Сергій Власенко: Підписка про невиїзд Тимошенко поставить під залізобетонний сумнів будь-які вибори

Сергій Власенко: Підписка про невиїзд Тимошенко поставить під залізобетонний сумнів будь-які вибори

Бютівець розповів, чи допустять Тимошенко до виборів

Юлія Тимошенко продовжує ходити до прокуратури. Цього разу їй вже у відповідності до закону вручили постанову про порушення кримінальної справи та взяли підписку про невиїзд. Складається таке враження, що скоро вона там буде з’являтися ледь не кожного тижня. Можливо, це і є головним завданням слідства – зробити так, щоб походи до прокуратури глави «Батьківщини» перестали буди інформаційними приводами. Бо ж як свідчать бютівці, та неформально визнають регіонали, перспектив у справи про розбазарювання грошей за парникові гази не дуже багато.

З іншого боку, підписка про невиїзд, яку від сьогодні визнають навіть в БЮТ, є значним ударом про Юлії Тимошенко. Тим більше, якщо навесні 2011 року в Україні таки відбудуться парламентські вибори. Та навіть якщо вони пройдуть в 2012-му, то невиїзна Тимошенко стане запорукою нищівного провалу «Батьківщини».

Про те, чи зможе Тимошенко взяти участь у наступних парламентських виборах, які перспективи у цієї справи, а також інших, порушених проти колишніх урядовців, в інтерв’ю «Главкому» розповів юрист, народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

Сергію Володимировичу, сьогодні Юлії Тимошенко таки вручили постанову про відкриття кримінальної справи, взяли підписку про невиїзд і перевели у статус обвинуваченої. Ви як юрист, очікували, що Тимошенко можуть ще й взяти під варту?

Те, що сьогодні слідчі перепредьявили Тимошенко звинувачення й належним чином взяли з неї підписку про невиїзд, свідчить, що дії співробітників прокуратури під час минулого візиту були незаконні. Фактично, слідчі розписалися в цьому. А це означає, що від такого слідства, яке вже дозволило собі перейти рамки закону, можна очікувати чого завгодно. Коли слідчі дозволяють собі порушувати закон, то з’являються обґрунтовані підозри, що їх до цього можуть змушувати.

Говорити про можливість взяття Тимошенко під варту ми можемо виходячи з вимог чинного законодавства і бажання та волі слідчого. Але ми вже маємо підтвердження, що ці дві речі не завжди стикуються. Скажу відверто, юридичних підстав для затримання Юлії Тимошенко і обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не існує. Так само, як не існує підстав для порушення кримінальної справи за тими звинуваченнями, які їй інкримінують.

З іншого боку, не зважаючи на закон, слідчі могли її заарештувати. Вони вже оголошували їй підписку про невиїзд, що взагалі не передбачено кримінально-процесуальним кодексом. Тому і взяти під варто для них не проблема.

Виходячи з тих звинувачень, які пред’являються Тимошенко, як довго справу можуть розслідувати і весь цей час тримати її під підпискою про невиїзд?

В неділю на одному з телеканалів був цікавий сюжет. Перший заступник голови національного агентства, яке відповідає за використання коштів за парникові гази, чітко підтвердив, що всі кошти на місці. Регіонали спочатку казали, що гроші були витрачені, потім - витрачені частково. Зараз же говорять, що гроші витрачені, але їх нова влада відновила на рахунках. Дуже дивна трансформація риторики.

Насправді, був запит японської амбасади щодо використання «кіотських грошей», і їм відповіли, що все законно. Було проведено аудит, який підтвердив, що все законно. Мені взагалі важко зрозуміти цю висмоктану з пальця справу. Проте слідчі можуть розслідувати справу і продовжувати підписку про невиїзд дуже довго. Вони можуть елементарно кожного разу продовжувати строки розслідування справи. А після того, як закінчать розслідувати, наступить інша стадія – ознайомлення з матеріалами. І тут все буде залежати вже не від слідчих, а адвокатів.

Ще один момент. Протягом всього часу слідства можна буде оскаржувати запобіжний захід – підписку про невиїзд. І я впевнений, що найближчим часом це буде оскаржено. Ми прекрасно розуміємо, яка перспектива оскарження в наших справедливих судах, але адвокати Тимошенко це обов’язково зроблять. Адже підписка про невиїзд абсолютно не виправдана. Відповідно до кримінально-процесуального кодексу, міра запобіжного заходу обирається не зі стелі, а враховуючи конкретні обставини. Які обставини змушують обмежувати в пересуванні політика всеукраїнського масштабу, що набрав майже половину голосів виборців на президентських виборах? Вони бояться, що вона втече?

Навіщо все це робиться? Якщо справа, як ви кажете, не має під собою реального підґрунтя, для чого піднімати шум? Невже заради того, щоб не дати Тимошенко їздити по країні й агітувати на можливих парламентських виборах навесні?

Якщо влада хоче скомпрометувати парламентські вибори, то обмежить пересування Юлії Тимошенко. Адже підписка про невиїзд Тимошенко поставить під залізобетонний сумнів будь-які вибори. Незалежно від того, коли вони будуть – в 2011-му чи 2012-му.

Але ж це зруйнує виборчу кампанію «Батьківщини»?

Це призведе до невизнання наших виборів європейською спільнотою. Будемо мати те ж саме, що й Білорусь. Тому я думаю, що все це робиться з однієї простої причини. Хтось недодивився, коли розпочинав цю справу. Поспішили, доповіли нагору, що це 100% справа, Юлю можна притиснути. А коли розібралися, то вже було пізно. Я ж переконаний, що питання обвинувачення Тимошенко приймав не слідчий. А тому, хто приймав це рішення, доповіли, що є всі підстави. Скоріше за все, справа Тимошенко – ексцес виконавця. Тепер слідчому доводиться віддуватися.

Це мені нагадує причини, чому Тимошенко викликали на допит ще в травні. Тоді теж знайшли справу ще за 2003 рік. Потім вчасно зрозуміли, що все це виглядає абсурдно, тож хтось мудрий прийняв рішення спустити справу на гальмах. Зараз немає такої мудрої людини, а тому і справу часів «України без Кучми» відновлюють. Ось і таку дурницю проти Тимошенко вигадують.

Дехто зараз припускає, що справа проти Тимошенко відкрита для того, щоб взагалі не допустити до виборів. З юридичної точки зору, в якому статусі має перебувати глава «Батьківщини», щоб її не зареєстрували кандидатом в депутати?

У нинішньому статусі обвинуваченої, згідно чинного закону про вибори народного депутата, Тимошенко може приймати участь у виборах. Її зобов’язані зареєструвати. Згадайте, як Шкіль балотувався в 2002 році. Заборонено бути кандидатом в депутати лише людині, проти якої вступив в силу законний, непогашений вирок суду у кримінальній справі.

При бажанні можна буде тягнути з винесенням вироку щодо Тимошенко до парламентських виборів, навіть якщо вони будуть в 2012 році?

Умовно кажучи, з нашою юридичною системою вирок можна організувати за один день. Єдине, як тут можна протидіяти, це довго ознайомлюватися з матеріалами справи. Хоча і це вже не аргумент. Наприклад, у справі Макаренка слідчий просив, щоб суд обмежив термін ознайомлення з матеріалами. Це грубо суперечить кримінально-процесуальному кодексу, але звинувачення все одно подало таке безпрецедентне клопотання. На цей раз суддя відмовив, але як буде наступного разу? Не виключаю, що суддю, якого краще попросять це зробити, може піти на будь-які дії.

Тобто, юристам не дадуть тягнути справу до закінчення виборів?

Це вже буде залежати від майстерності адвокатів. Тобто, від багатьох чинників, але, в тому числі, і від майстерності адвокатів, бо ситуація дуже хитка. Бо ж коли влада контролює повністю суди, очікувати можна найфантастичніших ухвал суду. Останні рішення судів в Україні свідчать, що судді біле називають чорним і навіть не червоніють.

Щодо рішення судів. Зараз багато міністрів Тимошенко ідуть «на посадку». Як оціните ці справи? Чи бачите там підстави?

Можу говорити про ті ситуації, які знаю. Справа Діденка і Макаренка поки найгучніша. За обома статтями, які їм інкримінуються - 191, частина 5 Діденкові та 364 Макаренку, не можна порушувати справи, поки немає прямої шкоди. А шкоди ще немає. Скільки б там не було рішень Стокгольмських арбітражів, поки воно не виконано - шкоди немає. Наскільки мені відомо, рішення те ще не виконане, а люди вже по півроку сидять за гратами.

Є така собі пані Тетяна Грицун, перший заступник Держказначейства. Їй інкримінують зловживання владою під час неповернення двом компаніям застави під час приватизації ОПЗ. Не оцінюю звинувачення, але з лютого в нас інше керівництво казначейства, а застава ще не повернута. Чому з чинного керівництва ніхто за це не сидить? Тобто дії однакові, але одна людина в тюрмі, а інші – «герої України» та державники.

Візьмемо питання Іващенка, колишнього в.о. міністра оборони. Що, у нас зараз не відбувається відчуження державного майна Міноборони? І зараз це іде. Так чому Іващенко в тюрмі, а Єжель не в тюрмі?

Щодо Данилишина ситуація теж цікава. Йому інкримінують застосування процедури закупівлі в одного учасника на 4 мільйони гривень. Зараз така процедура застосовується під Євро на мільярди гривень. І ні в кого щодо цього не виникає питань. Це називається – друзям все, а ворогам – закон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: