Хто вигнав фермерів на трасу?

Хто вигнав фермерів на трасу?

Влада вперше відреагувала на вимоги сільгоспвиробників

Учора зранку в кількох областях України почалась нова хвиля акцій протесту агровиробників проти змін в податковому законодавстві. Люди обмежили проїзд зокрема на трасах Київ-Одеса, Київ-Харків, Харків-Сімферополь, десятки одиниць сільгосптехніки вишикувалися за Києвом, біля Жашкова на Черкащині, поблизу Знам’янки на Кіровоградщині, в районі Новобогданівки у Запорізькій області тощо. Протестувальники заблокували рух транспорту, влаштувавши безперестанну ходу на пішохідних переходах магістралей, формально не порушуючи правила дорожнього руху. «Ми не будемо зупинятися доки нас не почують», – заявив голова Аграрного Союзу України, Геннадій Новіков.

Аграрний союз, одна з лобістських організацій у галузі, є одним із організаторів протестів, які продовжуються з початку грудня.

Остання масова акція сільгоспвиробників відбулася 24 грудня біля стін Верховної Ради. Причина невдоволення криється в ухвалених змінах до чинного Податкового кодексу, які були підтримані Верховною Радою 24 грудня, напередодні ухвалення Державного бюджету. Зокрема, Рада проголосувала за урядовий проект закону, який передбачає зміну пільг зі сплати ПДВ для сільськогосподарських виробників. Відтепер розподіл сум повернення ПДВ у пропорції залежатиме від виду сільгосппродукції, що реалізується підприємством. Наприклад, якщо підприємство продає зернові і технічні культури, повернення ПДВ становитиме з розрахунку 15/85 у відсотках, де 15% - це сума, яка залишиться на спецрахунках підприємств, а 85% - доведеться сплатити до бюджету. Окремі умови для тваринництва: велика рогата худоба і птахівництво - 80/20 та 50/50 відповідно. Раніше ж існував загальний «спецрежим» для галузі, коли підприємствам поверталося всі 100% ПДВ. Окрім вимоги не чіпати спецрежим, аграрії також наполягали на продовженні спрощеної системи оподаткування. До цієї вимоги влада таки дослухалася.

Іншим організатором протестів є громадське об’єднання Всеукраїнська аграрна рада . Її головою є екс-заступник Міністра аграрної політики Андрій Дикун. За його словами, попри те, що народні депутати вже роз’їхалися на відпочинок, виходити на акції протесту потрібно задля цього, аби гнів людей побачив президент і ветував ухвалені Радою зміни. Він вимагає, аби глава держави дослухався до пропозицій громадськості, а депутати підтримали інший законопроект зі зміни податкового кодексу під авторством нардепа від БПП, голови комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, в тексті якого містяться пропозиції введення електронного «кабінету платника податків», а також автоматичне відшкодування ПДВ для всіх його платників. «Розумієте, якби у нас усім автоматично повертали ПДВ, жодних питань не було би. Але зараз ми матимемо фактично два реєстри для крупних компаній і для інших платників. Спецрежим у нас забрали, а повернення ПДВ при експорті зернових буде не для всіх», - розповідає в коментарі «Главкому» Дикун про дискримінаційність ухвалених змін до Податкового кодексу, який грає на користь великих підприємств. Однак Дикун не хоче називати, які саме великі агро холдинги матимуть з цього найбільший зиск.

Про недоцільність нинішньої акції кажуть навіть ті, хто не підтримував зміни до Податкового кодексу у нинішній редакції. «Не думаю, що страйк зіграє якусь роль. За аграрний сектор вже вирішили. І страйк не дуже доречний час. Думаю, що скоро, коли вони побачать, що реакції суспільства не буде, перед святами розійдуться», - в коментарі «Главкому» заявив нардеп від БПП, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Андрій Вадатурський, якого повязують з великим агрохолдингом «Нібулон». Оскільки ця компанія і вирощує , і експортує, а також є одним з найбільших приватних експортерів зернових, то й проблем з поверненням ПДВ у неї не має бути.

Аналітик аграрного ринку Марія Колесник новий виток протестів, перші з яких відбулися ще на початку грудня, називає політичними. «Це політика Аграрної партії і лобістських структур», - вважає вона і додає, що на всі можливі поступки аграріям влада уже пішла, дослуховуючись до їх попередніх акцій, оскільки зберегла єдиний податок.

Заступник Голови «Української аграрної асоціації» Мар’ян Заблоцький також не розуміє причин, чому сільгоспвиробники вийшли на протест, оскільки, за його словами, система автоматичного відшкодування ПДВ, яку залишили, є перемогою для аграріїв. На думку Заблоцького, аграріям має бути все одно, які саме виробники підпадають під автоматичне відшкодування цього податку, оскільки головне, аби зерно підпадало.

Експерт переконаний, що президент не ветуватиме ухвалені зміни до Податкового кодексу, як того вимагають учасники акцій протесту. «Аграрії нині виглядають так, що їм лишили навіть більше пільг, ніж дозволяв МВФ, але в ситуації, в якій перебуває країна, вони поводяться неконструктивно», каже він.

Влада вперше відреагувала на вимоги сільгоспвиробників. Перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко повідомив про те, що у першому кварталі 2016 року закон про Держбюджет може бути відкоригований у частині перегляду спецрежиму ПДВ для аграріїв. «Зараз йдуть консультації з асоціаціями аграріїв з цього питання, які продовжаться після новорічних свят», - сказав Кононенко.

Источник фотографий и инфографики: hostingkartinok.com, agravery.com

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: