Шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський: «В ситуації взаємної любові, не варто робити різких рухів!»

Шеф-редактор «5 каналу» Володимир Мжельський: «В ситуації взаємної любові, не варто робити різких рухів!»

Через кілька тижнів після спроби зміни формату, керівництво «5 каналу» вирішило детально пояснити свою позицію...

Через кілька тижнів після спроби зміни формату, керівництво «5 каналу» вирішило детально пояснити свою позицію щодо різкої спроби зміни вечірнього прайму. Але навіть з тих коментарів, які давалися протягом цього тижня, не до кінця зрозумілою залишається мотивація топ-менежменту вдатися до експериментів у прямому ефірі. Володимир Мжельський, шеф-редактор «5»-го в інтерв’ю «Главкому» переконує: не шукайте політики там, де її немає.

Володимире, до «5 каналу» в останні місяці прикута дуже пильна увага. Як ви вважаєте, це означає, цільова аудиторія, яку ви тримаєте з часів помаранчевої революції, досі потребує інформаційного телеформату?

Так! І подивіться, що ситуація довкола рішення Нацради про відбір частот у нас та у TVi не пройшла непоміченою. Бо розумні люди, які володіють інформацією, розуміють, що це не банальний господарський конфлікт. Скажіть, яка провина каналу в тому, що ніби-то конкурс на частоти був проведений з порушеннями?

Що стосується мовлення, то попит на інформаційні продукти залишається стандартно високим. Країна ж ще жодного разу за 20 років не вийшла з політичної дискусії – політичні кризи, вибори, знову кризи, знову вибори – більші, менші, середні. Країна живе політичними новинами. І наш глядач, який у більшості випадків є політично «підкованим» потребує нової і нової інформації. І ми маємо її йому забезпечити!

Повернімося до частот. У боротьбі за них «5 канал» і канал TVi виступали ніби у зв'язці. При цьому складалося враження, що ви, образно кажучи, ховаєтесь за спиною TVi. Зараз TVi сприймається як опозиційний канал, ви - і це підтверджувала в інтерв'ю 5 каналу Ганна Герман - маєте повагу влади. На це і був розрахунок у тому протистоянні, щоб не перегнути палицю?

Почну з кінця: мені здається, що «5 канал» поважала будь-яка влада. І так само будь-яка влада називала нас опозиційним каналом.

Тепер щодо зв’язки… З-поміж переможців того злополучного конкурсу активно виступити на свій захист змогли тільки «5 канал» та TVi. І кожен захищався по-своєму. Хоча нерідко і в зв’язці. Але ви не праві, що ми ховалася за спинами колег. Кожен вибудовував свою лінію захисту настільки, наскільки це було доречно у кожен конкретний момент, ми застосували всі дозволені законодавством засоби захисту: були подані всі можливі апеляції, були акції протесту, був попереджувальний страйк, була пряма трансляція судового засідання. Запитайте у Миколи Княжицького – думаю, він вам це підтвердить.

Тим не менше влада ділить «усе, що рухається» на «своїх» і «чужих». У вас яке відчуття: ви - більше «чужі» чи більше «свої»? Чи, може, це питання треба задавати в контексті позиції Петра Порошенка?

Ми ніколи не переслідували мети стати для будь-якої влади чи то «своїми», чи то «чужими». Нас можна сприймати, або не сприймати, але ми такі, якими ми є. А питання поділів, як на мене, - це проблема людей, які такі поділи роблять. І у владі, і в опозиції є люди, яким подобається наша робота, і є ті, яким не подобається. Це право вибору кожного…

А щодо позиції Петра Олексійовича, то це питання не моєї компетенції. Задайте це питання йому…

Обов’язково…

Я можу сказати так: одне з головних моїх завдань як менеджера, як шеф-редактора –головне, щоб «не давили на горло» ані з боку влади, ані зі сторони власників, а про такі приклади ми сьогодні чуємо чи не щодня. За моєю інформацією, на багатьох інших каналах, такої «регуляції» немає. І це – наше найголовніше досягнення, бо власник дослухається до аргументів, розуміючи, що під тиском гарні інформаційні продукти народжуватися не можуть.

Погляньте на той таки виборчий Марафон. Хто крім нас це робить? Чи, може, якийсь інший канал в один вечір може дозволити собі запросити з десяток політиків від різних політичних таборів? І ця позиція каналу незмінна – незалежно від того, у владі інвестор, чи ні.

Те, що опозиція має своє представлення на «5 каналі», зрозуміло. І все ж, як працює з вами нова влада? Чи запрошують ваших представників на «закриті брифінги», які щотижня відбуваються в Адміністрації Президента?

Ну, влада не така вже й нова… Скажу відверто: на чай в Адміністрації Президента чи Кабміні мене не запрошували. Я навіть і не знаю, погано це, чи навпаки добре (сміється). Ви знову питаєте це, щоб зрозуміти, наскільки нова адміністрація нас має за «своїх», чи що? Але все це можна і з іншого боку розглядати. Якби нас запросили, то, мабуть, навряд чи ми б відмовилися, бо такі зустрічі – це в першу чергу можливість отримувати додаткову інформацію. Я це виключно у такому ключі сприймаю.

Як ви тоді прокоментуєте закиди, які оприлюднені «Телекритикою» щодо збільшення замовчувань та замовності матеріалів в ефірі 5 каналу.

Мені не зовсім зрозуміла методика моніторингу. Наш внутрішній аналіз даних документів показав, м’яко кажучи, некоректність частини висновків і їхню невідповідність новиному наповненню 5 каналу. Після детального обговорення на каналі ми прийняли рішення провести ряд майстер-класів для підвищення якості власного інформаційного продукту і власним прикладом стимулювати медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів. Зробимо це напередодні нового сезону. Я вже мав розмову з Ігорем Кулясом щодо такої співпраці. Ми хочемо з перших вуст самих рефері отримати відповіді щодо обґрунтованості звинувачень на нашу адресу. І, безперечно, співпраця з Ігорем, на яку я дуже сподіваюся, має покращити загальну картину нашого інформаційного мовлення. Бо особисто для мене Куляс - еталон стандартів в українській журналістиці. Хто з ним працював, або хто у нього вчився, той знає, про що я кажу…

Ще до Помаранчевої революції 5 канал сприймався як місце роботи «провокативних героїв» - Скрипін, Глібовицький, Соболєв, Вересень. Зараз канал, як на мене, став більш спокійним. Як ви вважаєте - це плюс чи мінус?

«Покой нам только снится»… Всі перераховані вами люди – прекрасні журналісти, дійсно професіонали. І канал, і кожна з цих персон насправді свого часу потребували появи один одного. Та зараз у кожного з них своя робота, і вони дещо змінилися. Вам не здається, що саме перебування на цьому каналі і давало їм сили бути такими провокативними?

Іван Адамчук у недавньому інтерв’ю «Телекритиці» сказав, що вечірній формат дещо себе вичерпав. Розшифруйте, що він мав на увазі? Адже «вичерпав-не вичерпав» - це питання не тільки смаку, але й питання повноцінної заміни одного продукту кращим. У каналу є що запропонувати кращого? Чи планується поява на каналі нових облич?

Насправді робота на оновлення на каналах ведеться постійно, але телевізійний ринок не таких широкий, як хотілося б. «5 канал» завжди намагався ростити свої обличчя. Так, свої проекти мають Христина Бондаренко, Валентин Трохимчук. Сьогодні ми ведемо переговори з низкою цікавих ведучих, але поки цей процес не завершено, оголошувати їх імена я вважаю недоцільно. Але переконаний, нові обличчя в новому сезоні у нас будуть. А їх імена глядач точно знає.

А тепер щодо формату, який себе «вичерпав». Так, історія усім зрозуміла. «Новий час» на каналі дуже давно і всі звикли, що він є. Але до цього звикли не тільки глядачі й політики. Навіть, ми вже почали звикати – от він є і нікуди не дінеться. Але від такої звички формат почав страждати. Якщо хочете – ми почали розслаблятися. А оновлення формату – це можливість підійти до роботи зі свіжим поглядом, зробити висновки і запустити відформатовану «дебатку». Саме в цей час – між призупиненням одного «дебатного» проекту і початком іншого з’явився в ефірі формат «Вечір на 5-му». Це, як ви самі бачили, спричинило бурхливі дискусії, і не тільки у тісних колах. Ото вже говорили-переговорили: хтось втратив трибуну, хтось не зрозумів наших посилів. Та головне, що поряд з кипою ображених і зневірених, які кинулися відстоювати себе, а в голос кричали, що б’ються за канал, найголовніше, що нам дзвонили сотні людей, які закликали повернути попередній формат…

Звичайно, початок переформатування політичних дискусій, не міг викликати нічого іншого, як політичні домисли різного ґатунку. Але повторюся – політики у цьому не було жодної. Була спроба не різко, а поступово перейти до нового формату. Що ж, доведеться, мабуть переходити «різко» (сміється).

А щодо питання двомовності в ефірі? Це така «нова мода» пішла, чи що? Мені тут колеги розповідають, що в деяких редакціях керівники, які раніше розмовляли українською різко почали переходити на «общепонятный»…

Питання двомовності зняте. І, думаю, ми до нього повертатися вже не будемо. А от щодо імовірної появи продуктів іншими мовами – новини російською, англійською і т.д. - це питання завжди відкрите на каналі. Адже, нас реально дивляться у багатьох країнах світу.

Що надалі чекатиме глядачів в ефірі 5 каналу? У вашого інвестора є чіткий план, яким би він хотів бачити канал? Зараз головна робота йде на розвиток бізнес-моделі чи на іміджеву капіталізацію?

Зараз ми живемо у режимі Марафону, що природно для «5»-го. Думаю, що не вийдемо з нього ще мінімум до кінця післявиборчого тижня. Там тиждень також буде цікавий.

До нового сезону ми будуємо свій павільйон, та розширимо лінійку ток-шоу, які мають стати невід’ємною частиною «5 каналу». До цього часу весь вечірній прайм ми зводимо у єдиний інформаційний блок. З однією метою – створити один продукт на увесь прайм, який дасть людям можливість не перемикатися і отримати на 5-му всю інформацію, що їх цікавить. І це будуть не тільки політичні дискусії, а й лінійки ток-шоу соціально-політичного спрямування. Для цього потрібні і руки, і мізки. От зараз канал займається підбором кваліфікованих рук і кращих мізків. Про проект з Анною Безулик ми заявили давно. І хочу наголосити, що ми з нею вже працюємо, і що майбутній проект матиме достатній штат і умови для виходу в ефір. І з’явиться в ефірі!

Якщо коротко підсумувати: новий сезон матиме всі ознаки повноцінного інформаційного каналу. І все у нас буде добре… А щодо «Вечора на 5-му», то є загальна думка на каналі проект має право на життя і за умови запуску лінійки ток-шоу він повернеться в ефір у більш витриманому та відформатованому вигляді. От вам і значні капіталовкладення та іміджева капіталізація.

В ЗМІ же пройшла інформація про те що канал запропонував співпрацю Дарці Чепак, яка раніше працювала на 5-му, а тепер працює з Савіком Шустером. Як ви це прокоментуєте? Які завдання ставить канал перед цією людиною і які покладаєте надії на її професіоналізм?

На канал вже повернулося декілька наших колишніх співробітників, які пішли шукати нових вражень, але той драйв, який дає формат «новини-щогодини» ні з чим незрівняний. Дарка - людина, яка багато років працювала на каналі, і як ніхто знає його структуру та особливості. А зараз її професійний багаж доповнився ще й організацією великих ток-шоу, тому мені з нею було б ще цікавіше працювати!

Чи не здається вам, що потроху закінчується ера політичних ток-шоу на кшталт проектів Савіка Шустера, «Великої політики», «Майдану», і глядач уже потребує більш камерних і спокійних аналізів ситуації?

Не переконаний. Наш глядач все ще потребує хліба та розваг. Хоча варіанти малобюджетних політичних хард-токів, думаю, прижилися б. За умови, що наші політики не боялися б ходити в студії, де питання, як правило, ставлять в лоб.

В Росії досить жваво набирає популярності телеканал «Дождь», як на мене, дійсно оптимістичний канал з новими підходами. Не пробували перейняти їх досвід?

Ну, там історія дещо інша. Вони відразу з’явилися на ринку як різношерсті інформацінийки. А ми роками позиціонували себе, як канал політики і довколо політики. Хоча в такому форматі, як працює «Дождь», я би попрацював, розмаїття вочевидь потрібне. І, повірте, зовсім скоро ми запустимо кілька неглобальних проектів, які дадуть нам можливість урізнобарвити загальну картинку.

Як, до речі, на каналі сприймають чутки про продаж каналу? Нервозність у журналістів присутня, чи ви як менеджер маєте усі ці пристрасті стримувати?

Оскільки такі чутки з'являються постійно, то ми вже до них звикли. Особисто я повірю в ці чутки, якщо їх мені оприлюднить власник.

Кажуть, що Вам останнім часом надходили цікаві пропозиції працевлаштування. Чому відмовились?

Мені здається, що я 5-му каналу ще знадоблюся (сміється). В ситуації взаємної любові, як на мене, не варто робити якихось різких рухів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: