Як Садовий відкрив списки і що з того вийшло

Як Садовий відкрив списки і що з того вийшло

Кого «Самопоміч» веде до Київради?

Після успіху «Самопомочі» на минулих виборах в Київраду, партія Андрія Садового зібралась підкорити киян вдруге 25 жовтня. Політичний проект львівського мера одним з перших почав агресивну агіткампанію в столиці, вирішивши зробити своєю фішкою – «відкриті списки». Саме ця новація міститься у новому законі про місцеві вибори. Експерти нищівно розкритикували цей документ, зазначивши, що від відкритих списків у цьому законі лише назва. Тим не менше, політехнологи Садового вирішили кувати залізо, поки воно гаряче. Так, на білбордах по усій країні ще у серпні з’явилась гучна заява «Самопоміч» відкрила списки».

У самій партії «відкритість» пояснюють тим, що ледь чи не першими в країні опублікували список своїх висуванців на місцевих виборів. «Якщо були претензії до людей, ми їх прибрали зі списку, вони не ідуть з нами», - пояснює принцип лідер «Самопомочі» у Києві Сергій Гусовський. Однак не пояснює, як саме аналізувались претензії, хто приймав рішення, і кого в решті-решт викинули зі списку.

Треба визнати, що у «відкритих» списках «Самопомочі», після внутрішньопартійної фільтрації, дійсно не виявилось одіозних персон, пов’язаних з колишньою владою. Там опинилися десятки маловідомих широкому загалу юристів і фінансистів. Та деким з них важко спростувати свій зв’язок з олігархами.

-- «Вуха» Тігіпка, Пінчука, Ложкіна,

Наприклад, до числа людей Сергія Тігіпка можна зарахувати Костянтина Богатова. На офіційній партійній сторінці «Самопомочі» зазначено, що Богатов є співзасновником і керуючим партнером ТОВ «Салікс Енерджі» і ТОВ «Аванті – Девелопмент». ТОВ «Салікс Енерджі» займається створенням енергетичних плантацій та виробництвом біопалива. Кінцевим бенефіціаром «Салікс Енерджі» Сергій Тігіпко, віце-прем’єр уряду Миколи Азарова. Інформація про це міститься у Єдиному держреєстрі фізичних і юридичних осіб-підприємців.

Кандидатом в депутати від партії Садового є також діючий депутат від «Самопомочі» у Київраді Максим Гапчук. З 2001 до 2012 року він працював на різних посадах в страховій компанії ТАС, власником якої, згідно із даними того ж Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, є Тігіпко.

Півроку тому цей депутат Київради підняв проблему незаконної забудови, зреагувавши на звернення громадян. Він звернувся до Департаменту міського благоустрою і збереження природного середовища з інформацією від киян про те, що, мовляв, по вул. Майкопська, 1А будівельною компанією «Сан Девелопмент» незаконно будується житловий комплекс «Панорама». Та скандал, почавшись, розгорітися не встиг. Вочевидь, після цього у будівельників все налагодилось, оскільки тепер директор ТОВ «Сан Девелопмент» Петро Сусленський балотується за списками… тієї ж «Самопомочі» у 114 окрузі, що у Шевченківському районі. Він запевнив «Главком», що скандалу і конфлікту з жодним із мешканців у травні 2015 році (на Майкопській, 1А) не було.

В Голосіївському районі столиці від «Самопомочі» балотується колишній член Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг та виконавчий директор Інвесткомпанії Concorde Capital Андрій Герус. Генеральним директором цієї компанії є один із найвпливовіших інвестиційних банкірів країни Ігор Мазепа, який сьогодні також є членом Наглядової ради ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» («Укрексімбанк»). Ігор Мазепа у 2014 році балотувався до Верховної Ради теж від партії Сергія Тігіпка. Сьогодні його вважають близьким до президента Петра Порошенка і глави його адміністрації Бориса Ложкіна.

Геруса активно бере участь у медійній війні проти Костянтина Григоришина, у якого відкритий конфлікт з Ложкіним. Кандидат в депутати Київради займається викриттям оборудок Григоришина, який має значні інтереси в українські енергетиці.

У Солом’янському районі по 102 округу балотується Віталій Больба. Він з 2012 року по теперішній час – генеральний директор підприємства «Авто-Актив», яке є офіційним дилером Infiniti. У 2009-2010 роках кандидат працював на посаді заступника начальника відділу по роботі з цінними паперами департаменту по роботі з клієнтами комерційного банку «Центр». НБУ включив цей банк до списку із 48 банків із непрозорою структурою власності. Між тим деякі ЗМІ власником цього банку називають Віктора Пінчука. Акції «Центру» належать компанії «Промислові ініціативи», яка була заснована офшорами з Кіпра. В той же час головою спостережної ради цієї компанії є Вадим Киричко, який раніше працював в іншому банку Пінчука «Кредит Дніпро». Окрім того, брат Киричка очолює компанію «Інтерпайп менеджмент», яка також належить Віктору Пінчуку.

З 30 листопада 2011 року Больба є членом ревізійної комісії ПАТ «Вернум Банк». Власником цього банку є Наталія Ігнатченко, яка була кандидатом в народні депутати України в 2012 році від партії «Україна – Вперед» на чолі з Наталією Королевською. Ще раніше, у 2009-2010 роках Больба працював начальником відділу внутрішньої безпеки «Комерційного банку «Преміум». Офіційно цей банк належить Ларисі Смірновій та Леоніду Перваку, екс-голові правління ліквідованого «Терра Банку». Нескладно простежити зв'язок між Віталієм Больбою і кандидатом на посаду міського голови Києва, лідером «Руху за реформи» Сергієм Думчевим, який є Головою Спостережної ради цього банку, є кумом колишнього Генерального прокурора Віталія Яреми. Думчева називають також соратником Сергія Тігіпка, оскільки він балотувався до Верховної Ради на виборах 2014 року за списком «Сильної України». Окрім того, з банком «Преміум» повязують донецького бізнесмена Руслана Циплакова, який був близьким до сім’ї Януковича.

Лідер «Самопомочі» у Київраді і кандидат від партії у мери Сергій Гусовський на колишніх регіоналів серед своїх нових соратників дивиться спокійно. Каже, що усі претенденти на депутатство пройшли ретельну перевірку перед тим, як потрапити до остаточного кандидатського списку. «Свої списки ми відкрили ще у серпні. Тоді ми у всіх збирали претензії, які ми враховували, деяких людей викинули зі списку», - повторює Гусовський.

У 23 окрузі, Дарницький район, балотується Вадим Ноздря. Він є генеральним директором у групі компаній ISTIL. Власником ISTIL Group є пакистанський бізнесмен Мохаммад Захур, чоловік співачки Камалії. Його групі компаній належить англомовне видання Kyiv Post. Раніше бізнесмену належало металургійне підприємство ISTIL, яке знаходилося у Донецьку, однак бізнесмен встиг його продати ще у 2008 році. Нещодавно в одному із інтерв’ю Захур розкритикував український уряд і президента Порошенка. «Вони багато говорять, але мало роблять…», - сказав бізнесмен.

-- Цікаві юристи і фінансисти

Юрист Леонід Антоненко зі списку київської «Самопомочі» є екс-радником юридичної фірми Sayenko Kharenko. Із січня до вересня 2015 року він очолював створений в НБУ департамент реєстраційних питань і ліцензування. Однак звільнився начебто через незгоду з політикою регулятора. «Реформа, за яку я відповідав,.. забуксувала і починає давати зворотний хід», - написав він у Facebook. Проте опоненти юриста вважають, що це сталося через скандал, пов’язаний із незаконним виведенням з України чи то 30, чи то 40 мільйонів доларів, що начебто здійснив народний депутат із «Народного фронту» Ігор Котвіцький. Нардеп від БПП Сергій Лещенко у своєму блоці обвинувачує у посередництві цієї операції Леоніда Антоненка. Сам Антоненко, природно, все заперечує.

Це не перший скандал, в якому опинився нинішній кандидат у депутати Київради. З 2000 до 2004 рр. він працював юристом юридичної фірми «АНК», яка належить консулу Німеччини в Одеській області Олександру Кіфаку. За словами народного депутата Ірини Суслової, фірма «АНК» виступає юридичним дахом діяльності екс-наглядача за Одеською областю Івана Аврамова, начебто який через офшори продовжує контролювати «7-й кілометр». У грудні 2014 року одеський ринок уже опинявся у центрі скандалу. Тоді ЗМІ опублікували документи, які вказують на вивід більше 23 млрд грн з ринку «7-й кілометр», який контролює Юрій Іванющенко, до так званої «ДНР».

Заглавное фото: PRportal

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: