Московський патріархат включають в грандіозну фінансову аферу

Московський патріархат включають в грандіозну фінансову аферу

Партія регіонів планує запустити схему при будівництві кафедрального собору УПЦ МП в Києві

Партія регіонів планує запустити схему при будівництві кафедрального собору УПЦ МП в Києві

Будівництво Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового УПЦ МП в столичному Либідському парку біля метро «Либідська» вже встигло обрости гучними скандалами. Ще в 2007 року, коли міська влада виділяла Московському патріархату 4 гектари паркової зони під будівництво собору, то проти цього протестували тисячі киян та десятки громадських організацій. Адже планувалося вирубати значну кількість зелених насаджень, а Либідський парк є чи не єдиним місцем відпочинку місцевих мешканців.

Але в 2007 році протести мало що дали. Тоді навіть Президент Ющенко, який усіляко намагався задобрити митрополита Володимира як частину свого грандіозного плану створення єдиної помісної церкви, особисто брав участь у закладенні першого каменю при будівництві собору. А мер Чернівецький навіть подарував церкві 5 кілограмів золота для майбутнього оздоблення храму. Тоді ж церква розпочала масштабну PR-кампанію, що в Україні буде збудовано найвищий православний храм у світі.

Правда, на додачу до цього почалося будівництво резиденції митрополита, офісного комплексу, гімназії, духовно просвітницького центру, готелю для паломників, телестудії, конференц зали на тисячу людей, спорткомплексу та підземного паркінгу.

Новий сплеск громадських протестів виник у 2009 році, коли міська влада видала дозвіл на вирубку парку, де вже розпочалося будівництво собору. І ніякі акції протесту цьому завадити не змогли – будівництво йшло повним ходом, і всі розуміли, що його спинити не реально.

Наступного разу громадську уваги до вже скандально відомого об'єкту привернули буквально тиждень тому, 7 грудня, коли Київрада виділила 11 мільйонів бюджетних коштів на будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору Московського патріархату. В принципі, ситуація для України не нова – наші чиновники здавна любили попіаритись на будівництві храмів і соборів. До прикладу, всім відомий Михайлівський золотоверхий також був відновлений за державні кошти, а потім переданий у користування Київського патріархату. Проте все це відбувалося в часи рівності усіх українських конфесій, а зараз, коли Віктор Янукович відкрито визнає тільки Московський патріархат, інформація про виділення мільйонів гривень УПЦ МП викликала нову хвилю обурення та протестів. Минулої суботи громадські активісти навіть провели мітинг з цього приводу біля приміщення КМДА.

Тим більше, що паралельно з цим УПК Київського патріархату заявляє про тиск з боку влади на її парафії для переходу під юрисдикцію все того ж Московського патріархату. Київська влада взагалі може заборонити УПК КП надавати ритуальні послуги на цвинтарях. В той же час, Українська греко-католицька церква будує свій кафедральний собор вже більше 10 років, по гривні збираючи на нього з віруючих без мільйонних бюджетних асигнувань, а держава Україна оплачувала останній візит Патріарха Кирила в Україну.

-- Схема ухилення від податків під егідою Московського патріархату

Але навіть ці 11 мільйонів бюджетних коштів можуть виявитися лише квіточками порівняно з тим, що депутати-регіонали Олександр Єдін та Михайло Зубець пропонують прописати для Московського патріархату в Податковому кодексі. Ще минулого тижня вони зареєстрували свій проект закону про внесення змін до Податкового кодексу, але тільки зараз на сайті Ради з’явився сам текст законопроекту.

Схема створення «податкового раю» навколо будівництва Свято-Воскресенського собору вражає і нагадує схему славнозвісних вільних економічних зон, за допомогою яких до 2005 року повз бюджет пускали мільярди гривень щорічно.

Отож, давайте глянемо, що пропонують шановні депутати у своєму законопроекті.

Пунктом шостим перехідних положень Податкового кодексу вони пропонують записати, що

«Тимчасово на період будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового Української Православної Церкви у м. Києві (до здачі Собору у експлуатацію) не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб суми коштів незалежно від розміру або вартість майна, передані платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків на будівництво зазначеного Собору».

Звичайно, справа благородна не брати податок з пожертвувань на будівництво храму. Проте чому всі інші пожертвування на будівництво храмів обкладаються цим податком, а от на саме цей Московського патріархату мають скинутися своїми недоотриманими пенсіями і зарплатами самі українці. Які, можливо, і не є прихожанами Московського патріархату. Але це найменш спірна пропозиція регіоналів.

Згідно 8 пункту проекту змін перехідних положень Податкового кодексу, «тимчасово на період будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового Української Православної Церкви у м.Києві звільняються від оподаткування податком на додану вартість:

операції з постачання товарів, послуг та будівельно-монтажних робіт для будівництва зазначеного Собору;

операції з ввезення на митну територію України товарів (послуг), у тому числі обладнання і матеріалів, устаткування, комплектуючих для будівництва зазначеного Собору;

операції з надання благодійної допомоги, зокрема, безоплатне постачання товарів, послуг для будівництва зазначеного Собору».

Аби ПДВ дійсно не обкладалися тільки операції, пов’язані з будівництво храму, то було б ще півбіди. Але ж знаючи українські реалії, не важко здогадатися, що без ПДВ під егідою цієї схеми продаватимуть незрівнянно більше будівельних товарів. І можна тільки уявити, скільки податків на цьому зекономлять.

Якщо врахувати, що при будівництві собору планується звести більше 22 тисяч квадратів різноманітних офісно-готельних площ, під прикриттям ввезення в Україну устаткування і будматеріалів для собору може хлинути цілий потік неоподаткованої продукції. Адже для зведення цього комплексу знадобиться все: від тротуарної плитки до плазмовових телевізорів. Тож потрібним наближеним людям можна буде відмити десятки і сотні мільйонів гривень.

А якщо згадати прекрасний досвід безмитного ввезення РПЦ та нинішнім Патріархом Кирилом хоча б тих самих цигарок і цілої низки інших товарів, і зароблених на цьому мільйонів, то сумніватися, що таким же чином схему використають і в Україні, не доводиться. Тим більше, що і росіяни свого часу прикривали свої схеми саме будівництвом кафедральних соборів.

Ну і останній, 22 пункт перехідних положень Податкового кодексу може стати справжнім клондайком для близьких до Московського патріархату підприємців. Всі компанії, які задекларують, що віддають 50% прибутку на Собор, взагалі звільняються від спадкування!

«Тимчасово на період будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового Української Православної Церкви у м. Києві звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, якщо не менш як 50 відсотків такого прибутку спрямовується на будівництво зазначеного Собору.

Суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг незалежно від їх розміру, добровільно перераховані (передані) платниками податку на прибуток підприємств протягом звітного року до Української Православної Церкви для будівництва Кафедрального Собору на честь Воскресіння Христового, включаються до складу витрат, що враховуються при обчисленні прибутку таких платників».

В пояснювальній записці до проекту закону регіонали вказують, що ухвалення цих поправок не вимагає витрат з бюджету. Навіть якщо підготовлені законодавчі пільги будуть використовувати без значних махінацій, то це вже не додасть до бюджету десятки мільйонів гривень при запланованих масштабах робіт в Либідському парку. А скільки лівих коштів буде відмито і прокручено через схеми будівництва кафедрального собору з такими пільгами – поки що можна тільки здогадуватися. Але досвід Російської православної церкви показує – при значних економічних пільгах церква швидко обростає різноманітними фірмами та фірмочками, які заробляють мільйони. Тим більше, що пільги у нас діятимуть до моменту здачі собору в експлуатацію, а це далеко не один або два роки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: