Василь Онопенко: «Немає ніяких підписів за мою відставку»

Василь Онопенко: «Немає ніяких підписів за мою відставку»

Глава Верховного Суду розповів про можливу завтрашню відставку

Завтра остаточно вирішиться доля «опозиційного» голови поки ще незалежного від влади Верховного Суду. Про його можливу відставку говорять вже понад півроку, проте тільки зараз ця перспектива стала для нього як ніколи реальною.

Онопенко вважався креатурою Тимошенко, і саме з її фракції опинився у кріслі головного судді країни. Після приходу до влади Віктора Януковича та прийняття судової реформи повноваження Верховного Суду, фактично, помножилися на нуль, і з часом цей орган має стати «весільним генералом» судової системи. Одночасно з цим пішли розмови про плани групи юристів з оточення Президента (до яких злі язики зараховують Андрія Портнова та Сергія Ківалова) зняти Онопенка, навіть не дочекавшись збігу терміну його повноважень восени 2011 року.

Ще одним ударом по Василю Онопенку стали арешт його зятя Євгена Корнійчука та відкриття кримінальної справи проти дочки Ірини. Здавалося, що цим впертого суддю таки змусять «піти». Проте йому вдалося потрапити на аудієнцію до Януковича, після чого проблеми в його дочки зникли, а зятя випустили з СІЗО. Про що він домовилися з Президентом – до кінця не зрозуміло. Сам він заперечує, що взамін на свободу родичів піде з посади. Більше того, почав активно розповідати про свої суддівські плани на майбутнє.

Опонентам Онопенка вдалося зібрати 19 підписів суддів за проведення Пленуму для висловлення йому недовіри. Він запланований на завтра, і прес-служба вже навіть розіслала журналістам відповідні повідомлення. Сам Онопенко поки що вірить, що його таки «пронесе», і з поміж 49 суддів Верховного Суду не знайдеться більшості, щоб підтримати Лілію Григор’єву, яка очолила внутрішню опозицію до Онопенка.

Василю Васильовичу, українські політики та журналісти зараз тільки і говорять, що про вашу можливу відставку на завтрашньому Пленумі Верховного Суду. Ніби вже і підписи потрібні зібрані для цього…

Немає ніяких підписів за мою відставку. Є підписи, як і передбачає стаття 43 закону про судоустрій, що коли є більше 10 підписів, то можна збирати організаційний пленум. Потрібні підписи зібрали, є оргкомітет, який призначив на завтра Пленум. Я готовий до нього. Почитав подання щодо мене, яке вже отримав і сам, та й в пресі його опублікували. Я би сказав, що подання проти мене – нісенітниця. Але це не правовий термін. Там абсолютно необґрунтовані й не правові звинувачення взагалі.

Мене звинувачують в тому, що я ніби щось не робив для захисту ВСУ, але, фактично, я робив те, що міг. Ви ж знаєте, що я був активним противником нинішньої судової реформи, а мене звинувачують у тому, що я її підтримав. Частково, звичайно, я судову реформу підтримав. Адже був прийнятий закон, на з’їзді я сказав, що там є позитивні речі, але в основному, особливо, що стосується Верховного Суду, моя позиція всім відома. Тому на подання проти мене я підготував 25 сторінок пояснень. Ці документи вже роздаються суддям Верховного Суду, й будуть роздані завтра в тому числі і представникам ЗМІ.

Які ваші головні аргументи?

Я вже підписав ці пояснення, найближчим часом вони навіть з’являться на сайті Верховного Суду. Не буду про все детально розповідати, але там на кожне звинувачення наведені обґрунтовані контраргументи. Там все дуже об’єктивно розписано, й ці документи дадуть змогу об’єктивно розібратися в ситуації у Верховному Суді, настільки правильно мене звинувачують.

Документи це добре, але ж головне – як настроєні судді. Які у вас відчуття, вистачить проти вас голосів у людей, які організовують вашу відставку?

Чи знімуть мене – життя покаже. Знаєте, я оптиміст за природою, вірю в здоровий глузд моїх колег. Тобто, я оптимістично настроєний на завтрашнє засідання, думаю, необхідна кількість голосів не набереться.

У вас не так давно була зустріч з Президентом. І навіть після неї тема відставки не зникла. Скажіть, чи не йшла тоді мова про вашу відмову від головування у Верховному Суді взамін на поступки щодо ваших родичів?

Я вже коментував цю ситуацію, нічого схожого ми не обговорювали. 90% часу ми говорили про судову реформу, я інформував Президента про об’єктивні проблеми, які сьогодні є в судовій системі. Ніяких поступок чи домовленостей у нас з Віктором Януковичем не було.

Після зустрічі ви говорили, що будете працювати над судовою реформою. Як будете це робити, якщо вас таки завтра знімуть? Невже не згадували про це в розмові з Януковичем…

Якщо буде щось, то будемо приймати рішення. Є наші представники в Комісії, яку очолює пан Головатий. Ми представляємо Верховного Суду. Є наші напрацювання щодо судової реформи, які розробили. Це десятки законопроектів, які треба реалізовувати. Вони готові ще з часів Президента Ющенка.

Скажіть, що буде із законопроектом, який повертає Верховному Суду деякі повноваження, але скорочує його склад?

Я позитивно ставлюсь до положень, які повертають повноваження Верховного Суду. Інші названі положення цього законопроекту суперечать Конституції. 28 лютого пленум Верховного Суду прийняв одностайне рішення, що треба вносити в документ поправки. Якщо працювати, то цих поступок ми доб’ємося.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: