В Україну йде похолодання

В Україну йде похолодання

Попри аномально теплу осінь, зима прийде в Україну вчасно.

Попри аномально теплу осінь, зима прийде в Україну вчасно. Зі снігом, морозом та сильним вітром. Перший сніг випадатиме на більшій території країни вже з 26 листопада по 3 грудня. Проте погода стала занадто мінливою та примхливою, тож треба бути готовими до її різких змін. Особливо комунальникам, енергетикам, транспортникам, а також метеозалежним людям.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповів начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда.

Микола Кульбіда: «Зима на території України починається з надзвичайно мінливих погодних процесів»

Наші громадяни мають бути вчасно проінформовані про те, які ж погодні умови чекають нас найближчим часом і чи дійсно зима прийде найближчими днями.

Скажу кілька слів про погодну ситуацію, яка спостерігається в Європі станом на сьогодні. Зима вже прийшла у країни північної Європи, де вже на півночі Скандинавії морози до 25-30 градусів. Дуже низькі температури також спостерігаються в Фінляндії, частині Росії, Норвегії та Швеції. Там же висота снігового покриву вже становить 5-15 сантиметрів, на півночі Скандинавії досягає навіть 20-40.

Поточна ситуація сприяє тому, що зараз над центральною Європою знаходиться достатньо активний атмосферний вихор, тобто циклон, який зумовлює різний характер погоди в різних регіонах. В Україні ми спостерігаємо переважно дощову погоду, дуже теплу як для цього періоду. В той час, як на територію центральної і західної Європи зараз надходить холодне арктичне повітря, там випадає сніг. Найбільш інтенсивні снігопади відмічаються в Німеччині, Австрії, Словаччині, Чехії, в гірських районах і частково на рівнині вже також утворився сніговий покрив. Поки що нижче 55-тої паралелі серйозних низьких температур не спостерігається, хоча вже в західній Європі цієї ночі температура знизилася до нуля.

Що стосується України, то найбільш інтенсивні дощі пройшли цієї ночі на території центральних та північних областей. Дуже мало опадів було на заході, в українських Карпатах випадав слабкий мокрий сніг і утворився сніговий покрив висотою всього 1 сантиметр. В більшості регіонів України утримується тепла, як для цього періоду, погода. Максимальна температура становить від 7 градусів на північному сході та сході України, до 18 градусів у Криму.

Але цей період, ймовірніше за все, скоро закінчиться, оскільки протягом найближчих десяти днів через територію України перемістяться п’ять достатньо активних циклонів. Переміщення найбільш активного ми чекаємо 29-30 листопада. В період 4-10 грудня на більшій частині території атмосфера заспокоїться, буде переважати антициклонічний характер погоди за винятком північних і західних областей, де слабкі атмосферні фронти будуть зумовлювати невеликі опали переважно у вигляді снігу.

Таким чином, переміщення серії активних циклонів сприятиме тому, що на території України в кінці-кінців почне надходити холодне арктичне повітря. Вже в період з 25 по 30 листопада ми чекаємо зниження температури у північних, західних і частині центральних областей вночі до 1-6 морозу, вдень – близько нуля. Деяке посилення морозів слід чекати 1-2 грудня на території Волинської, Рівненської і Львівської областей зі зниженням до 5-10 градусів морозу.

Що стосується півдня, сходу і частини центральних областей України, таких як Дніпропетровська та Кіровоградська, то тут погодні умови будуть зовсім іншими. Опади, які будуть випадати, - це переважно дощ на фоні плюсових температур вночі 1-6 градусів тепла, вдень – 5-10, а в окремі дні навіть вище, особливо це буде стосуватися Криму та південного сходу України.

Головною відмінністю погодних процесів цього періоду від попередніх буде те, що на території західних, північних та частини центральних областей (Вінницька, частково Кіровоградська, Черкаська і Полтавська області) ми чекаємо утворення снігового покриву, яке розпочнеться з 26 листопада і буде тривати аж до 3 грудня. Таким чином, саме на території північно-західної частини України слід чекати утворення і зберігання снігового покриву. Висота якого буде поступово зростати і сумарна висота за весь цей період може досягати місцями 10-15 сантиметрів, а в окремих пунктах, можливо, навіть більше.

Зміна погодних умов буде супроводжуватися достатньо великою кількістю небезпечних явищ погоди, переважно вже зимового характеру. Це буде випадіння сильного снігу, налипання мокрого снігу на дротах, деревах, утворення ожеледиці на дорогах. І, звичайно, під час проходження активних циклонів посилення швидкості вітру до штормових значень, що може сягати 15-22 метрів на секунду. А при проходженні активного циклону 29-30 листопада швидкість вітру може досягати до 22-24 метрів на секунду, що вже є небезпечним явищем для багатьох галузей нашого господарства.

Отже, в цей період, включно по першу декаду грудня, слід чекати на території України дуже нестійкий характер погоди з утворенням снігового покриву, зниженням температурного режиму та значною кількістю небезпечних явищ.

Що порекомендувати в таких умовах господарникам та простим громадянам? Комунальним службам слід бути готовими до прибирання снігу для того, щоб забезпечити нормальний проїзд транспорту на території північних, західних та частини центральних областей.

Звичайно, треба бути максимально обережним транспортникам, водіям, яким варто свої автомобілі укомплектувати зимовою гумою. В цей період буде багато проблем у енергетиків, оскільки посилення швидкості вітру до штормових значень завжди приводить до відключення багатьох населених пунктів від енергопостачання. Зважаючи на велику кількість таких явищ, ці періоди можуть інколи достатньо тривалими.

Що стосується окремих громадян, то надзвичайно мінливий характер погоди із швидкою зміною метеорологічних параметрів призведе до того, що метеозалежні люди, які найбільше відчувають на собі вплив погоди (особливо особи похилого віку), можуть відчувати в цей період погіршення самопочуття. Якщо вони про це знають, то повинні вживати якихось профілактичних заходів для того, щоб покращити свій стан в цей період.

Що стосується роботи Гідрометеорологічної служби, то я можу вас запевнити, що наші організації готові до розвитку такої ситуації. Своєчасно, за кілька діб ми будемо інформувати та попереджати про загрозу вже конкретних небезпечних явищ погоди в конкретних регіонах. І, звичайно, зробимо все для того, щоб такі інформації-попередження були максимально доведені до громадян, а також до органів державної влади та місцевого самоуправління, до відповідних комунальних, транспортних та інших служб міст та областей для того, щоб мінімізувати наслідки впливу таких небезпечних явищ.

Чи плануєте ви давати якісь штормові попередження на цей період?

Микола Кульбіда: Звичайно, в цей період буде складатися достатньо багато штормових попереджень. Причому, в кожному регіоні. Якщо Український Гідрометцентр відповідає в цілому за всю територію країни, то кожний центр з гідрометеорологією в кожній області та в республіці Крим виконує таку ж роботу на місцевому рівні. Ці попередження будуть складені та доведені в координації з Українським Гідрометцентром.

В яких саме регіонах вони очікуються?

Микола Кульбіда: В Криму це буде якраз більш-менш спокійний період. Єдине, що там можуть випадати сильні дощі і спостерігатись штормові вітри. А найбільш складні погодні умови очікуються у західних, північних та частині центральних областей.

Як будуть розвиватися погодні умови в Києві та Київській області? Коли тут очікувати снігу? Чи будуть в столиці великі пориви вітру?

Микола Кульбіда: Київ територіально входить до північної частини України. Звичайно, в столиці та на Київщині такі ж явища будуть мати місце. Розпочнуться вони 26-27 листопада, і всі наступні дні також Київ буде під впливом достатньо складних погодних умов.

Утвориться сніговий покрив, нехай він не буде високим, але це буде перший сніг, який завжди призводить до ускладнення руху транспорту та роботи комунальних служб. Тож я наголошую, що саме вони мають бути готовими до таких погодних умов. Вітер також буде посилюватися, це буде не постійно, але при проходженні циклонів та атмосферних фронтів посилення вітру в місті Києві буде відмічатись силою до 15-20 м/с.

Що ви на цю зиму радите готувати – валянки чи лишити гумові чоботи?

Микола Кульбіда: Зима на території України починається з надзвичайно мінливих погодних процесів. Хоча таких точних прогнозів щодо змін в атмосфері поки не існує, зважаючи на ті тенденції, які мають місце за останні десятиліття, слід чекати дуже мінливої зими з переважно підвищеним температурним режимом, порівняно з нормою. Але абсолютно не слід виключати і достатньо різких похолодань, хай вони будуть нетривалого характеру, але все одно можуть бути відчутними. Це все є наслідком тих кліматичних змін, які відбуваються загалом на Землі, і мають однозначне відношення до території України. За рахунок певної розбалансованості кліматичної системи ми маємо такі різкі зміни атмосферних процесів і збільшення кількості природних небезпечних явищ.

За такого характеру зими, звичайно, треба бути готовими до будь-яких її проявів – і до дощової погоди взимку, і до випадіння снігу, і до сильних морозів. Так що потрібно мати одяг на будь-який випадок.

Якою буде мінімальна та максимальна температура взимку?

Микола Кульбіда: Зараз неможливо прогнозувати температурний режим, оскільки він буде дуже сильно змінюватись, але похолодання будуть. В які періоди? Поки сказати неможливо. Єдине, що, зважаючи на статистичний обрахунок ряду спостережень за останні пару десятків років, можна сказати, що ймовірність дуже низьких рекордних температур мінімальна.

Тобто, - 40 на Новий рік не буде?

Микола Кульбіда: - 40 – це вже рекордна температура загалом для території України. Звичайно, в Києві найнижча температура була -36, так що вже сорок точно не буде.

А сніг на Новий рік буде?

Микола Кульбіда: Відповім вам на це питання за 10 днів до Нового року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: