Засновника WikiLeaks посадили. Подробиці (оновлюється)

Засновника WikiLeaks посадили. Подробиці (оновлюється)

Лондонський суд залишив Джуліана Ассанжа за гратами до 14 грудня.

У лондонському суді закінчилося слухання щодо екстрадиції Джуліана Ассанжа до Швеції. Наразі відомо, що суд обрав запобіжний захід - утримування під вартою мінімум до 14 грудня. Питання екстрадиції буде вирішене протягом 21 дня.

Нагадуємо вам скандальні подробиці арешту редактора WikiLeaks очима британських журналістів.

Як повідомляють англійські газети «Daily mail», «The Times» та «Guardian», засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж сьогодні був заарештований британською поліцією у зв’язку з ордером на екстрадицію до Швеції. Сталося це після його добровільної зустрічі з офіцерами британської поліції.

Як пише англійська преса, він увійшов до лондонського поліцейського відділку о 9.30 сьогоднішнього ранку за місцевим часом. Відразу ж після візиту він був заарештований через вимогу Швеції провести екстрадицію до цієї країни для допиту через звинувачення у зґвалтуванні. Як повідомляють журналісти, Ассанжа супроводжували у поліцейську дільницю його британські адвокати Марк Стівенс і Дженніфер Робінсон. До речі, адреси та точного місця знаходження цієї поліцейської дільниці пресі не повідомляють.

Як стверджують адвокати заарештованого, поліція зв'язалася з паном Стівенсом вчора ввечері після того, як отримала новий європейський ордер на арешт від шведської влади. Як глузливо зауважують адвокати, перший ордер, виданий ще минулого місяця, виявився недійсним через те, що посадові особи не змогли навіть правильно заповнити форму у відповідності до всіх юридичних вимог.

Одразу ж після затримання стало відомо, що долю 39-річного Джуліана Ассанжа сьогодні ж почне вирішувати окружний Вестмінстерський Магістратський суд центрального Лондону. Спочатку називався час – друга половина дня. Потім стало відомо точно – засідання має початися рівно о 2 годині дня за Гринвічем (16.00 за Києвом). Адвокати Ассанжа одразу зазначили, що поки що не відомо, чи можливе його звільнення під заставу.

Ближче до часу судового засідання журналісти повідомили, що до суду Ассанж прибув десь о першій годині дня. Тоді ж і поліція зробила кілька офіційних коментарів з приводу того, що відбувається.

Представник столичної поліції заявив: «Затримання відбулося після того, як офіцери Скотланд-Ярду нарешті вчора отримали правильні документи для європейського ордеру про арешт. Співробітники столичного управління екстрадиції сьогодні вранці заарештували Джуліана Ассанжа від імені шведської влади за підозрою у зґвалтуванні. Він обвинувачується шведською владою по одному пункту щодо незаконного примусу, двома пунктами в сексуальних домаганнях і одним пунктом в зґвалтуванні. Все, як стверджується, було скоєно в серпні 2010 року».

Поліціант уточнив, що детективи в Швеції хочуть допитати містера Ассанжа після того, як дві жінки заявили, що вони піддалися сексуальному насильству, коли він відвідав їх країну в серпні.

У свою чергу, адвокат Ассанжа пан Стівенс заявив, що його клієнт насправді дуже хотів дізнатися, в чому ж його звинувачують, щоб отримати змогу очистити своє ім'я. Він іронічно сказав: «До кінця дня ми побачимо правду, справедливість та верховенство права. Джуліан Ассанж по гарячих слідах хоче виправдати себе, щоб очистити своє добре ім'я».

Стівенс зауважив, що «Ассанж намагався зустрітися з нею (шведським прокурором Маріанн Най), щоб з'ясувати, які звинувачення йому висуваються, а також які докази є проти нього, адже жодного він ще не бачив».

Проте вже сьогодні вранці шведські криміналісти заявили, що мало можуть повідомити про фактичні твердження щодо зґвалтування Ассанжем, адже вони не можуть про це повідомляти відповідно до вимог закону про захист анонімності і збереження конфіденційності у випадках сексуальних злочинів. Тому допоки Ассанжа не доправлять до Швеції, якісь подробиці того, у чому його конкретно звинувачують, навряд чи стануть відомі.

В цей же час, як повідомляють британські журналісти, спікер WikiLeaks Крістін Хрефнсон офіційно заявив, що арешт Джуліана Ассанжа не зупинить вихід нових матеріалів на сайті. Також британці цілий сьогоднішній день смакували фразою колишнього кандидата у віце-президенти США Сари Пейлін, яка охарактеризувала Ассанжа як «антиамериканського діяча з кров'ю на руках».

Також, в очікуванні судового розгляду справи про екстрадицію редактора Wikileaks, преса говорила про те, що Швейцарський поштовий банк через надання неправдивої інформації сьогодні заморозив рахунки Ассанжа, на яких було біля 31 тисячі євро.

Ближче до другої години дня юристи Ассанжа заявили, що мають намір боротися проти його видачі на підставі того, що влада відмовляється надати йому докладну інформацію про ордер на арешт, виданий Швецією. Також юристи висловили побоювання, що засновник Wikileaks може бути несправедливо позбавлений волі в Швеції, і що він ризикує не отримати там справедливий судовий розгляд. Також повідомляється, що якщо буде прийнято рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції, то потім таку ж процедуру щодо нього можуть розпочати США.

Також з часом стали відомі подробиці процедури, за якою редактора Wikileaks можуть видати Швеції. За даними офіційних властей, перша поява Ассанжа в Вестмінстерському магістратському суді буде, в першу чергу, пов'язана із з’ясуванням формальностей, у тому числі, встановлення його особи і визначення того, чи він дає він згоду на видачу. А вже потім суд розпочне повне слухання щодо екстрадиції. Насправді, згідно законодавства, це питання має бути вирішеним протягом 21 дня з моменту арешту.

Зі свого боку, адвокати затриманого настроєні на серйозну юридичну тяганину й хочуть добитися випуску їх підзахисного на свободу на час слухання. Є інформація, що його адвокати пропонують заплатити 100 тисяч фунтів за те, щоб випустити Ассанжа під заставу.

Опівдні почала з’являтися інформація по організовані групи протестувальників, які будуть вимагати звільнити Ассанжа. Група, що назвала себе «Правосуддя для Ассанжа», запланувала акцію протесту перед будівлею суду о 1:30 дня, якраз перед початком слухання.

Також розпочалася і кібер-війна через WikiLeaks. Прихильники сайту почали мститися швейцарському банку, який заморозив рахунок Ассанжа, і зараз атакують платіжну систему PayPal.

О 2 годині суд у Лондоні розпочався. Всі журналісти були проінструктовані виключити телефони. Тому деякий час ніхто не міг нічого повідомляти про перебіг суду. Підтримати Ассанжа прийшла відома громадська активістка Єміма Хан, а сам редактор WikiLeaks заявив у суді, що буде боротися проти своєї екстрадиції до Швеції. Також є інформація, що він запросив допомогу австралійських дипломатів.

Вже під час суду зявилася інформація, що платіжна система «Visa» відмовилася проводити будь-які фінансові операції WikiLeaks до «проведення подальшого розслідування». Раніше про такі ж дії оголосили MasterCard.

Згідно останніх повідомлень із залу суду, шведські прокурори заперечують можливість відпустити Ассанжа під заставу. Також сталі відомі подробиці зґвалтувань, у яких звинувачують редактора WikiLeaks. Зі свідчень двох жінок видно, що одна з них під час зґвалтування спала. Також вони стверджують, що Ассанж не використовував презервативи.

Після 17 години стало відомо, що Асанжу відмовили у заставі та залишили його за гратами мінімум до 14 грудня. Зі слів очевидців відомо, що за нього пропонували 80 тисяч фунтів, але судді не погодилися на це через можливість втечі підозрюваного.

Джема Ліндфілд, представник шведської влади, на засіданні розповіла суду подробиці звинувачення Ассанжа.

Перша позивачка, Місс А, стала жертвою «незаконного примусу» вночі на 14 серпня в Стокгольмі. За цим пунктом Ассанжа звинувачують у використанні ваги тіла для утримання її для сексуальних цілей. Друге звинувачення Ассанжу – в «сексуальних домаганнях» до Місс через заняття сексом з нею без презерватива в той час, як вона висловила бажання його використати. Третє звинувачення у свідомому домаганні Місс А 18 серпня 2010 року, «спрямованих на порушення її статевої недоторканності». Четверте звинувачення Ассанжу стосується сексу з іншою жінкою. Його звинувачують у тому, що мав з Місс W 17 серпня секс без презервативу, коли та спала в своєму будинку в Стокгольмі.

О 17.41 Ассанжа вивели з приміщення суду і відвезли з місця події. Протестанти під час цього кричали «Джуліан, ми тебе любимо!»

Журналісти приводять слова Марка Стівенса, які він виголосив під час суду:

WikiLeaks продовжить працювати. WikiLeaks – це тисячі журналістів по всьому світу. Ми сьогодні почули, що суддя хоче побачити більше доказів. Він був вражений від того, що багато людей були готові поручитися за містера Ассанжа. Тому ми побачимо ще одне клопотання по заставу і інший запобіжний захід.

Але навіть ті, хто був готовий поручитися – це тільки вершина айсберга. Багато хто вірить, що Ассанж не винуватий, в тому числі і я. Вірю, що британська судова система достатньо гнучка, щоб не бути втягнутою в політичні суперечки, та що судді залишаться незаангажованими та чесними. Надіюсь, те ж саме я зможу говорити про шведську прокуратуру в майбутньому.

Фото: «Daily mail», «The Times» та «Guardian»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: