Американський привіт українським корупціонерам (ДОКУМЕНТ)

Американський привіт українським корупціонерам (ДОКУМЕНТ)

Які наслідки матиме розслідування щодо корупції в Україні, ініційоване конгресменом Стівом Стокманом

У американському Конгресі ініціювали розслідування щодо масштабів корупції та махінацій із державними коштами в Україні. Відповідне звернення подав член комітету з закордонних справ Палати представників США Стів Стокман (на фото). «США надають Україні гранти та кредити, в той час як ширяться відомості про корупцію в українському уряді і поза ним. Звучать звинувачення на адресу Нацбанку України. Рада ЄС ввела обмежувальні заходи по відношенню до 18 колишніх міністрів і посадовців, яких вважають причетними до розкрадання державних коштів», - зазначає Стокман у поданні.

Також у документі надається посилання на статтю українських ЗМІ про відмивання коштів колишніми чиновниками. Поруч із прізвищами колишніх можновладців у цьому матеріалі фігурує прізвище чинного голови Національного Банку України Валерії Гонтарєвої. Мовляв, в деяких угодах з покупки цінних паперів за вкрадені з держбюджету кошти, посередником виступала компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), співвласником якої раніше була Гонтарєва. Сума угод з валютними облігаціями внутрішньої державної позики становила близько 300 млн дол., тоді як в цілому валютних облігацій було продано приблизно на 1 млрд дол.

Відповідно до заяви Стокмана, яку оприлюднило агентство РБК-Україна, Дослідницька служба Конгресу повинна вивчити всі факти і дані про масштаби корупції в Україні та сформулювати рекомендації щодо мінімізації ризиків зловживань.

Експерти вже заговорили про іміджеві втрати України, а найбільш песимістичні навіть висловили думку, що в разі підтвердження фактів корупції, співпраця між країнами припиниться. Дехто навіть побачив у цьому сплановану акцію з дискредитації нової української влади, інспіровану Москвою. Однак, є питання щодо релевантності таких звинувачень. Конгресмен Стів Стокман входить до лоббістької групи, яка пропагує у Конгресі та Сенаті США думку про необхідність постачання Україні зброї.

Юридичний та дипломатичний аспекти розслідування Конгресу, а також позиція з цього приводу представників нової української влади в коментарях «Главкому» політиків, правників і дипломатів.

{1-}

Олексій Рєзніков, секретар Київради, віце-президент Асоціації правників України, заслужений юрист України

В Америці є механізм який дозволяє робити такі перевірки – це так званий FCPA (Foreign corruption policy act). Це антикорупційне законодавство Сполучених Штатів Америки, яке дозволяє вести антикорупційне розслідування, за умови, що американські компанії або американські гроші в будь-якій точці земної кулі задіяні в корупційній діяльності. Тоді юрисдикція охоронних органів Америки, які займаються корупційними виявленнями, розповсюджується на такі випадки і вони проводять відповідні розслідування. Наприклад, уявімо, що Міжнародний валютний фонд, який фінансується, в томі числі, і за рахунок бюджету Сполучених Штатів, тобто американських коштів, профінансує якусь урядову програму в Україні, а уряд потім ці кошти направить на потреби якоїсь держкомпанії, яка, в свою чергу, у зв’язку з корупційним діянням профінансувала приватний сектор і є ознаки корупції. За великим рахунком, оскільки тут задіяні американські гроші, юрисдикція через акт FCPA може розповсюдитись на такий випадок. Зрозуміло, із дотриманням усіх вимог національного законодавства, співпрацю із місцевими органами. .

Для України як держави жодних наслідків це не матиме, це вплине тільки суб’єктів скоєння цього злочину. Це також матиме наслідки для громадян Америки, юридичних фірм чи осіб, які пов’язані із корупцією. Якщо в цьому злочині будуть задіяні громадяни чи компанії України, вони, відповідно до законодавства, можуть бути визнані співучасниками злочину й на них так само розповсюджуватиметься юрисдикція США.

З юридичної точки зору, припинення відносин між країнами через корупцію – це абсурд, це неможливо. Єдине, що може зробити наша влада у цій ситуації – побороти корупцію.

{2-}

Володимир Огризко, дипломат, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.), Надзвичайний і повноважний посол України

Це сигнал, який нам вчергове надсилають не лише американці, а весь Західний світ. Якщо ми думаємо, що ми будемо однією рукою отримувати допомогу, а другою рукою поринати в корупцію, то це наївні й марні сподівання. Якщо ми хочемо реальних змін, з корупцією треба боротися не формально, а реально. Це сигнал для того, щоб усі розуміли: фінансова допомога, яка нам вкрай необхідна, буде лише в тому випадку, якщо корупційні схеми будуть припинені. Якщо ж вони залишатимуться, дуже швидко буде прийнято відповідне рішення, і гроші не потраплять в Україну, допомога, безумовно, буде скорочуватися.

В цілому, все, що потрібно зробити, прописано в коаліційній угоді. Тепер влада повинна родемонструвати, що вона ставиться до цього серйозно, а не так як завжди: пишемо красиві програми, а потім їх не виконуємо.

Українська корупція стала «притчею во язицех», тому, я не думаю, що у розслідуванні, яке ініціюють американці требу шукати руку Москви. Радше треба пильнувати за руками українських корупціонерів, які не хочуть її витягнути з державного бюджету.

{3-}

Антон Геращенко, депутат Верховної Ради, «Народний Фронт»

В США є сили, які хочуть допомагати Україні, а є сили, які не хочуть цього робити. Останні ставлять, в цілому, досить справедливе питання, чи не буде так, що допомога, яку вони надають Україні, буде використовуватися не за призначенням. Те, що Україна займає одну з останніх сходинок в рейтингах корупції – це факт. Тож, питання можна ставити навіть так: чи зможе взагалі Україна перемогти в цій війні, якщо в неї буде такий рівень корупції? Завдання нової Верховної Ради – створити всі необхідні умови для боротьби із корупцією: законодавчі, фактичні, контрольні, обрати на пости міністрів справедливих, порядних і чесних людей

Знаєте скільки в Америці конгресменів? Більше 400. Контролювати кожного і слідкувати за тим, що він робить, ми не можемо. З корупцією треба боротися і це – факт.

Що ж до впливу Москви, я не знаю, який шлях цього конгресмена, що він робив раніше, які його цілі. Я не маю достатньо інформації, щоб коментувати це питання.

{4-}

Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Атлантичної ради США, співкерівник програми «Україна в Європі»

Стів Стокман – це конгресмен-республіканець з Техасу, який нещодавно відвідав Україну. Він також пов'язаний із ослабленим рухом «Чайна партія», який скептично ставиться до більшості випадків іноземної допомоги, адресованої будь-якій країні.

Його запит демонструє, що він позиціонує себе як відповідального контролера за такою допомогою.

Тим не менш, його прохання подано навіть не на рівні комітету Конгресу або підкомітету, який потребуватиме вирішення лідерами Конгресу або їх групами. Це звернення до Дослідницької служби Конгресу (CRS), допоміжної сили Конгресу.

В цілому, він призведе тільки до появи звіту через кілька місяців, який буде заснований на даних відкритих джерел інформації та думках громадян. Звіт не буде включати в себе будь-яких серйозних прямих дослідження, оскільки це виходить за рамки повноважень служби.

Коротше кажучи, запит республіканця Стокмана навряд чи змінить позицію всередині конгресу щодо допомоги Україні. Тим не менш, це нагадування про те, що в той час як США і Європа готові надати значну довгострокову економічну допомогу Україні, і в той час як в Конгресі зростає кількість прихильників ідеї постачання летальної високоточної зброї та інших оборонних засобів, така допомога повинна супроводжуватися серйозними реформами, суттєвим скороченням випадків лобіювання чиїхось інтересів, пошуку наживи та, головне, випадків корупції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: