Нардеп Валерій Пацкан: Вплив Балоги на Закарпатті послабився, а Шуфрича там вже нема

Нардеп Валерій Пацкан: Вплив Балоги на Закарпатті послабився, а Шуфрича там вже нема

Керівник президентської партії в Закарпатті про причини провального результату на місцевих виборах та контрабанду, потік якої не зменшився

Чутки про можливу відставку губернатора Закарпатської області Геннадія Москаля з’явились у ЗМІ минулого тижня. Серед ймовірних причин звільнення керівника ОДА називали конфлікт з нардепом та очільником осередку закарпатської «Солідарності» Валерієм Пацканом. Москаль заявляв про домовленості Пацкана і нардепа Жеваго привести на пост мера Ужгорода директора місцевого заводу «Турбогаз», кандидата від «Батьківщини» Михайла Качура.

Пацкан всі звинувачення спростовує. Підґрунтям для версії про конфлікт з Москалем він вважає події, які трапились під час місцевих виборів в кінці жовтня. Тоді, як запевняє депутат, на Закарпатті був проведений «такий шалений підкуп виборців, якого не було і з часів Януковича». Саме тому Пацкан в день виборів зібрав під стінами офісу губернатора людей, звинувативши Москаля та правоохоронців у бездіяльності.

«Главкому» також відомо, що конфлікт між керівником президентської партії в області та губернатором зародився ще під час формування виборчих списків до рад. Москаль лобіював представників «Народного фронту», Пацкан відмовлявся, аргументуючи це тим, що люди Яценюка врешті-решт зрадять. В результаті, кілька «фронтовиків» таки увійшли до списків.

Невдоволення керівника пропрезидентської партії зросло після того, як результат БПП на Закарпатті, м’яко кажучи, виявився не найкращим. В обласній раді та Мукачевому за лідерство міцно тримається «Єдиний центр» клану Балог. В Ужгородській міській раді БПП також не перший. Там переміг новий проект зі старими обличчями «Відродження». Немає представника в БПП і в другому турі мера Ужгорода, де зустрінуться кандидат від «Відродження» Богдан Андрєєв та самовисуванець Сергій Ратушняк.

Тепер перед партією президента в Закарпатті постала серйозна проблема – з ким об’єднуватись в нових радах? І чи не трапиться так, як на Київщині, де БПП хоч і зайняв перше місце, та в коаліцію так і не потрапив. «Батьківщина», «Самопоміч», Радикальна партія Ляшко», «Свобода» та «Укроп» залишили президентську силу в опозиції разом з Оппоблоком.

Джерела в Адміністрації президента свідчать, що Москаль минулої середи мав зустріч з Борисом Ложкіним, під час якої обговорював можливі варіанти подальшого працевлаштування для себе, наприклад, в Національній поліції. Губернатора запевнили, що європейські партнери хочуть бачити серед керівників нової структури більш молоду та енергійну людину, а не 65-річного експресивного Москаля. Отримавши відмову, Москаль зажадав повернення назад в Луганську область, де його сприймали як господаря, чого не скажеш про Закарпаття. Та на Банковій не мали плану, що в такому випадку робити з нещодавно призначеним на посаду глави військово-цивільної адміністрації волонтером Георгієм Тукою, який поки що не встиг «засвітитися» в скандалах. Як повідомляли ЗМІ, Москаль незадоволений перемовинами з АП, вимкнув телефони і зник на два дні. Проте, згодом повернувся до виконання обов’язків голови Закарпатської ОДА.

В розмові з «Главкомом» інший фігурант конфлікту Валерій Пацкан, висловив сумнів у тому, що губернатор «засумував» на Закарпатті, адже область межує з чотирма країнами, тож клопоту тут вистачає. Депутат зізнається, що не очікував такої реакції від Москаля, з яким домовлявся разом на виборах боротися проти клану Балог. «Як Москаль може казати, що Пацкан поганий, коли він очолює список кандидатів до обласної ради?», - дивується нардеп звинуваченням соратника по партії на свою адресу.

І поки вище керівництво БПП відмовчується, депутат Пацкан охоче розповідає свою версію подій 25 жовтня, ділиться роздумами про трагічні мукачівські події і контрабанду, яка стала підґрунтям для кровопролиття.

-- «В Ужгороді на виборах роздавали від 500 гривень до тисячі за голос»

Пане Валерію, перше запитання стосується підсумків виборів в Закарпатській області. Ви особисто задоволені своєю роботою?

Звичайно, ні. Ми всі чекали перезавантаження місцевих політичних еліт. Я все-таки вірю в децентралізацію, і об'єднані територіальні громади зможуть збільшити дохідну частину бюджету за рахунок податку на доходи фізичних осіб у розмірі 60 відсотків від сплаченого на території об'єднаної територіальної громади. А це збільшення бюджету орієнтовно на 30 %. Це не малі кошти. Хотілося, щоб до лав місцевих еліт потрапили люди з новим баченням, новими пріоритетами, і не потрапили екс-регіонали. На початку виборчої кампанії я і голова Закарпатської облдержадміністрації (Геннадій Москаль, - «Главком») проголосили однакові пріоритети. В наших списках не має бути одіозних людей, які були помічені в корупційних скандалах, людей з Партії регіонів, СДПУ(о) Медведчука та «Єдиного центру» Балог.

Не можу сказати, що їх зовсім не було, потрапило десь 2%. Але з початку виборчого процесу почалась активна робота в частині протидії підкупу виборів. Почались публікуватись списки людей, які були в екс-каденціях, і які начебто складали списки людей, через яких мали потім скуповуватись голоси. Підсумки виборів показали, що такого тотального підкупу не було навіть за часів Януковича. В Ужгороді в день виборів роздавали від 500 гривень до тисячі за голос.

Хто саме?

Різні кандидати з різних політичних партій. Зокрема, до Ужгородської міської ради потрапило дев’ять партій. З 36 депутатів 20 точно замішані в корупційних справах чи пов’язані з колишніми регіоналами.

До речі, результатів по Ужгороду досі немає на сайті ЦВК. Які політичні сили потрапили до міської ради?

Результатів немає, тому що зараз ті, хто має великі гроші намагається через суди добитися перерахунку голосів.

Наскільки реальний такий сценарій?

Будуть перераховані по декількох дільницях. Суттєво це на результат не вплине.

Хто там лідирує?

«Відродження». Але там дуже складний розклад. Ми набрали 9,8%. Партія «Патріот» отримала 9,5%. «Наш край» - 7,5%, «Європейська партія» - 7,4%. Далі йдуть «Батьківщина», «Єдиний центр», «Самопоміч» та партія угорців.

Після виборів ви вивели під обласну адміністрацію мітинг проти підкупу виборців. Москаль звинуватив вас в змові з «Батьківщиною» та почав вимагати вашого звільнення. Він робив якісь конкретні кроки в цьому напрямку? Погрожував вам?

Це емоції Москаля, які не мали під собою жодного підґрунтя. Дійсно, вся громадськість, в тому числі наші кандидати до Ужгородської міської ради були обурені тотальним підкупом. На акції під управлінням Міністерства внутрішніх справ було чотири наших кандидати, а навколо було ще безліч представників інших політичних сил, які так само вимагали його зупинити. В той день у нас була домовленість про зустріч з Геннадієм Москалем. Коли я піднявся на третій поверх, до кабінету голови ОДА, побачив наших кандидатів та закликав їх не чинити дії, які можуть нас скомпрометувати. Якщо є конкретні факти підкупу, ми повинні звертатись до правоохоронних органів, голови Закарпатської ОДА, просити порушити кримінальні справи і вимагати розслідування.

У вас є такі факти?

Звичайно! В день голосування на виборчій дільниці № 210730 кандидат у депутати Ужгородської міської ради Андрій Воробець виявив поблизу дільниці двох дівчат, які стояли зі списками і робили в них позначки. Ним було викликано правоохоронців, які провели процесуальні дії. На дільниці першого виборчого округу кандидат у депутати до Ужгородської міськради Ореста Письменна виявила проведення незаконної агітації одним із суб’єктів виборчого процесу, про що вона повідомила правоохоронні органи, які прибули на дільницю та провели процесуальні дії. У селах Букове та Великі Ком’яти Виноградівського району Закарпатської області було зафіксовано проведення незаконної агітації, під час якої пропонувались кошти, представники «БПП Солідарність» викликали міліцію, співробітники якої прибули на дільниці та задокументували факти. Голова Закарпатської ОДА повинен був взяти на контроль справу щодо підкупу.

Взяв?

Я цього не знаю. Коли під час мітингу він звинуватив в підкупу Балогу і Пацкана, я запропонував зайти в окремий кабінет і переговорити.

-- «На виборах мера в Ужгороді пройшли двоє людей, яких взагалі не можна було висувати»

Про що ви говорили за зачиненими дверима?

Попросив не розкидуватися безпідставними обвинуваченнями, натомість порадив викликати начальника міліції і доручити йому щодня звітувати на прес-конференціях, що зроблено по кожній конкретній справі. Хвиля обурення людей одразу впаде. Обурення викликало також і те, що на виборах мера в Ужгороді пройшли двоє людей, яких взагалі не можна було висувати.

Ви про реінкарнацію колишнього мера Ратушняка?

Це протестний електорат. В Україні завжди є 15% протестного електорату. Невідомо, як відбудеться другий тур. Інший кандидат від «Відродження» (Андрєєв, - «Главком») не є місцевим жителем, він уродженець Львівської області, колишній «регіонал», серед ужгородців він має славу організатора місцевого «Антимайдану». До того ж, я не знаю, який з нього буде господарник. У людей такий відчай і недовіра, що, очікую, буде дуже низька явка – 20-30%. При тому, що в Ужгороді в першому турі було 50,8%..

-- «Нас завжди протиставляли клану Балог»

Раніше в інтерв’ю «Главкому» нардеп Сергій Березенко зазначив, що після виборів, на яких БПП показало не найкращий результат, буде розбір польотів. Чи очікуєте якихось кадрових рішень?

Так він уже у нас був. Збиралася фракція на чолі з президентом, де показали трьох кращих і п’ять гірших області.

Закарпаття де опинилось?

Воно опинилося ні в кращих, ні в гірших регіонах, хоча, якби послухали мої пропозиції щодо протидії підкупу… А це робиться просто. Приходите в будь-яке село, знаходите людину, яка є в цих списках, забираєте її, проводите профілактичну роботу, і в селі всі будуть розказувати, що Івана забрала міліція, не беріть гроші, бо, не дай Бог, ще посадять. Так само дільничний разом зі слідчою групою заходять в багатоповерхівку. Таку роботу могло провести і СБУ, і міліція. За нашими даними, оперативні працівники СБУ володіли фактами підкупу виборців і мали докази незаконної діяльності, і лише чекали від керівництва дозволу на оприлюднення. Однак команда їм так і не надійшла. Завдання правоохоронних органів не лише розкривати, а й попереджувати злочини.

Нас завжди протиставляли клану Балог. Я проти того, щоб на Закарпатті царювали одні й ті самі політичні групи. Якщо 5 років тому «Єдиний центр», яким керує Віктор Балога мав 47% в обласній раді, зараз він має 21%. Монополія однієї політичної сили в області зламана. Є у мене претензії й до нової виборчої системи, через яку наша партія, відверто кажучи, постраждала. Ми не добрали 5-8 депутатів до облради. Наприклад, в Ужгороді кандидати від «БПП Солідарність» перемогли на п’яти округах із шести, однак жоден не потрапив до обласної ради, хоча набирали по дві тисячі голосів. Натомість у Тячівському районі, де явка становила близько 30%, кандидати ставали депутатами з результатом 800 голосів. Просто через низьку явку у відсотковому відношенні їх результат став кращим. Це несправедливо.

Але БПП сам ініціював такий закон, і про такі нюанси коаліцію попереджали.

Якщо ми хочемо рейтингову систему, то давайте обирати за кількістю голосів. Я буду вносити правку, щоб на наступних виборах в законі було не за відсотками, а за кількістю голосів. Якщо я набираю п’ять тисяч, а хтось 800, чому він має стати депутатом?

Які стосунки у БПП зі згаданим вами Балогою?

Немає зараз стосунків. У мене принаймні точно. Наскільки відомо, партія теж не підтримує. Зараз на Закарпатті такий політичний розклад – «Єдиний центр» матимиме 19 депутатів в облраді, ми - 15 депутатів, і «Відродження» - 13.

-- «В частині голосування законів, які стосуватимуться розподілу коштів для Закарпаття, ми готові голосувати з усіма»

Вирішили, з ким будете об’єднуватись?

Є партія КМКС (партія угорців, - «Главком»), від якої потрапило вісім депутатів, і є сім депутатів від «Батьківщини». Для нас, звичайно, ідеальним, і я це лобіюю, було б об’єднання з ними.

Бажання сторін співпадають?

Про це вже розмовляли з керівництвом «Батьківщини». Поки що думають. Я не бачу об’єднання з іншими силами. Хоча в частині голосування законів, які стосуватимуться розподілу коштів для Закарпаття, ми готові голосувати зі всіма. Треба думати про те, що депутат обласної ради має принести користь для своїх виборців. І одні, і другі начебто не проти, але чекають рішення керівництва. Ми так само чекаємо рішення керівництва.

Після заяв Москаля про те, що він буде добиватися вашого звільнення, ви мали з ним розмову. Чи відбулось хоча б формальне примирення?

Мене не можуть звільнити, тому що я займаю обрану посаду. «Солідарності» в Закарпатській області не було. Вона базувалася на політичній партії «Удар», яку я очолюю в Закарпатті п’ять років. Віталій Володимирович (Кличко, - «Главком») прийняв рішення очолити «Солідарність», ми взяли на себе роботу і об’єдналися. Під час формування списків рад у нас було багато дебатів, різних колізій і суперечностей. Ми йшли на поступки голові Закарпатської ОДА. Вісім представників влади - голови райдержадміністрації, заступники - отримали прохідні місця в списках до районних рад. П’ять голів райдержадміністрації або взагалі не працювали, або агітували за Оппоблок чи «Відродження». Троє взагалі не були на жодній зустрічі перед виборами. Ось і результат.

Розумію, що це дві різні команди, і їм дуже важко сформуватись (в одну). Але якщо ми говоримо про компроміс, тоді треба його шукати. Там де ми не могли дійти згоди, ми сідали з Москалем і приймали конкретні рішення. Я кажу: викликайте свого, я викликаю свого, миримо їх, цілуємо, нехай ідуть працювати.

-- «Ніхто не міг зрозуміти, для чого це було потрібно Москалю»

Низький результат БПП в Закарпатті – наслідки бездіяльності губернатора?

По-перше, звичайно, після того випадку, який відбувся, ніхто не міг зрозуміти, для чого це було. По-друге, є звинувачення стосовно міської виборчої кампанії (в Ужгороді). За неї відповідав Роберт Горват, який є головою Ужгородської міської організації БПП, і який займався підбором кандидатів до Ужгородської міськради.

Ви мали розмову з вищим керівництвом партії з цього приводу?

Звичайно. Після виборів у вівторок було заплановане засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. У той же день я зустрівся з керівництвом партії та надав звіт перебігу виборчого процесу у Закарпатській області. Тобто всі знали, за рахунок чого ми недоотримали голоси. Опоненти з «Відродження» навіть не сподівались на такий результат. Якщо б наш кандидат в мери Михайло Качур виходив з будь-яким теперішнім кандидатом в мери Ужгорода в другий тур, він здобув би впевнену перемогу. Можливо, комусь не дуже хотілося, щоб був сильний, незалежний мер та сильні депутати. Але я не маю на меті захопити все. Мене цікавить, щоб до влади прийшли нові люди.

Які ж претензії губернатор висуває до вас?

(Відповідь народного депутата Пацкана була видалена при узгодженні)

-- «Якщо людина продасть два блоки сигарет, заробить 23 долари, за таке карати не можна»

Деякі кажуть, що Москаль попросився назад в Луганськ через те, що визнав, що ні на що не впливає на Закарпатті.

Я вас прошу! Як йшло все (контрабанда, - «Главком»), так і йде. Закарпаття завжди було привабливим для всіх. Чотири кордони! Ми категорично проти того, щоб всіх закарпатців назвали контрабандистами. Але ми повинні забезпечити людям гідну зарплату. Деякі з них просто годують сім’ї. Якщо людина і продасть ті два блоки сигарет, заробить 23 долари, за таке карати не можна. Але давайте альтернативу, щоб людина мала за що жити. Так, є крупні гравці. Їх на сьогодні два в Закарпатській області. Вони завжди між собою борються, і, до речі, були учасниками конфлікту 11 липня в Мукачеві.

Ваша версія. Що відбулося у Мукачевому? Минуло чотири місяці. Ви є членом тимчасової слідчої комісії, яка веде розслідування. Які результати?

Комісія підготувала звіт. По-перше, відбулася «гра м’язів» між тими, хто займається контрабандою. Вже зараз стало зрозуміло, що це якось пов’язано з виборами. Хтось хотів закріпитися на політичному олімпі Закарпаття. Це - Михайло Іванович Ланьо. Він закріпився. Разом з «Відродженням» - партією, яку в Закарпатті не знав ніхто. За два тижні кампанії вони отримали 12%. Я провів багато виборчих кампаній. Всі успішні. Перша - «Удар» отримав перший результат серед всіх обласних центрів 20,2%. Наступна – вибори президента. Мене кинули в Миколаївську область, де за Порошенка проголосувало 46%. В 2014 році, коли всю Закарпатську область віддали Балогам, я вибив округ у Петра Олексійовича і на противагу усім екс-регіоналам провів депутата Роберта Горвата від БПП. Ніхто не вірив в цей виграш.

Повертаючись до подій у Мукачевому. Спочатку гучно заявили, що звільнена вся Закарпатська митниця. Що з цими митниками зараз? Вони повернулися до роботи?

Неправильно зробили. Я не захищаю жодного митника, але якщо людину призначають за 12 днів до конфлікту, він не може бути причиною цього конфлікту. Це абсурд. Людина показує конкретні схеми, які демонструються на засіданнях ТСК. 19 вантажних автомобілів виїхало з України повні, в Угорщину зайшли пусті. Це означає, що митники десь щось сфабрикували. Угорська сторона за це карає, звільняє 18 митників. У нас керівники відомств в ДФС сказали, що проводяться свої внутрішні розслідування, на підставі яких будуть прийматися рішення.

Що відбулось з місцевим «Правим сектором»?

Закарпатський «Правий сектор» ділився на два крила. Одне більш національно-патріотичне крило з командиром Олександром Сачко, інше – бізнесове. Хлопці на чолі з Олександром Сачко зі мною відстояли 90 днів на Майдані, я їх бачив. Чому так далі пішло? Тому що в «Правий сектор» почали лізти люди, які хотіли все контролювати.

Ви маєте на увазі Балогу?

Хтось хотів підтримувати, фінансувати, і мати свою приватну армію.

-- «Вплив Балоги на Закарпатті послабився»

Під час конфлікту прозвучало також прізвище Шуфрич. Який вплив на Закарпатті у цього соратника Януковича?

Немає там (на Закарпатті, - «Главком») Шуфрича. У звіті немає жодної про нього згадки. Шуфрич вже давно немає стосунку до Закарпаття. У нього там батько, але впливу жодного.

Отже, хто ж зараз «кришує» контрабанду на Закарпатті?

Офіційну частину «кришують» ті, хто цим займався й раніше (усміхається).

Ви згадували два пануючих клани.

Наскільки відомо, зараз вплив Балоги послабився. Там іде декларативна боротьба, начебто нічого (контрабанда, - «Главком») не їде. Але факт, що й митники, і прикордонники кажуть, що як їхало все, так і їде.

Можете оцінити приблизні обсяги?

Сказати, скільки їде, я не можу, тому що це не правильно. Ніхто не порахує справжні обсяги. Але факт, що повертаються і митники, і прикордонники, і кажуть, що «все нормально їде».

Від Москаля очікували радикальних змін в регіоні. Він прийшов, а про гучні затримання чи розслідування не чути…

Я не впевнений, чи й почуєте.

Тобто Москаль справді не може вплинути на ситуацію? Взяти хоча б події в Мукачеві, хто мав би відповісти?

Розслідувати потрібно, ми (ТСК Верховної Ради, - «Главком») надали звіт. Тепер губернатор нехай працює. Він обіцяв, що дасть ТСК велику кількість фактів (по контрабанді, - «Главком»). Нічого не було надано. Ми дали висновок, що фігурантами у цій справі є два угрупування, звучать два прізвища - Балога і Ланьо. ТСК мало дати політико-правове рішення. Ми не є слідчим органом і не можемо впливати на слідство. Зараз чекаємо завершення розслідування ГПУ. Ми просимо вже третій тиждень поставити звіт на голосування в Раді. Після цього робота комісії буде продовжена, і ми будемо викликати Генпрокуратуру, щоб спитати, що вони зробили за цей час. Всі служби знали про цю зустріч у Мукачеві ще за кілька днів.

Тобто конфлікт можна було попередити?

Чому на зустріч до Правого сектора поїхав перший заступник керівника СБУ в Закарпатській області і Віктор Балога? Пізніше Правий сектор вивезли на інкасаторських автобусах, і дивно, що вони потім досить довго стояли в торговому центрі «Щодня», який належить Андрію Балозі. Якщо б не прилетів заступник керівника СБУ Віталій Маліков, то, можливо, там би було щось на кшталт АТО. Туди б з’їхалися декілька батальйонів «Правого сектору», і була дестабілізація. Мабуть, керівництво це зрозуміло. Можливо, хтось грав цією дестабілізацією. Принаймні, ця версія мені ближча, ніж перерозподіл контрабанди.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: