Віктор Швець: Застосування до Тимошенко підписки про невиїзд незаконне

Віктор Швець: Застосування до Тимошенко підписки про невиїзд незаконне

Головний бютівський юрист розповів про кримінальну справу проти Тимошенко

На десятому місяці президентства Віктора Януковича проти Юлії Тимошенко таки порушили кримінальну справу. Навесні прокуратура намагалася реанімувати стару справу щодо спроби підкупу судді за допомогою помічника Володимира Боровка, яку закрили ще 2005 року. Тоді Тимошенко викликали на допит, проте та історія, судячи з усього, «заглохла».

І ось 15 грудня Генеральна прокуратура нарешті порушила кримінальну справу проти Тимошенко, але вже через звинувачення у махінаціях з 300 мільйонами євро, отриманих від продажу квот на парникові гази Японії. Лідеру «Батьківщини» закидають те, що вона використала ці кошти не за призначенням, а пустила на виплату пенсій. Детально про цю ситуацію «Главком» вже писав, коли Тимошенко вперше викликали на допит щодо цієї ситуації.

Пікантності додає те, що Юлія Володимирівна сама визнавала, що таки направляла «кіотські» гроші на виплату пенсій. Проте зараз її захист стверджує, що кошти нікуди не поділися та спокійно лежать на рахунку в Держказначействі.

Аби дізнатися деталі кримінальної справи проти Юлії Тимошенко «Главком» звернувся до одного з основних бютівських юристів, який і відповідає за юридичний супровід глави «Батьківщини», народного депутата та голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктора Швеця.

Вікторе Дмитровичу, в якому статусі після порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко вона перебуває – обвинувачувана, підозрювана, свідок?

Вона звичайний громадянин, без ніякого статусу.

Але ж кримінальну справу порушили саме проти неї? Та й в прокуратурі кажуть, що вона тепер має статус підозрюваної…

Сам по собі факт порушення кримінальної справи ніяким чином не впливає на правове становище людини. Для того, щоб пред’явити обвинувачення, треба мати підстави. А це спеціальна окрема процесуальна дія.

Хочу вам пояснити одну річ. Про те, що Тимошенко сьогодні викликають в прокуратуру, вона дізналася із ЗМІ, коли вже буда в лікарні. Адже її чоловік зараз перебуває в реанімації. Тобто, офіційно їй ніхто повістки не пред’являв. Вона взагалі не знала про що буде йти мова. Тому вона і поїхала в прокуратуру сама. Коли приїхала, то спитала, що від неї хочуть. Юлії Володимирівні сказали, що хочуть вручити постанову про порушення проти неї кримінальної справи. Але вона послалась на положення Конституції та кримінально-процесуального кодексу, які передбачають, що вона має право приходити до Генеральної прокуратури з адвокатом. Тому попросила, щоб ця слідча дія була здійснена разом з адвокатом, а тому постанову їй не вручили.

Чого можна очікувати від наступного візиту Тимошенко в Генпрокуратуру 20 грудня?

Їй вручать постанову про порушення кримінальної справи. Які подальші рухи будуть – невідомо. Тобто, щоб змінити її статус на обвинувачену треба ще зібрати докази про її протиправні дії. Якщо будуть зібрані достатні дані, які вказують на вчинення злочину, то лише після того пред’являється обвинувачення.

У вас є інформація, за якою статтею порушено кримінальну справу?

Зараз мова іде про те, що порушено справу щодо неефективного використання бюджетних коштів або порушень при їх використанні. Настільки я пам’ятаю, там буде застосована 211 стаття кримінального кодексу (видання нормативно-правових або розпорядчих актів, які змінюють доходи і видатки бюджету всупереч встановленому законом порядку - від 4 до 6 років ув’язнення – Ред.). Насправді, це така рідкісна стаття, що навіть не пам’ятаю, щоб когось таки притягнули за нею до відповідальності.

Раніше щодо квот на викиди парникових газів за Кіотським протоколом викликали і Олександра Турчинова. Він теж буде проходити у справі, яку порушили проти Тимошенко?

Офіційна позиція захисту буде оприлюднена трохи пізніше. Я знаю всі обставини цієї справи, а тому глибоко переконаний, що в діях Тимошенко відсутній склад злочину. Всі розмови, що Юлія Тимошенко буде за щось відповідати, не ґрунтується на фактах. Довести вину Тимошенко у справі з квотами на парникові гази практично не можливо, там немає складу злочину. Адже гроші, які начебто були неправильно використані, нікуди з бюджету не поділися. Ніяких порушень немає, які б спричинили шкоду комусь або утворювали склад злочину. Ця справа – чергова піар-акція влади.

Чи зашкодить Тимошенко те, що в одному з ефірів вона визнала, що пускала гроші, отримані від Японії за квоти з парникових газів, на виплати пенсій?

Гроші, які були виділені за Кіотським протоколом, нікуди не поділись. Це головне.

Є інформація, що для Юлії Тимошенко вже застосували запобіжний засіб – підписку про невиїзд. Про це заявив голова прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко. Вона тепер дійсно невиїзна?

Офіційної повістки Тимошенко не отримала, приїхала в прокуратуру з лікарні і пересвідчилась, що її дійсно викликали. Коли їй підтвердили виклик, то попросила зробити перерву і викликати захисника. Цього не зробили, викликали якихось двох понятих і прочитали постанову про порушення кримінальної справи та постанову про обрання запобіжного заходу. Юлія Тимошенко не розписувалася під постановою про застосування до неї підписки про невиїзд. Тобто, слідчі грубо порушили її право на захист. А тому і застосування до Тимошенко підписки про невиїзд – незаконне, з грубим порушенням статті 59 Конституції та статті 69 з позначкою 1 Кримінально-процесуального кодексу. Тому ми не визнаємо цю підписку про невиїзд, адже ці слідчі дії були виконані з порушеннями законодавства. Тимошенко вже оскаржила це до Генерального прокурора.

Тобто, вона може полетіти в Брюссель, як планувала раніше?

В неї чоловік вже добу в реанімації, через що вона не може нікуди летіти. Але Юлія Тимошенко сьогодні є звичайним громадянином України, без жодного статусу. Права і свободи її зараз ніким і нічим не обмежені.

В такому разі, чи 20 грудня до Тимошенко можуть обрати жорсткіший запобіжний захід?

З одного боку, ця влада може будь-що застосувати. Але з точки зору законності, для застосування запобіжного заходу потрібні відповідні підстави. Наприклад, якщо Тимошенко не з’являлася б до Генеральної прокуратури. Бачте, вона сьогодні кинула чоловіка в реанімації й поїхала до слідчого. Тобто, Тимошенко поводить себе як дисциплінований громадянин, з’явилася на виклик до прокуратури, навіть не отримавши повістки офіційно встановленого зразка.

Ви от кажете що до неї не буде підстав застосувати взяття під варту. Але Макаренко теж дисципліновано прийшов на виклик, але так і сидить з того часу в СІЗО…

Філіпчук теж. Тому кажу, що можна очікувати будь-чого.

Юлія Тимошенко 20 грудня прийде до слідчого з адвокатом. Хто буде її захисником?

Всі необхідні рішення вона прийме найближчим часом, поки ще його немає. Тоді ми повідомимо прізвище адвоката.

Коли Юлію Тимошенко викликали на допит 12 травня, і всі чекали, що її можуть затримати, то з нею до слідчого управління ходили саме ви. Тоді саме ви вважалися її захисником. Так буде і цього разу?

Я народний депутат України. Згідно закону про статус народного депутата, я не можу бути її офіційним захисником у цій справі. Але я як був її юридичним захисником, так і залишусь.

До речі, яка доля тієї справи, за якою її викликали ще 12 травня?

Розумієте, вони зараз пововтузяться з Кіотським протоколом і зрозуміють, що це безперспективна справа. Тоді вони можуть знову повернутися до тієї теми з Боровком. А, можливо, і до питання ЄЕСУ. У них зараз мета одна – не допустити Тимошенко до виборів. І для цього будуть намагатися зробити все можливе.

Щодо цієї справи з Кіотським протоколом. Можливо, що будуть вибивати показання з інших членів Кабміну, адже всі рішення уряду формально ухвалював весь уряд?

Всі рішення щодо Кіотського протоколу приймав колегіальний орган – Кабінет міністрів. Гроші, які були виділені японським урядом в рахунок тих квот, нікуди не поділися. Це виключає будь-яку відповідальність. Не треба ніяких показів міністрів. Не треба робити з мухи слона і висмоктувати цю справу з пальця. До речі, на тому засіданні, коли ухвалювалося рішення щодо Кіотського протоколу, був присутнім заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова. І вона не казала тоді, що це незаконні рішення. Склад злочину може бути тоді, коли є доведена заподіяна шкода. А її немає, бо гроші не зникли. Треба зрозуміти одну річ - гроші, отримані від японців, перебували в «Укрексімбанку» на валютному рахунку. І уряд тільки ухвалив рішення перевести їх в національну валюту та розмістити на рахунку в Держказначействі. Туди їх і перерахували, і там вони обліковуються до сьогоднішнього дня.

От поясню на пальцях – коли людина іде в банк і кладе гроші на рахунок, то це не значить, що в банку ці гроші постійно лежать. Він їх запускає в оборот. Але це не означає, що банк вкрав ці гроші, у банку є відомість, що людині належать відповідна сума. І коли людина забирає гроші, то це не обов’язково ті самі кошти чи купюри, які вона поклала.

Судячи з ваших слів перспектив у цієї справи немає. Звідки така самовпевненість?

Щоб у справи були перспективи треба, аби особа, проти якої вона порушена, вчинила протиправні дії. Якщо цього немає, то щоб ви не робили, нічого з цього не вийде. Для того, щоб народилася дитина, треба, аби відбулися дії чоловіка і жінки. А потім ще й почекати 9 місяців. Якщо сидіти і чекати, що чоловік народить дитину, як це зараз робить прокуратура, то нічого не буде. Справа проти Тимошенко – мертвонароджена ідея.

фото: Романа Малко, сайт Юлии Тимошенко

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: