Перший день Давосу. Порошенко називає головного спонсора терористів

Перший день Давосу. Порошенко називає головного спонсора терористів

Основні меседжі президента у зверненні до світової спільноти

Сьогодні, 21 січня, в швейцарському Давосі відкрилося щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму. На цей найвпливовіший бізнесовий захід цього року зібрались близько сорока глав держав та урядів. Загалом за чотири дні у форумі візьме участь більше двох тисяч делегатів зі 140 країн світу. Серед них: канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Оланд, держсекретар США Джон Керрі, прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, президент Швейцарії Сімонетта Соммаруга, прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян. Українську делегацію очолив президент Петро Порошенко, який, щоправда, врешті, вимушений був скоротити свій візит і у зв’язку із загострення ситуації на Сході України в перший же день вилетіти назад.

Загалом в рамках форуму було заплановано 280 конференц-сесій. Але, незважаючи на розмаїття тем та викликів – від проблем екології, дефіциту ресурсів до соціальної інтеграції та продовольчої і енергетичної безпеки, важливе місце на форумі відвели саме ситуації в Україні. Учасники вже почали обговорення впливів на міжнародну економіку та розвиток бізнесу в регіонах, де за останній рік загострилися конфлікти. В цьому аспекті українсько-російська війна та її наслідки не могли не стати однією з головних тем в Давосі.

Щоправда, друга сторона конфлікту - ані президент Росії Володимир Путін, ані прем’єр-міністр Дмитро Медведєв – в Давос цього року не з’явились.

На думку народного депутата від «Народного фронту» Остапа Семерака, ця відмова має насторожувати. «Очевидно, Путін не відмовиться від спроб світової «гегемонії» Росії. Це очевидний сигнал радикалізації політики РФ, який має очікувати світ», - припустив політик. І додав, що в таких умовах Україна має максимально докласти зусиль для переозброєння армії, «закрити» рух через розмежувальну лінію, добудувати реальний кордон та забезпечити допомогу всім бажаючим покинути непідконтрольну територію в зоні АТО.

Натомість, представник російської делегації, віце-прем’єр РФ Аркадій Дворкович виправдав, поведінку глави своєї держави, повідомивши, що «такі запрошення Путін отримує щороку, але сьогодні він зайнятий внутрішнім порядком денним». Інших причин, за його словами, тут шукати не треба.

Окрім Дворковича, представляти Росію у Давосі відправилися перший віце-прем’єр Ігор Шувалов (він же і очолив делегацію), міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, міністр фінансів Антон Сілуанов та президент Татарстану Рустем Мінніханов.

Та говорити про припинення конфлікту на Донбасі українським представникам з ними навряд чи був сенс. Хоча і без цього діалогу українська делегація покладає багато сподівань на цьогорічний Всесвітній економічний форум.

Ще напередодні заходу заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків наголосив, що завдання, яке перед собою ставлять українські лідери, – довести, що Україна захищає безпеку всієї Європи.

«Також важливим є питання інформованості про зміни і реформи, які відбуваються в Україні. Дуже важливо поінформувати наших партнерів, що ми робимо і яких результатів досягаємо, які зміни у суспільстві та керівництві країни відбуваються. І третє питання – це діалог з міжнародними фінансовими інституціями щодо залучення додаткових коштів для підтримки України», - зазначив представник української делегації. За його словами, вперше на зустрічі у Давосі будуть обговорені питання того, наскільки небезпечними є воєнні конфлікти і тероризм для ведення бізнесу та економічного розвитку окремих держав і цілих регіонів.

На спеціальних сесіях у Давосі Україну, окрім Шимківа, представляють міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, міністр фінансів Наталія Яресько, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.

Основні теми обговорення з їхньою участю, в тому числі, і в рамках традиційного «Українського сніданку», що відбудеться 23 січня, - економічні реформи і наслідки конфлікту на Донбасі, фінансова допомога та інвестиції у економіку країни.

Вже в ході дебатів 21 січня Наталія Яресько висловила думку, що ринки та інвестори переоцінюють ризики, які існують в Україні. «Якщо ви подивитися на економічну ситуацію, вона систематично переоцінюється, з моєї точки зору, від кризи 2008 року», - сказала вона. Міністр фінансів наголосила, що тоді Україні прогнозували дефолт, який все ж так і не стався. «Україна продовжила сплачувати по рахунках та продовжила бути відповідальним позичальником», - зазначила вона. На її думку, світ дещо недооцінив стійкість та силу українського народу, а також його готовність та бажання заплатити ціну за зміни в країні. Яресько також впевнена, що ринки не можуть адекватно оцінити всі ті зміни та реформи, що відбуваються в країні. «Вони просто дивляться на статистику та цифри, а не на людський елемент, який в Україні, можливо, був одним із основних факторів, що спричиняє помилкову оцінку ринками ризиків. Як нація сьогодні Україна сильніша, ніж її оцінюють ринки», - додала Яресько.

Нинішня криза, як нагадала у Давосі міністр фінансів, пов’язана із бойовими діями та корупцією попереднього режиму. І уряд сьогодні, за її словами, вживає всі необхідні заходи для подолання корупції та проведення реформи судової системи. «Наша мета – мир. Ми вкладаємо 5% ВВП в цьому році на нашу армію», - зазначила вона, додавши, що 15 мільярдів доларів, яких потребує Україна, - це дуже мала сума грошей у порівнянні з тим, чого потребувала Греція.

Сам Петро Порошенко у зв’язку із ускладненням ситуації в Україні був вимушений скоротити свій візит у Давос. Він повідомив, що повернеться до Києва одразу після переговорів із директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Також сьогодні, згідно із повідомленням прес-служби Адміністрації президента, гарант мав зустрітися із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, прем’єр-міністром Китайської Народної Республіки Лі Кецяном та всесвітньо відомими економістами, політиками, підприємцями: предмет переговорів – подолання економічної кризи, залучення інвестицій та зовнішньополітичної ситуації.

Порошенко також встиг обговорити програму взаємодії з підтримки реформ в Україні із секретарем Організації економічного співробітництва та розвитку Хосе Анхелем Гурріа. Той, в свою чергу, підтвердив, що рішення Організації від 12 березня минулого року про призупинення процесу вступу Росіє до ОЕСР та активізації співробітництва Організації з Україною залишається чинним. І вже найближчими днями заплановано проведення спільних заходів щодо реалізації антикорупційної політики України та побудови інституційної спроможності. Хосе Анхель Гурріа запевнив, що ОЕСР готова розширити програми співпраці з Україною, і свою готовність виступити донорами вже підтвердили Естонія, Литва, США, Словаччина, Швеція та загалом Європейський Союз.

Також на форумі в Давосі Петро Порошенко виступив із промовою в рамках сесії «Майбутнє України». Загалом, президент говорив близько півгодини, в тому числі, і відповідаючи на питання німецького політика, екс-віце-канцлера ФРН та члена правління Давоського форуму Філіппа Реслера.

В основному, президент говорив про готовність України впроваджувати реформи та мінятися, про війну, розпалену на Сході держави Росією, її наслідки та жертви. А також закликав світ підтримати Україну у протистоянні російській агресії.

Для того, мабуть, щоб краще донести свої думки, він привіз з собою і продемонстрував всім присутнім… частину корпусу автобуса, який потрапив під обстріл біля Волновахи.

«У мене тут є частина автобусу з Волновахи, із ушкодженнями від російської ракети. Для мене це символ терористичної атаки проти моєї країни. Такий самий, як Charlie Hebdo», - наголосив президент України та закликав світ об’єднатись в боротьбі із тероризмом.

«Ми боремося не тільки за власну незалежність, ми боремося за європейську безпеку та європейські цінності. І я хотів би попросити вас бути об’єднаними. Тероризм – це не лише проблема України, це навіть не проблема Європи. Боротьба з тероризмом – це наша спільна справа», - сказав Порошенко.

-- Основні меседжі у виступі Порошенка в Давосі

- Тероризм – це не лише проблема України. Це – проблема світу.

- Терористи, що стріляють в українських цивільних та військових, безумовно мають підтримку та підконтрольні Російській Федерації.

- Згідно з даними розвідки, відомо, що на території України знаходиться більше 9 тисяч військових. Також на територію України доправлено більше 500 ворожих танків та важкого озброєння. «Якщо це не агресія, то що це?» - звернувся Порошенко до присутніх.

- Офіцер Надія Савченко нічого не зробила. Вона захищала свою країну, а її вивезли в Росію і незаконно тримають там.

- Україна не хоче нової мирної угоди, а бажає виконання Мінського меморандуму. Формат подальших переговорів вже занотований в Мінських домовленостях. Треба вводити режим вогню та відводити важку зброю. Рішення для Росії в рамках конфлікту на Донбасі просте. «Перестаньте постачати терористам зброю, закрийте кордон. Досить простий план врегулювання, мирний план. Якщо бажаєте обговорювати щось інше – ви не підтримуєте мир, ви підтримуєте війну».

- Коли буде припинення вогню, ми будемо проводити місцеві вибори за українським законодавством. Людину, яка вирішує щось за Луганськ чи Донецьк, мають обирати місцеві мешканці. Але ці вибори мають бути визнані світом.

- Сьогодні українці обирають євроінтеграційний курс – більше 78%. Це підтвердили результати останніх парламентських виборів. А кількість прихильників курсу на членство в НАТО перевищує 50%.

- Унітарний устрій держави Україна підтримує більшість українців. За федералізацію – лише 10%. «Раніше питання релігії, мови розділяло мою країну. Сьогодні Україна єдина, і ми готові забезпечити референдум з будь-яких питань, включно з питань мови, питань структури держави, а також єдиного та унітарного устрою України, який буде підтриманий на відміну від федералізму».

- Вони (Росія – «Главком») очікують, що ми будемо повністю знищені війною, що у нас не залишиться ресурсів. Але ми бажаємо впроваджувати реформи в Україні. Ми вже робимо серйозні кроки. Ми зменшуємо бюрократичний апарат, децентралізуємо бюджет, надаємо більше можливостей регіонам.

- Під час минулої зустрічі в Давосі в українському уряді була одна людина, яка вільно розмовляла англійською мовою. Сьогодні в українському уряді є тільки одна людина, яка не розмовляє вільно українською мовою.

- Я впевнений, що за два роки ми досягнемо енергетичної незалежності від Росії. Ми зможемо побудувати нові шляхи для отримання норвезького газу, газу з Європи. Також у нас в країні буде йти видобуток сланцевого газу. Україна незабаром ще й створить прозорі ринки електроенергії та вугілля.

- Ми маємо вірити в Україну, тому що ми боремося за мир. Я – президент миру. Я впевнений: немає військового рішення проблеми на Сході України. Нам потрібні добре скоординовані дії, щоб добитися миру. Не тільки в моїй країні, але й в усьому світі. Ми боремося і воюємо за європейську безпеку, за європейські цінності. Якщо ви боретеся за цінності, ви переможете в цій боротьбі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: