Як заощадити на електроенергії?

Як заощадити на електроенергії?

Підвищення тарифів на електроенергію змусило українців думати, як зекономити.

Підвищення тарифів на електроенергію змусило українців думати, як зекономити. Фахівці попереджають, що найбільше електрики споживають у звичайній родині холодильник та обігрівач, а в більш заможній – пральна та посудомийна машини і кондиціонер. Від електрочайника за можливості вони радять просто відмовитись. При виборі побутової техніки обов’язково треба звертати увагу на відповідне маркування.

Крім того, українці масово почали переходити на енергозберігаючі лампи, проте є проблеми з їх подальшою переробкою. Більше того, утилізація цих ламп з часом може стати співставною з проблемою утилізації ядерних відходів.

Про це в прес-центрі «Главкому» розповідали заступник голови Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Марія Малая та завідувач відділу енерговикористання та оптимізації енергоспоживання Інституту загальної енергетики НАН України Віктор Білодід.

Марія Малая: «Використання двозонового лічильника може сприяти суттєвій економії електроенергії»

Подорожчання електроенергії, зокрема для населення, є світовою тенденцією. Загальновідомо, що традиційні енергоджерела, на жаль, є вичерпаними, і тому на сьогодні всі країни світу останні десятиліття звертають увагу на розвиток відновлюваних джерел енергії. Наша держава також прийняла ряд законодавчих актів, які стимулюють вироблення електроенергії з відновлюваних джерел, в Україні також діє «зелений тариф». Але всі ми розуміємо, що здешевлення електроенергії за рахунок відновлюваних джерел – це справа не сьогодення, а майбутнього. Досвід закордонних країн, в яких цей напрям вже розвинутий, доводить, що з часом цей високозатратний на сьогодні захід окуповується дуже швидко, і собівартість такої електроенергії у світі має тенденцію до зниження. Отже, через десятиліття ми будемо говорити, що ця енергія буде набагато дешевша, аніж з традиційних джерел.

На сьогодні у нас проблема економії електроенергії стоїть як перед населенням, так і перед державними органами, перед об’єктами соціальної сфери, які утримуються за рахунок бюджетів. Вже в минулому році урядом була прийнята Державна цільова програма з енергоефективності на 2010-2015 роки, яка, зокрема, передбачає проведення санації споруд бюджетних установ (дитячих садків, шкіл, лікарень). Крім того, цією програмою передбачається реалізація за рахунок коштів державного бюджету проектів з переведення об’єктів соціальної сфери на використання альтернативних видів палива, впровадження відновлюваних джерел енергії, як-то використання теплових насосів для опалення таких будівель.

Питання економії електроенергії для населення можна розглядати з декількох точок зору. Насамперед йдеться про прості та малозатратні організаційні заходи, які кожен може зробити у своїй оселі. З 1 лютого збільшено тариф, це досить суттєво відчувається на гаманці українців, які споживають електроенергію у своїй оселі на місяць більше 150 кВт. Тому будь-які заходи по зменшенню використання електроенергії позитивно вплинуть на бюджет кожної родини. Для багатоквартирних осель, в першу чергу, при обранні побутової техніки необхідно звертати увагу на її енергетичне маркування. У всьому світі, зокрема в країнах ЄС, на сьогодні застосовується певна класифікація. Побутова техніка, в залежності від споживання електроенергії, поділяється на відповідні класи енергоспоживання А, В, С, D, E. Минулого року урядом був прийнятий технічний регламент, який впроваджує в Україні українську енергетичну марку. Вона затверджена ще кілька років тому Держстандартом України і з цього року для побутової техніки, яка виробляється в Україні і яка імпортується в Україну, буде запроваджена українська енергетична марка, яка адаптована до чинних на сьогодні енергетичних марок в країнах ЄС. При цьому треба зауважити, що з минулого року в країнах ЄС почався процес перегляду стандартів по енергетичному маркуванню, тому що техніка не стоїть на місці. Порівняно з класом А (який формально є найвищим і найбільш енергоефективним) в Європі вже діють стандарти на побутову техніку класу А++.

Крім того, щоб зекономити, необхідно просто вимикати світло. Небагато громадян знає про те, що побутова техніка у режимі stand-by також споживає електроенергію. Тому, якщо ви не знаходитесь в оселі, не користуєтесь технікою, доцільно взагалі її вимикати від електромережі, щоб заощаджувати таким чином.

Для приватних будинків можливо використання відновлюваних джерел енергії, зокрема сонячної енергії для освітлення. Існують світильники Salar, які не потребують приєднання до електромережі і їх можна використовувати на присадибних ділянках для освітлення території. Вони живляться від денного світла, і на сьогодні є вже настільки ефективними, що навіть у зимовий період їх вистачає для освітлення прибудинкової території у темні періоди доби.

Власникам приватних будників також доцільно було б скористатися тією нагодою, що в Україні є так звані двозонні тарифи, які дозволяють економити на сплаті електроенергії за рахунок використання електроенергії не в пікові часи, а у нічний час. Тобто, якщо електроенергія йде для опалення будинку, то використання двозонового лічильника може сприяти суттєвій економії електроенергії. Тим більше, що існує система акумуляції енергії.

До того ж є зовсім прості способи, які навіть для мене були новиною, але не потребують витрачання грошей. Наприклад, для того, щоб збільшувати освітлення в кімнатах, доцільно частіше протирати вікна і освітлювальні прилади від пилу. Використовувати люмінесцентне освітлення, а не лампи накалювання. Краще використовувати світлодіодні джерела освітлювання, але вони досить дорогі. Утеплення приміщень, заміна вікон та дверей теж сприяє економії електроенергії. На власному прикладі можу сказати, що цієї зими після заміни всіх вікон вперше не використовували електрообігрівач для додаткового опалення квартири.

Віктор Білодід: «Періть вночі, коли дешевша електроенергія»

Легко давати рекомендації, як заощаджувати, бо реально це не завжди вдається. Статистика свідчить про те, що споживання електричної енергії в Україні населенням стабільно зростає і за останні п’ять років в середньому збільшилось на 7,1%.

Заощаджувати легко людям з малими достатками, в яких техніки різного призначення у побуті небагато. Якщо людина витрачає електроенергію лише для освітлення, роботи телевізора та якихось невеликих приладів, тут заощаджувати можна шляхом купівлі високоефективної техніки з низьким споживанням електричної енергії. Зокрема, останні покоління провідних виробників демонструють дуже низькі рівні витрат електроенергії на побутову техніку. В тому числі можна заощаджувати на світлі шляхом включення енергоефективних світильників, які сьогодні досить ефективні, але дуже дорогі. Тут економія є можливо віртуальною, тому що на покупку цього обладнання потрібно буде витратити більше коштів, ніж ви заощадите в поточному році. Зате ви зекономите в наступному.

У кого ж є велика квартира, багато побутових приладів, зокрема пральна та посудомийна машини, кондиціонер, заощаджувати можна, лише обмежуючи користування цими приладами або відмовившись від них у певні періоди. Є такий захід економії: періть вночі, коли дешевша електроенергія. Але для цього потрібно встановити спеціальний лічильник, який веде облік спожитої енергії вдень чи вночі. Є різні типи цих лічильників, які можуть обліковувати і три періоди: піковий, звичайний та нічний. Тарифи на цю електроенергію різні, тож можна суттєво зекономити в грошах.

Пані Маріє, уточніть, будь ласка, сонячні лампи теж будуть встановлені в школах та дитсадках?

Марія Малая: Ні, там все набагато простіше. Реалізація цієї програми вже розпочалась у минулому році. Для дитячих садків та шкіл, де це буде економічно вигідно, будуть в тому числі використовуватись і сонячні колектори для підігріву води. Ми будемо запроваджувати на об’єктах соціальної сфери перевід на використання альтернативних видів палива та відмову від споживання природного газу. У нас є великий напрямок використання теплових насосів.

В принципі також може використовуватись як біопаливо, так і перевід на електроенергію. Доведено, що використання двозонних тарифів на електроопалення економить бюджетні кошти, бо опалення газом для бюджетних установ обходиться дорожче. Наприклад, був реалізований проект у Рівненській області для обласної лікарні, де встановили теплонасос і споживання по оплаті рахунків зменшилось в десятки разів на рік. Їм залишилось сплачувати за використання води та невеликі витрати на електроенергію. Так основні витрати було зменшено.

Чи є статистика, скільки людей в Україні споживають більше 150 кВт? Які електроприлади найбільше та найменше споживають електроенергії?

Марія Малая: Стосовно статистики, то у нас такої немає. Її можна отримати в Держкомстаті або в НКРЕ.

Найбільше, як для звичайної, небагатої родини споживає холодильник. Пральна машина також енергозатратна. Багато електроенергії витрачає звичайний електрочайник. Я вдома взагалі відмовилась від його використання, але в мене газова плита. Звичайно, багато електроенергії потребують електрообігрівачі.

Віктор Білодід: Влітку максимальне споживання у кондиціонерів. Тому вмикаючи кондиціонер, ви перекриваєте усі норми споживання всіма іншими приладами, які є у вас в квартирі.

Щодо маркування електроприладів, воно буде таким, як в Європі, чи якимось іншим?

Марія Малая: Стосовно маркування, то найбільш енергоефективним є клас А, а все, що нижче, відповідно більше споживає електроенергії. В багатьох країнах Європи техніки, нижче класу Е вже заборонена до продажу. У нас, на жаль, вона ще реалізовується, тому потрібно завжди звертати на це увагу.

Наприклад, в Нідерландах використовується така програма для населення, де в магазинах поруч із ціною товару вказано, скільки буде коштувати використання цього товару на рік, і відразу можна порівняти. Звичайно, техніка класу А коштує дорожче, ніж класу Е. але кожен сам має вирішувати: або він зараз купує дешевшу техніку і буде більше сплачувати за електроенергію, або купує більш енергоефективну і в результаті заощадить.

Те маркування, яке у нас буде вводитись, повністю відповідає європейській директиві. Там чітко вказуватиметься, скільки споживає прилад протягом року. В цьому році десь з травня-червня маркування буде починатися з холодильників і пральних машин.

Якщо ви купуєте техніку європейського виробника, то там це маркування і класифікація є. Якщо ви купуєте техніку, наприклад, китайського виробництва, то маркування для них не є обов’язковим, і лабораторне підтвердження, скільки ця техніка споживає, немає. Метою цього маркування є те, що споживач буде мати достовірну інформацію, яку техніку він купує.

Маркування буде присвоюватися самим виробником, а перевірка за європейською системою буде здійснюватися нашими сертифікованими лабораторіями при Держспоживстандарті. Виробник сам ставить марку, а далі на запит Агентства вибірково перевіряється товар з партії. Ми плануємо зробити так, як закордоном: якщо техніка не відповідає зазначеному виробником класу, ця інформація розповсюджується на сайті відповідної лабораторії нашого Агентства, і через засоби масової інформації поширюється населенню. Виробник буде зобов’язаний проставити маркування. Якщо товар буде, наприклад, з Китаю, то без маркування його не можна буде провести через кордон.

Як ви ставитеся до енергозберігаючих ламп? Чи підлягають вони вторинній переробці і чи є у них шкідливі речовини, в порівнянні із звичайними?

Віктор Білодід: Безперечно, там є шкідливі речовини, і їх потрібно спеціально збирати і утилізувати. Хоча і звичайні бажано не викидати, тому що там є певні елементи, той же вольфрам і т.д., які можуть утилізуватися з користю.

Як рахують гроші тризонні лічильники?

Віктор Білодід: Є три види тарифів на електричну енергію: нічний, піковий і звичайний. Потрібно подати в «Київенерго» спеціальну заявку, щоб встановити ці лічильники для того, і щоб вас поставили на спеціальний облік.

Тобто, для того, щоб встановити такий лічильник, потрібно звернутися в компанію постачальника? Це по всій Україні чи лише в Києві?

Віктор Білодід: По всій Україні.

Якою є різниця між цими тарифами?

Марія Малая: Коефіцієнт «1» - це фактично нормальна ціна на електроенергію. З 23.00 до 7.00 – коефіцієнт «0,4». В пікові навантаження - 8.00-10.00 і 20.00-22.00 – коефіцієнт «1,5». 7.00-8.00, 11.00-20.00 та 22.00-23.00 – коефіцієнт «1».

Такі лічильники дорогі?

Віктор Білодід: Такі лічильники коштують від 500 до 1000 гривень.

Є інформація від людей, що «Київенерго» відмовляється встановлювати такі тризонні лічильники…

Віктор Білодід: Вони, звичайно, гальмують це, бо їм не вигідно. Потрібно настійливо до них звертатися і вимагати.

Якою є енергоємність ВВП і наскільки планується її зменшити в цьому році?

Марія Малая: За 2010 рік статистичної інформації ще немає. В 2009 році енергоємність ВВП виросла, але це було пов’язано з падінням самого ВВП. Тобто, в 2008 році ще була тенденція до зниження, в 2009 вже за наслідками 2008-го особливо по промисловості, де було дуже велике падіння обсягів виробництва, тенденція була до росту. В 2010 році цей показник, за попередніми оцінками, знизився. В принципі останні роки в умовах кризи це більше залежало не безпосередньо від енергоефективності, а від того, що знизився обсяг ВВП.

Відповідно до Державної цільової програми, заплановано зниження енергоємності ВВП порівняно з 2008 роком, у 2015-му на 20%.

Віктор Білодід: Стосовно енергоємності ВВП є багато спекуляцій. Багато говорять, що у нас енергоємність в 5 і більше разів вища, ніж в європейських країнах. Це неправда, тому що невірно рахують. Енергоємність у нас дійсно вища, але не настільки. У нас в 2008 році – це 0,4 кілограма нафтового еквіваленту на долар, а в Європейському Союзі в середньому - 0,2%, тобто енергоємність ВВП в Україні вдвічі вища, ніж в країнах ЄС.

Але при цьому забувають, що Україна є особливою країною, як і інші країни пострадянського простору, де тіньова економіка займає дуже суттєву частину. Якщо врахувати тіньову економіку, яка за свідченнями високих посадових осіб нашої держави, складає як мінімум 50-60%, то по енергоємності ВВП ми виходимо на рівень Швеції, економіка якої вважається дуже ефективною. Тобто, в середньому енергоефективність нашої економіки досить таки висока, але це за рахунок окремих підприємств та високоефективних галузей. А є ряд напрямків, де ця ефективність дуже низька, зокрема, житлово-комунальна сфера, металургія. Також дуже неефективна електроенергетика, де питомі витрати палива на виробництво енергії найбільші в світі.

Що треба змінити в житлово-комунальній сфері?

Віктор Білодід: В цій сфері щось змінити важко. У нас більше 1 мільярда метрів квадратних житла, з яких за останні 20 років побудовано приблизно 15%. Приблизно 50% від того, що будується в останні 10 років, будується за стандартами із втратами тепла 75 ват з квадратного метра і менше. При цьому європейські стандарти уже становлять 50 ват. У решті будинків втрати тепла 200 і навіть 300 ват з квадратного метра. Перебудувати цю величезну структуру можливо лише еволюційним шляхом на протязі найближчих ста років, коли будуть будуватися нові більш ефективні будинки.

Марія Малая: В Польщі в спальних районах також панельні будинки, побудовані ще в 1970-80-х роках. Вони цю проблему вирішили, провівши санацію будівель, що в принципі можна було б зробити і у нас. Але в Україні головною проблемою є невирішеність питання власності самого багатоквартирного будинку. Наприклад, в Польщі з самого початку це були кооперативи, тобто окрема юридична особа, і держава мала змогу започаткувати програму по безвідсотковому кредитуванню санації таких будівель. І вони за десять років змогли максимально вирішити проблему кінцевого споживання тепла. Вкладати в модернізацію мереж, припиняти втрати тепла в мережах потрібно, але поляки ділилися своїм досвідом, що основне – це зменшити кінцеве споживання тепла.

Для кооперативів і ОСББ відносини по виділенню кредитів юридичній особі можливі. Ми на майбутній рік в рамках нашої Державної програми плануємо розпочати кредитування багатоквартирних будинків, але це можливо лише там, де є юридична особа власник цього будинку.

Яких саме заходів можна вжити для утеплення будинку?

Віктор Білодід: Добудувати теплоізолюючу стінку, що певним чином зменшить площу вашої квартири. Можна збудувати стінку зовні, що пропонувалося для п’ятиповерхівок. Замінити вікна більш ефективними, зараз роблять три скла в пакеті і більше. Але це все дорогі речі, ви повинні будете вкласти великі гроші. Я підрахував, що краще збудувати новий будинок, ніж це все перебудовувати у великому багатоквартирному будинку.

Марія Малая: Пінопласт досить дешевий, але він не довговічний. Є матеріали, у яких гарантія 150 років, але вони дуже дорогі – це покриття для утеплення з полімерів, скла. До речі, в Шостці уже відкрився завод, який ці випускає панелі по утепленню. В Польщі використовували пінопласт і подібні матеріали по утепленню, а наверх штукатурку – це те, що ми бачимо і у нас.

Скільки грошей буде виділено на цю програму?

Марія Малая: Я поки що не можу сказати, тому що зараз ми проводимо оцінку реальної потреби по кількості цих ОСББ, кооперативів. Ми робимо це обґрунтування для Міністерства фінансів, щоб вимагати кошти. Це буде безвідсотковий кредит в гривні, скоріше всього через якийсь державний банк. Можливо, буде проведено конкурс і це буде комерційний банк чи декілька.

В багатьох країнах заборонено виробництво і продаж лампочок розжарювання. Якою є ситуація Україні?

Марія Малая: Ще в 2008 році було розпорядження уряду про заборону використання лампочок розжарювання потужністю більше 100 ват (крім раніше закуплених, якщо у когось на складах завалялися) в бюджетних установах і в установах комунальної сфери. Для населення заборони поки що не передбачено. До речі, в усіх країнах ЄС вже заборонено виробництво і продаж цих лампочок. Але виникло інше питання – утилізація люмінесцентних ламп, при чому сам виробник «Philips» говорить у весь голос, що це велика проблема. В країнах Євросоюзу є програма утилізації, якої як і по утилізації акумуляційних батарей в Україні немає.

Фото: sannews.com.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: