Юрій Дерев’янко: «Самопоміч» з самого початку зробила не дуже коректний крок

Юрій Дерев’янко:  «Самопоміч» з самого початку зробила не дуже коректний крок

Не встигла політична партія «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового зайти в парламент, як її накрив перший гучний скандал

Не встигла політична партія «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового зайти в парламент, як її накрив перший гучний скандал. Партнери «Самопомочі» по майбутній фракції у Раді з партії «Воля» на своєму з’їзді, що відбувся минулої неділі, заявили, що незадоволені співпрацею.

Про це ідеться в оприлюдненому партією Меморандумі. Враховуючи, що серед майбутніх депутатів від «Самопомочі» чверть становлять представники «Волі», це може серйозно ослабити партію-сенсацію дострокових парламентських виборів.

Учора на партійній сторінці «Волі» в соцмережі з’явилося анонімне повідомлення про те, що «всередині партії почалися зловживання повноваженнями членами Ради партії». Натомість сьогодні був опублікований пост про те, що розмови про розкол у «Волі» і конфлікт із «Самопоміччю» є маніпуляціями. «Маніпуляції про суперечки між учасниками Об’єднання – частина технології з розвалювання нових політичних сил в умовах найбільших викликів для держави», - ідеться в заяві, яку підписали Єгор Соболєв, Іван Мірошниченко, Вікторія Войціцька і Павло Костенко.

Між тим, сьогодні на партійному сайті «Волі» з’явилося відео зі з’їзду, на якому його учасники жорстко розкритикували співпрацю своєї партії із «Самопоміччю». «Я категорично проти союзу із «Самопоміччю»… Нам казали, що ви, мовляв, зайшли безплатно, будь-ласка заплатіть за своє входження (до виборчого списку «Самопомочі» - «Главком»)… І після того як 2 години нас допитували, тиснули на Андрія, щоб він вийшов зі списку «Самопомочі». Це вже зараз було, коли він опинився на межі, чи проходить, чи не проходить (мова іде про №33 виборчого списку «Самопомочі» Андрія Немировського – «Главком»), - розповіла одна з делегатів другого з’їзду партії. Інший делегат у своєму виступі закидає Єгору Соболєву підтримку на окрузі №84 не Ольгу Галабалу від Волі, а її суперника із «Самопомочі» Василя Кіндія. Делегати партійних зборів заявили про брудну кампанію і недружні дії свої майбутніх партнерів по парламенту.

Вочевидь, для Єгора Соболєва, обраного депутатом за списком «Самопомочі», поява повідомлення про «зловживання повноваженнями» стала несподіванкою. На своїй особистій сторінці у Facebook він звинуватив у конфлікті обраного депутатом в мажоритарному окрузі члена «Волі» Юрія Дерев’янка. «Одне можу сказати точно - величезною помилкою було взяти в партію і у творення люстраційного законодавства Юрія Дерев'янка. Це дуже талановитий шахрай, за яким стоїть величезне угруповування з викачування грошей платників податків», - написав Соболєв.

В інтерв’ю «Главкому» звинувачений у шахрайстві Юрій Дерев’янко розповів, у чому полягає внутрішньопартійний конфлікт, чи дотримуватимуться члени «Волі» фракційної дисципліни у новому парламенті, а також про те, яких обіцянок не дотримала перед партнерами «Самопоміч».

В чому полягає незадовільна співпраця партії «Воля» і «Об’єднання «Самопоміч»?

Ви знаєте, що ми сформували список спільно з політичною партією «Об’єднання «Самопоміч», а по мажоритарних округах висували власних кандидатів. На своєму з’їзді ми підводили підсумки виборчого процесу. У нас була велика дискусія, яка тривала більше години. Партійці висловлювалися про те, які зобов’язання виконувалися, а які – ні. Йшла мова про рішення партії «Воля», які були проігноровані партнером…

Про що конкретно мова?

Коли з’їзд «Волі» ухвалював певні рішення, то «Самопоміч» ігнорувала ці рішення. Були деякі випадки некоректні відносно якихось кандидатів… В деяких районах (балотувалися – «Главком») представники політичних сил, проти яких ми боролися, керували штабами («Самопомочі» - «Главком»). Та я не хочу вдаватися в деталі: мої однопартійці чітко все аргументували. Найкращий спосіб дізнатися, що було на з’їзді, то просто зайти на наш сайт і подивитися відео з того з’їзду.

В окрузі №84 представник вашої партії Ольга Галабала була суперником представника «Самопомочі» Василя Кіндія. Чому так сталося? Партнери мали б узгодити єдиного кандидата?

Наша позиція була наступною. Там, де ми можемо погодити округи, ми їх погодили. Прикро, що спочатку було погоджено більше, а потім домовленості зривались. Було таке, що вони («Самопоміч») взагалі в односторонньому порядку погоджували кандидатів на округах. Але навіть не про це іде мова. «Самопоміч» говорила, що їх цікавлять місцеві вибори, що вони хочуть розбудувати партію, у них немає низової структури. Цим вони пояснювали те, що висувають своїх кандидатів у мажоритарних округах. Тоді говорилося про те, що давайте не будемо займатися поборюванням одне одного… Однак, на превеликий жаль, були такі випадки, які не відповідають політичнім домовленостям і здоровому глузду.

Які саме випадки «не відповідають здоровому глузду»? Чи були у «Самопомочі» зобов’язання підтримувати ваших мажоритарників?

Із самого початку був зроблений не дуже коректний крок: список наших партійців був просто проігнорований. Партійців, делегованих до списку «Самопомочі», партія визначала за допомогою рейтингового голосування. Це був безпрецедентний випадок. Представники «Самопомочі» були присутнім при цьому з’їзді… Так сталося, що вони проігнорували це рішення, на свій розсуд почали когось включати, когось виключати.

Хоча ми домовились про те, що як політичні партнери рухаємося разом, що у нас багато спільних речей, які ми відстоюватимемо разом. Саме тому ми запросили їх («Самопоміч») на наш з’їзд…

Ви кажете, що був проігнорований ваш список. Однак у виборчому списку «Самопомочі» є багато висуванців партії «Воля». В чому полягає недотримання домовленостей? Ви хотіли, щоб їх було більше?

Ми не про це говоримо. Ми не говоримо про те, яке місце у списку буде у нас. Це місце «Самопоміч» фактично сама визначала без особливого погодження з нами. Мова іде про людей, яких висунув наш з’їзд, які повинні були бути у цьому списку в певній послідовності. Я говорю про те, що був список партійців, який ми запропонували «Самопомочі» підтримати. «Самопоміч» його не підтримала… Ми не кажемо про те, добре вони вчинили, чи погано…

Чому ви почали висувати претензії до «Самопомочі» тільки після виборів? Ще навіть не розпочала роботу нова Рада, а скандал уже прогримів?

До виборів ми розуміли, що це не добре. Але вирішили: нехай вже буде так як є, якщо вже так вони вирішили в односторонньому порядку… Ми нічого не збираємося руйнувати. Наші усі партійці будуть у фракції «Самопоміч», так як і говорили. Ніяких проблем у тому немає. В той самий час наші партійці були висунуті «Волею» і вони відстоюватимуть в парламенті перш за все всі програмові речі своєї партії. Це не руйнування, це питання політичної відповідальності…

Скільки ваших мажоритарників із 37 мала підтримати «Самопоміч», якщо про таку підтримку були домовленості?

Не те, щоби мали. Мова іде про інше. Не мало б бути взаємного поборення. Як мінімум йшлось про правильну, коректну поведінку партнерів. Мова не іде про те, що хтось комусь зобов’язаний…

А чому самі не знімали своїх кандидатів з виборів на користь партнерів від «Самопомочі», аби уникнути цього взаємного поборення?

Ми проявляли таку ініціативу. Ми говорили про те, що давайте подивимося на те, хто має кращу підтримку за тиждень, за 10 днів до виборів. Зробимо соціологію і підтримаємо того, хто сильніший.

Ваші партнери не погоджувалися?

У тих випадках, про які округи я знаю, така дискусія була. Ви згадували Олю (Ольгу Галабалу – «Главком»), вона про це чітко говорила. Але з їх боку не було того розуміння….

Та ж Галабала балотувалася в окрузі №84, де посіла четверте місце, програвши у тому числі представнику «Самопомочі». Чому вона як слабший кандидат не зняла свою кандидатуру на користь партнера?

Потрібно було тоді ухвалювати спільне рішення і підтримувати того чи іншого кандидата. Це нормальна практика. Але потрібно обговорювати це питання… Цього не трапилось.

Ми на з’їзді вирішили, що на наступні місцеві вибори ідемо самостійно.

Але деякі ваші однопартійці мають інші погляди…

«Деякі партійці» не приїхали на з’їзд. Можливо, у них інша позиція, можливо, вони думають, що політичну партію «Воля» не слід розбудовувати, розвивати, а потрібно переходити в «Самопоміч».

Чи мали ви, або ваші соратники по партії зустріч з лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим? Ви мали б обговорити проблемні моменти до того, як зробити конфлікт публічним.

Ми з ним зустрічалися після того, як всі рішення (в тому числі про те, хто з мажоритарників балотуватиметься від «Самопомочі» - «Главком») були ухвалені у них на з’їзді.

Якою була реакція Садового на претензії, які ви висунули?

Особисто я з ним переговори не проводив. У нас є велика група наших кандидатів, яких обрав з’їзд, він і делегував їх вести переговори із «Самопоміччю». Всі ці люди працювали у центральному штабі. Вони реагували або не реагували на те що, відбувалося.

Отже, з ваших слів випливає, що із Садовим мали домовлятися лідери вашого виборчого списку, зокрема Єгор Соболєв?

На початковому етапі контактували усі члени Ради партії, в тому числі і я. Але після того, як розпочалися вибори, усі займалися ними на мажоритарних округах. Більше можливостей вести переговори мали ті члени, які були в команді «Самопомочі», працювали у центральному штабі. Всі вони знали про конфліктні випадки.

Лідер вашого виборчого списку Єгор Соболєв, дізнавшись про те, що відбулося на з’їзді «Волі», назвав вас талановитим шахраєм. Чому на з’їзді у неділю не було самого Соболєва, який тепер обраний депутатом за списком «Самопомочі», чи був він запрошений?

Всі мали запрошення на з’їзд. Більше того, ще за кілька днів до з’їзду у нас відбулося засідання Ради партії. Із Єгором (Соболєвим – «Главком») на Раді говорили про те, що з’їзд буде у неділю. Мало того, від нього була велика кількість представників на з’їзді. Вони постійно у телефонному режимі між собою консультувалися.

Я не можу це стверджувати, але думаю, що ті люди, які не були на з’їзді, мають іншу точку зору щодо того, як рухатися далі… Щодо некоректних висловлювань на мою адресу, то думаю, що це якісь емоційні речі, немає сенсу це коментувати… Він має вибачитися, або спростувати свої слова. Якщо не спростує, на жаль, я буду змушений звернутися до суду.

Національні Збори «Волі» дообрали нових членів Ради партії – Ірину Суслову та Олексія Бонюка. Коли пані Суслова вступила до партії? Адже вона реєструвалася кандидатом в депутати як позапартійна?

Національні збори мають право дообрати до Ради членів партії людей з умовою, що членство у нашій політичній партії буде поновлено тоді, коли це буде потрібно. Але щоб було зрозуміло скажу, що усі партійці «Волі», які були делеговані (для участі у парламентських виборах – «Главком») підписали меморандум, що будуть відстоювати інтереси партії, в тому числі це стосується Ірини Суслової. З юридичної точки зору усе коректно. Всі мають вийти з партії або призупинити членство у ній під час виборів (ідеться про те, що члени однієї партії балотуються за списками іншої партії – «Главком»).

Чи залишається в Раді партії «Воля» Єгор Соболєв?

Єгор Соболєв, так як і інші партійці, які призупинили членство у «Волі», не є членом Ради партії. Тут усе зрозуміло, логічно. Безумовно, він має бути у Раді партії. Потрібно тільки відновити у ній членство. І найголовніше, жодних заперечені з цього приводу ні в кого з партійців немає.

Ірина Суслова, Андрій Немировський, Олексій Кузьменко та Руслан Солодовніков та ви поставили підписи під «Меморандумом людей Волі у Верховній Раді», називаючи себе депутатами. В той же час народним обранцем, якщо вірити даним ЦВК, було обрано з цих людей лише вас і Ірину Суслову. Для чого люди, які не стали парламентарями підписали документ, який не зможуть реалізувати?

Чому тільки ми двоє? Теоретично депутатом може стати Немировський (33-й у списку «Самопомочі»). Там не ідеться не про те, що це депутати. Прочитайте уважно. Там написано «Ми, кандидати в народні депутати…».

Скільки «людей Волі» ми побачимо в парламенті?

Ми очікуємо, що усі люди, які були висунуті політичною партією «Воля», будуть членами міжфракційного об’єднання, яке ми створюємо.

На цілу депутатську групу не замахнетесь?

Якщо усі наші кандидати є у «Самопомочі», то вони не можуть створювати групу. Створюватимемо лише між фракційне депутатське об’єднання.

У підписаному вашими колегами з «Волі» меморандумі ідеться про те, що форма та зміст діяльності міжфракційного депутатського об’єднання чи депутатської групи «Воля», а також ключові голосування визначатимуться на спільному засіданні народних депутатів та Ради партії «Воля». А якщо ці голосування суперечитимуть рішенням, ухваленим на фракції «Об’єднання «Самопоміч», чиїм рішенням будете слідувати?

Ми говоримо про те, що наші кандидати в депутати, які стали депутатами перш за все є членами партії «Воля». Якщо вони вважатимуть, що з політичною партією «Воля» не матимуть нічого спільного, то це одна історія. Якщо вони вважають, що стали депутатом як члени «Волі», то це інша історія. Депутати, які стали депутатами від партії мають виконувати програму партії, завдання партії.

Тобто ніхто з ваших представників нічим «Самопомочі» не зобов’язаний. Так це можна трактувати?

Якщо будуть певні речі, які не узгоджуватимуться, то будемо сідати і радитися, яка буде позиція у фракції «Самопоміч», яка у партії «Воля». З мого досвіду роботи в парламенті, при тому, що ми мали коаліцію, у нас не було одностайного голосування з кожного питання…

Отже, ви вже сьогодні допускаєте порушення фракційної дисципліни. І будете пояснювати це тим, що «рішення Ради партії «Воля» не збігаються з рішенням фракції «Об’єднання «Самопоміч»?

Послухайте, основи фракційної дисципліни закладались ще на з’їзді «Самопомочі», коли ухвалювалось рішення про створення спільного списку з політичною партією «Воля». Ми ще тоді говорили про те, що маємо право створювати міжфракційне депутатське об’єднання.

Ви забігаєте наперед. Якщо будуть такі конфлікти, то потрібно буде сідати і обговорювати їх вирішення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: