Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук: До лютого можна бути спокійними - віялових відключень не буде

Глава  «Укренерго» Всеволод Ковальчук: До лютого можна бути спокійними - віялових відключень не буде

Нині ми до Криму постачаємо максимум 186 МВт, раніше - 900 МВт

Надзвичайний стан в електроенергетиці, зумовлений дефіцитом антрацитового вугілля на теплових електростанціях, триватиме до 15 січня. Хоча не виключено, що термін НС буде продовжено, адже в разі сильних морозів вкрай низькі запаси вугілля згорять прискореними темпами. Зокрема, минулого року з аналогічної причини «ручне» управління на енергоринку України тривало півроку – з осені й до весни.

Як і тоді, наші ТЕС працюють «з коліс», тобто, не мають достатніх зимових запасів, хоча це заборонено діючими нормативами. До початку опалювального сезону на складах ТЕС було накопичено майже вдвічі менше, ніж потрібно. Сьогодні загальний обсяг запасів антрацитового вугілля на ТЕС – 600 тисяч тонн. Якщо врахувати нинішню теплу погоду, коли станції спалюють лише 20 тис т антрациту на добу, то цих запасів може вистачити на місяць. Але якщо ударять морози, щодня доведеться спалювати по 40 і більше тисяч тонн. Тому енергосистему врятують від колапсу лише додаткові закупівлі вугілля.

Чому ж довелося вдаватися до таких непопулярних дій, адже в нашій енергосистемі є великий надлишок генеруючих потужностей, а «Енергоатом» навіть змушений скорочувати обсяги свого виробництва? Проблема в тому, що для збалансування роботи єдиної енергосистеми держави не вистачає потужностей для покриття пікових добових навантажень, адже атомна енергетика працює в базовому режимі, тобто виробляє струм рівним графіком, а гідроелектростанції змушено простоюють з причини величезного дефіциту води в річках (вдвічі менше порівняно з аналогічним періодом 2014-го).

Тому диспетчерська служба в особі НЕК «Укренерго» змушена для збалансування енергосистеми активно використовувати вугільні енергоблоки, більша частина яких працює на антрациті, а його видобувають на окупованій території Донбасу, де бойовики і їх російські куратори на свій розсуд часто зупиняють його постачання в Україну. З альтернативними джерелами також є проблеми, адже не були своєчасно підписані контракти на постачання антрациту з Південно-Африканської Республіки (ПАР).

Тому вугілля припливло в Україну з великим запізненням - на 10 грудня розвантажено 134 тис тонн. Усе вугілля з першого човна спрямовано на потреби Трипільської ТЕС. Протягом наступних кількох місяців на ТЕС планується доставити ще 250 тис тонн дефіцитного антрацитного вугілля з ПАР, з яких 80 тис тонн очікується в грудні 2015 та 170 тис тонн у січні – лютому 2016 року. В разі сильних морозів, до того часу згорять наявні запаси на складах.

Щоб врятувати енергетику України від аварійних ситуацій, Кабінет міністрів (на прохання Міненерго) 9 грудня ухвалив розпорядження №1296-р «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії». Особливість «ручного управління» в тому, що тепер завантаження енергоблоків здійснюватимуть не згідно з діючими правилами енергоринку, а виходячи з наявності палива на станціях. Звісно, такі обмеження негативно впливатимуть на рентабельність електростанцій. Не виключено, що доведеться обмежувати експорт електроенергії – цей сегмент бізнесу в розпорядженні компанії ДТЕК Ріната Ахметова.

Запровадження надзвичайного стану на енергоринку відкриває можливості для управління та перерозподілу коштів усіх учасників ОРЕ. Звісно, енергетичні підприємства від такого втручання не в захваті. Наприклад, уряд розпорядився коригувати ціни і тарифи всім виробникам і постачальникам електроенергії, дозволив змінювати затверджені інвестиційні програми підприємств, змінювати алгоритм розподілу коштів оптового енергоринку, річний обсяг якого давно перевищив 100 мільярдів гривень. Підлягає корекції і "зелений" тариф. Такі коригування – в компетенції НКРЕКП.

Роль «першої скрипки» в режимі «надзвичайного стану» належить компанії НЕК «Укренерго», яка здійснює оперативно-технологічне управління об’єднаною енергосистемою України. Наділена особливими повноваженнями, «Укренерго» діятиме за погодженням з Міненерго та з огляду на запаси вугілля на ТЕС.

Диспетчерський центр отримав право визначати допустимий рівень зниження резерву енергогенеруючих потужностей, встановлювати добові і тижневі графіки обсягів виробництва струму. Найболючішим для виробників стане право "Укренерго" встановлювати тимчасові обмеження виробництва енергії, а, отже, це призведе до зменшення доходів генеруючих підприємств.

Про те, яким чином «Укренерго» оберігатиме єдину енергосистему від аварій, «Главкому» розповів виконуючий обов’язки директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

Споживачі хочуть знати, чи будуть віялові відключення електроенергії, як це вже було минулого року?

Віялових відключень в найближчі 1,5-2 місяці гарантовано не буде. Прошу не порівнювати з минулорічною ситуацією. У нас значно краща ситуація, адже накопичено на 40% більше вугілля, краща погода, кращий технічний стан мереж. Тому з введенням надзвичайного стану не буде таких негативних наслідків, які були 2014 року.

Ми не відновили імпорт електроенергії з Росії, в нас є зайві генеруючі потужності на атомних електростанціях і вони можуть бути включені в мережу. Але є дефіцит вугілля антрацитової групи, який особливо посилився після припинення енергопостачання в Крим (тоді ж терористи припинили постачати антрацит з окупованої території – «Главком»). Тому для того, щоб з урахуванням фактичних постачань вугілля на ТЕС, ми могли додатково зменшувати обсяги генерації на певних електростанціях, особливо тих, що працюють на антрациті, і було запроваджено розпорядження про надзвичайні заходи.

Скільки зараз вугілля є у сховищах ТЕС і яким чином «Укренерго» обмежуватиме роботу станцій?

Загалом на складах всіх ТЕС є близько 2,2 млн тонн. Тепер ми маємо право, не зважаючи на затверджені правила енергоринку, визначати самостійно, які конкретно станції ми будемо обмежувати. В першу чергу будуть обмежуватися ті ТЕС, де найменші запаси палива.

В звичайному режимі роботи для кожної ТЕС затверджується мінімальний склад обладнання (енергоблоків – «Главком»), нижче якого станції спускатися не можуть. Це затверджується наказом міністерства і включається до Правил роботи енергоринку. Для багатьох станцій мінімальний склад обладнання сформований таким чином, щоб він задовольняв не лише технологічну потребу в країні, а й економічну, адже багато станцій економічно не доцільно експлуатувати меншим складом блоків, ніж затверджений.

Не зважаючи на існування затвердженого складу роботи енергоблоків станцій, вони досить часто аварійно зупиняються…

Так, це несе певні ризики для станцій, інколи ці ризики реальні,а інколи - спеціально були придумані для того, щоб обґрунтувати кращу економічну позицію для тієї чи іншої ТЕС.

Зазначені заходи дозволяють нам за командою диспетчера «Укренерго» зменшувати склад генерації якоїсь окремої станції нижче цього мінімально допустимого складу. Це буде тимчасовий захід. І це не означатиме, що якусь одну станцію ми не любимо, і тому змусимо її всю зиму працювати з меншою кількістю енергоблоків, ніж затверджений мінімальний склад. Якщо ми побачимо, що можна довантажити «Енергоатом», але для цього потрібно трохи розвантажити вугільні ТЕС, тоді ми будемо деякі з них спускати нижче мінімального складу, наприклад, на ніч. Але це не буде одна й та сама станція кожного дня, буде певна ротація для того, щоб було більш-менш рівномірне розвантаження.

Про додаткові потужності «Енергоатома». Якщо 22 грудня запустять ЛЕП-750 кВ від Рівненської АЕС до підстанції «Київська», то відкриється «дорога» для додаткової потужності в тисячу МВт, тобто, це ще один блок-мільйонник. Чи будуть затребувані ці потужності в Україні?

В зимовий період це відкриє додатково дорогу для 400 МВт, а влітку – для 1000 МВт. Ці потужності будуть затребувані - за рахунок зниження виробництва на ТЕС. З точки зору ціноутворення на ринку електроенергії, для держави вигідно, якщо в загальному балансі буде більше атомної генерації, ціна якої в 2 і більше разів дешевша за теплову.

Урядова постанова про надзвичайні заходи дозволяє диспетчерській службі обмежувати міждержавні перетоки. Фактично, дозволено обмежувати експорт електроенергії. Якими будуть ваші дії?

Поки що ніяких додаткових дій з цього приводу ми не передбачаємо. Зараз електроенергія експортується лише з «Бурштинського острова» (Бурштинська ТЕС , що входить до складу «Західенерго», роз’єднана з єдиною енергосистемою України – «Главком»). Оскільки там технологічно не можливо розвернути блоки для потреб енергосистеми України, експорт обмежувати не будемо - там поки що не перекомутовані три блоки. Хоча вже завершено розробку проекту документації, і тепер необхідно виконати певні роботи на самому розподільчому пристрої.

Бурштинська ТЕС працює на газовому вугіллі, а воно не в дефіциті. Якщо не виникне необхідність екстрено вживати додаткових заходів, то експорт обмежувати не будемо. Навіть після того, як буде зроблено перекомутацію блоків в сторону України, але не буде потреби в додатковій генерації на вугіллі газової групи, то ніяких наслідків для експорту не буде.

Ви отримали право тимчасово обмежувати виробництво електроенергії з альтернативних джерел (гідро-, вітро- та сонячна), вартість якої в грудні коливається від 3 до 7 грн за кВт-годину. Які плани щодо цього сегменту ринку?

В крайньому випадку. Тобто таке обмеження можливе лише в тому разі, якщо загальний баланс виробництва електроенергії в Україні вимагатиме це зробити. Законодавство зобов’язує нас, як оператора, приймати в енергомережу всю енергію, що виробляється в Україні.

Щодо можливості віялових відключень: в «Укренерго» підготовлені до застосування графіку відключень споживачів – ними успішно користувалися в кризові 90-ті. Тому запустити цей план не стане проблемою?

Те, що в компанії затверджені такі графіки – це добре. Ми їх переглянули, в разі необхідності їх застосування вже не буде таким, як було раніше. Наявність цих графіків означає, що за необхідності ми готові до коректних дій з мінімальними втратами для населення і промислових споживачів - щоб більше ніж 1,5-2 години споживач не залишався без енергопостачання.

Але сьогодні, з урахуванням наявних запасів палива, навіть за відсутності додаткових надходжень антрацитового вугілля, в найближчі півтора – два місяці немає жодного застереження щодо можливих відключень з причини дефіциту палива. Але ніхто не виключає можливість стихійних лих чи якихось інших форс-мажорних обставин, внаслідок яких можуть бути відключені певні категорії споживачів.

Окупований Крим практично відпав як потужний споживач. Яка нині потужність задіяна на Крим, чи впливає це на роботу енергосистеми України?

Нині ми постачаємо максимум 186 МВт (раніше з материкової енергосистеми постачалося близько 900 МВт, а загальна потреба Криму була 1050 МВт – «Главком»). З точки зору балансу в єдиній енергосистемі України, це суттєво не вплинуло на роботу нашої енергосистеми, хоча зменшили виробництво атомні електростанції. Тепер ми витрачаємо трохи менше палива, але ми й отримуємо його менше.

Надзвичайний стан введено на місяць – до 15 січня. Які ваші прогнози на майбутнє, чи буде продовжено термін?

Все залежатиме виключно від того, чи будуть прискорені поставки вугілля антрацитової групи: чи будуть відновлені поставки із зони АТО - з неконтрольованих територій, або ж нарешті будуть переукладені угоди й будуть збільшені поставки з ПАР чи інших джерел постачання цього вугілля.

А з Росії?

А з Росії його практично й не було. Кажуть, що були припинені поставки з Росії, але треба подивитися, який обсяг вугілля йшов звідти. З РФ прийшов обсяг для кількох днів роботи наших станцій.

Але вже зараз іде вивантаження з Іллічівського порту 160 тис т африканського антрациту. Через 3-4 дні почнеться розвантаження ще 80 тис т. Ще одна баржа – 80 тис т – вже законтрактована – вона буде десь на кінець січня. Тобто, з урахуванням цих додаткових гарантованих надходжень , десь на 50-55 днів ми, тобто, до початку лютого можна бути абсолютно спокійними.

Фото: Youtube, скриншот

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: