Геннадій Ткачук Народний депутат України, голова підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики

Артистично-фашистська діяльність. Приїзд кобзонів в Україну буде наругою над пам'яттю загиблих українців

Нещодавно українському гурту "ВВ" заборонили в'їзд в Росію

Нещодавно українському гурту "ВВ" заборонили в'їзд в Росію. Соліст "ВВ" Олег Скрипка розповів, що в нього мали відбутися два концерти в Росії – на Кубані та в Москві, але його з музикантами включили до "чорного списку" і в Росію вони їздити вже не можуть. "Концерти скасували, тому що ми українці", - повідомив співак.

Раніше були заборонені гастролі в Росії іншої української групи – «Океан Ельзи» через те, що група виступала на Майдані, а її соліст Станіслав Вакарчук відкрито виявляв підтримку Євромайдану. Російський ініціатор заборони – росіянин Мілонов пояснив, що "соліст Вакарчук та його музиканти в кінці 2013 року влилися в бойове підпілля так званого "Євромайдану" і встали на чолі цього дійства, взявши на себе роль нових співаків революції".

Коли я звертався до МЗС і СБУ з проханням заборонити в'їзд до України певним "діячам культури" Російської Федерації, то мотивував необхідність заборони через їх заклики на підтримку війни Росії проти України, а не їх участю в концертах в окупованому Севастополі і не тим, що вони співають російською. Розбіжність у підходах до формування "чорних списків" українських і російських артистів існує в тому, що ми не хочемо бачити в себе розпалювачів війни проти України, а росіяни не хочуть бачити в себе українських революціонерів.

Втім, називати "революційними" гурти "ВВ" та «Океан Ельзи» можна з великою натяжкою. "ВВ" зовсім не виступало на Майдані, а «Океан Ельзи» хоча й був там одного разу, його самою "революційною" піснею була "Я не здамся без бою". Лідери цих гуртів жодного разу не висловлювалися в негативному сенсі щодо Росії і росіян та не закликали захоплювати Кубань.

Насправді, причина заборони в іншому - російська авторитарна влада боїться, що росіяни можуть інфікуватися українським духом свободи. Вона істерично боїться України і українців – саме про це й каже Скрипка. Концерт «Океану Ельзи» або «ВВ» в Москві російською владою сприймається як посадка літака Руста на Червоній площі, що призвела до фатальних подій та прискорила не тільки перебудову, а й розпад СРСР. Настрашки Кремля щодо України вже доходять до кумедних проявів: в Москві в поліції допитували робітників, що пофарбували опору ЛЕП жовтою і синьою фарбою – корпоративні кольори місцевої енергокомпанії.

Отже, для тоталітарної Росії сьогодні будь-який українець – революціонер, будь-яка українська пісня – це заклик до революції, а кольори українського прапору – це символ революції. Тобто Україна і українці вже самим фактом свого існування і своїми символами створюють загрозу для путінського режиму.

Однак, ми – українці не боїмося, що приїзд Кобзона або Валерії може призвести до руйнування Єдиної України – навіть якщо вони почнуть прямо зі сцени закликати до цього. Весь світ вже переконався, що українці нікому не дозволять знищити свою державність. Проте, якщо згадані артисти вирішили свою творчість поєднувати з розпалюванням війни – вони мають усвідомлювати, що така артистично-фашистська діяльність буде мати серйозні наслідки. Таким чином, перебування на сценічних майданчиках Україні тих, хто прямо закликав до розчленування нашої держави та агресії проти неї тепер буде означати визнання анексії Криму, підтримку війни і тероризму, виправдання агресії Росії і пробачення порушень нею норм міжнародного права. Врешті-решт, концертні виступи в Україні людей, які розпалювали російсько-українську війну, буде наругою над пам'яттю тисяч загиблих в результаті цієї війни українців, адже ті «діячі війни та культури» також винні в їх загибелі.

Декілька днів тому я отримав від Міністерства закордонних справ та Служби безпеки відповіді на свої звернення щодо заборони в'їзду в Україну росіян, які публічно закликали до порушення територіальної цілісності нашої держави. Одразу зазначу, що вони були підтримані цими поважними установами.

МЗС поінформувало, що пропозиції щодо оголошення персонами нон-грата в Україні окремих російських «діячів культури», які містяться у наданому мною переліку, були враховані Комітетом з питань застосування санкцій до осіб, що підтримують і фінансують тероризм в Україні, створеним постановою КМУ № 278 від 23.07.14 р. А Служба безпеки повідомила, що відповідно до законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про основи національної безпеки України» вже прийняте рішення про заборону в’їзду в Україну частині громадян РФ, які вказані у наданому мною списку, а рішення про заборону в’їзду в Україну іншим особам буде прийнято після проведення відповідної перевірки.

Насамкінець підкреслю: ми, українці, не мстимося тим агресивним «діячам війни та культури» – ми лише позначаємо свою національну гордість і відстоюємо свої національні інтереси.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: