Американський план приборкання Путіна

Американський план приборкання Путіна

Блок НАТО був хорошим для умов другої половини минулого століття, але тепер потрібно мати щось краще

17 років тому народилося міжнародне об’єднання чотирьох країн колишнього СРСР, яке розвивалося приблизно так, як мокре горить і зрештою зійшло нанівець. 17 років тому це була нібито регіональна ініціатива — пустопорожня й доволі безперспективна. А якщо тепер вона раптом відродиться на нових засадах?!

Несподіваний законопроект

На минулому тижні Конгрес США розглянув і проголосував у двох читаннях дуже цікавий документ під назвою «Акт про запобігання агресії Росії». Документ підготовлений і лобіюється групою конгресменів-«яструбів», які вимагають від чинного керівництва Сполучених Штатів на чолі з Бараком Обамою більш рішучих дій у боротьбі з агресивною поведінкою Російської Федерації на міжнародній арені. Головним інструментом такої протидії, передбаченим законопроектом, є надання ряду країн (Україні, Молдові, Грузії, Азербайджану, Боснії і Герцеговині, Косову, Македонії, Чорногорії та Сербії) спеціального статусу ключових союзників США навіть поза кордонами блоку НАТО.

Україні з цього законопроекту має дістатись просто-таки розкішний кавалок американського «пирога». Окрім загального статусу союзниці США, що гарантує Україні допомогу в царині безпеки не тільки від самих Сполучених Штатів, але і від НАТО, новим документом у разі його остаточного ухвалення передбачається:

— надання Україні прямої військової допомоги вже у 2014 році на $100 млн (включно з протитанковим і зенітним озброєнням, стрілецькою зброєю та й загалом з усім необхідним оборонним спорядженням залежно від потреб нашої країни);

— передача Україні даних розвідки США (дані щодо переміщення російської армії на території Росії й України, зокрема у Криму та у східних регіонах), а також інформації, що допоможе українському урядові заздалегідь запобігти провокаціям з російського боку;

— розширення можливостей для співпраці між Україною і США у військовій сфері (навчання, консультації, тісна кооперація у сфері військово-промислового комплексу);

— розширення можливостей для України отримувати від США озброєння і спецтехніку, що не призначені для експорту або отримання якої не ускладнене законодавством США для третіх країн.

Це означає лише одне: Сполучені Штати всерйоз беруться за спорядження армії України та армій решти країн, перелічених в «Акті про запобігання агресії Росії». Звісно, постачатиметься сюди не наступальне, а оборонне озброєння, проте сам по собі намір дуже промовистий. Засвідчує він одне: коли йдеться про європейську безпеку, США більше не можуть покладатися виключно на Північноатлантичний альянс, а потребують додаткових опор у вигляді низки нових країн-союзників.

Поки що «Акті про запобігання агресії Росії» остаточно не ухвалено: він проходить процедуру доопрацювання перед третім — остаточним читанням. Важко сказати, чим саме спричинена така затримка. Можливо, це звичайна бюрократична тяганина… А можливо, конгресмени спочатку хочуть почути більш-менш правдиву відповідь на запитання, хто ж насправді збив малайзійський «Боїнг-777» над східним регіоном України?! Й тільки-но з’явиться критична кількість доказів на користь того, що це справа рук сепаратистів, озброєних і кадрово поповнених Росією… а тим паче — якщо фатальна зенітна ракета класу «земля-повітря» справді стартувала з російської території!..

Можливо, тоді всі бюрократичні перепони будуть подолані семимильними кроками, «Акт про запобігання агресії Росії» буде проголосовано у третьому читанні і в цілому, й на скраїни-союзниці США (насамперед, на Україну) проллється «злива» заокеанської військової допомоги.

Неповороткий трансатлантичний монстр

В принципі, нічого особливо дивного в «Акті про запобігання агресії Росії» немає. Ну, Сполучені Штати захотіли набути ще кількох союзників у Європі. Але виникає справедливе запитання: а як же НАТО?! Входить, що ніяк…

Насамперед доводиться констатувати, що Організація Північноатлантичного договору, до складу якої на сьогодні входить 28 країн по обидва боки Атлантики, є продуктом біполярного світу, який склався по завершенні ІІ Світової війни. НАТО було утворено 4 квітня 1949 року у складі держав-засковниць: Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії та Франції — зі східного боку Атлантичного океану, Канади та США — із західного. Північноатлантичний альянс утворювався на базі ч.5 п.51 Статуту Організації об’єднаних націй як система колективної безпеки: країнам-учасницям було дешевше й вигідніше утримувати потужну колективну систему безпеки, ніж кожній країні — свою, маленьку і «приватну».

У наступні роки до НАТО поступово приєдналися Болгарія, Греція, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Угорщина і Чехія. Останніми до цього військового блоку 1 квітня 2009 року вступили Албанія та Хорватія.

Таким чином, протягом 60-ти років зростання виключно на європейських теренах Організація Північноатлантичного договору перетворилась на потужного і… правду кажучи, не надто повороткого монстра. За часів «холодної війни» НАТО й СРСР, а згодом Організація Варшавського договору протистояли одне одному пасивно, «граючись м’язами» лише на відстані. Ясна річ, це добре, що жодного спарингу на просторах Європи між двома військовими блоками так і не відбулось (бо така війна гарантовано перетворилась би на ІІІ Світову, причому ядерну). Проте факт залишаться фактом: аж до початку 90-х років НАТО у Європі не воювало…

У «лихі 90-ті» все змінилося: уламки колишньої Югославії загрузли в локальних сутичках, тож хвацькі натовські льотчики, а за ними й інші вояки повною мірою продемонстрували свої навички. Але ж, вибачайте, операція «Союзна сила» — це війна гігантського блоку проти уламків однієї постсоціалістичної країни, а не проти всієї ОВД у її колишній величі!..

З-поміж видатних військових діянь НАТО можна ще назвати операції в Афганістані та в Іраку — та обидві здійснювалися знов-таки проти окремих країн, а не військових блоків. Окрім того, обидві війни сталися поза межами Європи. Таким чином, усі перелічені військові операції насправді не відповідали початковому задуму Північноатлантичного альянсу: відбиттю зовнішньої атаки на одну чи декілька країн-учасниць, потому НАТО завдає потужний колективний удар у відповідь. В Югославії, в Афганістані та Іраку здійснювалися миротворчі операції — «примус до миру» збройних сил того чи іншого не надто потужного (у порівнянні з Північноатлантичним альянсом) ворога.

Історичний шанс продемонструвати, what is NATO, випав лише зараз — коли після «віджимання» Криму та підігрівання сепаратистських настроїв у Донбасі деякі російські публічні персони заговорили про необхідність захисту «російськомовних» співвітчизників, наприклад, у країнах Балтії, у Польщі, в Болгарії чи Румунії… А там, чорт забирай (де тільки «наша Раша» не пропадала!!!) — й у Великій Британії. Та й на Алясці (матері її трясці) колись «русскіє людє» колонізацію розгортали повним ходом — треба повертати «наші землі», дайош «русскую Амєріку»!..

От саме на тлі цих теревенів і вилізла назовні правда, до того ретельно приховувана. Раптом з’ясувалося, що з «русскім ведмедем» ніхто воювати всерйоз не хоче — нема дурних! Росіяни — це ж азіати, варвари й вандали! Вони за допомогою тільки саперної лопатки й якоїсь матері каменю на камені від благопристойної Європи не залишать!.. То що вони там говорять про російськомовні общини у країнах Балтії, про якусь Польщу чи Болгарію?.. А може, нехай назад їх забирають — а?! Ці країни молодої євродемократії — насправді колишній соцтабір. Справді, навіщо за їхню свободу вмирати нащадкам давніх народів Західної Європи!..

Згадуючи про ГУАМ…

Все це американці мали побачити раніше від усіх інших. Вірний висновок з ситуації зробили теж найпершими: блок НАТО був хорошим для умов другої половини ХХ ст. — але для початку ХХІ ст. потрібно мати щось краще.

До того ж, і менш затратне: адже саме на плечах Сполучених Штатів лежить 75% фінансових витрат Півічноатлантичного альянсу! Тільки подумайте: саме США оплачують три чверті бюджету цієї колективної (і переважно європейської) безпекової «парасольки» — а зиску з неї? Бо як довелось на медмедя» йти, одразу за спиною починається: а може, умиротворимо — нехай їсть?! Ще можна смачного побажати.

Тож американські «яструби» взяли географічну карту Європи з нанесеними на неї країнами НАТО й домалювали три важливі зони з новими ключовими союзниками.

1. Балканські країни (Боснія і Герцеговина, Косово, Македонія, Чорногорія, Сербія). Тут усе зрозуміло. Балкани — «м’яке підчерев’я» Європи, сюди всім охота вчепитися. Сюди й Путін також тягнеться — «Південним потоком», наприклад. Тут на нього сербські «братушки» чекають… Тому ця ключова союзницька зона — все одно що «пломба» на дірявому зубі. Завдання — дотягнутися сюди, у «дірку» Балкан ключовим союзництвом раніше від Путіна.

2. Грузія й Азербайджан. Цим кавказьким «бар’єром» відрізається прямий сухопутний шлях на Іран, а також на Ірак і Туреччину. В якості приємного бонусу Вірменія, що має найближчим часом вступити у Митний, а згодом і в Євразійський союз, перетворюється на його ізольований анклав, звідусіль оточений союзниками США. Та головне — все ж таки Іран…

3. Україна, на заході підперта Молдовою. Найскладніша точка докладання зусиль, бо хто контролює Україну, той контролює всю Східну Європу. А отже, той і над Хартлендом домінує — чи не так казав Збігнєв Бжезинський?.. Без України відновлення Російської імперії неможливе у принципі. Тому сюди треба точно встигнути раніше від Путіна!!! А останній на Україну навалюється з такою впертістю!.. Звідси й усі привілеї для України, обумовлені «Актом про запобігання агресії Росії».

А зрештою, нічого принципово нового тут немає! Бо така собі Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ (зі штаб-квартирою у Києві на Майдані Незалежності) складалася точнісінько з тих самих держав — з Грузії, України, Азербайджану та Молдови. Відчувається рука того самого «архітектора», який у 1997 й у 2014 роках викладає ідентичні мозаїки на міжнародній карті. Просто зараз до візерунку додався Балканський штрих.

Мета ж та сама: подібність політичних та економічних зовнішніх орієнтацій країн, противага регіональному впливу Росії. Просто 17 років тому Росія мала іншого лідера й поводилася по-іншому. 17 років тому не було тієї напруженості у Східній Європі, коли обивателі всерйоз обговорюють на кухнях перспективи початку ІІІ Світової війни. На той час Грузія й Україна не пройшли ще ні через революції, ані через війни з Росією.

Тому у 1997 році ГУАМ стала мертвонародженою організацією. Зараз же, навіть з Балканським довіском, все може скластися по-іншому. Зараз смисли протистояння Росії (з одного боку) та співпраці з Євросоюзом через механізми асоціації й зон вільної торгівлі (з іншого боку) є живими. Саме тому США і робить ставку на відверте озброювання нових союзників, що тепер для них питання протидії Росії — це питання виживання. Й на відміну від розпещених країн НАТО, до політики умиротворення Росії нові союзники не вдаватимуться.

Отже, зараз ГУАМ-2 (не забуваймо — з Балканським довіском) може бути навпаки дієвим і вилитися… наприклад, у нову систему колективної безпеки у Європі. Чи у черговий економічний союз?.. Та це вже як американський «архітектор» захоче.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: