Максим Саваневський: Росія намагається відрізати себе від світу – створити свій Інтернет, як у Китаї

Максим Саваневський: Росія намагається відрізати себе від світу – створити свій Інтернет, як у Китаї

Інтернет-експерт, засновник видання Watcher прокоментував спроби російської влади заблокувати доступ до українського сайту «Главком»

Новосибірська ініціатива «Марш за федералізацію Сибіру», про яку повідомили провідні українські медіа, для найбільш принципових з них виходить боком. Російський регулятор Роскомнагляд позбавив читачів доступу до сайтів, які відмовились знімати вказану інформацію, на території РФ. Першим від зачистки російського інформпростору постраждав «Главком», згодом такі ж претензії виникли до сайту російської редакції ВВС, яка теж відмовилася підкорятися російській владі, вважаючи розміщений матеріал абсолютно прийнятним з точки зору журналістики.

Однак Росія у своїх погрозах пішла далі. Окрім обмеження доступу до «Главкому», Роскомнагляд натиснув на німецького хостера Hetzner Online AG, що обслуговує видання. Той, в свою чергу, не розібравшись в ситуації, в ультимативній формі надіслав листа до «Главкому» з вимогою впродовж 24 годин задовольнити вимоги російської влади, в інакшому випадку німецький партнер пообіцяв припинити обслуговування сайту.

Інтернет-експерт, засновник сайту Watcher (видання про інтернет-бізнес в Україні та маркетинг в соціальних медіа – «Главком») Максим Саваневський в інтерв’ю «Главкому» розповів про зростаючу тенденцію до заборони незалежних медіа в Росії, та відсутність шансів у постраждалих ЗМІ добитися справедливості в цій країні. Експерт переконаний, що забороненої інформації для того, хто шукає, не існує.

«Марш за федералізацію Сибіру» спричинив не тільки обмеження доступу українського агентства «Главком» на території Росії , а й може стати причиною повного блокування серверів «Главкому» німецьким хостером Hetzner Online AG. Якими можуть бути наслідки такого прецеденту?

Чесно кажучи, не розумію, яка може бути правова позиція у хостера, чому він має бажання прибрати сервери. З таким самим успіхом уряд якоїсь КНДР може висловити претензію з того приводу, що їм не подобається ВВС. Цікаво, якщо б у цього хостера були сервери ВВС, чи сказав би він, щоб ВВС їх забрали? Можливо, цей німецький хостер залежить від багатьох російських клієнтів. Є ймовірність того, що може бути заблокованим не тільки ваш сайт, а і у пулі IP-адрес інші ресурси, які хостяться на Hetzner Online AG. Інших причин я для себе поки не бачу. Росія все більше і більше намагається відрізати себе від світу, створити свій Інтернет, який уже давним давно створив Китай. Тобто людина буде максимально обмеженою виключно інформаційними ресурсами російського походження, які можуть контролювати російські спецслужби. І лише ті люди, які більше-менш, або бездоганно володіють іноземними мовами, зможуть читати іншомовні ресурси з альтернативною інформацією. Кремль намагається спочатку за допомогою погроз, а в подальшому за допомогою санкцій тиснути на російські версії сайтів на кшталт Deutche Welle, BBC, «Голос Америки» тощо.

Наскільки швидко Росія здатна перетворитися на Китай, чи Північну Корею в плані рівня обмеження доступу до веб-ресурсів?

Технологічно вони зробили дуже важливу річ. Вони зробили так, що держава може централізовано одним натисканням клавіші блокувати для росіян доступ до інформації. Якщо буде ухвалене рішення, Росія хоч завтра може заблокувати доступ до Facebook, Youtube чи інших подібних ресурсів. Всі технологічні можливості у них уже є для цього. Просто вони не хочуть робити це досить швидко, бо це викличе в суспільстві обурення. Тому будуть потроху обмежувати доступ людей до веб-ресурсів. Якщо поглянути на статистику по Twitter, то по кількості звернень щодо видалення конкретних сторінок у цій соціальній мережі, Росія – один із лідерів у світі. Ми повинні чітко розуміти, що доступ до українського сегменту Інтернету найближчим часом буде обмежений у РФ тому, що по своїй природі він у нас є антиросійським. Окрім того, у нас в країні велика кількість російськомовних сайтів. Це означає, що доступ до більшості українських сайтів найближчим часом буде обмежений. Просто зараз у них з’явилася класна причина, як це можна зробити, з’явився гарний привід.

Виходить так, що конфлікт «Главкому» з Роскомнаглядом і німецьким хостером це не конфлікт між господарюючими суб’єктами, це конфлікт міжнародний, чи не так?

Зрозуміло, що це не бізнес: мовляв, тут порушена конкуренція. Мова іде про введення цензури на державному рівні. Хоча, вона уже давно введена, просто зараз її вплив почав розповсюджуватися на українські ресурси. Розумієте, російська влада не може контролювати доступ своїх громадян до іншомовних джерел інформації. Їм потрібні приводи, щоб зберегти обличчя, щоб це виглядало логічно, чому вони обмежують доступ до цих ресурсів.

Чи є шанс у «Главкома» і інших заблокованих у Росії ресурсів повернути свої права в сусідній країні?

(сміється) Я не вірю в це. Ми всі усвідомлюємо, що причина закриття доступу до сайтів полягає не в публікації якоїсь новини. Це комплексна причина. Це прагнення обмежити доступ росіян до сайтів, які можуть мати іншу позицію, відмінну від влади у Росії. В будь-якому випадку, рано чи пізно цей доступ буде обмежений. Якщо не сьогодні вони заблокують ВВС, то через півроку чи через рік вони точно це зроблять. Просто тому, що Росія сьогодні намагається максимально обмежити доступ до будь-яких альтернативних джерел інформації.

Користувачі Google+ повідомляють «Главкому», що не можуть знайти новини за запитом «Марш о федерализации…» у «гуглівській» пошуківці. Росія може цензорувати, наприклад, російський сегмент Google?

Конкретно по цій ситуації у мене немає інформації. Так, у Google є регіональна видача результатів запитів. Результати пошуку в Україні, Росії, Німеччині чи Китаї кардинально відрізняються між собою. Але якщо пошуківка не знаходить, тобто не видає результатів за запитом, хоча очікуваний результат мав би бути, це свідчить про те, що Роскомнадзор веде «роботу» ще й з Google, і, можливо, якісь «предпісанія» видав і йому…

Як зараз працює обмеження на відвідання певних сторінок, наприклад, в тому ж Євросоюзі?

Формується перелік лінків і в окремій країні (або і в усьому Євросоюзі) доступ за ними обмежується. З іншого боку, якщо ви шукатимете не за словосполученням-заголовком, а візьмете речення з середини новини, у якому немає слів «Марш про федералізацію…», то цілком можете знайти цю новину. Якщо знайти вдасться, значить, дійсно, до цієї новини доступ обмежили спеціально.

Інструменти для уникнення подібних обмежень є?

Якщо людина хоче отримати конкретну інформацію, вона її отримає. Навіть в Ірані користувалися Facebook і Twitter, коли це було неможливим. Важливий інструмент – соцмережі. Навіть якщо десь заблокований доступ до соцмереж, завжди можна через знайомих і друзів поширювати інформацію. Звичайно, в даному випадку іде мова про соцмережі, які не контролюються російською владою. Зрештою, є поштові сервіси.

Між тим Служба безпеки України попросила Інтернет-асоціацію України заблокувати низку сайтів, які розповсюджують інформацію, яка «пропагує війну, національну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України». Наскільки законним є обмеження доступу до таких сайтів?

Якщо є джерело інформації, яка є антизаконною з точки зору українського законодавства, то було б непогано, аби українські органи влади отримали можливість якимось чином обмежити доступ до неї. Однак існує проблема у врегулюванні. Блокування конкретних сайтів – далеко не врегульоване питання. В Україні нині немає можливостей централізовано обмежити доступ до сайтів, чи ресурсів. Інтернет-асоціація України – це неурядова організація, в яку входять багато великих і маленьких провайдерів. Фактично можна попросити, щоб кожен з них на своєму рівні обмежив доступ до якихось конкретних ресурсів. Але це може бути тільки проханням, а не розпорядженням.

Нині з перебоями працює сайт так званої «ЛНР». У соцмережах пишуть, що ресурс блокується. Хто в такому разі може здійснювати блокування?

Заблокувати може провайдер з власної ініціативи. Він може обмежити доступ конкретних людей до конкретного ресурсу. У нас є три найбільших провайдери – «Воля», «Київстар» і «Укртелеком». Якщо ці провайдери обмежать у себе доступ до конкретних сайтів, то більшість населення нашої країни не матимуть до них доступ.

Яка імовірність, що ці провайдери підуть на такі кроки?

Така можливість існує. Але у будь-якому випадку люди, які працюють в цій галузі, із застереженням на це все дивляться. Ми всі розуміємо, що спочатку ітиме боротьба дійсно з тими, хто є терористами, які поширюють брехливу інформацію, або таку, що загрожує територіальній цілісності держави. Але поступово ми можемо скотитися до того, що будемо блокувати ресурси якихось опозиційних партій тільки через те, що їхня позиція не збігається з позицією чинної влади… Якщо хтось захоче донести до жителів України якусь інформацію, він зможе це зробити. І те, що ми блокуватимемо, чи не блокуватимемо сайти, мало що змінить.

В той же час Китай і Росія справді обмежують свободу отримання інформації для користувачів Отже, їм вдається досягати результату подібними обмеженнями.

Так, вдається. Але якщо ви захочете з Росії донести інформацію в Китай великій групі китайських користувачів, ви зможете це зробити без проблем. Причому, будь-яку інформацію. Тут питання в іншому. Що робить Китай і чим зараз займається Росія? Вони блокують доступ до популярних та відомих ресурсів. І це відрізняється від того, що хочуть заборонити у нас. У нас ресурси, які є в переліку СБУ, не є якимись популярними. Ці ресурси – зливні бачки. Коли стоятиме питання заблокувати, умовно кажучи, Lenta.ru, РБК.ru, Gazeta.ru, які мають відвідуваність навіть з України у десятки, чи сотні тисяч людей щодня, буде трошки інша ситуація. Якщо таке станеться, тоді говоритимемо про конкретне обмеження доступу до поширення якоїсь інформації популярних ресурсів. А якщо ми говоримо про дрібні російські сайти, доступ до яких пропонують закрити, то я за.

Але на підставі чого, якщо, за вашими ж словами, це питання не врегульоване законодавчо?

У нас же було визначено, що ті люди, які ведуть війну проти України є терористами. Думаю, СБУ в нинішній ситуації повинна мати достатньо повноважень, аби мати право ухвалювати таке рішення.

фото: http://holy-mozart.livejournal.com/

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: