«А хто вбив мене?». Перші наслідки «розкриття» вбивства Бузини

«А хто вбив мене?». Перші наслідки «розкриття» вбивства Бузини

Затримання підозрюваних у справі про вбивство скандального журналіста викликала збурення в середовищі патріотів

Рівно через два місяці після убивства журналіста Олеся Бузини МВС України заявило про розкриття злочину. Так, саме про «розкриття». Хоча насправді мова іде лише про затримання кількох підозрюваних у причетності до резонансного злочину.

З цього приводу міністр Арсен Аваков скликав термінову прес-конференцію, на якій відразу повідомив імена двох із трьох затриманих. Мова іде про 25-річного Дениса Поліщука і 30-річного Андрія Медведька. Очільник відомства також повідомив, що це не вичерпний перелік затриманих, оскільки обшуки та розшук тривають.

Прізвища затриманих нічого не скажуть пересічним громадянам, однак серед патріотично налаштованих громадських активістів ці люди є доволі відомими.

Андрій Медведько є громадським діячем і навіть спробував себе у політиці. Він намагався потрапити на останніх виборах до Київради, балотуючись від партії «Свобода» на окрузі №35, де його суперником була колишня соратниця Леоніда Черновецького Алла Шлапак.

Андрій брав участь у бойових діях в АТО у складі міліцейського батальйону «Київ-2».

Денис Поліщук також є громадським активістом і політиком, який брав участь в акціях протесту на Майдані. У 2012 році він балотувався до Верховної Ради України. Поліщук отримав 52 місце у списку Української національної асамблеї (УНА), яку тоді очолював один із лідерів Радикальної партії Ляшка, народний депутат Роман Шухевич. Пізніше вступив до лав батальйону Міноборони «УНСО», в складі якого також брав участь в АТО

-- Версія МВС

У міліції наполягають, що мають беззаперечні докази причетності хлопців до убивства Олеся Бузини. За словами глави МВС Арсена Авакова, такими доказами є експертизи ДНК з кинутого злочинцями одягу на місці злочину, експертизи слідів в автомобілі, прямі покази свідків, матеріали негласного спостереження, яке вели оперативники карного розшуку МВС щодо підозрюваних у злочині.

Затриманим «готується повідомлення про підозру за ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство), а також вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою», ідеться в повідомленні на офіційному сайті МВС. Про мотиви злочину наразі ніхто не говорить. В коментарі «Главкому» радник Арсена Авакова, депутат Антон Геращенко не виключив, що до злочину причетні російські спецслужби, однак вдаватись у деталі цієї версії він не захотів. «Мотиви можуть бути різні - як на замовлення, так і з особистих переконань», - зазначив Геращенко. Хоча одразу після убивства вже колишній начальник київської міліції Олександр Терещук повідомляв про те, що правоохоронцями розглядаються дві версії вчинення злочину. «Журналістська діяльність - це перша і основна, друга - вбивство на ґрунті особистої неприязні, всі інші будемо розглядати по мірі надходження інформації», - обіцяв Терещук.

-- Версія націоналістів

Побратими затриманих називають підозрюваних патріотами і борцями із столичними забудовами, а арешт пов’язують із політичною діяльністю. «Влада почала арешти націоналістів з мого товариша Андрія Медведька, активіста Майдану і добровольця батальйону Київ-2… Ці хлопці займалися політикою, до того як пішли ловити сепарів на сході, і були невигідні багатьом людям», - написав на своїй сторінці у Facebook голова Дніпропетровської міської організації «Свободи» Кирило Дороленко.

Андрій Медведько на прізвисько «Менсон» є також активістом громадського націоналістичного руху С14. Соратник затриманого, помічник народного депутата України від «Свободи» Андрія Іллєнка Євген Карась припускає, що влада зараз затримуватиме усіх, хто був у русі С14. «Уже дзвонять в наш батальйон, щоб я з хлопцями нічого не чудив зі зброєю бо ми в АТО. Думаю, затримають і нас, але шити щось будуть лише Сергію Бондару і мені як тим, хто керували організацією в час коли ми займалися політикою», - написав Карась у соцмережі. «Менсон єдиний з нас лишився в Києві і на днях зустрічався з активістами щодо суду по люстрації Паскала (Василя Паскала), зама Авакова, що керував стеженням за активістами Майдану під час революції», - додав Карась.

Як повідомив народний депутат Ігор Луценко, сьогодні близько 14:00 він мав зустрітися з Медведьком, який повинен був передати йому якісь важливі документи про корупцію в МВС, але не встиг. Луценко виправдовує Медведька, бо той начебто у день убивства Бузини узагалі був в АТО і просто фізично не міг скоїти злочин. Депутат підозрює, що представники російських спецслужб, які досі є і в СБУ і у МВС діють проти патріотів, «які можуть мати якісь політичні перспективи».

-- Слід російських спецслужб?

Екс-нардеп від «Свободи» Юрій Сиротюк прямо обвинувачує міністра Авакова у безпідставному, на його думку, затриманні патріотів. «Якщо співставити факти, то дуже очевидним є, хто насправді агент Путіна в Україні. Пропри позірну патріотичну риторику, щоправда зухвало (російською) мовою окупанта, Аваков за рівнем репресій щодо українців уже переплюнув Захарченка тричі», - емоційно написав Юрій Сиротюк на своїй сторінці у Facebook.

Політолог Андрій Золотарьов погоджується з тим, що затримання представників націоналістичних організацій. яких підозрюють у вбивстві дійсно нагадує роботу російських спецслужб. «Є сакральна жертва – Бузина і є молоді націоналісти, які готові до активних дій. Вони займаються не тільки політикою, а ще й воюють в батальйонах на Сході. Це ідеальна комбінація. Враховуючи те, що серед радикалів дуже багато агентів спецслужб, я не здивований, що підозрювані виявилися саме з такого середовища», - висловив думку Золотарьов в коментарі «Главкому». Опосередкованим доказом того, що російські спецслужби планували мусувати тему вбивства Бузини, є створені у соцмережах спеціальні тематичні групи. Наприклад, у Facebook півтора місяці тому з’явилася сторінка «Списки Бузини», де «тусуються» проросійські активісти і противники «київської хунти», у «ВКонтакте», наприклад, є група «Олесь Бузина. Пам'ятаємо».

Також не дивує й те, що новину про затримання українських патріотів одразу ж підхопили російські ЗМІ, на шпальтах яких замайоріли заголовки на кшталт «Бузину вбили бандерівці».

Як вбили Бузину

Колишнього шеф-редактора газети «Сегодня», більш відомого за скандальною книгою «Вурдалак Тарас Шевченко» Олеся Бузину застрелили 16 квітня близько 13:20 біля його будинку на вулиці Дегтярівській у Києві. Нападників було декілька. Після скоєння злочину вони сіли в автомобіль і зникли. Згодом у той же день оперативники повідомили про знайдений біля станції метро Шулявська автомобіль Ford Focus синього кольору. Автомобіль з литовським номером BLI8108W, на якому начебто переміщалися злочинці, забирав евакуатор. За деякий час тодішній голова столичної міліції Олександр Терещук повідомив про те, на знайденому автомобілі «встановлені номера європейської країни – італійські». Прес-секретар київської міліції у день убивства повідомила, що злочин скоїли двоє осіб у масках.

Примітно, що убивство Бузини відбулося під час щорічної прес-конференції Президента Росії Володимира Путіна. Під час ефіру главі сусідньої держави повідомили про скоєний злочин, на що він одразу відреагував, назвавши убивство політичним. «Це не перше політичне вбивство в Україні. На даний момент ми маємо цілу серію таких вбивств», - сказав Президент країни-агресора, згадуючи убивство екс-нардепа Олега Калашникова, яке сталося напередодні, 15-го квітня.

Президент України Петро Порошенко теж назвав убивства Калашникова і Бузини подіями «одного ряду». На його думку, мета убивств – дестабілізація ситуації в Україні. Прем’єр Яценюк тоді заявив, що убивство вчинене «антиукраїнськими силами» за «класичним російським сценарієм», а глава МВС Арсен Аваков на наступний день після резонансного злочину пообіцяв залучити до розслідування найкращих фахівців і публічно представити результати їх роботи.

Тим часом в соцмережах набирає обертів рух на підтримку затриманих хлопців, які досі були відомі лише як активісти і патріоти. Українські користувачі дивуються з того, що вбивць «Небесної сотні», яких знімала не одна камера під час подій на Майдані досі не знайшли. «Вот бы радоваться, да нет. Днк нашли и все что угодно. Зубы, волосы, даже грязь из под ногтей и перхоть Только вот 100 человек на Майдане убивали, на видео снято кто убивал, как убивал, все знают, а найти не могут. А парочку стрелочников нашли, сейчас судят и у них в присяжных из 5 человек 4 бывшие сотрудники МВД, то есть никого не посадят», - робить висновок один з бійців Правого сектора Віталій Тіліженко. Цей пост проілюстрований фотографією Сергія Нігояна, убивство якого досі не розкрито. З надписом «А хто вбив мене?».

Станом на 18 годину 18 червня у Шевченківському райсуді Києві тривало засідання щодо обрання запобіжного заходу для затриманих. Примітно, що справи Поліщука і Медведька розглядались у різних залах. Зала, у якому відбувався суд над Медведьком, був забитий людьми. Серед присутніх - народні депутати Ігор Мосейчук і Ігор Луценко.

Перед засіданням Андрій Медведько подав клопотання про відвід судді Оксані Хардіної, оскільки вона напередодні давала дозвіл на арешт підозрюваних і є, на думку заарештованих, зацікавленою особою. Проте суддя клопотання відхилила. Лідер громадської організації «Чорний Комітет» Богдан Тицький на своїй сторінці у Facebook написав, що перед початком засідання підозрюваного Поліщука водили по будівлі суду з мішком на голові. Засідання по справі Поліщука веде суддя Володимир Бугіль.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: