Чому Насіров «евакуює» своїх митників від Саакашвілі на Київщину

Чому Насіров «евакуює» своїх митників від Саакашвілі на Київщину

Чимало співробітників Одеської митниці сидять на валізах, очікуючи переведення у більш «спокійні» регіони

Призначення Юлії Марушевської керівником митниці остаточно передало контроль над нею Саакашвілі. Власне, взяття контролю над митницею стало проміжним фіналом у боротьбі одеського губернатора з керівником Державної фіскальної служби Романом Насіровим. Власне, Саакашвілі, будучи людиною залежною від Порошенка, ніколи напряму не критикував Насірова. Його стріли завжди спрямовувалися на Яценюка, однак, з таким розрахунком, щоб це зачіпило і роботу митниці, якою зараз безпосередньо опікується Насіров. Однак зараз виглядає так, що перемога Саакашвілі у чомусь нагадує «піррову».

Нещодавно спеціально для журналістів був організований брифінг головою профспілки експедиторів Одеської області Віктором Берестенком, який повідомив журналістам сумні новини. «У нас йде недоотримання бюджету по митниці. Чому? Тому що підняли план, енергетичну митницю підняли, зробили так, що вигідніше оформлятися в сусідніх митницях. Можна реформувати Одеську митницю, але була б політична воля», - говорить Берестенко. Тобто планам Саакашвілі отримувати понаднормові кошти з митниці на потреби області, схоже, не судилося реалізуватися. Про «політичну волю» Берестенко теж вирішив уточнити: «Є перешкоджання з боку Насірова. У мене є інформація про ціни оформлення вантажів на різних митницях. На жаль, вартість оформлення вантажів в Одесі вище, починаючи від 10%, закінчуючи в 2-3 рази. Вантажі йдуть в інші регіони».

Зрештою від Саакашвлі втікають не лише вантажі, а і митники з певною репутацією. І тут з одного боку, є певна «перемога» Саакашвілі – адже фактично «чиститься» Одеська митниця, але з іншого є «зрада» Насірова – адже ці «носії схем» переносять їх у інші регіони і глобально в Україні на митниці нічого не змінюється. Як відомо від перестановки доданків сума не зміниться і це дуже скоро відчують на Київщині.

Як стало відомо з джерел в Одеській ОДА, група митників з Іллічівського порту на чолі з керівником одного з митних постів Олександром Гаврилюком терміново переводяться Насіровим на роботу в Київську обласну митницю.

То хто ж такий цей Гаврилюк і чому він потрібен Насірову на Київщині?

Загалом, Гаврилюк – непримітний елемент у великій системі, однак, ця непримітність і є головною його перевагою, адже, він не привертає уваги до себе як якийсь цілий заступник начальника регіональної митниці, але при цьому є безпосереднім виконавцем і своєрідним «диспетчером» у різних схемах. Однак про все по порядку.

Заступник начальника митного поста - начальник відділу митного оформлення №1 митного поста "Іллічівськ" Гаврилюк Олександр Олександрович працює на своїй посаді ще з 2010 року. Зі слів його колишніх колег, які знали його, коли той тільки прийшов в систему митних органів Одещини, вже тоді Олександр Олександрович знав, як "заробляти надбавки" і не лише для себе. Представники фірм-перевізників та митні брокери охарактеризували Гаврилюка як «звичайного митника, який добре знає правило ділення». Незамінність Гаврилюка доводить і те, що він успішно оминув люстрацію. Дуже цікава декларація за 2014 рік у Гаврилюка, згідно якої він отримав 79 тисяч 368 гривень. Якщо розбити цю суму на 12 місяців, то виходить, що з усіма надбавками митник заробляв трохи більше 6,5 тисяч гривень на місяць. Свята бідність, яку доповнює хіба володіння земельною ділянкою в 6,29 соток на Одещині. Ніяких даних про членів сім'ї він також не зазначив. Виходить так, що чиновник мешкає на цій ділянці в наметі?

Одним словом, нічого не тримає Гаврилюка на Одещині крім волі його начальства. Але тепер воля Насірова така, що Гаврилюк без зайвого галасу переводиться на Київщину. На місці митних брокерів, які працюють на Київщині, будь-хто б, боявся такого чесного митника, який примудряється жити в наметі на 6,5 тисяч грн. в місяць. Бо як зазначило джерело в Одеській ОДА «швидше за все, на Київській обласній митниці незабаром запрацює давно відпрацьована схема Іллічівських митників», а Гаврилюк, як нам відомо, «правило ділення знає», а отже і зрозуміла зацікавленість у його переводі самого високого начальства в ДФС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: