Геннадій Москаль: Анатолію Гриценку має світити не менше десятка років

Геннадій Москаль: Анатолію Гриценку має світити не менше десятка років

Колишній головний кримський міліціонер про арешт Анатолія Гриценка

В понеділок правоохоронці затримали колишнього спікера кримського парламенту регіонала Анатолія Гриценка. Пізніше в прокуратурі розповіли, що це пов’язано з його земельними махінаціями, а справа порушена 21 січня.

Про земельну корупцію на півострові під опікою високих чиновників начальник кримської міліції розповідав вже давно, але тоді прокуратура ігнорувала передані їй матеріали. Після президентських виборів Янукович відправив Гриценка з Криму подалі - в Херсон, хоча і там він довго в губернаторському кріслі не засидівся. Останнім часом кримська преса писала про конфлікт між Анатолієм Гриценком та прем’єром Криму Василем Джарти. Тому не дивно, що саме з цим конфліктом і пов’язали активність правоохоронців.

З іншого боку, вже давно треба було знайти цапа відбувала за той безлад, що творився із землею в Криму за роки правління Партії регіонів. До того ж, влада обіцяла посадки членів своєї команди, а Гриценко якнайкраще підходить на таку роль.

Про все це в інтерв’ю «Главкому» розповів екс-керівник кримської міліції, колишній представник президента на півострові, перший заступник комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю Геннадій Москаль.

Геннадію Геннадійовичу, нещодавно правоохоронці затримали колишнього спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка. Ви довгий час очолювали кримську міліцію, є розуміння, чому саме зараз відбулося затримання?

Згадайте, коли з першим робочим візитом до Криму приїздив Віктор Янукович, то сказав повернути всю вкрадену землю. Зрозуміло, що ніхто нічого не повернув. Тепер от Джарти почав компанію зі звільненнями кримськими татарами зайнятих земель. Лідери Меджлісу Джемільов і Чубаров володіють ситуацією, а тому розповіли прем’єру півострова, а той передав Президенту, що спочатку треба не чотири сотки землі в у кожного татарина віднімати, а забрати вкрадені тисячі гектарів.

І будучи представником Президента в Криму, і начальником місцевого міліцейського главку, завалював прокуратуру матеріалами щодо Анатолія Гриценка. Але тоді прокурор Криму Бойко все ніяк не міг знайти склад злочину в діяннях спікера парламенту.

Тому здвиг у цій сфері я пов’язую з тим, що є нове керівництво місцевої прокуратури, Гриценко вже не спікер і не «видатний діяч» Партії регіонів. Також є політична воля когось покарати. Перед виборами Партія регіонів не давала ображати своїх, щоб не було непотрібного розголосу. І ця тактика регіоналів заохочувала людей до безкарності. Скажу вам відверто – ні один клаптик землі в Криму без його дозволу не виділявся. Гриценка пов’язали абсолютно заслужено. Хоч і з запізненням, але справедливість восторжествувала. Ось в цій ситуації я з цілковитою впевненістю можу сказати, що ніяких політичних репресій немає.

Я неодноразово розмовляв з керівниками Партії регіонів, казав їм, що у них в Криму є кадрові помилки. Що рано чи пізно за це треба буде розплачуватися власним авторитетом. Ось це і сталося.

Розкажіть детальніше про матеріали, які ви направляли щодо Гриценка в прокуратуру Криму. Там дійсно було доведено провину колишнього спікера?

Повторю, був там такий прокурор Володимир Бойко. На пана Гриценка я пачками направляв матеріали в прокуратуру і на його славетну команду. Але цей Бойко ніде не знаходив складу злочину, або повертав назад документи: то ми кому не там поставили, то в когось пояснення не взяли. Так всі ці матеріали ходили по колу, а я поїхав з Криму. Можливо, зараз Гриценка взяли ще за моїми матеріалами. Не можу стверджувати за який факт його заарештували. Але таких фактів було достатньо, щоб просту людину посадити на вісім-десять років. По хорошому, Анатолію Гриценку має світити не менше десятка років.

Яка роль в схемі розкрадання землі була у Анатолія Гриценка? Адже землю виділяли місцеві ради й парламент АРК. Формально до цього не мав стосунку…

Та які рішення… Рішення можна підписувати, а можна бути тіньовим власником. Гриценко тримав в жорстких рукавицях весь Крим. Будемо відвертими, прем’єр був у нього немічною лялькою. Тому Гриценко фактично керував і партією, і всім півостровом.

Змалюйте основні схеми розкрадання землі, які були в той час…

Що сьогодні говорити про те, що було? Скільки там всього було, і далеко не на одного Гриценка. Він, до речі, постійно зі мною судився, позовів 30 мабуть за мою позицію щодо нього і кримської землі. Я ж відкрито про все говорив, про всі його махінації і незаконні відведення. Ніхто з мерів міст чи рад не міг дати землю без згоди Гриценка. Аби таке сталося, то його б запакували через день. Він все контролював. В ті часи служба боротьби з економічними злочинами, УБОЗ, сімферопольський міськвідділ, райвідділи направляли масу матеріалів щодо Гриценка.

Якщо влада візьметься за кримську землю, то затримання Гриценка буде тільки початком. Там вони накуролесили такого, що на десять справ буде. При чому, там немає чого списувати на оранжевих, Ющенка чи Тимошенко. Вони при владі в Криму ніколи не були. Тому списати на попередників, як вони це роблять в Україні, Партії регіонів в Криму не вийде.

От зараз найкраще спитати в Могильова про схеми розкрадання землі. А ще в кримінального авторитета «Мельника». Вони втрьох робили всі ці справи в Криму.

Якщо ви кажете, що подавали матеріали на багатьох чиновників, і тут згадуєте про участь Могильова. То може і до нього дійдуть руки?

Та там на кого з колишніх посадовців не ткни пальцем – не промахнешся. Можна садити. На того ж Могильова ми подавали масу матеріалів, але прокуратура нічого не знаходила чомусь, підсліпувата Феміда до них була. Але Гриценко, «Мельник» і Могильов ходили обнявшись, душі один в одному не чаяли.

Я всі ці матеріали подавав, натомість потім мене тільки перевіряли. До кожної сільради писали, чи я часом землю десь в Криму не отримав. Навіть, коли церкву побудували, то шукали, чи не відведена мені земля була під неї. Вже і Бога не боялися, і то не знайшли в мене ні сотки землі кримської, ні сантиметра. Хоча працював там три рази, мав можливість брати участь в земельних аферах. Але я цього не робив, й іншим намагався не дозволяти. На жаль, була така політична ситуація – все, що збирали, лягало на полиці. Сьогодні ситуація змінилася, і від я того тільки радий. В питанні арешту Гриценка і боротьби з земельною кримською корупцією я солідарний з владою. Якби мене спитали, кого треба садити в Криму, я би написав список на шість сторінок.

Назвіть хоча б кілька прізвищ?

Чому я буду це казати? Хай піднімають наші матеріали, там все написано. Вони ж мабуть за ними садять Гриценка, просто тепер дали їм нове життя.

Як Могильов пішов проти колишнього соратника, адже Гриценка «брала» міліція? Чи Могильова самого залякали справами?

А хто такий Могильов? Має бути воля керівництва держави. Якщо він не виконає наказ, завтра на його місце знайдеться десяток інших. Злочини Гриценка буде розслідувати прокуратура, адже проти депутата Верховної Ради Криму постанова про порушення кримінальної справи виноситься прокурором АРК, або Генпрокурором або його заступником.

На ваш погляд, наскільки вагомий вклад кримських татар в розкрадання земель? Джарти їм так ледь не війну оголошує…

Якщо брати те, що захопили кримські татари, навіть одного відсотку не буде від вкраденого владою. Не в них проблема, тим більше, що самозахватами займалися всі національності. Тема землі і самозахватів – це не тема для спекуляцій. Вже сто разів було знайдено вихід, як цивілізовано вирішити проблему – створити комісію і систематизувати захоплення, і людям без землі дати по одній ділянці. Хто не має права на землю – не дати. Але ніяка влада цього не робить.

Всіх влаштовує ситуація, коли татари роблять вигляд, що захоплюють, а влада робить вигляд, що з ними бореться. В цей час роблять свої справи. Хіба кримські татари позахоплювали землі в Ялті? Їм там жодного сантиметра не дали. Їм дозволяють захоплювати в степних районах, щоб створити проблему, яка б відволікала увагу від розбазарювання дорогої землі. На них дуже зручно все валити, це гарна «відмазка». А в той час донецькі, київські, пітерці, москвичі набрали землі стільки, скільки могли взяти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: