Андрій Мохник: Аваков має відповідати за Бочковського, якого саме він рекомендував на посаду

Андрій Мохник: Аваков має відповідати за Бочковського,  якого саме він рекомендував на посаду

Екс-міністр від «Свободи» прокоментував звинувачення в корупції, висунуті колишніми соратниками по Кабміну

Боротьба з корупцією в Україні набуває нових форм. Затримання голови Держслужби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького прямо на засіданні уряду – безумовно, ноу-хау цієї влади. Сама форма цього затримання була сприйнята неоднозначно – хтось аплодував такій реалізації «грузинського досвіду» в наших реаліях, хтось назвав «показухою». Принаймні вже пішли жарти про те, що незабаром міністри та керівники відомств будуть присилати на такі засідання своїх заступників від гріха подалі.

Але запам’яталося засідання уряду не тільки цим затриманням. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на брифінгу в Кабміні звинуватив у корупції колишніх колег по минулому уряду – міністрів-«свободівців»: «Мені дуже жаль, що розійшлись колеги з партії «Свобода», які тут мітингували. Я здалеку побачив, у тому числі свого колегу з попереднього уряду зі «Свободи». Я б хотів, щоб він був присутнім на сьогоднішньому засіданні уряду. У мене є також деякі питання до тих колег, які раніше сиділи за столом, а тепер намагаються заховатися за лозунгами. Ведеться не одне корупційне розслідування. Сьогоднішнє затримання – це ще не кінець».

Відео: Youtube, Информационное агентство «Українські Новини»

Щоб ні в кого не виникало сумнівів, про кого йдеться, Аваков уточнив: «У «Свободі» є два міністри, які були у складі уряду. За обома міністерствами йде розслідування». Націоналісти мали в минулому уряді портфелі міністра аграрної політики (Ігор Швайка) та міністра екології та природних ресурсів (Андрій Мохник). Обидва ці відомства потенційно «корупційноємні», а на адресу Швайки вже неодноразово були закиди в ЗМІ щодо його не зовсім сумлінної роботи в міністерстві.

«Свободівці» впевнені, що Аваков ополчився на них через їхні вимоги притягти до відповідальності прем’єра. На «свободівців» велике враження справила прес-конференція в парламенті відстороненого на початку місяця Яценюком голови Госфінінспекції Миколи Гордієнко – той звинуватив керівництво уряду в покриванні корупційних схем і звернувся до Генпрокуратури щодо перевірки діяльності Кабміна. Нечисленні парламентські депутати від «Свободи» навіть вимагали скликання позачергової сесії, аби Гордієнко міг повторити свої звинувачення з парламентської трибуни і їх прокоментував Генпрокурор, та задля створення ТСК з приводу розслідування потенційних злочинів.

Поки невідомо, чи призведе війна звинувачень і компроматів колишніх соратників по уряду і коаліції до якихось конкретних результатів і тим більше звинувачувальних вироків. Але пафосних слів про те, хто є реальним борцем з корупцією, а хто її тільки імітує, щоб самому не нарватися на звинувачення ГПУ та МВС, ми ще почуємо багато.

Екс-міністр Андрій Мохник, який зараз зосередився на партійній роботі, видав свою порцію претензій на адресу Яценюка та Авакова та звинуватив першого – у покриванні корупційних справ, а другого – в порожніх звинуваченнях.

Чи були для вас несподіванкою звинувачення Авакова? Причому претензії стосуються періоду, коли прем’єр-міністр був той самий, що й зараз.

За весь час, коли я очолював міністерство і після того, як я вже перестав бути міністром, жодної кримінальної справи і жодного виклику в міліцію та прокуратуру як свідка чи, тим більше, підозрюваного не було. Причиною випаду проти «свободівців», власне, став наш пікет Кабміну щодо шаленої корупції, факти якої озвучив відсторонений голова Держфінінспекції Гордієнко, – зловживання на 7,5 мільярдів гривень. Жодної реакції Кабінету міністрів немає. У Авакова не виникло питань ні до Яценюка, ні до будь-кого. «Свобода» запропонувала створити слідчу комісію в Верховній Раді та провести позачергове засідання з цього приводу, що, мабуть, дуже роздратувало представників «Народного фронту» і вони вирішили відповісти нам в такий «піарний» спосіб.

Які є вас підстави вірити Гордієнку?

Є документи і акти перевірки Держфінінспекції, це не лише слова Гордієнка. І ці документи оскаржуються зараз в судах радниками прем’єр-міністра. Таке враження, що Яценюк зацікавлений, аби ці акти на багатомільярдну корупцію просто не фігурували. Щоб «Укретелеком» і далі продовжував знаходитись у власності Ахметова, хоча, наприклад, в Іспанії колишнього міністра Колобова заарештували за цю оборудку.

Тобто Аваков просто емоційно спонтанно імпровізував, коли казав про існуючі розслідування проти вас?

Аваков мав відповідати за Бочковського, якого саме він рекомендував на цю посаду і наполягав на тому, щоб його призначили. Саме Яценюк протягував цю кандидатуру на Кабінеті міністрів, хоча міністри-«свободівці» протестували проти цього. І щоб не відповідати, що він призначив, як сам каже, корупціонера, він знайшов інших злодіїв в нашому обличчі.

Якщо це навіть так, то виходить, що команда Яценюка визнала помилки і заарештувала цих людей.

Що вони визнали? 7,5 мільярдів – Бочковський, навіть якби хотів, стільки б не міг наробити. Мова йде про «Укрзалізницю», де знову ж таки керує креатура команди Яценюка, про «Укртелеком» і інші величезні зловживання, не порівняні до масштабу Державної служби надзвичайних ситуацій. На це немає жодної відповіді. Слава Богу, що вони влаштовують шоу в прямому ефірі, але вже два тижні висять обвинувачення Гордієнка, після яких в будь-якій нормальній європейській країні прем’єр усувається з посади хоча б на час розслідування, а у нас нема жодної реакції. Вже не кажу, що Авакова не цікавлять ті питання, які мають корупційну складову впродовж діяльності Яценюка. От колишня «тушка» Скосар заявив, що дав Яценюку шість мільйонів доларів за місце в списку «Батьківщини» в 2012-му році. Він пройшов детектор брехні, у нього є всі документи, але Авакова це не цікавить.

Тож ви не вірите, що проти вас і Швайки є реальне розслідування?

Аваков – посадова особа найвищого рангу. Відповідно він має керуватися фактами – називати номери проваджень, кримінальних справ, які епізоди, хто фігурує, а не кидати звинувачення, як якийсь фейсбучний троль. Якщо у нього є до мене питання, він міг би підійти на пікеті і запитати, але він не знайшов хвильки часу для цього. І не знайшов часу за ті майже чотири місяці, що я вже не є міністром, мене запросити, відповідно до норм КПК, у тих справах, що він буцімто розслідує. Якщо ви звернули увагу, Аваков сказав, що питання є до міністрів, але розслідування ведеться щодо міністерств.

У вас є хоча б підозри – що саме вам можуть закидати? Ви не намагались по своїх каналах дістати цю інформацію? Про можливі зловживання того ж Швайки хоча б були витоки в ЗМІ.

Я не читаю «темники» штабу «Народного фронту» і не знаю, що вони там висмоктали з пальця. Мені їхня розсилка не приходить.

Але ж, наприклад, за вашого керівництва міністерством ще в серпні 2014 року СБУ затримувала посередника від департаменту Мінприроди за хабар.

Було таке. Але я, на відміну від теперішнього міністра, мав радниками трьох людей від силових структур, які це досліджували і щось дослідили. Проте, наскільки я знаю, та кримінальна справа не має сьогодні судового продовження. Вони за два тижні збирались все довести, але до сьогодні все застрягло ще на рівні дослідження матеріалів справи.

Чи відомо вам, що зараз відбувається в Мінприроди, бо нинішній міністр пан Шевченко – один з найзагадковіших членів Кабміну?

Те, що він розказував у звіті на сто днів діяльності уряду, – звітував про те, що робило міністерство за часів, коли я очолював його, і озвучував плани на майбутнє. Що він робив ці сто днів – я не знаю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: