійці, які працюють зараз у владі, послідують вашому прикладу – в.о. генпрокурора Олег Махніцький, міністри Ігор Швайка, Андрій Мохник?

Це – моя особиста позиція. Я народний депутат-мажоритарник. Я не можу зараз казати Махніцькому, що робити. Хай він робить те, що повинен генпрокурор робити. Я Махніцькому довіряю більше, ніж комусь іншому.

До нього теж немало запитань…

Але їх менше, ніж було б до когось іншого. Все пізнається в порівнянні.

Махніцький, власне, мав би займатися вами. Ви три місяці суміщаєте депутатський мандат і посаду губернатора, а це порушення закону.

Щодо мого суміщення посад. Я написала заяву до тимчасово виконуючого обов’язки президента з проханням внести зміни до указу і зробити мене тимчасово виконуючим обов’язки губернатора…

Це ніяк не скасовує того факту, що ви продовжуєте порушувати закон, суміщаючи посади.

…Я звернулася! Мою заяву не задовольнили. Зарплати я не отримувала, жодного дня. Моя трудова книжка – не в обласній державній адміністрації.

Тобто, виходить, формально ви навіть не працювали головою ОДА?

Як це не працювала? Спитайте, скільки зустрічей з людьми я провела. От якщо би вже зараз усе повернути – я би, напевно, вже не погодилася на це. Я йшла на спалення свого політичного іміджу, але не думала про це. Зараз я би цього не зробила.

А от Володимир Бондаренко, який був призначений головою КМДА, все-таки склав депутатський мандат.

Перед виборами!

Хоч і перед виборами, але все ж він виконав вимогу закону, а ви – ні.

А багато інших ще не виконали. Я депутат-мажоритарник. Я написала заяву, як і обіцяла зробити, коли буде в Україні законно обраний президент. Чи було колись таке в Україні, щоб в.о. президента поєднував цю посаду з посадою спікера ВР?

Не було. Але суміщення посад депутата і голови ОДА – було. Ви самі очолювали у свій час протести проти сумісника Василя Горбаля.

Так, я протестувала проти сумісництва Горбаля. Депутатська картка Горбаля, коли він сидів у Львові на сесії обласної ради, голосувала в Києві за Харківські угоди. Я ж їздила голосувати, наприклад, за закон про соціальний захист військових – сиділа в ОДА до ночі, а тоді їхала голосувати особисто.

Перед тим, як написати заяву про звільнення, ви ухвалили кілька неоднозначних рішень, Наприклад, виділили ділянку лісу ТОВ «Узлісся», яке належить вашому однопартійцю одіозному Ігорю Кривецькому. Виглядає це, погодьтеся, як корупція.

Я підписую розпорядження на основі рішення комісії. В ОДА існує для розгляду подібних заяв комісія, яка розглядала багато документів, а серед них була заява ТОВ «Узлісся». Комісія ухвалила рішення щодо тих заяв – то які в мене є підстави не підписувати? Кривецький же і церкві там допомагає, під якісь духовні потреби…

А як ви поясните призначення заступником голови Львівської ОДА Володимира Харчука, який є вашим же бізнес-партнером?

Який бізнес-партнер? В мене бізнесу немає.

Ви йому передали свою юридичну компанію, коли обралися до парламенту.

Юридична компанія – це голосна назва. Вона надавала юридичні консультації в невеличкому місті. Звичайно, кому передаєш? Людині, яку більш-менш знаєш, яка має відношення до юриспруденції. Який він мій бізнес-партнер? В мене бізнесу немає вже давно.

Але вийшло так, що ви Харчуку передали компанію, щоб не порушувати закон, а він разом з цією компанією тепер став вашим заступником.

Я не знала, коли передавала компанію, що Харченко може стати моїм заступником. Я взагалі не знала, що можу стати головою ОДА. Мені і в страшному сні це не снилося.

Проясніть свою позицію щодо видобутку сланцевого газу в Україні. Ви активно протестували проти цього, однак останнім часом ніби пом’якшили тон висловлювань.

Я до видобутку сланцевого газу як ставилася, так і ставлюся досі. Я розумію важливість енергетичної незалежності для України. Але я, як голова комісії з екології, також висловлюю серйозні застереження. Тому видобуток сланцевого газу має серйозні екологічні питання.

Я і ВО «Свобода» мали питання до цього проекту, до цієї угоди, яка, на жаль, мала компанію-«прокладку» сім’ї Януковича. Питання енергетичної незалежності – це, звичайно, важливо. Але я хотіла бачити угоду, якої ніхто не бачив. Хотіла, щоб для території, яку я представляю, була економічна вигода і екологічна безпека. Щоб були максимально гармонізовані економіка і екологія.

Як ви оцінюєте рівень своїх власних рейтингових втрат внаслідок перебування на посаді губернатора?

Два дні тому до мене приходили мої пікетувальники на прийом. Я їх запросила до кабінету, подякувала. Вони сказали, що жалкують про ті пікети, що були. Що вони за останні тижні побачили реальну роботу, побачили мою позицію, в тому числі і щодо деяких одіозних призначень, які я не погодила. Не знаю чому, але вони просили вибачення. Я їм подала руку.

Хто саме прийшов – ті активісти, яких «свободівці» в травні побили під Львівською ОДА за те, що ті протестували проти вашого сумісництва?

«Дорожній контроль».

Чому Олег Тягнибок під час президентських виборів отримав на Львівщині таку низьку підтримку?

Ми робили соціологію і бачили це. Вибори – вони кожного разу відрізняються від попередніх. Ці вибори відбувалися під час війни. Наш виборець – патріотичний. І з патріотичних мотивів він клав бюлетень за Порошенка. І ми це знаємо. За Тягнибока голосували партійці, а інші голосували за Порошенка, щоб швидше закінчити війну.

Ви критично ставитеся до Порошенка?

Так.

Чому?

Я мушу критично ставитися до Порошенка, бо до цього підштовхує ситуація, яка склалася. Порошенко казав у Львові на зустрічі з виборцями, що буде по 1000 грн зарплатні для солдатів на день? Казав. А сьогодні мені мами дзвонять, що наші бродівські льотчики – без бронежилетів. Я з обласного бюджету все, що могла, виділила для військових. Мільйон для 3-го нашого батальону, 700 тис грн. для батальону «Львів» з колишніх міліціянтів. Зараз ми з усіх програм забираємо кошти, хочемо знайти десь для кожної військової частини гроші. Тому, оскільки Порошенко сьогодні головнокомандуючий, я буду до нього критично ставитися. Тому що найцінніше – це людське життя. Я не хочу вже ховати наших хлопців. Я по всіх похоронах їздила, по всіх лікарнях.

Ходять чутки, що «Свобода» планує переходити в конструктивну опозицію до президента. Чи правда це?

Щодо нашого майбутнього, щодо стосунків з президентом ми радимося, в нас проходять партійні конференції. У Львові проводили, а зараз вже другий етап проходить у Києві. Є різні думки, але поки що рішення немає.

«Свобода» піде в коаліцію до Порошенка?

Ми аналізуємо, ми дивимося, якими будуть його кроки.

Як ви ставитеся до ідеї проведення дострокових парламентських виборів?

Я готова до виборів, і партія також.

Можливо, партія готова, але чи хоче вона цих виборів?

Якщо це буде потрібно.

Чому б тоді «Свободі» не ініціювати їх, вийшовши з коаліції? Адже існує суспільний запит на вибори, і суспільство вас підтримало б, і рейтинг би виріс.

«Свобода» вже заявляла, що готова вийти з коаліції у будь-який момент, як і готова до виборів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: