Павло Мовчан: Всі картки перебувають у керівництва фракції

Павло Мовчан: Всі картки перебувають у керівництва фракції

Опальний бютівець з лікарні розповів про неадекватні дії Тимошенко

Гнів Юлії Тимошенко стосовно сімки бютівців, які підтримали перенесення виборів на 2012 рік, зрозумілий. Вибори в березні дозволили б їй зайти в парламент та позбавитись нав’язливої прокуратури і всіх кримінальних справ. А що буде через півтора роки, і який статус буде в самої Тимошенко, зараз сказати в Україні не може ніхто.

Тому зрозуміло, чому вона дала команду так швидко і без зайвих сентиментів погнати з фракції сімох депутатів, які підтримали зміни до Конституції. Логіка проста – зрадників треба карати. Проте і в ситуації зі зрадниками не все так очевидно. Наприклад, Павло Мовчан, голос якого також зарахований «за», на момент голосування перебував в лікарні. Про що і повідомив «Главкому» буквально за 25 хвилин після голосування. Більше того, він стверджує, що переніс вже третю операцію за три місяці, а тому йому далеко не до політичних розбірок в парламенті.

Сьогодні «Главком» зумів нарешті детально поговорити зі старим рухівцем, головою «Просвіти» й народним депутатом від БЮТ Павлом Мовчаном щодо подробиць вчорашніх подій. По телефону в його голосі відчувається втома, розчарування та образа. Перш за все – на Тимошенко, яка, не розбираючись ні в чому, вигнала його з фракції. Навіть не поцікавилась станом його здоров’я. Також він дуже болісно реагує на закиди, що голосування за Конституцію відбулося через його домовленість з Андрієм Клюєвим.

Павле Михайловичу, ми знаємо, що вчора під час голосування за зміни до Конституції ви перебували у лікарні й особисто не голосували за це рішення. Поясніть, як ваша картка змогла взяти в ньому участь?

Думаю, не відкрию вам таємниці, що всі картки народних депутатів здаються керівникам фракції. Ця процедура зафіксована. У БЮТ картки збираються сотниками чи десятниками. Потім вони розставляють картки і ними проводиться голосування. І в Партії регіонів, і в БЮТ, і в КПУ всі так роблять. Моя картка у керівництва фракції БЮТ.

Коли ви віддали свою картку?

Я її не забираю, у нас взагалі картки з фракції не забираються. Тому всі картки перебувають у керівництва фракції.

Хто відповідальний за вашу картку?

Не знаю.

Яка була реакція ваших колег по фракції на інцидент з голосуванням?

Телефонували… Але треба телефонувати заздалегідь, до того, як виключати з фракції. А мені телефонували й казали, що вже є рішення. Мене ж ніхто ні про що не інформував. Вони ж там добре знають, що я на лікарняному, бо я вже майже два місяці на лікарняному. Мене іноді випускають, але останнім часом я у лікарні в Феофанії госпіталізований. Які до мене претензії?

Можливо, хтось з керівників фракції вибачався?

Хто? Навпаки, мені керівники фракції телефонували й кричали, що я продажний.

Хто це був?

Вони знають хто.

Добре, а ви не намагалися зв’язатися з людьми, яким віддали картки?

Я ні до кого звертатися не буду. В колі однодумців так справи не з’ясовують й не чинять. Якщо це рефлекторні люди й виконують забаганки певних осіб, то з ними й розмови немає. Їм треба будь-що мандат у цьому році, їм Туніс засвітив.

Я не буду дискутувати, але якщо мене обирали на п’ять років, чому я повинен жертвувати мандатом Яценюку і Тягнибоку? Вони ж прийдуть в парламент зі своїми групами на виборах в 2011 році. Група Тимошенко прийде в парламент надзвичайно ослабленою.

Ви б голосували за зміни до Конституції, якщо б таки прийшли в парламент, а не хворіли?

Я найперше домагався б голосування за зміни до Конституції бюлетенями. Бо я з перших днів демократичного скликання виступаю за вирішення таких питань тільки бюлетенем. Це єдиний спосіб визначити легітимність голосування. Всі б голосували кожен за себе.

Чи проголосували б бюлетенями за перенесення дати виборів?

Бюлетенями було б зовсім інше голосування. Там треба було б розводити різні вибори, і голосувати за кожні окремо.

В якому форматі бачите свою подальшу роботу в парламенті? Приймите вибачення керівництва БЮТ?

Керівництву БЮТ не властиві вибачення чи з’ясування обставин справи. Вони вважають, що всі інші депутати – це підлеглі, завербовані до царської армії відбувати повинність. Це не політична дисципліна або однодумство. Ні, тим паче, відчуття команди.

Якось свою роботу подальшу в парламенті ж бачите?

Та яке це має значення! Хто як взагалі себе бачить? Хтось бачить біля Юлі, але в неї дуже тісна лава. Самооборони там вже не буде, вони всі переметнулись до Януковича. Якщо вибори будуть наступного року, то боротьба за місце біля Юлею буде дуже жорстка. Це ще, якщо Юлю на вибори пустять. А тому треба воювати не проти членів своєї команди, а воювати за кожного свого члена і не поводитися з ними так, як зі мною.

Можливо, що після вчорашніх подій будете налагоджувати співпрацю з коаліцією?

Я ж людина з великим політичним досвідом, ніколи не відступався від своїх принципів. І не буду цього робити, ніякої коаліції!

Є інформація, що ситуація навколо вас пов’язана з тим, що представники влади пообіцяли дати грошей на організацію «Просвіта»…

Чого тільки не говорять. Вчора мені кричали, що я продажний. А я відповідаю – приїдь у лікарню й я поділюся з тобою, мені саме подушку привезли. Це ж абсурд з «Просвітою»! Ось так намагаються мене дискредитувати. Вони не можуть цього зробити за мої позиції і прямоту оцінок. Хіба в Юлі є голоси, щоб не пройшло конституційне рішення? Якби були дотримані процедури, то ще можна було якось протидіяти ухваленню змін до Конституції. А якщо Тимошенко погодились на таку процедуру голосування, картками, то зрозуміло, що вона програє. А тоді вона киває в нашу сторону і говорить, що винен Куровський і Мовчан. Самі ж це допустили!

Кажуть, мовляв, там тиснуть на депутатів, через братів і дочок. Та ніхто на них не тисне... Юлія Тимошенко зі мною за три роки ні разу не поговорила. Ось це лідер, який за три роки три хвилини не знайшов для розмови зі мною? Це до того, чого вона може від мене вимагати. Якщо ти хотіла з’ясувати мою ситуацію, цінуєш мою думку, то треба було хоча б поспілкуватися. Якщо твоя власна оцінка є домінуючою, й ти її нав’язуєш іншим, то завжди програєш.

Пам’ятаю, як Тимошенко нав’язувала, що «ширка» для України була великим благом і парламентська республіка - супер добре. Бо ж прем’єра і Президента обирають парламентом. Це вже всі позабували, але я був один з не багатьох, хто був проти ПРіБЮТ. Як я їм після цього можу подобатися?

Там же зібралася така… Хоча там є хороші люди. В партії Соболєва хороші хлопці. Але орієнтація бути слухняним гвинтиком хибна. Про це говорив свого часу Видрін, але не буду про це. Я у лікарні. Крапка.

Вже пішли чутки, що ви ледь не спеціально сховалися в лікарні, щоб потім розповідати, що не могли голосувати за Конституцію…

Як спеціально? Я переніс вже третю операцію. В мене була перша операція в листопаді, потім друга в грудні, і ось тепер ще одну переніс. Це теж я спеціально? Це як казали, що Ерік Сафонов вирізав собі апендицит, коли виключали Солженіцина зі спілки письменників. Він тоді керував Рязанською спідкою письменників, був моїм другом. Казав мені, що це ж треба було добалакатися, що людина собі сама вирізає апендицит. Мені нічим займатися, як собі операції спеціально робити, безкінечні уколи переносити?

Також є інформація, що останнім часом ви спілкувалися з Андрієм Клюєвим, і він ніби проводив з вами певну роботу…

Ні, з ним я не зустрічався. А хотілося б, є про що поговорити (сміється).

А з Артемом Пшонкою не спілкувалися останніми місяцями, кажуть, що вас бачили разом? Нібито це в розрізі можливого переслідування вашого брата – екс-замміністра екології...

Та не знущайтеся з мене, це нісенітниця! Мене бачили з Пшонкою? Та я не знаю ні Пшонки, ні Кукурузки.

Фото: segodnya.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: