«Герегівська народна республіка», або Чому не відбулось перезавантаження парламенту

«Герегівська народна республіка», або Чому не відбулось перезавантаження парламенту

Хмельницька область печальна ілюстрація того, що ці вибори були марними

Тріумф «Блоку Порошенка», якому на зорі виборчих перегонів до Верховної Ради соціологія давала до 30 відсотків підтримки виборців, не відбувся. Пропрезидентська сила ближче до дня голосування спромоглася розтринькати довіру електорату. Довірені люди Порошенка у владі виявились слабкою ланкою. І визнання цього прийшло навіть до самого глави держави. Як наслідок – міністр оборони Валерій Гелетей вже звільнений. А купа претензій до роботи глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої також вимагає реакції президента.

Та, схоже, такі локальні провали не дуже турбували партію, що прикрилась іменем гаранта. Команда глави держави свято вірила у свій високий результат на виборах. А що б закріпити його було прийняте рішення залишити мажоритарну. Будь-яка влада цементувала свою більшість депутатами обраними в одномандатних округах. Порошенко теж не захотів ставати виключенням.

Ще задовго до початку виборчої кампанії Блок Порошенка зробив ставку на окремих кандидатів в одномандатних округах, котрі недавно були на службі у Партії регіонів Януковича.

Результати виборів у Хмельницькій області є підтвердженням того, що незважаючи на нові виклики, до Верховної Ради пройшли не законотворці, а бізнесмени-«гречкосії». Виборці так і не навчили боротися зі спокусами, які на них звалюються напередодні кожного голосування.

-- Герегаstyle

У 192 виборчому окрузі покращив свою електоральну підтримку представник великого капіталу, мільйонер Олександр Герега. Згідно з даними ЦВК, він набирає майже 74% і не залишає шансів найближчому переслідувачу, «фронтовику» Мирославу Мусію з його скромними 9%.

Герега доводить усім, як потрібно тримати контроль за «вотчиною». Щоправда, для своїх виборців власник гіпермармету «Епіцентр» не законотворець, який пише закони для покращення життя українців, а бездонний мішок з грішми.

«Протистояти такому великому фінансовому тиску просто неможливо. Там, де я вкладав у роботу гривню, Герегою вкладалося 100 доларів відразу. Але на виборах програв не я, а люди!» — зазначив у коментарі «Главкому» пан Мусій.

Важко залізти у голову Герезі і зрозуміти, що для нього означає мандат народного депутата. Це — міцний дах для бізнесу чи забавка, яка дорого обходиться? 20 лютого цього року, коли у Києві снайпери десятками розстрілювали мирних протестантів, Олександр Герега, перебуваючи у фракції Партії регіонів, опублікував пост-роздум у «Фейсбуці».

- Чи потрібен мені мандат народного депутата України в тих умовах, у яких сьогодні опинилась Україна? Для мене сьогодні це питання номер один, — міркував політик.

Але все змінилося з приходом до влади Петра Порошенка. Герега отримав друге дихання. Ба більше — йому вдалося вибити майданчик для будівництва гіпермаркету «Епіцентр» на Оболоні, де наразі розташовується автобусний парк №6. І це, не зважаючи на тверду позицію прокуратури про неприпустимість забудови.

192 округ, де переміг Герега, включає в себе чотири райони: Городоцький, Дунаєвецький, Чемеровецький і Ярмолинецький. За тиждень до виборів остаточний контроль за Ярмолинецьким районом, який по суті був обезголовленим, допоміг Герезі встановити сам Президент. 20 жовтня глава держави підписав розпорядження про призначення Андрія Шутяка тимчасово виконуючим обов’язки голови Ярмолинецької районної державної адміністрації.

— Пан Шутяк є представником діючого нардепа і кандидата у народні депутати Олександра Гереги у Ярмолинецькому районі.

«Особисто проти Гереги-мецената нічого не маю. Але, як політик, він не може бути повторно обраний депутатом, оскільки був у фракції Партії регіонів і голосував за антинародні закони 16 січня. Таким чином, у ході виборчої кампанії Герега почав розставляти своїх кадрів, — заявив керівник ГО «Люстація Ярмолинець» Орест Слободян.

Герега виконав першу місію у пропрезидентській грі — він безболісно потрапив до нової Ради. Цьому також посприяв «Блок Порошенка», який відмовився навіть для проформи виставляти свого партійця на округ Гереги. Друга місія для мільйонера з «Епіцентру» — входження до пропрезидентської більшості.

-- «Епіцентр Хмельниччина»

Як з’ясувалося, можливостей у Гереги значно більші, ніж потребує один округ. У 189 окрузі перемагає найманий працівник депутата-бізнесмена, заступник голови ТОВ «Епіцентр К» Андрій Шинькович. Його відрив від діючого нардепа-свободівця Ігоря Сабія (опрацьовано ЦВК 70% електронних протоколів) становить біля 2 тис. голосів.

Андрію Васильовичу вдалося зробити те, чого не зумів його інший «епіцентрівський» колега і кандидат у нардепи у 212 окрузі Києва Володимир Гончаров. Звісно, що без «благодійної допомоги» не було би такого заморочливого результату.

За даними паралельного підрахунку голосів, проведеного штабом Шиньковича, їхній кандидат отримав перші місця у Теофіпольському, Красилівському, Ізяславському районах. Друге місце Шинькович узяв у Білогірському районі. А ось у місті Нетішин ставленик Гереги з тріском пролетів, зайнявши третю позицію з великою різницею від сіяного переможця, нардепа з ВО «Свобода» Ігоря Сабія.

«Феномен» Шиньковича пояснив він сам: «Ми прийшли надовго з твердими намірами показати, як треба працювати на свою країну», — зазначено на його персональній сторінці. А представники Громадянської мережі ОПОРА розклали цю патетику на атоми: громадська організація «За конкретні справи», з якою на вибори йшов Шинькович, подарувала спортивне обладнання, сміттєвоза для Красилівського житлово-комунального підприємства та кілька мішків гідробар’єру для будівництва фонтану в Красилові… Представник кандидата Шиньковича Микола Степаненко передав начальникові відділу освіти Нетішинської міської ради Ларисі Смішко сертифікат на три тисячі гривень.

Інший «феномен», уже поразки Сабія, криється у певному розчаруванні партією «Свободи» та непорушною самовпевненістю самого політика. Його холодний розрахунок на підконтрольних голів райдержадміністрацій (у трьох районах округу головами РДА були представники «Свободи» — авт.) і можливої підтримки з боку виконувача обов’язків голови Хмельницької ОДА Олександра Симчишина і голови обласної ради Івана Гончара від «Свободи», обернувся холодним душем. Сабій пролітає повз Раду нового скликання.

Герега ж одержав додатково вплив на чотири райони і місто Нетішин. Таким чином, на території Хмельницької області виникло неофіційне утворення «Герегівська Народна Республіка», яка включає в себе 8 з 20 наявних районів області і одне місто обласного значення.

-- Богословський помазаник

У Верховній Раді VIII скликання подружжя Мельниченка-Богословської розпалося. До парламенту пройшов тільки Володимир, а Інна залишилася за бортом великої політики. За даними ЦВК, у 193 окрузі за Мельниченка віддали голоси 27680 виборців або 33,57%. Найближчий переслідувач, «фронтовик» Віктор Худняк здобув 11342 голосів (13,75%).

Пан Мельниченко балотувався на позачергових виборах як самовисуванець. До цього був членом Партії регіонів, але відразу після розгону студентського Євромайдану 30 листопада 2013 року, вирішив «спалити» мости, вийшовши з ПР. Треба визнати, депутат не голосував за диктаторські закони 16 січня і, вочевидь цим спробував козирнути перед «Блоком Порошенка», який неофіційно його підтримував на виборах.

«Главком» повідомляв, що від провладної партії у 193 окрузі мав балотуватися Василь Ковальчук. Однак під час подачі документів до ЦВК на реєстрацію його пакет дивом «загубився» і Ковальчук опинився поза виборчим процесом.

Колишній заступник голови КМДА Олександр Мазурчака, який посів третє місце, теж не міг скласти конкуренції Мельниченку, оскільки теж встиг добряче заляпатися співпрацею з «регіональною» владою, за що, до реччі сам і постраждав. Чого вартий лише сніговий колапс у Києві на початку 2013 року, провину за якого повісили на Мазурчака!

-- Аграрний дорожник у «шоколаді»

У 188 окрузі з відчутним відривом перемагає нинішній нардеп, член депгрупи «Суверенна європейська Україна» Сергій Лабазюк. Відповідно до даних ЦВК, за нього проголосувало майже 36% виборців. Друге місце посів «порошенківець» Віктор Коліщак із 17,5%.

Загалом, виборча кампанія на цьому окрузі відзначилася суттєвим потоком бруду в бік обох кандидатів — замовлення виконували підконтрольні телеканали як Лабазюка, так і Коліщака.

Не виручив кандидата від Блоку Порошенка навіть один з його лідерів - Юрій Луценко, який за кілька днів до виборів, приїхав у «вотчину» Лабазюка. Заклики Луценко про «викоріння регіоналівського кубла» з Волочиська, хоч і були слушні, але не відобразилися у процесі волевиявлення.

Переобрання Сергія Лабазюка до Ради означатиме подальшу капіталізацію статків політика-бізнесмена. За даними видання «Наші гроші», фірма «Аграрна компанія 2004», зареєстрована у Волочиську і входить до «Групи компаній «Вітагро», належить братам Лабазюкам, регулярно виграє дорожні тендери в Хмельницькій області. Наразі Служба автомобільних доріг області уклала з «Аграрною компанією 2004» угод на загальну суму 236,41 млн. грн.

До того ж, у парламенті VII скликання у Лабазюку прокинувся справжній дух лобіста. Він разом із двома регіоналами і свободівцем зареєстрували законопроект, яким пропонували, зокрема, здійснювати закупівлі щодо будівництва, ремонту і експлуатаційного утримання доріг за окремим законом і за скороченими процедурами. Цей законопроект отримав негативний висновок Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією і його рекомендували відхилити як такий, що створює умови для корупції і неефективного витрачання бюджетних коштів.

-- Скромні здобутки демократів

У 191 окрузі з відривом понад 3 тисячі голосів лідирує теж самовисуванець Віктор Бондар. Цей нардеп вдруге переобрався на Хмельниччині. У 2012 році він також ішов самовисуванцем. Згодом Віктор Васильович визнав, що мажоритарникам-самовисуванцям зв’язали руки. І ті, які хочуть щось зробити для округу, були змушені увійти до Партії регіонів.

Партії «Майдану» у Раді VIII скликання матимуть двох із семи мажоритарників Хмельниччини. Це хмельницький міський голова, член ВО «Батьківщина» Сергій Мельник, який у 187 окрузі без шансів для інших, переміг з результатом 33,44%. І «порошенківець» Роман Мацола з відривом у 2 тисячі голосів здобуває перемогу у 190 окрузі.

Таким чином, перезавантаження парламенту, якого так хотів Петро Порошенко, у Хмельницькій області закінчилося реінкарнацією колишніх регіоналів і великого капіталу. Як зживатиметься цей контингент із комбатами АТО, які теж массово проходять до нової ради? чекати залишилось недовго.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: