Сергій Власенко: Винести вирок Тимошенко до виборів не встигнуть

Сергій Власенко: Винести вирок Тимошенко до виборів не встигнуть

Захисник Тимошенко розповів про можливість об’єднання усіх «газових справ»

Газова справа проти Юлії Тимошенко отримує несподіваний поворот. Печерський суд вчора повернув до Генпрокуратури матеріали щодо Макаренка та Діденка, й більшість експертів одразу заговорили про можливе об’єднання всіх газових справ в одне велике провадження. Інакше важко пояснити таке рішення суду, адже служителі Феміди фактично розписалися в нездатності слідства довести звинувачення проти колишніх голів митниці та «Нафтогазу» до якогось логічного завершення.

Поки що важко спрогнозувати подальші дії слідчих, та чи побачимо ми в майбутньому появу однієї великої газової справи одразу проти всіх чиновників старої влади. Щоб оцінити таку перспективу, ми звернулися до Сергія Власенка, якому хоч і відмовили в допуску до справи Тимошенко, проте неформально він все ж таки нею займається.

Сергію Володимировичу, вчора відбулася дивна річ – справи Макаренка та Діденка повернули в прокуратуру. Вже заговорили про можливість їх об’єднання з газовою справою проти Тимошенко. Таке взагалі можливо?

Всі ці справи зараз перебувають на абсолютно різних стадіях судового процесу. Виникає питання, чи можна їх об’єднати чисто процесуально. Наскільки мені відомо, щодо Тимошенко проведено лише перший допит, і то частково. Тобто, незважаючи на порушену проти неї справу, Юлію Тимошенко навіть не допитали до кінця. Вона ще не заявляла практично жодного клопотання та не надавала жодних доказів.

В той же час, у справі Діденка та Макаренка вже закінчено досудове слідство. Вони навіть вже ознайомилися з усіма матеріалами. Я думаю, що коли ці справи будуть об’єднані зі справою Тимошенко, то буде необхідно проводити додаткові слідчі дії та наново допитувати всіх учасників. Після цього справа буде на стадії ознайомлення з матеріалами. Об’єднання означає, що всі 50 томів щодо Діденка мусить прочитати й Тимошенко. Тому все це буде достатньо складним та тривалим процесом. Він не відбудеться в режимі з сьогодні на сьогодні, як це комусь хочеться.

Але ж нещодавно навіть спеціальний закон ухвалили про скорочення термінів ознайомлення з матеріалами справи…

До ознайомлення ще треба дійти. Повірте, до цього ще довгий шлях. Треба опитати Тимошенко по всіх обставинах справ Макаренка та Діденка, які її стосуються. Я розумію, що Генпрокуратура хоче дуже швидко «склепати» справу і передати її до суду. Вони вже «склепали» справу Макаренка та Діденка, і що з цього вийшло? Навіть цей заангажований суд визначив, що прокуратура не дослідила очевидних речей.

Як в цілому оцінюєте газову справу проти Юлії Тимошенко? Реально її притягнути до відповідальності за перевищення службових повноважень при підписанні газових договорів?

Політично обвинувачувати Тимошенко устами співробітників генеральної прокуратури – це одне. А писати матеріали справи і виносити хоча б мінімально обґрунтовані постанови, щоб вони зовні виглядали логічно – це зовсім інша річ. Справа, яка зараз є, говорить лише про перевищення повноважень під час видачі директив. Хоча я особисто не бачу тут ніяких перевищень. В жодному документі не зазначалося, що це видані директиви Кабінету Міністрів. Крім того, ніяких директив, відповідно до закону, на цей вид переговорів не треба. Адже такі видаються лише щодо так званих публічно-правових взаємовідносин. Тобто, коли вели переговори держава з державою. В нашому ж випадку переговори вели два господарюючі суб’єкти. Це називається приватно правові взаємовідносини. Тому жодних директив при підписанні газових угод не було потрібно.

Важко прогнозувати, в чому слідчі будуть звинувачувати Тимошенко. В справі про так звані «кіотські гроші» Генпрокуратура замість того, щоб самостійно оцінювати докази, схопила так званий аудит компанії «Trout Cacheris». Він абсолютно не фаховий та некоректний. А слідчі його просто переписали в звинувачення. Коли ж почали розбиратися з юридичної точки зору, то з’ясували, що там же нічого немає. Мені здається, що в звинуваченнях Тимошенко щодо газових угод така сама ситуація. Тільки схопили не аудит, а політичні заяви пані Богословської. Коли ж почнуть розбиратися, то зрозуміють, у що вляпались. Там же навіть є фактичні помилки у постанові про порушення справи щодо Тимошенко. Як можна говорити про юридичні оцінки, якщо там є фактичні помилки щодо обставин, хронології подій та інших речей.

Нещодавно всі читали про ситуацію з колишнім главою «Нафтогазу» Олегом Дубиною. Він нібито свідчить про незаконні усні вказівки Тимошенко підписувати газові угоди. Хіба прокуратура починала б все це, аби не були потрібні директиви для підписання угод й Тимошенко їх незаконно не сфабрикувала?

Ніхто не відмовляється від усних вказівок. Є навіть письмові вказівки прем’єр-міністра. Тимошенко інкримінують, що вона не затвердила свої вказівки рішенням Кабміну. Але вона не говорила, що їх треба затверджувати рішенням Кабміну. По суті своїй, цей документ – це окреме доручення прем’єра на проведення переговорів. Тимошенко мала на це повноваження й діяла в межах закону. А Дубина був зобов’язаний цим окремим дорученням керуватися. Він це визнав й ніхто цього не заперечує. Але надавати юридичні оцінки політичним переговорам – це повний абсурд. Але навіть якщо на цей абсурд закривати очі, то треба нагадати, як розвивалися події.

Спочатку була домовленість прем’єр-міністрів двох країн про те, що ціна газу для України складатиме 235 доларів за тисячу кубометрів. Після цього компанія «Росукренерго» запропонувала «Газпрому» ціну 285 доларів. «Газпром» - комерційна організація, якщо їм пропонують за той самий товар більші гроші, то вони готові так і продавати. Зроблено це було тільки для того, щоб зірвати міждержавні переговори й залишитися посередником на ринку. До того ж Ющенко на додаток до всього же й відкликав нашу делегацію з Москви на чолі з Дубиною. Після цього російська сторона, устами Путіна та Міллера, публічно заявила, що продажна ціна газу для України складатиме 450 доларів за тисячу кубометрів. Зрозуміло, що питання одразу стало політичним, а не економічним. Тимошенко вимушена була розпочати політичні переговори з урядом РФ. В результаті ми не отримали ціну 450 доларів, в 2009 році у нас була ціна 228 доларів. Де тут збитки?

Давайте повернемося до справи Діденка та Макаренка. Їх звинувачують в незаконному відчуженні 11 мільярдів кубометрів газу «Росукренерго». Як в цю справу можна «вписати» Тимошенко?

У вашому питанні звучить не зовсім правильне посилання. Знаєте, звинувачення Діденка й Макаренка, якщо їх перевести на людську мову, звучать таки чином: Діденко вночі утаємничено від усіх пішов та вкрав 11 мільярдів кубів газу. Це ж абсурд! В яких бідонах чи запальничках він цей газ вивозив? А після цього пішов й офіційно цей газ розмитнив. Це повний абсурд, ще й абсурдом поганяє. Як сюди ще можна Тимошенко «пришити»? Вибудовувати з абсурду логічні конструкції неможливо.

Але ж що тут абсурдного? Дії Тимошенко під час підписання газових угод спричинили подальші дії Діденка та Макаренка. Все ж логічно?

Говорити можна про все, що завгодно. Давайте читати документи. В постанові про порушення кримінальної справи проти Тимошенко №49-3151 написано одне єдине: що Юлія Тимошенко, перевищуючи свої повноваження, замість Кабміну одноособово видала директиви. Все. Більше там нічого немає. Є там ще теза, що цим вона спричинила збитки на значну суму. Все інше – це вигадки і фантазія слідчих.

Справа проти Макаренка і Діденка починалася з рішення Стокгольмського арбітражу, яке зобов’язало Україну повернути «Росукренерго» 12 мільярдів кубів газу. Чи зараз воно вже фігурує у справі Тимошенко?

В постанові про порушення кримінальної справи проти Тимошенко жодного рішення Стокгольмського арбітражу не згадується. Зрозуміло, що у справі Діденка це рішення фігурує. Але, відповідно до процедури, воно підлягає легалізації в Україні. Видача виконавчого листа під нього здійснюється українським судом. В рамках цієї процедури є ухвала Верховного суду, яка чітко відображає зміст Стокгольмського рішення. Там написано, що по суті це є мировою угодою між НАК «Нафтогаз» та «Росукренерго». Більше того, в ухвалі записано, що «Нафтогаз» не використав всі можливості захисту своїх інтересів в Стокгольмському арбітражі. По суті, українська сторона визнала позов, і це зазначено в ухвалі Верховного суду.

Нещодавно в рамках справи проти Тимошенко допитували колишнього віце-прем’єра Григорія Немирю. Настільки це було доцільно?

Питання не в доцільності допиту Немирі. Можу стовідсотково сказати, що перед відкриттям кримінальної справи щодо газу, ніхто не опитав саму Тимошенко. Відповідно до закону, прокурори мали провести дослідчу перевірку матеріалів. Перше, що вони мали зробити – опитати Тимошенко. Цього зроблено не булою. Це повний абсурд.

А допит Немирі й інших посадовців, які не мали жодного відношення до газових переговорів – це механізм тиску. Наскільки мені відомо, Григорія Немирю допитували 6 годин.

Враховуючи всі обставини і процедури, а також можливість об’єднання справ Макаренка, Діденка і Тимошенко, чи можуть їй встигнути винести вирок до виборів 2012 року?

Якщо ми говоримо з точки зору права, то законно винести вирок Тимошенко до виборів не встигнуть. Якщо ж ми говоримо з точки зору, що вирок буде ухвалювати абсолютно залежний суд, то все можливо.

В якому статусі ви займаєтесь справою Тимошенко? Адже нещодавно вам відмовили бути офіційним захисником…

Мене не допустили до справи, але я оскаржив постанову про відмову в допуску мені в якості захисника Тимошенко.

Є шанси, що допустять?

Шансів немає, але цей шлях треба пройти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: