Організаторка бійні під парламентом: Я буду не проти, якщо доведеться розстріляти депутатів

Організаторка бійні під парламентом: Я буду не проти, якщо доведеться розстріляти депутатів

Радикальна активістка Анна Сінькова вітає розстріляні вікна у парламенті і запевняє: ще не вечір

Вибухи на Грушевського, димові шашки у проході центрального входу до Верховної Ради, схожі на кульові отвори у кількох вікнах будівлі парламенту, а також затримання більше 20 активістів – результат масової акції протесту радикалів біля парламенту. Сьогодні на Покрову, у день відзначення УПА, вже традиційно тисячі активістів пройшли ходою з політичними гаслами. Одні, як, наприклад, представники «Свободи» вимагали ухвалення закону про визнання вояків УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, який сім разів ставився на голосування, але так і «не пройшов». Інші вимагали звільнення побратимів, яких вони називають політв’язнями, які опинилися за гратами за режиму Віктора Януковича.

Акція, розпочалася об 11:00, але невдовзі з мирної переросла в сутички з вибухами, пострілами, і затриманими. «Свобода» і «Правий сектор», представники яких були серед демонстрантів, уже офіційно спростували свою причетність до силового протистояння з міліцією.

У кулуарах парламенту розповсюджувалась інформація, що до радикальних дій причетна організація «Братство» Дмитра Корчинського, начебто їх представників бачили біля стін Ради. Підозри, вочевидь, небезпідставні. Напередодні громадська активістка Ганна Сінькова розмістила на своїй сторінці у Facebook повідомлення такого змісту. «14 жовтня, 11:00. Збір у парку Шевченка. При собі мати все, що забажаєте. Нічого не забороняється. Провокації вітаються», - написала вона.

Сінькову ще 3 роки тому ЗМІ називали членом партії «Братство», а пізніше представляли як активістку руху «Братства Святого Луки». Вона стала відомою в Україні після 16 грудня 2010 року, коли влаштувала смаження яєчні на Вічному вогні у столичному парку Слави. У жовтні 2012 року активістка отримала за це умовний дворічний термін ув’язнення, який до цього часу ще не сплив.

В короткому інтерв’ю «Главкому» Ганна Сінькова повідомила про те, хто організував сьогоднішні провокації, які вимоги у протестувальників, та про те, хто вчинив стрілянину біля парламенту.

Розбиті пострілами вікна в парламенті – ваших рук справа?

Фізично не моїх. Невідомі патріоти вчиняють дуже правильно. Ви ж бачите, що зараз відбуваються такі ж популістські «загони» (заяви, - «Главком»), як були в останні дні за Ющенка. Тобто люди при владі нічого не робили, а зараз в останній момент намагаються за УПА проголосувати. Між тим, наш законопроект про політв’язнів (про реабілітацію політв’язнів – «Главком») узагалі не ставиться на голосування…

Ви у своєму вчорашньому заклику прийти до Верховної ради заявили, що провокації вітаються. Що саме мали на увазі?

Будь-які радикальні дії політиканів, які займаються протестами виключно для того, щоб пролобіювати цю владу називаються провокаціями.

Те, що зараз «мерзлики» і антипровокатори будуть називати те, що трапилось, провокаціями – це вітається. Я тільки за. Якщо треба розстріляти вікна Верховної Ради, значить, доведеться розстріляти вікна Верховної Ради. Якщо доведеться розстріляти декілька депутатів Верховної Ради, то теж. Особисто я буду не проти, я буду вітати цих людей, якщо це буду не я. А якщо буду я, то буду собою пишатися.

Не боїтеся, що через подібні заклики можете знову опинитися за гратами, адже нині ви відбуваєте умовне покарання, визначене судом в 2012 році?

Чого мені боятися, якщо узагалі нічого не зміниться. От серйозно. Об’єктивно, я досі чекаю суду з приводу перегляду (скасування умовного строку, - «Главком») своєї справи. За Януковича можна було за заклики сісти, значить і при Порошенкові можна буде за заклики сісти. А що робити? Доводиться.

Знаючі люди стверджують, що ви маєте стосунок до «Братства» Дмитра Корчинського?

Не маю, я не представляю жодну організацію. Ми підтримаємо з «Братством» добрі стосунки, але наразі я не є членом цієї організації.

Хто ваші соратники у цій радикальній акції?

Моїми побратимами, перш за все, Комітет визволення політв’язнів (КВП), який впродовж усього терміну владарювання Януковича займався тим, що визволяв політв’язнів. Носив їм передачки, організовував адвокатів… Зараз ця організація, яка брала активну участь у революції і яка в більшості своїй представлена в зоні АТО, у тому числі Микола Коханівський, який сьогодні приїхав, представлена тут на акції. Коханівський (2009 року цей активіст відбив носа і руку пам’ятнику Леніну в Києві, - «Главком») також досі засуджений, його ніхто не виправдав. Він вважається особою, яка перебуває у розшуку… Таких справ про визволення політв’язнів стосуються близько 100 людей. У нас є список політв’язнів, які досі сидять за бої на Грушевського.

Чого саме вимагаєте, і як довго буде тривати ваша акція?

Якщо доведеться, то стоятимемо не тільки сьогодні, а і завтра, і післязавтра. Вимога – ухвалити законопроект, який готувався спільно з Комітетом політв’язнів про звільнення політв’язнів. Але документ цей не ставлять навіть на голосування. Це єдина вимога. Якщо її ухвалюють, ми залишаємо депутатів у спокої. І нехай ухвалюють свої популістські законопроекти стільки, скільки хочуть.

Яка кількість людей КВП беруть участь в акції?

Якщо рахувати і членів організації, і її прихильників, то близько 100 людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: