Роман Забзалюк: Через суд домагаємось визнання виборів на Миколаївщині недійсними

Роман Забзалюк: Через суд домагаємось визнання виборів на Миколаївщині  недійсними

Перший серйозний конфлікт в день виборів

Схоже, «Батьківщина» намагається перейти в контрнаступ і через суди домагається визнання виборів недійсними. Першими так вчинили в Миколаєві, де місцева «Батьківщина» вже назбирала актів порушень виборчого законодавства і подала відповідну скаргу до суду. Але вже зараз можна припустити, що з цього у них мало що вийде – доказів замало. Тим більше, що міністр юстиції ще перед виборами стверджував, що правових підстав для невизнання виборів в цілих регіонах не існує. Про ситуацію в Миколаєві «Главкому» розповів глава обласної «Батьківщини», народний депутат Роман Забзалюк.

Романе Омеляновичу, ви дійсно подали позов до суду щодо визнання виборів недійсними? Які у вас підстави для цього?

Так, ми через суд домагаємось визнання виборів на Миколаївщині недійсними. В першу чергу, зробили ми це тому, що станом на зараз зафіксовано 407 актів протоколів про порушення і, відповідно, позовних заяв до суду. З них левова частка стосується бездіяльності виборчих комісій. Тому ми ставимо питання про визнання виборів у Миколаївській області недійсними. І зрив виборчого процесу був організований кримінальним синдикатом мерзотників синьо-білого кольору.

Головна вимога судового позову – визнання недійсними, у першу чергу, виборів у місті Миколаєві. Головною підставою для цього є незаконна та провокаційна агітація 30 жовтня, в день, коли агітація була заборонена, з боку так званого кримінального синдикату провладних партій.

Ще одна кричуща обставина – безконтрольний та протизаконний друк виборчих бюлетень на теренах Миколаївської області. 18 типографій без допуску наших представників від партії «Батьківщина», а це передбачено законом, без ліцензії на друк документів суворої звітності виготовляли бюлетені. Це є підставою вимагати визнання виборів недійсними і по місту Миколаїву, і по всій області.

Можете уточнити, до якого саме суду була подана скарга?

До Окружного адміністративного суду Миколаївської області.

Для визнання виборів недійсними по цілій області треба дуже серйозні підстави, щоб було реальне спотворення волевиявлення громадян. Вони у вас дійсно є?

У нас є підстави вважати, що спотворено буде набагато більше, ніж 10% голосів виборців. Ще наведу вам один факт – близько 463 держслужбовців, які перебувають на ключових посадах області й добровільно-примусово записані до списку Партії регіонів, вели агітацію навіть тимчасового не пішовши у відпустки. Повторю, жодна з типографій, які друкували бюлетені, не мали ліцензій Мінфіну. Більше того, нами зафіксовано, що типографія у Вознесенську, яка друкувала бюлетені для 4 районів області, не тільки не дотримувалася вимог законодавства щодо умову друку, охорони і транспортування, а ще й ці бюлетені привозили і висипали гамузом. Вони навіть не буди упаковані. Нашим представникам не дали можливості навіть бути присутніми при їх підрахунку з тої купи. Ще досі немає актів про знищення друкарських форм. Можемо уявити, що там і де зараз ще додруковується. І таких фактів незаконного поводження з бюлетенями у нас дуже багато.

Водночас, в одному тільки Арбузинському районі ми через суд добилися передруку 16 тисяч бюлетенів, бо там прізвище нашого кандидата було надруковане з помилкою. Прізвище кандидата Тимчишина, а написали Тимченко. Це ж навіть не помарка!

В самому Миколаєві ситуація просто абсурдна. 30 жовтня у всіх районах міста масово роздали листівки, ніби то підписані від мого імені, як керівника обласної «Батьківщини». Там я ніби то закликав не голосувати за «Батьківщину», бо це клон. А в бюлетенях треба шукати партію БЮТ, і за неї голосувати. Навіть схему намалювали, як треба викреслювати «Батьківщину», і шукати БЮТ, а як не знайдеш – то псувати бюлетень. В нас вже другий день телефони червоні, люди телефонують і питають, що робити. Багато людей так і зробили, як було вказано в листівках. Багато хто взагалі після цього не пішов на вибори.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: