Як СБУ ловила сепаратистів в Інтернеті

Як СБУ ловила сепаратистів в Інтернеті

Нормальні сайти надовго опинилися в офлайні, а сепаратистські ресурси продовжують працювати?

Рівно два роки тому Податкова служба навідалася до хостинг-провайдера Mirohost, щоб призупинити роботу відомого Інтернет-магазину Rozetka. У вересні 2014 р. СБУ вилучила сервери газети «Вести». Нині новий гучний «інтернет»-сказал. Упродовж тижня СБУ провело дві великі операції, вилучивши серверне обладнання у компаній дата-центрів у Києві і Харкові, підозрюючи їх у сприянні діяльності сепаратистських сайтів.

Навіть попри такі жорсткі заходи деякі сайти-порушники продовжують працювати, тому що свої ресурси тримають далеко за межами України. А от десятки тисяч ні в чому невинних клієнтів, яким не пощастило опинитися на серверах українських компаній, можуть надовго опинитися офлайн, і, як наслідок, зазнати значних збитків, через що піти з України. Принаймні такої точки зору дотримуються більшість експертів рикну. Зі свого боку силовики запевняють, що діяли відповідно до закону і обіцяють скопіювати усю інформацію із вилучених серверів для клієнтів, які постраждали в результаті дій правоохоронців.

7 квітня співробітники Служби безпеки України вилучили сервери київської компанії-реєстратора доменних імен NIC.ua з чотирьох її дата-центрів у Києві. Вже за тиждень, 16 квітня представники СБУ в Харківській області провели обшук і вилучили серверне обладнання та роутери у харківського дата-центру SteepHost. Причини – нібито компанії-реєстратори сприяли роботі сепаратистських сайтів, які або закликали до силового захоплення влади, або агітували фінансування бойовиків.

В обидвох випадках силовики у своїх діях посилаються на ухвали судів. Щодо NIC.ua, то оперують ухвалою Печерського райсуду столиці від 20 березня 2015 року. Згідно з текстом документу, обшук і вилучення обладнання NIC.ua проводилися в рамках розслідування кримінальної справи за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації... Карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років).

У випадку із харківською компанією СБУ посилається на ухвалу Київського районного суду Харкова від 7 квітня. Згідно із текстом документу, обшук і вилучення обладнання відбулося в ході розслідування кримінальної справи за ч. 2 ст. 110-2 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) і стосувалися фінансування так званих «ЛНР» і «ХНР» через сервіс change-wm.com.

Серед сепаратистських сайтів, які хотіла заблокувати СБУ значаться, зокрема www.nahnews.com.ua, www.slv.org.ua, www.slavgromada.wordpress.com. Загалом, близько десятка ресурсів, на яких правоохоронці побачили заклики «до силового повалення державного ладу», а також «на яких розміщується автоматизована система для поширення матеріалів, у яких присутні заклики до збору грошей на «ЛНР» і «ХНР» (створення «Харківської народної республіки»). Однак після вилучення апаратури з дата-центрів київської і харківської компаній деякі сепаратистські ресурси все одно продовжили працювати, як, наприклад, сайт www.slavgromada.wordpress.com.

Все «тому що фактично самі сайти знаходяться не у нас, у нас (були зареєстровані) тільки домени», - пояснює свою непричетність до порушень директор компанії NIC.ua Андрій Хветкевич. Керівник столичної компанії каже, що силовики декілька разів попереджали NIC.ua про порушення, але юридично непросто розірвати з компаніями-порушниками контракти, саме тому їх відключення не було таким швидким, як хотілося би силовикам. «Минулого року від нас вимагали відключити сайт Губарев.info у Дніпропетровську, ми це зробили, питання було зняте», - згадує позитивний приклад вирішення конфліктного питання Хветкевич. «Для того щоб заблокувати сайт, який порушує законодавство України, досить офіційного запиту від відповідних органів. Ми регулярно отримуємо запити від СБУ про таких сайтах і блокуємо їх. Чому цього разу СБУ вирішили не направляти запит нам, а вилучити сервери компанії - мені не зрозуміло», - дивується він.

В той же час хакер Євген Докукін з групи «Українські кібер війська» зазначає, що домен сайту Губарєва компанія NIC.ua дійсно закрила, але тільки після того, як СБУ видала їй в серпні минулого року відповідне рішення суду. «Вони закрили домен Губарєва, але так і не закрили інших сайтів. Нарешті мені вдалося переконати СБУ діяти рішуче і вони вилучили сервери провайдера», - передає слова хакера ресурс AIN.

За словами голови харківської компанії SteepHost Андрія Кисельова, усього силовики вилучили близько 130 серверів, через що близько тисячі сайтів пішли в офлайн. Загалом через радикальні дії СБУ постраждали більше 30 тис. клієнтів компаній-реєстраторів, серед яких, наприклад, відомий новинний ресурс Watcher журналіста Максима Саваневського.

Якщо помилки не будуть усунуті, їх клієнти понесуть значні збитки. Про це розповів керівник компанії з управління активами «Ефективні інвестиції» Микола Ковальчук. «У мене корпоративний сайт. Відповідно до закону, я повинен надавати щорічний звіт. Якщо контролюючи органи зайдуть на сайт і не побачать його на своєму моніторі, до мене застосують певні штрафні санкції. Наскільки я пам’ятаю, мінімум – це 17 тис. грн», - сказав він.

Така ситуація, як запевняють критики дій силовиків, може спричинити навіть відтік капіталу з України через відмову співробітничати з українськими компанії вітчизняних і закордонних клієнтів та партнерів. «Як свідчить практика, 15-30% компаній-клієнтів можуть через конфлікт із силовиками вирішити піти від нас і зареєструватися за кордоном», - пояснив «Главкому» Хветкевич можливі наслідки.

Та формально правоохоронці мали право проводити як обшук, так і вилучати обладнання у компаній-дата-центрів, визнає Тетяна Попова, голова правління «Інтернет Асоціації України», організація, яка об’єднує компанії-хостери і компанії-реєстратори доменних імен в Україні. Однак силовики мали б перш за все керуватися доцільність і пропорційністю застосування сили, каже голова робочої групи «Інтернет Асоціації України» з питань протидії кіберзлочинності Олександр Ольшанський. «Це межа, яку правоохоронці не мали би переступати, вчиняючи свої дії», - висловив свою точку зору у коментарі «Главкому» пан Ольшанський. За його словами, у конфлікті винні як силовики, так і представники компаній-реєстраторів. Мовляв, скоріше за все, конфлікт розгорівся через якусь дрібницю. Одна сторона вирішила іти жорстко по закону, а інша відповідала формально на якийсь запит, тому вони не порозумілися. За його словами, силовики нині уже шукають можливість виправити помилки.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський на своїй сторінці у Facebook радить клієнтам компаній, що постраждали від вилучення серверів, звертатися до слідства, аби скопіювати свої дані та відновити сайти. Він не визнає дії СБУ помилковими, однак обіцяє власникам за два місяці повернути вилучені сервери. «Ми намагалися діяти максимально делікатно. Ми могли припинити роботу близько 100 тисяч сайтів, але цього не зроблено і мова йде про десятки сайтів. Тому усі, хто стикнулися з проблемами і не є власниками сайтів сепаратистського спрямування можуть звернутися до слідства і ми допоможемо їм скопіювати дані», - сказав Лубківський на брифінгу.

«У багатьох хостинг-компаній є великі клієнти, які можуть споживати до 30-50% від загального обсягу послуг конкретного майданчика. Якщо такі клієнти зрозуміють, що ситуація на краще не зміниться, вони не будуть ризикувати своїм бізнесом і підуть за кордон», - вважає технічний директор веб-агентства Lama.Media Філіп М’ясников. За його словами, нині доволі просто мати домен .ua або .com.ua і при цьому фізично розміщувати свій сайт десь у Нідерландах або у Німеччині. «Якщо українські хостинг-компанії почнуть втрачати великих корпоративних клієнтів, то ринок вірутальних хостингу і колокейшн (розміщення серверів) в Україні просто перестане існувати», - вважає експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: