Олександр Кузьмук: Військовим дадуть на 6 мільярдів менше від мінімальної потреби

Олександр Кузьмук: Військовим дадуть на 6 мільярдів менше від мінімальної потреби

Регіонал розповів про згубність військового бюджету на 2011 рік

Схоже, що українська армія продовжить своє животіння на межі вимирання. Адже армійський бюджет на 2011 рік, що передбачений в головному фінансовому кошторисі, проголосованому Верховною Радою в першому читанні, нічого хорошого для військових не передбачає.

Ще будучи кандидатом в президенти, Віктор Янукович багато чого доброго обіцяв Збройним силам: і достатнє фінансування, і реформування, і перехід на професійну основу з 2011 року. В той же час, тоді ще опозиційний міністр оборони Олександр Кузьмук стверджував, що якщо військовий бюджет не збільшити до 19 мільярдів гривень, то армія просто вимре. В принципі, дуже багато військових повірили команді Віктора Януковича і проголосували саме за його програму реформування.

Проте, прийшовши до влади, Віктор Федорович не дуже охоче згадує про свої попередні обіцянки. При ухваленні бюджету на 2010 рік армії дали зрозуміти своє місце – їх кошторис майже не збільшили у порівнянні з попереднім роком, що не раз викликало публічне обурення на той час радника Президента Олександра Кузьмука. Але і на цьому Віктор Федорович не обмежився. В середині літа Верховна Рада з подачі уряду урізала військовий бюджет ще на 2 мільярди гривень. Після цього навіть представники влади оцінювали стан Збройних сил України не інакше, як трагічний, але Віктор Янукович все одно підписав скорочення військового бюджету. Хоча це не зупиняло Президента збирати РНБО і журити міністра оборони за плачевний стан збройний сил.

Попри це, вітаючи військових в день Збройних сил України, Віктор Янукович без зайвих докорів сумління заявив, що у поточному році ми зупинили руйнацію армії і досягли стабілізації, а також створили умови для системного і глибокого реформування нашого війська.

Яке це буде реформування всі дуже скоро побачили. Ще на початку року більшість експертів та навіть депутати від Партії регіонів стверджували, що ніякого розвитку нашої армії без бюджету в мінімум 21 мільярд гривень не буде. Проте уряд на 2011 рік виділив тільки 13,6 мільярдів, та й то з урахуванням ефемерного спеціального фонду, на який сама армія і має заробити. До порівняння – міністерству внутрішніх справ в 2011 році планують виділити 13,5 мільярдів гривень.

Про згубність такого військового бюджету вже встиг заявити регіонал Анатолій Кінах. Про те, що з таким бюджетом можна сміливо забути про розвиток українського війська в інтерв’ю «Главкому» підтвердив і Олександр Кузьмук. Хоча зараз Олександр Іванович не дуже йде на контакт з пресою та обережний у висловлюваннях - ще надіється вибити трохи грошей армії в бюджеті при підготовці до другого читання. І не дивно, адже саме його вже давно сватають на місце міністра оборони після можливого звільнення Михайла Єжеля.

Олександре Івановичу, Верховна Рада вже проголосувала за проект Закону про державний бюджет України на 2011 рік в першому читанні. Тобто, ми вже можемо говорити про орієнтовну суму, яку отримає Міністерство оборони на наступний рік – 11,3 мільярди гривень за загальним фондом, і ще 2,2 мільярди за спеціальним, тобто, їх ще армія сама має заробити для себе. З одного боку, це більше, ніж минулорічні 8,8 мільярдів за загальним фондом та 1,6 за спеціальним, але, водночас, ще в 2009 році при старій владі на армію давали загалом 12,8 мільярдів гривень. Тим більше, що ще в 2009 році ви стверджували, що з бюджетом менше 19 мільярдів наша армія не виживе. Отже, як ви, як колишній міністр оборони, заступник парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони й радник Президента України оціните військовий бюджет на наступний рік?

Дійсно, можу відверто сказати, що військовий бюджет на 2011 рік аж на 6 мільярдів гривень менше від мінімальної потреби Збройних сил України. В то й же час абсолютно зрозуміло, і при представлені бюджету на 2011 рік про це говорили урядовці, що очікувати більшого в нинішніх фінансово-економічних умовах в державі не можливо. Гроші потрібно заробити.

Я очікую, що якраз уряд і передбачає 2011 рік як час, коли можна буде лише утворити умови для збільшення військового бюджету зокрема, та всього бюджету загалом. Але цілком можливо, щоб із запланованих в бюджеті на національну оборону 13,6 мільйонів гривень всі кошти йшли б із загального фонду. Тому що спеціальний фонд для військових на 2011 рік, який визначили у розмірі 2,2 мільярда гривень, чисто теоретичний. Практично він виконаний не буде, і практика попередніх років це показала. Тому можна вже зараз передбачити, що по основним програмам Збройних сил, щодо яких фінансування буде йти зі спецфонду, військові грошей не отримають.

Чи можна буде розраховувати на проведення давно обіцяних реформ у військовій сфері с таким бюджетом?

Ми зараз стоїмо на порозі проведення дуже серйозних, потужних і складних реформ Збройних сил України. Так ось, читаючи проект бюджету на 2011 рік, дивуюсь, що в рядку «реформування Збройних сил» в основному іде споживання, а не розвиток. Реформи за таких умов неможливі! Про які реформи армії можна казати, коли мова іде про витрати тільки на споживання?

Що ви будете робити для того, щоб якось виправити ситуацію й поки не пізно змінити бюджет армії?

У нас ще є час на формування своїх пропозицій. До другого читання ми будемо робити все можливе, щоб виправити ситуацію з фінансуванням Збройних сил України.

Які будуть ваші головні поправки до проекту бюджету на 2011 рік?

Моя основна пропозиція, що є визначальною для розвитку Збройних сил і цілком реальною, полягає в тому, щоб військовий бюджет на 2011 рік складав 13,6 мільярдів гривень із загального фонду. Щоб ці гроші армія отримала гарантовано. Ще додаткові 2,6 мільярди через спеціальний фонд мають піти на придбання, купівлю і розробку нової техніки, необхідної для реформування Збройних сил України. Нинішніх коштів, виділених на це, явно не достатньо. Тобто, загальний військовий бюджет на 2011 рік має складати 17,2 мільярди гривень. І я буду цього добиватися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: