Аваков VS Ярема. Прокуратура та міліція обмінялись звинуваченнями

Аваков VS Ярема. Прокуратура та міліція обмінялись звинуваченнями

Правоохоронці звинувачують один одного в гальмуванні розслідування злочинів на Майдані, безкарності представників минулого режиму та «кришуванні» нових корупціонерів

Між Генпрокуратурою та МВС триває неоголошена війна. Правоохоронці з різних відомств звинувачують один одного в гальмуванні розслідування злочинів на Майдані, безкарності представників минулого режиму та «кришуванні» нових корупціонерів.

16 грудня на «Главкомі» було опубліковане інтерв’ю колишнього радника глави МВС Арсена Авакова, а тепер депутата від «Народного фронту» Антона Геращенка. Соратник міністра внутрішніх справ заявив, що Генпрокуратура намагається перекинути власні прорахунки на міліцію та часто стає на сторону злочинців з великими статками. Такі звинувачення не могли залишити без уваги представників Генпрокуратурию. У відомстві на Різницькій доволі різко відреагували на пасажі з інтерв’ю «Главкому».

Генеральний прокурор Віталій Ярема вирішив парирувати звинувачення через свого старшого помічника з особливих доручень Валерія Карпунцова. Прокурорські також не втримались і поставили кілька провокаційних питань міліцейським, відповіді на які Арсену Авакову та його соратнику Геращенко, доведеться давати публічно.

Валерій Карпунцов: «Генеральну прокуратуру здивувала відверта неправдива інформація щодо співпраці МВД та органів прокуратури»

Щодо притягнення до відповідальності працівників спецпідрозділу «Беркут» у кримінальному провадженні про вчинення в період протестних акцій в Києві масових вбивств та інших злочинів щодо протестувальників хотілося відмітити наступне:

• Розслідування цих особливо тяжких злочинів є вкрай складним, а очікування суспільства негайних та дієвих результатів у цьому провадженні потребує злагодженої роботи всіх структурних ланок слідчих, прокурорів, оперативних підрозділів правоохоронних органів та й загалом усього державного апарату країни.

• Однак у період березня-серпня 2014 року слідчі постійно стикалися з різноманітними перешкодами та іншими факторами, які негативно впливали на хід розслідування. Одним з найбільш негативних факторів, що перешкоджали швидкому та повному розкриттю цих злочинів була пасивна та безстороння позиція підрозділів МВС України.

• У спецпідрозділі міліції «Беркут», співробітники якого своїми протиправними діями під час протестів неодноразово шокували всю країну, практично не відбулося зміни керівної ланки. Крім оголошення про розпуск спецпідрозділу «Беркут», який фактично перетворився в зміну назви цього підрозділу, жодних дієвих заходів щодо його очищення від осіб, що дискредитували себе протиправними діями, не відбулося. Так, у полку міліції особливо призначення «Беркут» при ГУ МВС України в м.Києві (перетворений в спеціальний полк міліції) керівниками залишилися всі колишні командири, за виключенням Кусюка С.М, котрий втік. Більше того, на теперішній час у спецроті, командир та бійці якої обґрунтовано підозрюються у причетності до вбивств на вул. Інститутській в Києві керівником було призначено одного з командирів взводу, бійці якого також перебували 20.02.2014 зі зброєю на вулиці Інститутській в м. Києві.

• Як з’ясувалось в ході слідства, співробітників колишнього підрозділу ПМОП «Беркут» представники керівництва МВС України запевнили, що претензії до цього підрозділу відсутні, а слідство щодо них ведеться виключно з ініціативи Генеральної прокуратури України, яка виконує політичне замовлення. Як наслідок жодної доказової інформації за результатами проведених слідчих дій з представниками цього підрозділу не отримано.

• За весь час роботи по розслідуванню даного провадження МВС України не надало доказів щодо причетності правоохоронців до вчинення вбивств протестувальників. Навпаки, керівництво МВС України бійців спеціального полку міліції при ГУМВС України в м.Києві (колишній ПМОП «Беркут») та внутрішніх військ, які перевірялися слідчими прокуратури на причетність до вбивств, відряджало до Донецької та Луганської областей для участі в Антитерористичній операції.

До речі, слідчі Генеральної прокуратури виїжджали до зони АТО з метою отримання відомостей від колишніх беркутівців та інших працівників МВС, які відряджені керівництвом МВС до зони АТО у якості бійців спеціального полку міліції при ГУМВС України в м.Києві (колишній ПМОП «Беркут») та внутрішніх військ.

Окремо викликає суттєві нарікання робота підрозділів МВС України та СБ України по розшуку підозрюваних. Жоден із оголошених в розшук підозрюваних у причетності до вчинення вбивств на Майдані підрозділами МВС України не затриманий. Більше того, до слідства не надано інформації хоча б про можливе місце перебування цих осіб.

Всі ці факти підтверджені процесуальними документами. Вони будуть оприлюднені. Якщо і подалі буде здійснюватись робота спрямована не на спільну діяльність по притягненню високо посадовців режиму до відповідальності, а на створення медійного популізму, основаному на неправдивій і перекрученій інформації, то прокуратура України буде більш активно оприлюднювати відомості про реальних винуватців у затягуванні розслідуванні справ і про хід притягнення таких горе-працівників до відповідальності.

А від речників МВС хотілося б отримати відповіді на наступні питання:

Чому:

• майже удвічі (з 13 967 до 25107, або на 79,8%) зросла кількість особливо тяжких правопорушень?

• є тенденція до зростання у 2,4 рази кількості умисних вбивств та ушестеро незаконних позбавлень волі або викрадень людини? При цьому збільшення кількості зареєстрованих убивств відмічається й у регіонах, де не проводиться АТО. Зокрема, у Волинській, Тернопільській, Чернігівській областях більше ніж наполовину, Одеській і Харківській – на понад третину, Сумській – майже на третину.

• на 34,6 % збільшилась кількість розбоїв, на 12,2% - крадіжок з квартир?

• збільшилась майже вдвічі (11 763 проти 6 552 у минулому році) кількість злочинів, пов'язаних із незаконним заволодінням транспортними засобами? При цьому, якщо вказаний стан злочинності на території Донецької та Луганської областей має об'єктивне підґрунтя, то подібні передумови її збільшення на території міста Києва (у 2,2 раза) та Тернопільської (у 2,1 раза)і Миколаївської (на 82,6 %) областей, відсутні.

• На 50,9% зросла кількість злочинів, пов’язаних з перешкоджанням законній діяльності журналістів?

• знижується ефективність роботи оперативних підрозділів? За матеріалами лише кожної п’ятої оперативно-розшукової справи розпочинаються кримінальні провадження.

Інтерв’ю нардепа Антона Геращенко «Главкому», яке спровокувало публічну дискусію Генпрокуратури та МВС, читайте тут.

Фото: Станиіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: