Путін ламає план Порошенка

Путін ламає план Порошенка

Президент України не виконав обіцянку повернути спокій на Донбас і бойкотувати сепаратистів. Це успіх Москви

Петро Порошенко заявив, що протягом тижня після отримання влади зробить все, аби в Луганській та Донецькій областях було складено зброю. Однак через три тижні після інавгурації перестрілки тривають. Остання найбільша втрата: бойовики розстріляли український вертоліт, знищивши дев’ять військовослужбовців. Журналісти AFP, які відвідали Слов’янськ, розповідають про абсолютно знищене, безлюдне місто, в якому сепаратисти тероризують мешканців. Перманентні сутички між бойовиками і українською армією продовжуються на кодоні України з Росією. Вони були настільки запеклими, що речник Порошенка не виключив офіційного відкликання перемир’я, яке повинно тривати до кінця тижня. А Ігор Стрєлков, один з керівників бойовиків, заявив, що припинення перестрілки не було і ніколи не буде.

«Путін залишився основним гравцем на Сході України. Він надсилає зброю та агентів, успішно дестабілізуючи регіон» – зазначає Rzeczpospolita Стефан Мейстер, експерт Європейського Парламенту з міжнародних зв’язків в Берліні.

Путіну вдалося також порушити іншу обіцянку Порошенка: про виключення сепаратистів з переговорів щодо майбутнього устрою України. Вони були включені як рівноправна сторона у розпочаті в понеділок переговори в Донецьку.

-- Психологічний крок

В вівторок Володимир Путін звернувся до Верхньої Палати російського парламенту про відкликання закону, який дозволяв інтервенцію російській армії на Україну.

«Це психологічно важливий сигнал про зменшення напруги», – заявила на наступний день в Бундестазі канцлер Ангела Меркель.

Однак Стефан Мейстер не сумнівається, що російський керівник не змінить своїх планів у справі повернення контролю над Україною. Швидше він веде гру з Заходом.

«Путін хоче показати, що він готовий співпрацювати з новою українською владою, аби уникнути серйозних санкцій ЄС і США», – вважає німецький експерт.

Про такі санкції в Вашингтоні говорять щоразу серйозніше. Цього разу йдеться про так звану третю хвилю обмежень, які стосуються вже не окремих осіб і підприємств, але цілі сектори російської економіки. Адміністрація Президента Обами хоче, зокрема, запровадити заборону на передачу Росії сучасних технологій у сфері видобутку нафти та газу. Таким чином, незаконними були б визнані проекти, в які американська сторона вже вклала майже 10% від вартості всього проекту.

Американці також обговорюють можливість замороження контрактів з російськими фінансовими інституціями. З цього питання Обама вже отримав підтримку від Девіда Кемерона, однак лише у випадку, якщо Кремль продовжуватиме диверсії в Україні.

Нові обмеження могли б бути запроваджені вже в п’ятницю, коли на саміт в Брюссель зберуться керівники країн ЄС.

«Ми б хотіли розв’язати кризу на Україні дипломатичним шляхом. Але якщо такі спроби будуть неефективними, треба буде звертатися до санкцій, йдеться про третій їх рівень» – заявила Меркель.

-- Конфлікт інтересів

Протягом останніх місяців погрози з боку Заходу про запровадження серйозних санкцій з’являлися неодноразово. Але жодного разу вони не були втілені в життя через надто сильні економічні інтереси західних країн.

«Я побоююся, що черговий раз це просто гра, а не реальне бажання запровадження обмежень. Німеччина, Італія, країни південної Європи не готові до економічних втрат пов’язаних з такими санкціями. А Франція і Великобританія досі вагаються, досі не прийняли остаточного рішення», – вважає Мейстер.

У вівторок Путіну вдалося успішно розбити єдність Заходу під час візиту до Відня. Він зумів підписати угоду з австрійцями про добудову газогону Південний Потік, який ще більше поглибить енергетичну залежність ЄС від Росії.

А нині Кремль готується до наступного удару. Віце-прем’єр Ігор Шувалов заявив, що Москва запроваджує мито на імпорт українських товарів відразу після підписання в п’ятницю в Брюсселі Порошенком угоди про Асоціацію з ЄС. Зокрема йдеться про молочну та металургійну продукцію. Російські виробнику побоюються, що їхній ринок заполонить дешевші і якісніші українські товари, аніж місцеві відповідники.

Для Києва це означатиме поглиблення економічних проблем: українці постачають майже ¼ експорту до Росії. Пропорційно це стільки ж, скільки Польща експортує в Німеччину.

«Повертаюся з Києва. Економічна ситуація там швидко погіршується, на вулицях з’являється щоразу більше жебраків. Чимало серйозних спеціалістів вважають, що уряд не впроваджує ключових реформ. А час на їхню реалізацію швидко спливає», – підкреслює експерт з Берліна.

переклад Оксани Тютюн

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: