Глава Закарпатської ОДА Геннадій Москаль: На Луганщині ми змогли купити автомат за пляшку горілки. Без проблем

Глава Закарпатської ОДА Геннадій Москаль: На Луганщині ми змогли купити автомат за пляшку горілки. Без проблем

«Чим контрабандист відрізняється від п’яного водія за кермом? Та нічим»

П’ятнадцятого серпня минув місяць з дня приходу на посаду голови Закарпатської області Геннадія Москаля замість звільненого Василя Губаля. Головними завданнями, які поставив Президент новому очільнику області були поновлення вертикалі влади, перемога над контрабандою і заспокоїти людей після стрілянини за участю правоохоронців і представників Правого сектору.

Судячи з усього, лише останній пункт було виконаний повністю, бо Правого сектору нині в області немає. А от контрабанду на Закарпатті, як зізнається сам Москаль, вдалося лише «паралізувати», а вертикаль влади, тобто призначення голів райдержадміністрацій буде завершено до кінця цього тижня. Тим не менше, Геннадій Геннадійович вважає, що і він, і політична партія «Блок Петра Порошенко», на чолі обласного списку якої він ітиме на місцеві вибори, користуються найбільшою підтримкою на Закарпатті.

В інтерв’ю «Главкому» Геннадій Москаль розповів, чому бігборди «Влада руйнує мир на Закарпатті», які ще у вівторок висіли на виїзді з Мукачевого, не направлені проти нього, як Коломойський зняв проблему подвійного громадянства, а також про те, що керівництво Закарпатської ОДА до приходу Москаля також «кришувало» контрабанду в області.

На Закарпатті з’явилися білбоди «Єдиного Центру» з гаслом: Влада руйнує мир на Закарпатті, Вимагаємо боротися з контрабандою, а не покривати її. То ви – головний руйнівник миру на Закарпатті?

Так немає вже тих білбордів. Я їхав у суботу й в неділю останню, то на їх місті нові білборди висять. Зняли, влада його (Закарпаття) уже не руйнує, радуйтеся.

То кому вигідно розміщення таких бордів, це вас мають на увазі, називаючи владою?

Я що, влада тут? Почитайте Конституцію! Я ж тут не влада. У нас парламентсько-президентська республіка, три гілки влади маємо: законодавчу, виконавчу, судову. Ми (облдержадміністрація) виконуємо те, що ухвалює парламент. У парламенті перебуває весь «Єдиний центр», усі депутати від Закарпаття там. Так хто ж руйнує, і чому в мій бік (закид)? Я яку гілку влади тут представляю? Спитайте про це їх (депутатів), бо я не знаю. Ніхто тут зараз нічого не руйнує, вже все нормально, наступив мир і спокій.

Невдовзі в Україні місцеві вибори. На початку серпня в Ужгороді народний депутат Валерій Пацкан заявив, що є підстави для сепаратизму на Закарпатті. Наскільки велика небезпека сепаратизму в регіоні, депутат має рацію?

Те, що питаєте мене, запитайте в Пацкана. Давайте почнемо коментувати одне одного, але так документуємося до повної маячні. Ще раз вам кажу, на Закарпатті поновлена вся вертикаль влади, діють легітимні органи влади. Який сепаратизм? В який бік ми ідемо?

Але наприкінці минулого року СБУ заявляла, що на Закарпатті працювали сепаратисти, які готували проголошення «Підкарпатської Русі». Нині такої небезпеки вже немає?

Вперше я прийшов на Закарпаття у 1995 році. Я чув про цих русинів тоді, і чую про них сьогодні. Я це абсолютно не сприймаю серйозно, це все у нафталіні, ми цим знову лякаємо народ України. Так, є багато людей, які ідентифікують себе русинами. Але вони роблять це для вивчення своєї мови, історії, літератури, традицій тощо. Є і русинське політиканство, це кучка людей, яких використовують політики. Якась загроза з їх боку? У мене це викликає сміх…

Акт вандалізму відносно пам’ятника Шандору Петефі в Ужгороді – це політична провокація, чи звичайне хуліганство?

Це може бути все, що завгодно. Нам потрібно на рівні держави, парламенту зайнятися цим. Маю на увазі питання металобрухту. Вже немає цього металобрухту, вже немає що здавати. Скоро поздаємо всі пам’ятники. Тобто це могли бути (скоїти злочин) ті, які здають металобрухт, це могли бути хулігани, хто завгодно. Все це робочі версії, які можуть бути у міліції. Ми як ОДА засудили цей факт, попросили правоохоронні органи детально розслідувати, найти винних і покарати. Нічиї пам’ятники, тим більше угорській меншині на Закарпатті не повинні руйнуватися. Тим більше, це дуже відома історична постать.

Не є секретом проблема подвійного громадянства на Закарпатті, коли у людей окрім українського паспорту є другий угорський чи румунській. Яке ваше бачення вирішення проблеми?

Ну і що? (що люди мають по два паспорти). Немає вирішення (цієї проблеми). Ви задали б це питання міністру закордонних справ, задайте нашому парламенту. У нас же доходило від маячні до відкритого ідіотизму, коли хотіли встановити кримінальну відповідальність за подвійне громадянство (ще у лютому 2014 року у ВР було зареєстровано законопроект щодо запровадження кримінальної відповідальності за неповідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства – «Главком»). Наприклад, будь яка громадянка, яка вийшла заміж за угорця, чи африканця, захотіла залишитися громадянкою України, носити сорочку, мати прапор український. Тобто їй потрібно набути громадянство іншої країни. І за те, що вона не здасть український паспорт її потрібно садити в тюрму? А як буди з тисячами, сотнями тисяч заробітчан, які шляхом натуралізації вже давно є громадянами Італії, Іспанії, Португалії і інших країн. Я не бачу проблеми. Проблему подвійного громадянства на Закарпатті, на Буковині створив Радянський Союз. Прийшовши сюди, перше, що він мав зробити, це видати Указ Президії Верховної Ради СРСР про позбавлення громадян Закарпаття угорського громадянства, чехословацького, румунського, польського. Але ніхто цього не зробив, одразу всіх прийняли в громадяни СРСР. Це СРСР заклав міну подвійного громадянства. Є такий закон про реституцію, який передбачає повернення громадянських, політичних і майнових прав. Його ухвалила Румунія, його ухвалила Словаччина, Угорщина, Польща. Але в той же час Польща не поспішає з поверненням громадянських прав, тобто права бути громадянином країни, громадянство якої Радянський Союз забрав насильно. Якщо ЄС схвалив цей закон про реституцію, то про що ми можемо кричати зараз? Найголовніше, що Коломойський просто своїм жартом вже зняв цю проблему. Тому що якщо людину з подвійним громадянством призначили главою адміністрації (облдержадміністрації), то я зрозумів, що сьогодні в державі до цього ніхто не ставиться (негативно).

Проблему подвійного громадянства на Закарпатті багато хто порівнює з тим, що було в Криму, хіба немає небезпеки повторення ситуації?

Угорщина нападе на Закарпаття? Послухайте, здравомисляча людина може повірити в цю маячню? Країна Євросоюзу, країна НАТО нападе на Закарпаття?

Прем’єром Угорщини є пан Орбан, який час від часу робить неоднозначні заяви, та і в Румунії досить потужні праві партії, які раніше висловлювали сумнів у належності певних територій Україні. Хіба таке не може повторитися?

Слухайте, а чому ви не кажете про те, які настрої в Києві? Що, у Києві немає дурнів з політичних сил? Є така партія Йоббік (угорська права політична партія). Зібралася купка радикалів, які несповна розуму, щось там сказали, а у нас уже паніка, тривога. Все життя ми казали, що Росія нам старший брат, Росія наш друг, товариш і тому подібне. Завжди ми шукали ворогів в Угорщині, в Румунії, у Польщі, ще десь. Чорт побери, сьогодні ж всі стали на сторону України у війні з Росією, агресором, а ми знову серед них шукаємо ворогів. Таке може буть тільки в Україні.

В інтерв’ю «Главкому» міністр закордонних справ Павло Клімкін розповідав, що проблему можна вирішити створенням спільного митного контролю трьох країн. Що заважає втіленню такої ідеї в життя?

З жодною країною ми не маємо угоди щодо запобігання подвійного громадянства. Колись у нас була подібна угода з Грузією… Якщо ми нашим громадянам щось забороняємо (мається на увазі подвійне громадянство), то значить, ми, наприклад, визнаємо законність пакту Молотова-Ріббентропа? Я колись спілкувався зі своїми батьками, яких уже немає в живих. Вони розповідали, що 27 червня 1940 року лягли, а прокинулися 28 червня і побачили Радянські війська. То що, ми визнаємо законність окупації шляхом домовленості Сталіна із Гітлером? МЗС хоч раз викликало посла Румунії чи Угорщини (щодо випадків подвійного громадянства) по цьому питанню, ви чули про таке? Якщо не викликають, то, мабуть, немає за що, бо вони діють тільки в рамках свого чинного законодавства. А як ми, було, документували близько 250 тис. громадян України, які проживають у Придністров’ї. З цього ніхто не робив ніякої трагедії. Я в Ужгороді, вийду з облдержадміністрації і за 500 метрів кордон зі Словаччиною. Якщо ми зібралися іти до ЄС і чекаємо агресії з боку ЄС, то нам не в Європейський Союз потрібно іти, а в палату №6.

Контрабанду в області і дії Правого сектора не коментував тільки лінивий. Але все ж, через два тижні після того як ви заступили на посаду очільника області, то заявили, що «паралізували закарпатських контрабандистів». Роки контрабанда була, а тут такий короткий строк, і її не стало. Як вдалося так швидко їх паралізувати, про які конкретні результати можете розповісти?

Ми (Закарпаття) були сегментом міжнародної організованої злочинної організації, яка займалася переправкою цигарок. Ці цигарки були не для споживання в Угорщині, Словаччині, у Польщі чи Румунії. Ці цигарки переправляли в країни, де дуже високий акциз на них, до Англії, Франції, Італії і тому подібних. Була частина людей, які привозили сюди фурами партії цигарок (для подальшого транспортування), і була частина людей, які в звичайних коробках тягали ці цигарки через спеціальний коридор. Таких було 90% (в такий спосіб переправляли). Тобто були певні хати, в цих хатах відкривалися склади із продажу, наприклад, щебеню, чи цегли. Це, звісно, було ширмою для контрабанди. Туди звозилися всі коробки з цигарками, там вони фасувалися по марках і відправлялися за адресою. Лік замовлень ішов на фури. Система створювалася роками. Все це (контрабанду) не вдалося поки побороти, вдалося просто розкрити схеми. Всі знали, про те, що є, але ніхто (нічого не робив). Так, ми дали всі дані їм, говорив їм, як говорю з вами. Так от я сказав, що якщо наші руки беруть на кордоні ящики беруть, то угорські, словацькі, чи словацькі руки цей ящик приймають, чи не так? Може, ми не одні тут контрабандисти. Мабуть, ми з вами замазані, як і всі.

Кому ви це говорили?

Всім, румунам, словакам, угорцям.

Але все ж, якщо говорити про конкретні результати, які вони?

Як обвалюється схема, обвалюється ринок, обвалюється біржа… Обвалилася ця схема зараз! Наприклад, сьогодні потрібен рік-два, щоб поновити схему. Якщо навіть буде сприятлива цьому влада, якщо навіть вона зміниться, умови зміняться, все одно потрібно буде саме стільки часу, щоб це все поновити.

Народні депутати Михайло Ланьо і Віктор Балога обвинувачували одне одного в контрабанді цигарок в області, міський голова Мукачевого Золтан Ленд’єл також робив заяву з цього приводу, в якій припустив, що і СБУ може бути причетною до контрабанди. Хто ж все таки насправді «кришував» контрабанду, яку вдалося зупинити?

Я нікого не обвинувачую. Будучи народним депутатом я міг собі дозволити говорити все, що хотів. Але тут посада мене трошки стримує. Без «добро» обласної адміністрації, без прикордонників, митників, міліції, СБУ і так далі це (контрабанда) неможлива. Усі служби (причетні), інакше якщо одна служба вийде з під контролю і почне робити по закону, вона накриє цю усю схему.

Раніше ви говорили про те, що і переправленням зброї, і контрабандою цигарок займалася «кишенькова армія» Правий сектор.

Та хлопці, спустіться трошки на луганську і донецьку землю! Ринок зброї військові дії на Донбасі повністю обвалили. Такого ринку в Україні уже немає, на ньому заробити неможливо. Було, спорив я з одним із високопосадовців, який приїхав на Луганщину з Києва. Так от, ми змогли купити автомат за пляшку горілки. Без проблем.

Ви згадали обласну владу, яке, ймовірно, також «кришувала» контрабанду. Вашим попередником був Василь Губаль. Це він не зміг зупинити контрабанду, а може і сам причетний до неї?

А чому ви мене питаєте, подзвоніть йому і спитайте? Я не критикую попередників. Знаєте анекдот про конверти? Перший – вали на попередників, другий – вали на своїх заступників, а в третьому написано «готуй три конверти». Я нічого про Губаля поганого не сказав. Я усім кажу, що хто б не був губернатором на Закарпатті – він не є і не був ворогом України. Кожен працював так, як йому дозволяла політична ситуація в Україні. Жоден не був зрадником з 1918 року.

Чи спілкувалися ви з ним після його звільнення, про що говорили?

Послухайте, якщо двоє чоловіків спілкуються між собою, це не виноситься на загал.

Чи є претензії у правоохоронців до колишнього губернатора Закарпаття?

У мене нема такої інформації. А що він тут міг вкрасти? От антикорупційні (правоохоронці, борці з корупцією) займаються тільки першим, другим рангом чиновників. Ну а що, злодій не може бути чиновником третього, чи четвертого рангу? Мені такий підхід (до порушників закону) як в Україні, взагалі дивує. От я маю перший ранг. То що, у мене вже клеймо, що я корупціонер і злодій?... на сьогоднішній день одиниці з губернаторів, хто має перший ранг, бо після усіх цих чисток із зміною влади і тому подібного мало хто залишився. 90% губернаторів сьогодні в Україні – це чиновники третього рангу. То ними що, непотрібно займатися, якщо на те пішло? Може, на мене кинемося, бо я маю перший ранг? Це все трохи смішно. Чому корупціонером не може бути чиновник п’ятого, чи сьомого рангу? Бо законодавець так виписав у законі. У нас закони пишуть так, як швець куховарить на кухні, а кухарка шиє чоботи. Тобто пишуть закони ті, які не розбираються.

Ви для себе розібралися, для чого Правий сектор приїхав до депутата Ланьо у спортклуб? Збоку ситуація виглядає абсурдною, оскільки навіщо просити допомоги в людини, а потім розпочинати стрільбу фактично на його території?

Я для себе розібрався, але не для загалу України. Нехай розбираються, чому я маю розбиратися за тимчасову слідчу комісію, скажіть мені будь ласка? Я б від них також хотів би почути відповіді.

До речі, ви висловлювали задоволення зміною силовиків на Закарпатті. Але ж вони скільки не старалися, представників Правого сектору, які втекли, так досі і не затримали. Хіба це успіх?

Я прийшов сюди (на посаду голови Закарпатської облдержадміністрації), коли на Закарпатті Правого сектору не було давно. Нещодавно «Громадське ТБ» брало у них інтерв’ю (у представників Правого сектору, які втекли), що вони зараз на фронті, під Донецьком. До моїх функцій не входить когось ловити, і не збираюся я когось ловити. Закарпатська міліція також їх не ловить. Слідство веде Генеральна прокуратура України. Кому вона вважатиме за потрібне, тому і дасть доручення (затримати втікачів). Я не втручаюся у слідчий процес. Мені просто дивно, як можуть сьогодні незаконні збройні формування воювати, ті, хто переховуються від слідства через скоєння тяжких злочинів. Просто дехто думає, що війна усе спише, але це не правильне гасло, воно в Україні ніколи не буде реалізовуватися.

За вашими словами, у списках силовиків нині 2,5 тис. «контрабандистів». Їх усіх потрібно відправити в АТО?

Ви, журналісти, дуже цікаві люди. Тут вже говорили, що Москаль формує батальйони контрабандистів. А чому Москаль не може сформувати батальйон тих, хто переходить на червоне світло? Чи не по одному Кодексу про адміністративні правопорушення судять і тих, хто їде за кермом в нетверезому вигляді…? Давайте зробимо батальйон тих, хто так їздить, тих, які незаконно паркуються, тих, які переходять на червоне світло тощо. Це таке саме адмінправопорушення, воно не несе ніякий компрометуючий людину матеріал. Чому ми добиваємося криміналізації цієї статті (про контрабанду)? Чим воно відрізняється від того, що кинули обгортку від цукерки не в смітник, а засмітили вулицю? А торгівля в невстановлених місцях? Якщо іти такою логікою, то ми нікого не можемо призвати в армію, бо хтось їхав п’яним за кермом, хтось лаявся у громадському місці нецензурно, хтось на червоне світло ішов, а хтось вночі цигарки перевозив через державний кордон України в ящиках. Люди ж бо не розуміють, що таке адмінправопорушення і кримінальний злочин. Той, хто іде на червоне світло наражає на небезпеку себе і водіїв транспортних засобів, а той, хто возить цигарки – підриває економічну міць нашої держави. В чому різниця? 78% з кожної пачки цигарок іде до держбюджету, тільки 22% іде товаровиробнику. То порахуйте! У наших сусідів є цигарки, які в переведенні на наш курс, вартують 100 грн і більше за пачку. Тож 78 грн ідуть в бюджет, а інші на закупку тютюну, на зарплату, за світло, за газ тощо. ПДВ повертають, акциз же нікому не повертають. Тобто цигарки - це основний наповнювач держбюджету. Якщо ми його віддали на відкуп контрабандистам, то слава Україні, слава уряду України, слава парламенту України, який сидить і не бачить цього?

План мобілізації за вашими словами, перевалив за 30% (станом на початок серпня), натомість кількість бажаючих взяти участь у конкурсі до поліції є чи не найбільшою в країні. В чому причина такої різниці?

Безробіття. Тут немає роботи. На 1 млн 200 тис. населення всього 170 тис. робочих місць. І ця кількість робочих місць різко падає вниз. Так, молодь позакінчувала університет-два. Навіть Кембридж можна закінчити і сюди приїхати. І що? От Саакашвілі бере голів райдержадміністрації зі знанням англійської. А мені потрібні люди зі знанням угорської, румунської, польської, словацької мов. Люди закінчують вищі, а влаштуватися не можуть. А щодо мобілізації, то що, в армії дуже багато платять? На сьогодні волонтерський рух іде наниз через скрутну економічну ситуацію, але саме волонтери поставили армію на ноги.

Восени відбудуться місцеві вибори. Ваш колега, глава Луганської військово-цивільної адміністрації пан Тука, так само як і голова Донеччини пан Жебрівський вважають, що місцеві вибори на Донбасі потрібно перенести на 2017 рік. Ви певний час працювали на Луганщині. Якої думки дотримуєтеся?

Там були населені пункти, які обстрілювали постійно. Як ви собі уявляєте такі вибори? От я прийду, зберу село і все село поховаю разом із собою? Як проводити агітацію, як можна відкрити виборчі дільниці? Є населені пункти, де просто домів немає. Лишилися тільки підвали, де люди живуть. Ці люди мають менше прав, які записані в Конституції, чи більше? 24 стаття Основного закону чітко каже, що ні в кого не має бути привілеїв, як і ні в кого не має бути обмежень. В Ужгороді, у Львові спокійно, люди мають привілеї, а донеччани, луганчани мають під свист градів, ураганів, смерчів іти на виборчі дільниці? Заради чого?

Але в Артемівську, чи більше знайомому вам Сєвєродонецьку обстрілів немає, там спокійно, чому б там не провести вибори?

Сьогодні не стріляють, сьогодні обстрілів немає. Давайте так казати. А ви знаєте, яка буде ситуація на 25 жовтня (єдиний день голосування на місцевих виборах), ви можете спрогнозувати? Сьогодні Гідрометцентр не може вам погоду на завтра спрогнозувати, а ви хочете, щоб політично ми могли спрогнозувати, що буде 25-го. Тоді «точково» проводити вибори? Але у нас є села, де половина села в «ЛНР», а інша половина підконтрольна Україні. Як проводити вибори? Хтось піде туди зі скринькою, аби на дому голосували? Послухайте, вибори неможна у фарс перетворювати. Або повноцінно проводиться виборча кампанія однаково по всій Україні, або там, де вона не може проводитися, її проводити непотрібно. Що, кінець світу настане (якщо вибори на певних територіях не проводити)? Все одно всі мери там з чого живуть? А з того, що Київ дасть, і що дасть військово-цивільна адміністрація.

А якщо говорити про вибори, які пройдуть на Закарпатті. Якою підтримкою нині користується пропрезидентська сила БПП в області?

Ці соціологічні опитування нічого не дають. Я розмовляв з людьми. Люди перш за все орієнтуватимуться на фізичну особу, на персоналіїв, а вже потім керуватимуться прив’язкою людини до партії. Все залежить сьогодні від політичних сил, чи найдуть вони сильних кандидатів. Прив’язка до блоку, якщо розкрученого, перш за все, президентського, дає хороший передвиборчий стартовий капітал. А далі все потрібно робити самому. Якщо кандидат нульовий, то прив’язуй його куди хочеш, він лишиться нульовим.

Ви кажете, що чинник особистості вийде на перший план. Який рівень підтримки маєте особисто ви в області?

Є еліта, є псевдоеліта у нас. На Закарпатті є всяка манія, тут нині пішла сайтоманія. Кожен має свій сайт. Пишуть, що хочуть, це неможливо читати.

Але ж є дані, яким ви довіряєте. Про що вони свідчать?

Я не знаю рейтинг, і навіть ним не цікавлюся. Я двічі працював (на посаді голови Закарпатської облдержадміністрації), я не ішов з посади з мінусовим рейтингом. От були у мене ваші колеги. Я з ними поспорив, що якщо ми пройдемо центральною алеєю Ужгорода, до 9 з 10 людей зі мною привітаються. Вони не повірили, і ми вирішили пройтися. Але привіталося не 9, а 10 з 10 (посміхається). Така сама історія була в Сєвєродонецьку, де з десяти семеро, або шестеро зі мною віталися першими.

Але якщо людина вітається, це не означає, що вона підтримає на виборах вас, чи політичну силу, яку ви представляєте, чи не так?

Так, не означає, але до мого голосу дослуховуватимуться. Я не роблю з місцевих виборів трагедії, як деякі політичні сили у нас на Закарпатті (в разі невдалого для себе результату).

З президентом про вибори говорили, яке завдання він поставив партії?

На такі теми президент зі мною ніколи не говорив. Тут були певні політичні процеси. Коли я прийшов, самої «Солідарності» тут навіть не було, не було зареєстровано обласної організації. Я вже почав її (партію) піднімать. Чим більше людей братимуть участь у виборах, тим більш демократичними вони вважатимуться, буде більший контроль партій за самим виборчим процесом. З того, що я нині бачу, рейтинг БПП є найбільшим в області. Цифри називати не буду, я не соціолог, і тим більше не популістський політолог. Якщо я кажу, що він (БПП) має найбільшу підтримку, значить, він має найбільшу підтримку. Станом на сьогоднішній день у нас немає партії, яка б могла скласти політичну конкуренцію БПП в області. Участь тієї, чи іншої політичної сили в області, це добре, але як я уже казав, вони мають найти людей, яким би довіряла громадськість. Кинути (на вибори) під політичну силу людину, яка ні бе, ні ме, ні кукуріку, або має анти рейтинг… Тут партії мають ганятися за відомими, впливовими і популярними в народі людьми. Ми цього тижня закінчуємо формування влади в райдержадміністраціях, причому, зробили це дуже швидко. Я спитав, скільки в Одесі (було призначено голів РДА), то кажуть, ще немає нікого. У нас уже все є.

У вас в області багато відомих на всю країну людей, Балога Ланьо, інші депутати Верховної Ради. Якщо ви кажете, що у БПП найбільша підтримка в області, значить, цим депутатам не довіряють, або довіряють менше?

Вони мають свій сегмент електорату, Порошенко має свій сегмент, Тимошенко має свій, кожен має свій. Але під цей сегмент потрібно підібрати реальну людину. Це не кота в мішку, як раніше обирали.

За словами глави Луганської військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, ви загітували перейти працювати з Луганщини на Закарпаття голів Попаснянської і Кремінської райдержадміністрацій (Романа Власенка і Олександра Горіна – «Главком»). Чим змогли переманити?

Власенко лишився в Попасному. Тут мова іде про Сватівську і Кремінську РДА. Є Петік – заступник голови та керівник апарату Закарпатської ОДА з гуманітарних питань (глава Сватівської РДА), він колись був главою Кіровоградської ОДА. І є у нас пан Горін, який очолює Іршавський район. Так сталося, що ми не могли підібрати людину на цю посаду, тому запросили його. Розумієте, це право людини працювати там, де вона хоче. Спитайте краще його, чому він переїхав. Чим загітував? Персиками дешевшими, полуниця раніше доходить. Чим тут можна загітувати? Зарплата та ж сама у людини лишилася.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: